login |

American Horror Story: kezdett a 9. évad (American Horror Story: 1984)

2019. 09. 19. 21:41 - Írta: winnie

33 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Ismét új AHS-szezon, és ismét le kell írnom, hogy teljesen új a sztori, újak a karakterek, új a körítés (most a 80-as években játszódó slasher), szóval bárki elkezdheti anélkül, hogy látta vagy végignézte volna bármelyik előző szezont – az évados antológiák már csak ilyenek.

Elkezdenie tehát vagy annak érdemes a szezont, aki érdeklődik a kaszabolós horrorok iránt (ld. a tévés felhozatalból Scream, Dead of Summer vagy Slasher), oda van a retróért (térdzokni, pornóbajusz, prüntyögő szintizene) – vagy mondjuk arra kíváncsi, hogy Ryan Murphy-ék miféle csavarral akarják feldobni a lerágott csontnak tűnő “erdei nyári táborban gyilkolják a gyerekekre felügyelő fiatalokat“-sztorit.

Lelövöm a poént: az első részből nem derül ki, hogy mi a csavar, hogy lesz-e egyáltalán csavar. Ami részemről nem is baj, csak ugye az ember tudja, hogy az AHS esetében nem bízhat meg a készítőkben, szeretik a feje tetejére állítani a műfajt, ergó nehezen tudom elképzelni, hogy most látunk valami tábori szappant, ami közben minden részben lemészároljanak valakit. Egy dolog, hogy a slasher-t nehéz sorozatban érdekessé tenni, de egy ennyire zárt helyszínben végképp nem lehet 10*45 percnyi anyag.

De most nem kombinálni akarok, miszerint talán a 9×04-ben már teljesen más lesz a felállás, miután a fél csapatot leölik, inkább jelzem, hogy eddig a klasszikus slasher elemekből építkeznek. A pilot/évadnyitó egy, a 18+-os korhatárt azonnal belövő tábori mészárlással kezdődik (1970-ben), amire építik a gyilkos, Mr. Jingles mitológiáját, hogy utána megismerjünk pár fiatalt, akik ilyen vagy olyan okból idővel kikötnek az újra megnyitott táborban felügyelőként.

Nem csak a slasher panelek tipikusak (jó látni a klasszikusok megidézését), de a 80-as évekbeli karakterek is. Elvileg komolyan veszik őket és a körítést is (szóval nem egy Scream Queens-szerű komikus slasherre kell gondolni), de érezhető, hogy azért némiképp velünk összekacsintva vagy legalábbis idézőjelesen kezelik az egészet a sok felületes figurával. De vajon mire megy ki a játék? Vagy egyszerűen jó mókának érzik az öniróniát?

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Illetve… nem nagyon lehet spoilerezni, hiszen komolyabb ölészetre nem került sor (szegény benzinkutas!), egyelőre még csak a szereplőket ismerjük meg, hogy legalább egy cseppet érdekeljen minket a sorsuk (remélem, hogy nem annyira bénák, hogy aki a “barátok” közül csak vendégszereplő, az lesz az első halott), illetve a hátteret, ami talán az egyetlen olyan dolog, ami nem annyira tipikus.

Legalábbis arra gondolok, hogy a (leendő) gyilkos(ok) motivációja terén lehet csavargatni majd az alapkoncepciót olyan tekintetben, hogy a 9×01-ben felvezettek vagy 4 olyan szálat, amit bevethetnek, mint miértet.

Nyilván egyrészt ott van az elmegyógyintézetből megszökő Mr. Jingles (John Carroll Lynch tökéletes, bár csalódás, hogy nincs álarca, csak csuklyája, de a kulcscsörgés szerintem remek ötlet), de ő remek red herring lehet akár a (rész végén is feltűnő) Night Stalker kapcsán (érezhető volt, hogy akarnak még kezdeni valamit vele), de mellette még Leslie Grossman vallásos/túlélő karaktere, aki dettó szolgálhat kattant meglepetéssel, vagy akár az, aki elől az aerobic oktató srác menekül. És még egy közös gázolás is volt, bár a szenvedő alany nem halt meg, de még vele is kezdhetnek valamit.

Természetesen, ahogy a korábbi szezonok során, itt is érdemes megemlékezni a szereplőgárdáról, és a sok AHS-es visszatérő vendégről, akiket általában jó viszont látni, még akkor is, ha pár rezidens nem nagyon fog idén szerepelni, és némelyik srác nem a szívem csücske. A lányok, mint például Emma Roberts vagy Billie Lourd, illenek a műfajba (ld. Scream Queens), azonban a prímet ezúttal nem ők vitték, hanem Matthew Morrison – eskü, le sem esett, hogy ő az.

Ha mint American Horror Story-részt nézem a kezdést, akkor azt kell mondanom, hogy korrekt volt. Korrekt, és egyben semmi extra  – főleg egy slasher-rajongónak, ráadásul nem volt meg benne az a meglepetés-faktor, ami mondjuk az Apocalypse nyitánya esetében. De ettől még működött. Mondom, AHS-részként. Ha ez egy új slasher-sorozat nyitánya lett volna, akkor viszont nem biztos, hogy annyira érdekelt volna a folytatás.

Mivel azonban az 1984 AHS, ezért folytatom tovább – talán ezt a szezont végre végignézem, bár nyilván csak az évadnyitóból nem lehet következtetni arra, hogy imádni fogjuk-e a folytatást, vagy szétunjuk majd magunkat rajt. Mindegy, csak ne legyen benne földönkívüli vagy boszorkány, és akkor megleszünk egymással.

ui: az olimpiai közvetítés kapcsán volt valami áthallás, ami nem jött le nekem, hogy ilyen indokolatlanul sokszor bevágták a láng meggyújtását?

33 hozzászólás Ne habozz!

jenga - 2019. 09. 20. 10:15

“És még egy közös gázolás is volt, bár a szenvedő alany nem halt meg, de még vele is kezdhetnek valamit.”

szoval azt akarod mondani, csak viccbol szurta fel magat az ajtora es meg visszater? :D

winnie - 2019. 09. 20. 10:23

muszáj lesz háttértörténetet adni neki, nem hiszem, hogy lógva hagynák (höhö), meg aztán eltűnt onnan, és amíg nincs (hiteles) holttest, addig bármi előfordulhat.

pter - 2019. 09. 20. 11:43

Talán Gus Kenworthy szerepeltetésének van köze az olimpiai lánghoz. Vagy nem. :D

Lackó - 2019. 09. 20. 13:19

Nekem tetszett a nyitás és tényleg ez az érdekes ebben a sorozatban, hogy ameddig az alap stílusjegyek meg a hangulat marad mindig, azért sosem mondhatod, hogy ugyanazt látod.
Furcsa, hogy Sarah és Evan nincs jelen a szezonba, de azt nem mondanám, hogy ezért bármi is rosszabb lenne most. Én is valamiért azt gondolom, hogy lesz csavar, mert én sem látok 10 részt ebben a sztoriban. Pontosan ezért egyszer nekem is eszembe jutott a rész nézése közben, hogy folytatnám-e, ha nem AHS lenne.
Viszont egyelőre maradok, mert amúgy csavar nélkül is, ha tipikus slasher is az egész sztori, azért egyelőre érdekes.

Bertollnok - 2019. 09. 20. 15:38

Tetszett a nyitány. Mondjuk nekem nem nehéz eladni egy “régi vágású” slashert. Emma Roberts, nosztalgikus helyszín és korszak, TV-s viszonylatban erős gore. Azonnal a heti listám élére ugrott.

Shannen - 2019. 09. 20. 22:43

Bejött a kezdés, a hangulatot nagyon eltalálták, voltak benne izgalmas részek és Matthew Morrison-tól nekem is leesett az állam.
10 részig azért ezt nem fogják tudni húzni, úgyhogy csavart azt várok én is pár rész után. Meglátjuk, hogy alakul, eddig a páratlan évadokat nem fejeztem be (kivéve persze az elsőt), így kíváncsi vagyok ez a trend most változni fog-e.

Mikilós - 2019. 09. 20. 23:52

Élvezetes volt és érdekes, hogy mit fognak ebből kihozni. Valamiért olyan Roanoke szagot érzek, valamilyen olyan csavar lesz majd a 6. rész környékén.

Emma Robertsnek örülök, hogy nem.megint egy p*csa karakterbe bújt. Leslie Grossmannek is nagyon örülök, neki is jól áll ez a szigorú, istenhívő karakter. Annyira én se vettem észre Sarah Paulson hiányát, nem is baj. Bírom, de tény, hogy a 2. évad óta csak ő volt a középpontban. Jót tesz most ez a nagy változás. Jah, meg John Caroll Lynch, megint egy pszicho karakterben, azért őt is megnézném más titulusban.

A helyszin pompás, Friday the 13th szagú, Az elmegyógyintézes jelenet meg abszolút Halloween jelenet. Nagy tisztelgés volt, az tuti.

Várom a folytatást, várom hogy kik hullannak el, és kik fognak még szerepelni. (Lily Rabe PLS)

Silver - 2019. 09. 22. 02:09

Talán a csavar az lesz, hogy nincs csavar :) Az mekkorát ütne már? :D Én untam a kezdést, mert túl kiszűmítható volt, de mindenképp nézem tovább.

winnie - 2019. 09. 22. 08:06

az nem nagyon lehet, mert szimpla tábori teendőkkel nem lehet kitölteni ennyi időt, főleg akkor, ha már jelen is van a gyilkos. ahhoz kellenének flashbackek, de egy flashbackes csavarnak sincs nyoma eddig. (max az oktató srác telefonhívása, szóval vagy meg fogjuk ismerni a barátját, vagy valamiért tudatni akarták velünk a motivációját.)

FrankLuck - 2019. 09. 22. 15:49

Én is maradok a következő részre (ami nagy szó, mert az utolsó kb. 4 évadnál menekültem az első rész után/közben). Várom a csavart is, de alapvetően tetszik a téma/helyszín, egy darabig elég nekem ez is (a pilot szintjét azért remélem tartani fogja, mert épp a ‘képzeletbeli kaszavonal’ fölött van, nincs hová romlani).

Ash - 2019. 09. 22. 16:18

Az olimpia lánggal való futás a cél felé és Brooke menekülése a házban a két jelenet között vontak párhuzamot, hasonlatot nem?😄

Dév - 2019. 09. 22. 22:09

“Egy dolog, hogy a slasher-t nehéz sorozatban érdekessé tenni, de egy ennyire zárt helyszínben végképp nem lehet 10*45 percnyi anyag.”

Slasher c. sorozat 2. évada, igaz az csak 8×45 perc, zárt helyszín és véleményem szerint 10/10.
Na de visszatérve erre, nekem bejött, nagyon hangulatos volt.

tommy - 2019. 09. 23. 02:06

na visszatértem én is, utoljára a Roanoke-ból láttam pár részt.. ez teljesen jól hozta a hangulatot, nekem is a csavaron járt az eszem a második felétől, volt egy tippem, hogy Mr. Jingles már az első részben meghal és nem ő lesz a gyilkos. a táborvezető nő biztos valami titkos okkal nyitotta ki újra a tábort.

Csigusz - 2019. 09. 23. 19:03

Nyilván full slasher-klisé volt eddig az első rész, de imádtam: a zene, a ruhák, Emma & Billie <3

BeLangdon - 2019. 09. 26. 14:10

Eddig bejön a dolog: a kosztümök, 80as évek klisék, zene, overall-feeling, csillagos ötös :) Mondjuk nagyjából minden ami ebben a korszakban játszódik, az nálam alapból előnnyel indul, retro feeling a topon, újraélem a gyerekkoromat! :) Ami a sztorit/csavarokat illeti, Ryan Murphyt ismerve őszintén meg lennék lepődve, ha nem lenne benne valami átverés vagy félrevezetés…a minap pl hazafelé a buszon az a kósza ötlet jutott eszembe, hogy 1984 cím, de mi van ha ez a triviális évszám jelentése mellett mondjuk utal valamiféleképpen a kapcsolodó szezonokra? :o Ugye ez a 9ik szezon, ami adott esetben kapcsolódhat valamiféleképpen az 1,4,8-as szezonokhoz :) De ez csak egy teória, ennyi részből/történésekből nyilván még sok mindenre nem lehet/érdemes következtetni ;) Mindenesetre várom a folytatást, én maradok a szezonra…

Shannen - 2019. 09. 26. 21:08

9×02

Hááát…azért most így nálam elkezdett remegni a léc, nem biztos, hogy sokáig ki fogok tartani az évad mellett. Értem én, hogy most ez a slasher stílus megy, (amit ha nem okosan, hanem csak direkt brutálisan az arcunkba tolnak, az pont nem jön be sajnos), de már most behoztak szellemeket, sátánistát, szóval ez így kicsit sok volt, sőt erősen trash-szerű…

Azért remélem a 3.részben eljön a reggel végre, mert ez az éjszakai sötétség engem eléggé zavart. Meg hát jöhetne végre valami csavar is, mert ha még egy teljes részen át fog a kis csapat ide-oda futkorászni az erdőben 2 gyilkos elől, az azért annyira nem lesz túl izgi.

FrankLuck - 2019. 09. 28. 17:24

Oké, lehet, hogy már a harmadik részben lesz csavar, marha jó lesz, stb. – de én már a második részt sem bírtam ki végig, nagyon zsé kategóriás volt, immár az újdonság varázsa nélkül.

Silver - 2019. 09. 29. 02:24

Sajna a 2.rész is gyengébb slashereket idézett.
Írtóra bírtam az esküvős jelenetet, és, hogy az egyik srác meleg pornót csinált, nameg, hogy a férfi kukkolta a zuhanyzókat. Az AHS abszurd humora nem vész el :)

Dave - 2019. 09. 30. 12:40

Ebben a 2. epizódban nem történt kicsit tulságosan sokminden?

winnie - 2019. 09. 30. 14:02

Ha igen, akkor az azt jelenti, hogy nem nagyon akarnak időt húzni és túl sok sztorijuk van még, amit elmesélnének:)

Hamon - 2019. 09. 30. 14:09

Na jó. Ezzel a második résszel nem nagyon kerültünk még beljebb. Nagyon sok minden bele volt sűrítve 40 percbe, egyre több a kérdőjel. Tetszik. Nagyon is. Most úgy érzem, hogy lesz benne csavar. Lehet, hogy nem is kicsi.

Silver - 2019. 10. 04. 03:25

1×03
Annyira off nekem. Mintha nem akarna több lenni egy átlagos slashernél. Amekkora ütemben fogynak a karakterek következő epizód végén, max 5.rész elején számítok “a” cliffre.

Thomas - 2019. 10. 04. 21:14

Megnéztem az első két részt:) Elöljáróban csak annyit, hogy az első 3 évad után búcsút vettem a sorozattól, mert sosem volt ez igazi horror, csak egy túljátszott idétlenség, és hiába volt más a téma, a stílus egyáltalán nem változott az évadok között.

Szóval ami elsőként meglepett, hogy mennyit változott azóta a sorozat, nyomát sem éreztem a túljátszottságnak, a színészgárda is lecserélődött végre, és hoztak egy marha jó pilotot, amit fülig érő szájjal lestem:) Az a Péntek 13-hangulat, azok a zenék (szintizene és Cruel Cummer, huhh:), meg a karakterek, nagyon jól eltalálták. Viszont a 2. részben már kezdődtek a hülyeségek, a folyton feltámadó srác, a táborvezető dumcsizik a sorozatgyilkossal rész… szóval innentől már egyértelmű nekem, hogy valami természetfeletti lesz benne, tehát hagyhatom is abba:( A 3. részt azért még csekkoljam szerintetek? De én slashert akarok látni, mindenféle csavar nélkül, retró hangulattal, és ez úgysem az lesz:(

De ami miatt jól jött, most nagyon megjött a kedvem, hogy nézzek pár 80-as évekbeli slashert:) Nemrég néztem meg az Eli Roth’s History of Horror vonatkozó epizódjait, és azért kaptam pár tippet, hogy miket kéne még bepótolnom:) Garantáltan jobb szórakozás lenne, mint bármi, ami ebből kisül szerintem:)

Shannen - 2019. 10. 05. 11:54

9×03

Fogalmam sincs mi lesz itt a nagy csavar, de remélem hamar bekövetkezik, mert ez így kezd unalmas lenni. Az nem túl izgi, hogy részről részre mindenkiről kiderül, hogy azért jött a táborba, hogy valakit megöljön/megölessen.

Thomas - 2019. 10. 05. 20:38

Nem bántam meg, hogy folytattam, ez a 3. rész legalább megint slasher volt, mindenféle természetfeletti marhaság nélkül, gyorsan elröppent az idő:) Bár ez már kicsit túlzás, hogy a táborvezető is őrült, a “nővér” is, Montana meg a másik gyilkossal van (kit akarnak megölni, Brooke-ot?), fogalmam sincs mi lesz, ebből, de amíg slasher marad, addig kitartok:)

gyerecske - 2019. 10. 07. 14:37

3 rész után eddig szórakoztató az évad.

Silver - 2019. 10. 12. 16:52

1×04

Ez volt a cliff. De nagy :D Nem eredeti, de tetszett. A későbbiekben gondolom lesz egy kis timeskip, hogy megjöjjenek a gyerekek, ne fogyjunk ki a sertésmarhákból.

Thomas - 2019. 10. 12. 20:56

Mi volt a cliff, hogy most feltámadnak a halottak és kezdődik minden elölről? Nem értem, de talán itt az ideje kiszállnom. Pedig jól eltalálták a karaktereket, szórakoztató volt nézni a kiszőkített hajú bájgúnárt, a pornós bajszú figurát, Montanát meg a többieket, de már kb. mindenki halott vagy félholt, nem tudom, hova lehet még ezt húzni. Kivéve, ha feltámadnak, de arra már nem nagyon vagyok kíváncsi.

tommy - 2019. 10. 14. 00:51

na eddig tartott a puskapor. tök jó volt a rész, olyan finálé hangulata volt, gondoltam is, hogy a végén lezárul a táboros fejezet, erre ez a halhatatlanság súlytalanná tette az egészet és a helyszín is unalmas lesz már. minek ez a természetfeletti szál? ehh.

rol001 - 2019. 10. 15. 00:02

Személy szerint én a “hoteles” évadot nagyon nem szerettem, szerintem az egyik leggyengébb volt. Tényleg nem lesz valamikor szavazás erről, kinek melyik évad jött be a legjobban és melyik legkevésbé? Vagy már volt ilyen? Érdekelne egy nagyobb junkie vélemény :D

A mostani évad számomra amúgy felfrissülés, nézeti magát. Az előző két rész is elrepült, tipikus slasher. Kíváncsi vagyok hogy folytatják, mert nem tudok kinézni még 6 részt az évadból, bár eddig nem érzem hogy erőltetetten húznák a sztorit, sőt eléggé pörgetik az eseményeket.

Silver - 2019. 10. 15. 02:36

Szerintem az volt a nagy cliff, hogy a nő volt az eredeti sorozatgyilkos. Vagy látta ezt valaki előre?
Nem értem mit vagytok oda a feltámadással. Van a 10+ évvel ezelőtti csávó szelleme, meg a sátánista kölyök támadt fel (egyelőre).

winnie - 2019. 10. 15. 05:12

rol001: volt szavazás, ha a címkére kattintasz, idővel előjön, csak görgetni kell.

Csigusz - 2019. 10. 16. 07:52

Még gyakorlott sorozatnézőként/slahser-fanként is úgy néztem a 9×04 nagy twistjére, hogy “comeooooooon” :D
Fuu, nekem így egyelőre totál súlytalan lett, kíváncsi vagyok merre megy tovább. Nekem nem szimpatikus ez a kölyök, így örültem, hogy megszabadulunk tőle… :D

(A másik twist a csajjal pedig meglepő volt, de ezt a konkrét plot szálat már valahol máshol láttam. Nyilván kizárt, hogy emlékezzek rá, de biztos, hogy már láttam ilyet.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz