login |

Pilot(?): Criminal

2019. 09. 20. 21:33 - Írta: human

15 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Miképp lehet izgalmassá tenni 12 sima rendőrségi kihallgatást? Erre keresi a választ a Netflix ma (persze magyar felirattal) érkezett kísérleti sorozata. Érdekes a koncepció, előre mondom, hogy egy részt mindenképp érdemes bepróbálni. Például az angolt, mivel rohadt jó, és… á, több nem fér el a bevezetőben.

A Criminal egy antológia(szerűség), és a lényege az, hogy minden rész bemutat egy kihallgatást. Ezt azzal fejelték meg, hogy egy showrunner tartja a kezében az egészet, és a díszlet is ugyanaz, de valójában 4 ország által gyártott 3 részes “évadokat” kapunk, ahol a rendőrök oldala az állandó. Így van spanyol, angol, francia és német adag is.

Ez természetesen nem csak az írókat (hiszen ők tudják jobban megfogni a nemzetük hangulatát 1-1 üggyel esetleg), hanem nyilván a színészeket is jelenti. Na meg a beszélt nyelvet is ez által. Nem véletlenül ilyen ez a kritika, vagyis inkább ajánló, mert eddig nagyjából arra lehet rámutatni, hogy az emberi természet sötétebb zugaiba megy a Criminal, de átérezni ennél jobban még nem lehet a célt. Ha ugyan van cél.

Egyelőre a francia és az angol verziók “pilotjait” néztem meg, az előbbi tetszett jobban. Idézőjel, mert bár nagyon-nagyon kevés magánélet van benne, tényleg az éppen aktuális ügyre, vagyis a magára vallomásra koncentrál az egész, de pont a kábé 2 perc rendőrös szál miatt lehet nem lehet csak úgy random részre bökni az adott ország által készítetteken belül – legalábbis az olyan kompletistáknak, mint én vagyok, meg gondolom pár olvasó. Országos sorozatoknál is rohadtul zavar mindig, ha a magánéleti szálon kiszúrható 1-1 epizódcsere. Na. de elég a mellékvágányból!

A Criminal kidolgozása ennyi alapján amúgy rohadt jó. Nyilván az első részek lehetnek a legerősebbek, például az angolban David Tennantet vallatják, amire azért lehet építeni színészileg. A helyszín fényképezésével és beállításaival is megizzadtak, korrekten néz ki, de azért sok meglepetés nem lesz a 12. rész végére. Meg aztán nem a vizualitáson, hanem úgyis a drámán van a lényeg, vagy azon, ahogy kiderülnek a dolgok, esetleg épp abban, ahogy megtörnek az emberek.

Ez most lehet nagyon kívülről húzott példa lesz, de hátha emlékeztek a Hunger című filmre, aminek a közepén van egy eszméletlen beszélgetés Michael Fassbenderrel egy asztalnál ülve. Na, annak a feszültsége ugrott be valahogy a Criminal láttán, az eddigiek alapján. A pontozás kicsit random, hiszen lehet, hogy pont a két legjobb részt láttam, de eddig 8/10 nálam.

Nem tudjuk, hogy érkezik-e tőlünk évadkritika, vagy “országkritika”, de azért kommentben jelöljétek a spoilert, és azt is, hogy ki melyik ország epizódját véleményezi. Hátha lesz, aki a némettel vagy a spanyollal kezdte.

15 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2019. 09. 20. 21:51

pföjj, de utálom, hogy nem volt időm még elkezdeni!

Bonny - 2019. 09. 20. 21:54

Én már láttam az angol verzióból két részt, és nagyon tetszik :)

Claire8310 - 2019. 09. 20. 22:09

Én 1-1 megnéztem a spanyolból és a németből, egyelőre mindkettő bejött, a díszlet ugyanaz, de mégis nagyon érződik a hangulaton és más dolgokon is, hogy melyik országban játszódik,(nem a nyelvre gondolok:)) pl. a német első eset elég ország specifikus volt. Érdekes az egész koncepció, én variálni fogom a négyet és nem egyen megyek végig egyszerre, legalábbis ez a terv.

dukyka - 2019. 09. 20. 22:36

Az angol részeket megnéztem. Az első oké volt, a másodikat már untam, a harmadikat útközben kikapcsoltam. Remélem a többi országé jobb lesz.

Vitalea - 2019. 09. 20. 23:15

Nekem dara, elképesztően jó az ötlet és a megvalósítás is. A brit szekcióban szerintem nem Tennanté a legjobb rész, hanem Hayley Atwellé. Bár ugyanaz a díszlet, a világítástól egészen más a hely hangulata más-más nemzeteknél. A német szekcióban hideg és lepattant az egész az élesen látszó betonfelületek miatt, a franciáknál olyan homályos a háttér, hogy ugyanaz szinte puhának tűnik…
Azért csak annak ajánlom aki szereti a kamara darabokat és a lélektani drámákat. Ritka jó színészi alakítások vannak benne. A briten, a németen túl vagyok a franciából 1 van vissza, a spanyolt még nem láttam. Eddig meglepő módon a német jött be a leginkább, pedig az angol krimi szívem csücske.

Rubber Duck - 2019. 09. 21. 01:27

Az utolsó képen szereplő hölgy szerepel a Le Bureau des Légendes c. sorozatban is (azt hiszem).

winnie - 2019. 09. 21. 07:51

a fenti kommentről jut eszembe, hogy most, hogy elkezdtem, látom, hogy ez nálam nemdarálós erősen, ilyet nem szabad darálnom.

- 2019. 09. 21. 10:09

Hogy a viharba ne. A Hunger a kedvenc McQueen filmem.

dukyka - 2019. 09. 22. 12:03

Szerencsére az angolnál mindegyik jobb, nekem a német kimagaslott a többi közül, ott az összes rész erős volt.

Bubó - 2019. 09. 22. 21:47

A vallatásos koncepcióról mindössze annyit, hogy gyakorlatilag nézhetetlen a sorozat, ha valaki a rideg valóságból indul ki, hiszen ilyen jellegű vallatás nincsen a valódi büntetőeljárások során, bár tudom, hogy ez nem sok embert zavar, főleg azokat nem, akik a Derrick vagy a Colombo című sci-fiken nőttek fel. Kiábrándító picit, tudom, de sajnos nem létezik olyan legális módszer a jogállami bűntetőeljárásokban, hogy a vallomást tenni nem kívánó terhelteket addig kínozzák a keresztkérdésekkel, amíg meg nem törnek… úgyhogy ez is sajnos csak egy scifi.

kamatos - 2019. 09. 22. 23:01

Na de jó-e volt? Vagy miért van olyan érzésem, hogy nem nagyon nézted a sorozatot? Például a spanyol szezont.

Igen. A valóságban nem vallatnak embereket, nem törnek meg, nem vallanak be olyan bűntényeket, amiket el sem követnek, ês nem mennek börtönbe ilyesmiért ártatlanul. Naiv dolog azt gondolni, hogy mindig minden szabályos. Nem mintha számítana, mint ahogy az sem, hogy senki sem fogja elhinni neked, hogy minden ország joggyakorlatában jártas vagy, de persze mindenki eldönti szabadon, hogy kinek hisz, egy kommentnek vagy az íróknak. De ettől függetlenül, ha az írónak döntenie kell, hogy valami jó legyen vagy az utolsó csavarig reális, akkor nyilvánvaló, mit választ. De itt nem erről van szó, hanem arról, hogy furcsa, hogy valaki abból indul ki, hogy amit mondjuk nem szabad, az nincs is. Gyilkolni sem szabad.

JRC - 2019. 09. 23. 21:56

@Rubber Duck

Emiatt a franciával is kezdtem, de nem igazán jött be. Bár utána az angol még kevésbé tartotta fenn az érdeklődésemet. Már majdnem a legelején a túl sok no commentnél kinyomtam. Jöhet a német, ha már eddig azt dicsérték a legtöbben.

Leathertailor - 2019. 09. 24. 03:21

Minden nemzet darája után mondhatom, hogy kiválló koncepció, történeteket mesélnek az epizódok. A német epizódok a keletnémet kapcsolat miatt lehetnek a magyar nézők szívéhez közelebb.
DE a székek támláján, a kopott szövet alól kibuggyanó szivacspamacsokat lestem végig ;) !!! (köszi az ajánlást!)

kulup - 2019. 09. 24. 14:36

A német szerintem is kimagaslott, mind a 3 eset bejött. A spanyol nem tetszett, főleg az első rész a tinderes nyanyával.

Csingiling - 2019. 10. 07. 16:40

Én még csak az angolt néztem végig, az a terv, hogy nemzetenként nézem. Nekem ez is nagyon bejött, ha azt mondjátok ez az egyik leggyengébb, akkor különösen szívesen folytatom a többi nemzettel.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz