login |

Pilot: Prodigal Son

2019. 09. 24. 22:20 - Írta: human

14 hozzászólás | kategória: 2019/20, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Végre egy új nyomozós sorozat! Mondta: senki, soha? Ellenben ha valaki mégis elsüti az első mondatot, annak talán ajánlott is a FOX újonc sorozata, mert ha az alapokon átlépünk, akkor a nyomozás dinamikája érdekes lehet.

Az alapokon átlépést komolyan gondolom. Az egész a főhős gyerekkorából indul, hiszen kiderül, hogy az apja sorozatgyilkos volt. Innen mi a következő logikus lépés? Hogy az FBI-hoz megy profilozónak. De mielőtt jelentkezik az akadémiára, azért bejár faterhoz, közösen tanulnak a gyilkolásról. Na, nem csak felveszik, de utána ki is rúgják gyorsan, mert minden szabályt felrúg a terepen.

Innen villámgyorsan a rendőrséghez áll be segíteni, ahol rögtön az első ügye egy sorozatgyilkos, és nem tudom mennyit tudunk az amerikai igazságszolgáltatásról, de már csak a Mindhunter alapján is rögtön az FBI-t hívnák egy ilyen ügyhöz. Itt nem így tesznek. Miközben a fiú még faterhoz is beugrik tanácsért, amolyan Bárányok hallgatnak-módra. Na, ezeken kell túltennünk magunkat – lehet, kicsit gúnyosnak hangzok, de szerintem simán meg lehet tenni.

Azt nem tudom, hogy 20-22 részen át mennyire lehet érdekes a fenti dinamika, de a pilot alatt simán lekötött, elkapott. Mondjuk az ügy a sok karakter- és egyéb szál felvezetése közben annyira nem ütött, de még abban is volt valami hangulat. Amit megspékeltek egy 24-szerű fordulattal is.

Mindezek után kijelenthető, hogy a karakterek egyelőre működnek. A rendőrök osztaga is, és a főszereplő Tom Payne, na meg a sorozatgyilkos apát alakító Michael Sheen eddig baromi jó a közös jeleneteiben. Nyilván egyértelmű az ihletése a duónak, még némelyik beállítás is a The Silence of The Lambs-ből érkezett, de amit itt láttunk, az simán elvitt volna a 2. rész elindításáig.

My boy. 7/10. A jövő héten dől el minden a rutinról. És legalább egy pontot levontam a fényképezés miatt, mert a hunyorgós darkosságot erőltették, lecsavarták a kamerán a fényérzékelést, nem pedig jobban izzadtak vele.

14 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2019. 09. 24. 22:00

bevághatnám a kritikámat, mert most írtam meg, de majd jön holnap vagy a hét vége felé.

sima 8/10, majdnem 8,5/10. ezt írtam róla a twitter karakterlimitjébe zsúfolva:

“hát, ez nagyon szórakoztató volt, egyszerre nagyon vicces és felkavaró, elég sajátos a hangneme, így kell egy nyomozós sorozatot izgalmassá tenni, az unalmasabb, procedurális részeket feldobni, és egy rész alatt eladni még a mellékkaraktereket is.”

Geza Kovacs - 2019. 09. 24. 22:03

Ez az első rész nekem nagyon tetszett, nagyon sok minden miatt pörgött állatira, de ez pont olyan sorozat, amit kár heti sztorikra elpazarolni. Pedig gondolom ez lesz belőle :-( Mondjuk sima gyilkosságokhoz bevetni a kattant gyereket felesleges, azt meg csak nem lépik meg, hogy minden részben új sorozatgyilkos lesz. New York trágya hely, de azért ennyire talán mégse :-D

winnie - 2019. 09. 24. 23:08

a criminal mindsban is van mindig sorozatgyilkos, de majd kiderül, hogy milyeneket kap. viszont a különféle heti ügyek rengeteg aspektusát tárhatják fel kettejük kapcsolatának, míg egy üggyel, vagy egy nagyon elhúzott szállal inkább csak ugyanazt a dobot püfölnék, kevésbé lenne változatos szerintem a végeredmény.

de persze idővel szerintem át fog ívelni, ha (vagy amikor) megszökik az apa és lesz valami terve/küldetése. bár nem biztos, hogy ezt meghúzzák, mert akkor oda kettejük kommunikációja. ergó, ha meghúzzák, meghagyják a kommunikációt, és ebből ki lehet indulni, hogy mi lesz majd a terv.

fireblade "pistike" - 2019. 09. 24. 23:43

Minden jósága ellenére, ez nagyon sablonos, megint egy profilozós, akinek van egy zakkant rokon, akivel persze elbeszélget ügyekről, és megint csak pont ő az aki megoldja a tuti eseteket..ehh..nekem ez lerágott csont,a akármilyen köntösben tálalják..

Necridus - 2019. 09. 25. 07:10

Én nagyon irtózom az epizodikus nyomozós sorozatoktól, de ez bejött. Mondjuk nem emiatt, hanem a karakter összetettsége és múltja miatt. Kár, hogy a pilot esete nem lett főszál, nekem az még nagyobbat dobott volna rajta, ha nem egy rész alatt gyűri le, hanem több részen keresztül küzd ellene, de mindig túljárnak az eszén. A színészek nagyon ott vannak (én hülye totál megfeledkeztem róla, hogy ez Tom Payne, és rövid hajjal le se esett, hogy ismét Jesust nézem). Nálam a pilot simán 8/10.

winnie - 2019. 09. 25. 07:21

“Kár, hogy a pilot esete nem lett főszál,”

hehe, akartam írni, hogy ott van a posztban, hogy mi erre az ajánlatom, de rájöttem, hogy ez nem az én kritikám.

szóval abban leírom, hogy akinek van netflixe, az csekkolhatja a la mante-ot: https://www.sorozatjunkie.hu/2019/09/07/la-mante-the-mantis/

abban ugyanez a sorozatgyilkos a szülőm a felállás, abban is rendőr a gyerek, abban is copycat gyilkos van, abban is elmegy a rendőr a szülőhöz, hogy a segítségét kérje, abban is ilyen hannibal lecteres, manipulálós a szitu, ott is nagyon akarja a szülő, hogy lássa a gyereket, akinek azonban nincs annyi kedve hozzá. (más a sorozat persze, de akadnak további hasonlóságok, viszont abban nagyon bízok, hogy az ottani egyik végecsavart nem fogják átvenni.)

és az átívelős, legalábbis 6 részes az évad (vagy a minisorozat, mert nem hiszem, hogy lesz folytatása).

Tyberius06 - 2019. 09. 27. 00:18

Nah eddig 2 újoncból kettő bejött. Tényleg jók a karakterek és a színészek is. Egyébként mindenhéten sorozatgyilkos New Yorkban sok lenne. A CM-ben egész USA-t lefedték és így is soknak érződött néha…
Majd látjuk, hogyan tovább. Egyelőre a 3 rész fixnek tűnik nálam.

winnie - 2019. 10. 05. 21:41

1×02: 6/10. Vicces belegondolni, hogy a Prodigal Son végülis egy olyan külsős nyomozós sorozat a felszínen, ahol a külsős egy nyomozó (profilalkotó), akinek egy másik külsős segít be a sorozatgyilkos apja személyében. De hiába “egyszerű” krimi az alap, a Prodigal Son nálam azért működik, mert több szinten is képes felkavaró lenni.

Ezúttal egy négyes gyilkosság volt, aminél nem a rejtély volt a lényeg, hanem inkább annak részletei, illetve kifuttatása volt erős, valamint persze a személyes szálak, melyek elég erőteljesen mélyítik a mitológiát és több kérdést vetnek fel. Ahogy azt sejteni lehetett, még bőven vannak dolgok a(z ezúttal szerintem erőltetetten behozott (ez mindig így lesz, el kell fogadni)) sorozatgyilkos apu tarsolyában, mint ahogy abban is biztos vagyok, hogy nemsokára erre az elcseszett családra fog vetülni a fókusz. Kérdés, hogy mennyi felvezetés után.

Verdikt: bár ez a rész kevésbé indított be, természetesen maradok, tetszik a sorozat, a legtöbb alkotóeleme működik.

emese - 2019. 10. 07. 02:22

2 rész után: nem egy reveláció a sorozat, de egynek jó. Olyan 7/10 eddig, 2 rész után.
Micheal Sheent én legutóbb Azriaphale-ként láttam, ez elég éles váltás. Nekem kb az ő jelenetei a csúcspontok.

Anyu érdekes a 2. rész végén. Tipp: anyu benne volt apu ügyeiben.
Nem esküszöm meg, hogy végig ki fogok tartani.

Vérnarancs - 2019. 10. 15. 17:16

Michael Sheen, az egyetlen jó ebben a sorozatban, ez a főszereplő gyerek, meg nagyon unszimpatikus, irritál a jelenléte is..2 rész nekem elég volt ebből.

Snoopyzit30 - 2020. 03. 02. 18:20

10 rész után piszkosul bejön. Annyira eltalálták az arányokat, hogy le a kalappal. Nagyon örülök hogy 22 részes lesz az évad.

8/10 eddig

Geza Kovacs - 2020. 04. 28. 22:41

Eléggé félrement egy sorozat ezzel az epizodikus hülyeséggel, pedig a szereplőkben és az alaptörténetben is lenne lehetőség, de ezt megbeszéltük sokszor. Viszont az évadzáró vége elég elképesztő lett :-)

winnie - 2020. 04. 29. 06:49

ezzel nagyon nem értek egyet. itt az epizodikus hülyeség nem csak nagyon sokat adott a sorozathoz, de anélkül nem is működhetett volna 20 részen át, másképp csak köröket futottak volna újra meg újra. mennyi, de mennyi párhuzam és karaktermomentum volt az epizodikus nyomozásokban, az ügyekben! amellett, hogy bőven voltak beteg elmék, láthattuk, hogy milyen a főhős, hogy miket meg tesz, szerintem a végén sokan simán elhitték, hogy leszúrja a fickót a vasútállomáson, hogy megmentse (mert csinált korábban kvázi hasonlót). az ügy és az átívelés eseményeinek párhuzama főleg zseniális volt olykor. ha csak apuval szópárbajoztak volna, vagy lett volna egy fő sorozatgyilkos, akkor az nagyon hamar unalomba fulladhatott volna. nem csak azért, mert 20 részen át nem kaphatták volna el, hanem mert hiába mutatják meg a múltat és adnak gondolkoznivalót a jelent kapcsán, egész egyszerűen lehetetlen lett volna annyi változatosságot tolni az egészbe, hogy végig fenttartsanak egy szintet.

Anni - 2020. 05. 02. 22:10

Nekem az év meglepetése lett nagyon bejött a hangulata a szereplők minden. Az évadzáró pedig ütött jócskán.
Nagyon szurkolok, hogy kapják meg a 2. évadot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz