login |

God Friended Me: vége az 1. évadnak

2019. 09. 17. 20:00 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Életem története. Mármint nem az, hogy Isten engem is belájkolt, hanem hogy az őszi kezdés után, az 1×03 után leparkoltattam a sorozatot, majd pár nappal az évadzárót követően, 04.17-én kommentben jeleztem, hogy elkezdtem darálni, 04.22-én lelkesedtem, hogy már csak két rész van hátra, és… azokat a részeket ma tudtam le. Ma. Nem azért tartottam két több hónapos szünetet, mert nem jött be a sorozat, de nálam már csak így megy, teljesen hektikusan haladok mindennel.

De eső után köpönyeg, a lényeg a lényeg, a God Friended Me volt a tavaly őszi újoncok közül az, ami legmagabiztosabban maradt nézős nálam. De azért vannak megjegyzéseim a sorozat kapcsán.

Többek között az, hogy miképp a fent linkelt kommentben írom, “az 1×03 és 1×04 mellett még az 1×17-et utáltam, de nagyon, de nagyon” – kár, hogy már nem emlékszem, hogy a Dragon Slayer-epizód (ez az) miért volt ennyire a bögyömben, szóval inkább azt említem meg, hogy szerintem kifejezetten gyenge a sorozat mitológiája.

Manapság minden szériába kell a muszájátívelés, mert tényleg vannak olyan nézők, akik 5-10 perc (számukra) érdekes sztoriért elviselik a 30-35 perc, nem túl izgalmas epizodikus heti esetet, miközben én sokszor már akkor suhintom a kaszát, ha 30-35 percnyi érdekes epizodikus sztori mellett el kell viselnem 5-10 nem túl izgalmas átívelést. Azért a God Friended Me esetében a szezon második felébe behozott átívelő szál szerencsére nem volt ennyire veszélyes. De ha nincs, akkor nem hiányzott volna.

Adam Goldberg (aki egy állat) ide vagy oda, számomra a sorozat a heti esetektől lett jó, ahogy sokszor leírtam, a Quantum Leap, a Touched By An Angel (itthon: Angyali érintés) és az Early Edition (A kiválasztott – Az amerikai látnok) óta szeretem az embereken segítős műfajt, amiből talán az ugyancsak istennel kacérkodó Joan of Arcadia lett talán a kedvencem, tavaly pedig a Kevin (Probably) Saves The World, azaz a Kevin, a minden6ó töltötte be az űrt.

A God Friended Me-t többek között az töltötte meg érzelemmel és szívvel, hogy Miles-ék minden héten tettek valami jót valakivel, és ezeket a sztorikat olykor kifejezetten frappánsan tálalták. Persze a műfaj eléggé kiszámítható, de a feelgood az akkor is feelegood marad, ha tudjuk, hogy miért fogunk mosolyogni jóízűen. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Nem említettem a párhuzamok között a Person of Interest-et, pedig az is egy segítős sorozat volt a felszínen, és így, hogy ebbe behozták az informatikás és hackelős szálat, még látványosabbá vált a párhuzam. Ennek kapcsán egyébként kíváncsi lennék, hogy kiben hogy csapódott le az átívelés, illetve az ilyen irányú átívelő sztori – nyilván az efféle előrejelzéseknek van tudományos alapja, szóval nem kezelem scifiként, de összességében úgy éreztem, hogy nem volt nem erőltetett – kár, hogy a szezon két utolsó részét teljesen dominálta. (Meg aztán a hackelés, mint mindenre használható dzsóker dolgot eleve töröltetném a sorozatos műfajból.)

Az epizódok legjobb pillanatai közé számomra mindig az tartozott (és ez a fináléra is igaz volt), amikor, ahogy az lenni szokott a műfajban, visszatértek korábbi alanyok, hogy “meghálálják” a segítséget, ez valamennyire talán kompenzálta azt a tipikus írói húzást, amikor a karakterek információt hallgatnak el egymás elől (“nem mondom el, inkább megmutatom”, “majd, ha találkozunk, akkor kifejtem”), hogy így kreáljanak drámát, feszültséget vagy konfliktust.

A szezon végén piszok kíváncsi voltam, hogy a párizsi út után mit találnak ki cliffhanger-nek, mert abban biztosak lehettünk, hogy valamit kapunk. Amikor pedig 30 másodperc volt hátra a zárásból, tényleg el nem tudtam képzelni, hogy most mi lesz, mire behozták az egyik leginkább magától értetődő ötletet – szuper volt, így kell cliffet írni. Nem kell harsányság meg falkaparás, elég, ha fenn marad az ember kíváncsisága.

Arra kíváncsi leszek, hogy ezzel most vajon dobták Simon Hayes és Henry Chase szálát, vagy valamikor még visszatérnek rájuk, de az fontosabb kérdés, hogy akkor most hogyan tovább? Mert abban biztosak lehetünk, hogy az egyéni preferenciáimtól függetlenül tovább fogják a készítők piszkálni a mitológiát, megpróbálják kinyomozni, hogy ki van a God account mögött, ugyanis pusztán segítős heti 40 perccel ma már nem lehet a felszínen maradni. Sajnos.

Amit biztosan tudunk a 2. évadról az az, hogy a folytatás 09.29-én kerül odakint adásba a CBS-en (egy részben Párizsban forgatott epizódról van szó), és hogy egy ideig külön szálat kap Miles és Cara a cliffhanger-ös új “prófétának” köszönhetően. Mármint gondolom, mert ha a lány fél évre utazott el, és Jessica Lu karakterének most kell segítenie az elődjén(?), akkor még messze van a nagy egymásra találás.

Ja, és bónusznak Apu új feleség(jelöltj)e, Trish is ki lett emelve állandó szereplőnek. Erica Gimpel a Profiler óta nagy kedvencem, de itt kissé aggódom, hiszen minden plusz szál és karakter a fő, segítős vonaltól fogja elvenni az időt, és ugye eddig is ott volt Apu, meg a tesó, plusz Rakesh magánélete, de egyelőre nem volt bajom az egyensúllyal. Remélem, ez nem is fog változni.

ui: a fent linkelt kommentembe már bevágtam az idézetet, de nem nagyon jött be a kép széleinek elhomályosítása (mint a Chilling Adventures of Sabrina-ban), ami jellemezte az első évadot, főleg az elejét. Most, ahogy néztem az utolsó két részt, ez nem nagyon tűnt fel, bár lehet, hogy csak nem vettem észre, de ettől még zavart a jelenség, mert szerintem semmit nem adott a sorozat képi világához. (Egy stábtag azt nyilatkozta, hogy direkt csinálták így, kreatív döntés volt az isteni jelenlétet jelzendő.)

15 hozzászólás Ne habozz!

Desmond Wallace - 2019. 09. 17. 20:41

Nekem is tetszett az évad, és ez

“visszatértek korábbi alanyok, hogy “meghálálják” a segítséget”

szintén bejött.

Szinkronnal néztem az évadot, de a másodiknál már nem nagyon fogom megvárni a magyar verziót.

Annak meg külön örülök, hogy legalább öt embernek mutattam meg a sorozatot, és mindegyiküknek tetszett.

Olyan kis életigenló sorozat, egyszerűen jó nézni. Nincs benne semmi rendkívüli, de a pozitív hozzáállása leveszi az embert a lábáról.

cherockee - 2019. 09. 17. 21:30

Nem tudnék újat mondani, de nem tudok elmenni a lehetőség mellett, hogy megjegyezzem: nagy és kellemes meglepetés volt az egész, egyáltalán nem az én világom az ilyen sorozat nézése, oszt mégis néztem minden részt. Több ilyen hasznos lenne.

Nikki - 2019. 09. 17. 22:55

Néztem, s szinte minden percét élveztem. Csak ajánlani tudom, annyira pozitív, hogy egy-egy rosszabb nap után simán mosolyogva bújsz ágyba, hogy visszakaptad az életkedved, mert van még remény.

Deny - 2019. 09. 17. 23:04

Egyetértek a többiekkel, tényleg irtó pozitív sorozat volt, és kicsit visszaadta a hitem az emberiségbe, bármilyen közhelyesen is hangzik.

Never - 2019. 09. 18. 01:58

what? Ugyan azt a sorozatot neztuk? Az elso 5 resz meg oke volt, gondoltam majd beindul es lesz valami ertelme de sajnos nem tortent semmi sem.

Copy&paste minden resz. Talan ha csak 10 reszes lett volna akkor elmegy de 20 resz sok volt. En is ereztem ezt a good vibes feelinget de nem lehet ugyan azt minden heten tobbszor lenyomni a torkomon.

Foszereplok szerelmi szalai egyertelmuek voltak, semmi izgalom vagy húúha momentum. Unalom. Maga a vallás sincs kivesézve csak körbeugráltak ne hogy valaki megsértődjön. Bezzeg odaszurtak amikor a foszereplo apjat akartak megvalasztani valami nagy funkcioba akkor azert nem sikerult neki mert meleg a lánya.

Szoval nalam az elso 5 resz 5/10 a tobbi 2/10. Cukinak cuki de idopazarlasnak erzem. Nagyon sok jo sorozat van es nagyon keves a szabadido. Ha nyugdijas lennek akkor biztos ezt neznem Elif vagy barmelyik Torok sorozat helyett.. amugy a foszereplo csaj eyecandy de ezert nem erdemes nezni :P

winnie - 2019. 09. 18. 05:22

Never: beindul? 10 rész? 20 rész? arra készülj, hogy 100 rész lesz vagy 150. és mind ugyanolyan lesz. az értelme az, hogy elmesél 100 vagy 150 ember történetét. nem akkora baj, ha nem bombasztikusságra, hú-ra meg há-ra törekednek.

szerintem félreérted a műfajt. az ilyen sorozatoknak nincs hova beindulnia, vagy legalábbis már az első részben beindult. pont ez a jó a műfajban, hogy az első rész megmutatja, hogy milyen lesz a 98. rész. pont a copy&paste a lényege az epizodikus sorozatoknak. mindig van egy ember. mindig segítenek neki. és mindig jól érzi magát az ember a végén. ezért nézi az ember. ahogy a krimiket is azért, mert történik a gyilkosság, és a végén elkapják a gyilkost. ezt lehet kiszámíthatónak mondani, de a történet mindig abban van, hogy milyen az aktuális karakter, hogy mi a története, és hogy mit akarnak mondani a történettel.

tiszta sor, hogy ez valakit nem indít be, én vagyok az utolsó, akit az epizodikus sorozatok nem preferálásáról meg kéne győzni, csak az lep meg a kommentedben, hogy az első részek alapján más vártál volna. ráadásul pont az ugyancsak epizodikus 9-1-1 kapcsán írsz majdnem az ellenkezőjéről, hogy ott izgalmasak a heti esetek, és pont az átívelő karakterdolgok érdektelenek. hasonló a két műfaj.

(és ahogy írom, az, hogy ilyen suta átívelős történettel meg némi szappannal próbáltak pluszt vinni a sorozatban, szerintem nem volt túl erős.)

winnie - 2019. 09. 18. 05:25

ja, részemről hála az égnek, hogy nem ugrálták körbe a vallást, ez nagyon jót tett a sorozatnak, hogy nem a vallásról szólt, csak jelen van, és foglalkoztak vele. fura, hogy ez valakiben úgy csapódik le, hogy azért, mert nem akarták, hogy bárki megsértődjön, de legyen ez az oka, viszont akkor, ööö, ez akkora baj? hogy nem akarják, hogy bárki is megsértődjön? ez tök rendes a készítőktől. ez azt jelenti, hogy derék emberek, csak a pacsi jár nekik. (mármint fura lenne, ha egy író olyan céllal vetné magát első saját sorozatába, hogy megsértsen másokat:)

JokeRoLL - 2019. 09. 18. 09:10

Az egyik kedvenc sorozatom jelenleg. Az első évadot szinkronosan néztem. Ellenben a másodikat már val’szeg magyar felirattal fogom. Már ha lesz hozzá… Remélem!

Springer - 2019. 09. 18. 10:19

Az első kb 2 részt néztem szinkronosan, aztán elkezdtem darálni felirattal. Sokkal jobb eredeti nyelven amúgy.
Valahol írtam, hogyha nem darálom, szerintem jobban bejött volna. Így egyben kicsit sok volt, amúgy nem rossz. Kicsit a fináléra nagyobb durranást vártam.

human - 2019. 09. 18. 14:42

“mármint fura lenne, ha egy író olyan céllal vetné magát első saját sorozatába, hogy megsértsen másokat:)”

szerintem félreérted, a kérdés az, hogy az író ki mer-e állni bármi gondolat mellett, mintha művészetet csinálna, vagy csak középen egyensúlyozik, amiből többnyire közepes semmik születnek. mittomén, a south park tuti nem kerülgeti a forró kását, nehogy megsértsen valakit.

de persze itt meg az a félreértés, hogy ki vár erősebb moralizálást és filozofálást országos tévén? sőt, a god friended még védhető is, hiszen azon kevesek egyike, amik pont arról szólnak, hogy az ateista és a vallásos is csak ember, akiknek emberként kell egymást elfogadni és szeretni, kompromisszumokat hozva. Mármint itt nem kerülgeti a vallást a sorozat, hanem a vállalása pont a középút, amit szerintem tök ügyesen csinált.

winnie - 2019. 09. 18. 15:04

direkt sarkítottam az ellenkezőjére, de inkább csak arra célzok, hogy anélkül is lehet nem sértegetni, hogy valaki kerülni akarja a sértegetést. mármint, ha valami híján van valaminek, akkor lehet, hogy azért van, mert nem akarták belerakni (valamiért), de lehet, hogy azért, mert eleve nem is foglalkoztak a kérdéssel. szóval ha valami téma nem érdekli a készítőket, akkor nem fognak foglalkozni vele, ahogy a kevin probably saves the world úgy foglalkozott az isten sugallattal, hogy egy percig sem vallásozott. mert nem érdekelte őket a vallásos aspektus.

Never - 2019. 09. 18. 16:26

jo jo de most komolyan, hogy akarjak ezt a tortenetet folytatni?

Nem letezik olyan mesterseges inteligencia amelyik képes lenne ilyen pontosan elore megjosolni a jovot. Ez lehetetlen pedig az elso evadban arrol volt szo hogy ezeket az uzeneteket valaki direkt kuldozgeti. Na most AI nem lehet (ha igen akkor az egesz egy nagy LOL), ember sem lehet hisz ez is butasag… akkor hogyan tovabb? Isten Facebookozik?

Abszurd az egesz. Eljon egy pont amikor muszaj lesz elmenni. Persze lehet elkaszaljak az egeszet es egy szep, szerelmes happy endel vege lesz… na de akkor Isten csak reklamfogas volt. Na mind1, ez csak az en velemenyem :)

Never - 2019. 09. 18. 16:27

* elmenni egy iranyba

winnie - 2019. 09. 18. 16:40

passz, de nem hiszem, hogy folytatni akarják nagyon. mármint a sztorit. majd behoznak új sztorikat, amin elnyammognak, más irányokat, simán leakadhatnak az MI-vonalról – nyilván az ő hülyeségük volt, hogy választ akarnak adni olyasmire, amire nem lehet válasz, de feltételezem, hogy ha már elvitték, akkor tudják, hogy hova akarják kifuttatni.

de a lényeg, hogy nincsenek rákényszerítve, aki nézi, az nem egy fő válasz miatt nézi, ez csak egy vonal, amin lehet rágódni. elejtenek itt-ott egy-egy apróságot, stb. a lényeg, hogy ha lenne válasz, akkor nem lenne sorozat. persze nem látok a fejükbe, szóval lehet, hogy már a 2. évad végére lesz válasz és megvan a tervük arra, hogy mi legyen a folytatásban. de alapeset a nincsválasz-stratégia, mert minek legyenek önmaguk ellenségei.

más kérdés, hogy a cliffhangerrel el lehet játszani, abban lehet fantázia.

csirke - 2019. 09. 18. 19:20

Egybe daráltam felirattal, egy ismerósóm javaslatára. Szerinte nézni kell és tényleg berántott. Azért nézem amit winnie is említett, mert jó érzésem van utána. Igaz pityergek néha, ha olyan rész van, de határozottan megszerettem és várós.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz