login |

Pilot: 45 revoluciones / 45 rpm

2019. 09. 21. 15:13 - Írta: Necridus

3 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

Ritkán élvezem a Netflixes pilotokat, mert sokszor úgy érzem, a streaming szolgáltató arra hajt, hogy úgyis megnézzük az egész évadot, ezért alapozások után csak fokozatosan jönnek a jobb részek, amik révén építkeznek, és sokszor a pilot lesz végül a leggyengébb. Szerencsére az augusztusban magyar felirattal felkerült valós eseményeken alapuló spanyol dráma esetében ez nem így volt – jó eséllyel azért, mert az Antena 3 spanyol tévécsatornára érkezett eredetileg a sorozat.

A 60-as években járunk, amikor egy Madrid belvárosában lévő bárban egy fiatal zenész, Rober felszalad a színpadra előadni, hogy hírnévre tegyen szert. Észreveszi őt egy látszólag menő producer, Guillermo, aki felkarolja, s megígéri neki, hogy segít. A producer viszont nem egy átlagos figura, ő már 15 éve része az iparnak, ismerik a jó és rossz oldalát is. Éppen ezért kell megküzdenie saját főnökével a kiadón belül.

A fiatal zenészen kívül magához veszi a kiadónál dolgozó asszisztensét, Maribelt, aki eljár vele koncertekre, hozzáértő módon véleményezi a zenét, amit hallanak, mondhatni amolyan tanácsadóként szolgál. Ők hárman tehát összedolgoznak, hogy megteremtsék a modern zenét Spanyolországban. Éppen ezért fura, hogy használnak újabb stílusú zenéket, amivel kicsit előre gondolkodtak, mert simán előadnak 2009-es slágert is a 60-as években.

Félreértés ne essék, nem egy musicalről van szó, mert nem a zene áll a középpontban, hanem a zeneipar, valamint a produceri munka. Na meg a magánéleti problémák, hiszen van itt abból is bőven. Guillermo nem csak munkahelyén áll harcban egyesekkel, Maribel pedig szinte kettős életet él a kiadó és a párkapcsolata, a családja különbözőségétől, ráadásul Rober több titokkal érkezett a városba, mint ahány előre megírt száma van.

Közülük Maribelt emelném ki, pontosabban az őt játszó Guiomar Puertát, aki nagy tehetségnek érződik. Teljességgel átadja magát a szerepnek, látszik rajta, hogy szívvel-lélekkel játszik. Rober alakítója, Carlos Cuevas is ügyes, megállja a helyét a színpadon, de nem ő a legjobb a színészek közt. Guillermo alakításához pedig úgy tűnik, Iván Marcos-nak nem kell nagy játék, csak egy bajusz, és egy olyan tüdő, ami elbír ennyi cigit.

A pilot számomra rettentő szórakoztató volt (8/10), mert úgy pörög, mint a spanyolajkúak nyelve a sorozatban – néha majdnem lefordultam a székről, olyan gyorsan beszéltek. Nincs elnyújtott, csendes jelenet, nem halk beszélgetések sorozatát kapjuk, egyszerűen csak dobálja az eseményeket egymás után a kezdés. Emellett, miképp azt a sorozat témája szinte meg is követeli, folyamatosan használja a zenét, ami még pörgősebbé teszi a jeleneteket.

És ha kell, az osztott képernyőt is bevetik, legyen az telefonbeszélgetés vagy bulijelenet. A részek elején és végén a távolodó képpel és a moziszalagos effekttel pedig mintha azt érzékeltetnék, hogy a valódi eseményeket vették volna fel, és azok krónikáját nézzük. Apróság, de működik.

A második rész egy kicsit visszaesést mutat (7,5/10), talán nem annyira energikus, mint a pilot, több szerepet kapnak a szomorúbb motívumok, de ugyanúgy szórakoztató a végredmény. Mondjuk nem tudom, mivel töltenek meg majd az évad során 13 részt, mert nagyon gyorsan haladnak az események, de az első két epizód után azt mondom, hogy lassan meg fogom tudni, mert a retró hangulat, az energikusság teljesen magával ragadó, és a történet is kellően csavaros és érdekes ahhoz, hogy muszáj legyen folytatnom.

3 hozzászólás Ne habozz!

johndoe - 2019. 09. 21. 16:45

Nagyon kellemes sorozat, igazi feelgood hangulatot áraszt

Pribi - 2019. 09. 21. 20:11

Rávettél az írással, hogy megnézzem.

zhaoman - 2019. 09. 23. 21:41

Iszonyat gyorsan beszélnek benne, ez már – már zavaró. De jó be pillantás a 60-as évek Spanyolországába.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz