login |

Downton Abbey: a mozifilm – írta Moe

2019. 09. 19. 14:50 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, mozifilm,

A sorozat után négy évvel, azonban az események lezárta után időben csak két esztendővel, 1927-ben kapcsolódunk be újra Downton Abbey életébe, ahol a Crawley család és a személyzet élete legnagyobb pillanatára készül: vendégül láthatják a királyi párt.

Továbbra is ilyen hihetetlen problémák és a sznobériát veszélyeztető zavaró tényezők teszik ki az urak és a szolgálók mindennapjait, ahol a legnagyobb gond, hogy ki szolgálja fel a királynak a levest.

De ezért szerettük a sorozatot is, igazából ez a film egy visszatapsolt presztízsdarab az angoloknak és a királyi udvarnak, ugyanis a kékvérű szarkazmus koronázatlan királynője (itt csak grófnője) Maggie Smith minden mondata aranyat ér, a csodás jelmezek, a berendezések és a táj ábrázolása úgy hat, mintha nem is ért volna véget a széria.

Mindenki ugyanolyan, a jellemek, a viszonyok, a tárgyak, a berendezések, de még a legutolsó felöltő is ismerősen derenghet azoknak, akik végignézték lelkesen mind a hat évadot.

Csak igazából amiért szerettük a sorozatot, annak a filmes műfaj pont az ellenkezőjét hozza elő. A tipikus #whitepeopleproblems-nek titulált gondok itt valahogy nevetségessé válnak, hiszen egy 2 órás alkotásban mégiscsak várnánk valamiféle történést, itt azonban ha közbe is jön valami, hihetetlen gördülékenyen megoldódik, nincs cselszövés, nincs hosszas ármánykodás, ami a sorozatjellegnek azért jobban állt, illetve a főúri osztály legizgalmasabb jellemzője.

Tom politikai nézetei is csak érintve vannak, a szerelmi szálak szintúgy egyértelműen és könnyen jönnek, mindenki a gondatlan előkelőségek életét éli, ami egyedül a szemnek ad kielégülést, az élményközpontunknak már közel sem.

Szó se róla, nagyon jó újra látni a szereplőket, nagyszerű bemenni újra Downton Abbey falai közé, azonban ahhoz túl kevés év telt el a sorozat vége óta, hogy ez túlságosan felizgasson minket, ahhoz pedig túl kevés, hogy pusztán az ismételt színpadra állítás tényével ki lehessen minket szolgálni.

A legszomorúbb az egészben, hogy felvetettek olyan konfliktusokat és tragikusabb eseményeket is, amiket ha meg mernek lépni, akkor sokkal izgalmasabb lett volna a végeredmény anélkül, hogy elvette volna eredeti miliő szellemiségét (egy főszereplő halála, parasztlázadás, gazdasági világválság, király elleni merénylet).

Így azonban csak egy szépen megkomponált panorámakép, ami pusztán csak azok tudják még így is egy kellemes időtöltésnek elkönyvelni, akik oda voltak a sorozatért is. Viszont hibái, vagy inkább hiányosságai így túlságosan is szembeötlőek. Jó volt nézni, de részemről sajnos csak 6/10 jár rá.

12 hozzászólás Ne habozz!

Anonymus - 2019. 09. 19. 16:10

Ezen nincs mit szépíteni. Kb ugyanaz, mint bármelyik másfél órás különkiadás a sorozatban.

Adam94 - 2019. 09. 19. 16:54

Tegnap néztük meg, és nekem tetszett nagyon. A két óra gyorsan eltelt, még őszintén néztem volna. Lehet azért mert hiányzott már, tényleg jó volt viszontlátni a szereplőket. A zene, a hangulat, fényképezés és a színeszek továbbra is kiválóak. Az biztos hogy ez a film elsősorban a rajongóknak készült, akik végignézték a sorozatot. De lehet új nézőként is élvezetes tudott lenni.
Nagyjából mindenkinek meg volt a maga pillanata, nagyobb jelenete a filmben, egy-két kivételtől eltekintve.
SPOILER
A merénylő sztorija micsoda dráma!
A Downton szolgálók vs királyi személyzet sztori a korábbi részeket idézte fel bennem.
Maggie Smith bejelentése a végén Marynek az egészségéről és ahogy átruházta Downtont a következő nemzedéknek, nagyon szép jelenet volt,
Valóban a karácsonyi különkiadásokhoz volt hasonló, drámai sztorikkal amik a végére mind megoldódtak. Én remélem hogy sikeres lesz Amerikában is és lesz esély egy folytatásra.

abba - 2019. 09. 19. 18:32

Teljes mértékben egyetértek a kritikával – történet sehol, 2 órás panorámaképet kaptunk. Az a vicces, hogy meg is jósoltam, milyen indokolatlan egy ilyen film, és sajnos igazam lett.
Nem volt unalmas, de az ilyenfajta humor a film végeztével nagyon üresnek hat.

impish - 2019. 09. 20. 10:41

Őszintén nekem pont azt adta, amit vártam.
Ez csak 1(egy!) ráadás rész, tragédia vagy negatív történés elvette volna azt a feelgood érzést, amit a sorozat egyébként adott.
És annyira örülök, hogy csináltak mozi változatot. Én nem pontoznám le felesleges. Ha valaki végignézte és tetszett neki, menjen el moziba ez a rész kell neki :).
A legjobb pedig hatalmas kivetítőn nézni a gyönyörű tájakat és a kastélyt. Már ezért megérte <3

Shannen - 2019. 09. 20. 23:04

Jó volt viszontlátni Downton Abbey-t és a családot (meg hallani a zenét!), de ezt teljesen felesleges volt moziba küldeni. Azonkívül, hogy hosszabb volt, mint egy karácsonyi különkiadás és több pénz volt rá, semmit nem adott az, hogy nagyvásznon láttam (jó, nyilván még szebb volt táj meg a díszlet), tökéletesen ugyanolyan volt, mint bármely korábbi Downton Abbey rész.

Sokkal több értelme lett volna egy kicsit megvágni és leadni karácsonykor. A sztorival szerintem nem volt gond, így lehetett mindenkiből egy kicsit kapni, hogy ebbe is meg abba is belenyúltak, de nem túlságosan.

Maggie Smith továbbra is egy csoda az egysorosain meg nem lehet nem fetrengeni a nevetéstől.

Mondjuk ha 4-5 évente csinálnának egy különkiadást tévébe, szívesen megnézném, de mozifilmes folytatásért már nem biztos, hogy még egyszer kiadnék 2000 forintot.

Mate4182 - 2019. 10. 09. 14:38

elkepeszto milyen sikeres ez a sorozat az allamokban. hetente minimum 2-3 csalad azert utazik idaig (London) hogy megnezze eloben a kastelyt ahol jatszodik a sztori.

evek ota tervezem hogy vegignezem ezt a sorozatot, kis kerdes: nagyon fontos elobb a sorozatot aztan a filmet nezni, vagy nincs ilyen szintu ossezfugges?

Senike - 2019. 10. 16. 10:36

@Mate4182 – 2019. 10. 09. 14:38
Kérdés, hogy miért akarod megnézni a filmet? Ha csak a miliő érdekel és van rá két órád, miért ne? De ahogy fentebb írják, ez olyan, mint egy rész a sorozatból, hozzá nem ad, el nem vesz.

Nincs kedved bepróbálni a sorozatot? Én szerettem. Bár ebből kifolyólag lehetek elfogult. Csak hát Maggie Smith, ahh, fenomenális, na. Az itt-ott feltűnő kommentjeidből azt látom, hasonló az ízlésünk. Én pl. épp a te hatásodra kezdtem el belekóstolni a Suitsba ;)

Mate4182 - 2019. 10. 17. 20:15

eloszor is: orulok hogy segithettem ratalalni egy gyongyszemre :)

regota gondolkozook a beprobalason de ennek egy oka van:

imadom a helyhez kotott sorozatokat. minden olyan johet ahol nagyjabol fix szereplo mennyiseg van (nem baj ha sok) es fix helyszin, legyen az kisvaros (ezert imadtam az under the domet) vagy akar ebben az esetben egy haz

most ugyis less par het szabadsagom, szerintem beprobalom ;)

Senkie - 2019. 10. 18. 09:15

@Mate4182 – 2019. 10. 17. 20:15
Jelezz majd hogy tetszett :))

Mate4182 - 2019. 10. 25. 01:43

Senkie – három rész után tetszik. Nagyon nyugis ami most nagyon bejön bar szamitok rá hogy majd lesznek itt komolyabb kavarások.

Senike - 2019. 10. 28. 13:32

Mate4182 – 2019. 10. 25. 01:43 – Ó igen, ha szavazni kellene, az első két évad a kedvencem ;)

Snoopyzit30 - 2020. 01. 15. 10:03

Én a 2 ünnep között néztem meg. Előtte gyorsan megnéztem a 6. évad zárását is meg a karácsonyi részt, hogy képben legyek, újra hangulatba hozzon. Persze a 6. évadért már anno nem voltam annyira oda, túl nyálas lett már a vége, de most jó volt újra látni a szereplőket, a kastélyt. Több viszont tényleg nincsen benne, csak egy kis nosztalgia.

Én egy 7/10-et éppen a nosztalgiafaktor miatt adok rá, de mostanában nem hiszem hogy újranézem a sorozatot.

Egyébként akkora a siker, hogy lehet, hogy még több film lesz, meglátjuk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz