login |

Pilot-mustra: Bluff City Law – 1×01

2019. 09. 25. 14:56 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: 2019/20, kritika, pilot-mustra,

If you lose, it destroys you.

Ez nem a cinikusok sorozata lesz. Ma már sokan csak röhögnek a “menő korporét ügyvéd megtér és a kis halaknak kezd el dolgozni“-sztorin, és én is tudok, tudnék cinikus lenni, de amikor a Bluff City Law vázolta az alapfelállását (egy röpke jelenettel, majd 6 hetes visszaugrással az időben), akkor úgy döntöttem, hogy inkább a készítők szemén át közelítek, megpróbálom azt meglátni a sorozatban, amit ők láttatni akarnak. (A másik pilotkritikánk itt olvasható.)

BLUFF CITY LAW – 1×01 – 6/10

Ez egy tipikus jogi dráma, amit az ember főleg a karakterekért és a közöttük lévő viszonyokért kedvelhet meg, bár a pilotban vázolt egyik ügyben a kisember feelgood küzdelme a nagy cég ellen is vonzó lehet, már amennyire azt érdemlegesen ki lehet fejteni egy epizód keretein belül. (Ahogy nézem, az 1×02-ben is lesz hasonló, Góliátos ügy, ami így megmaradhat fix momentumként, bár tippre repetitív lenne.)

Oké, azért vázoljuk fel, hogy jutunk el a “családi polgárjogi ügyvédi iroda heti ügyei”-alapfelálláshoz, illetve, hogy mi is a (nemlétező) csavar: adott egy fiatal ügyvédnő, aki egy nagy irodánál céges ügyfelek alkalmazásában dolgozik, és neki meghal az édesanyja. A temetésre hazautazik, ott pedig az apja megkérdezi, hogy mit csinálna az aktuális ügyében céges ügyvédként – majd azt is, hogy a helyében mivel próbálkozna a multi ellen. Innen pedig szó szerint szinte azonnal megkapjuk a kezdőszitut, miszerint apa és lánya együtt dolgozik, kisembereken segít és megváltoztatja a világot.

You can change the world.

Igen, ennek kapcsán írtam a cinizmust, de úgy döntöttem, hogy nem karikírozom ki az üzenetet, mert azért valamikor jó hinni azt, hogy az ember tud változtatni egyes tetteivel a világon. Például azzal, ha egy tömeges kártérítési perben megszorongat egy multit. Más kérdés, hogy magának az ügynek a kezelése kicsit snassz volt, akadtak jobb pillanatai, de a hackléssel paralel megoldás teljesen random volt.

A sorozat motorját az ügyek mellett az apa és a lánya eléggé dinamikus kapcsolata adja. Amellett, hogy mindketten elég alfák és korábban épp ezért, a két dudás-effekt miatt váltak el útjaik, még magánéleti okokból is fúj az igen öntudatos lány az apjára, így a viszonyuk minden, csak nem felhőtlen.

Persze mellettük is vannak szereplők, akiknek van ilyen-olyan köze a hazatérő főhős múltjához – ők a főnökrendőr volt férjtől kezdve az ügyvédkollégákig terjednek, akik közül az egyik már a pilotban is kapott egy B-szálat, egy saját gyilkossági ügyet, ami 3-4 jelenetes volt, szóval nagyjából el lehet képzelni, hogy mennyi haszna volt.

Ja, még valami, ahogy látom, szeretnék kiemelni, hogy a Bluff City Law helyszíne Memphis – odáig nem terjedt a műveltségem, hogy ezt levágjam a címből, szóval a déli értékeket és szokásokat valamennyire próbálják kiemelni, a hangulatot valamennyire közvetíteni (az NCIS: New Orleans mintájára kajálással, zenével és szórakozással), de ez számomra teljesen irreleváns volt, nekem nem adna semmit a végeredményhez, bár zavaró sem volt.

Winning or losing means everything.

Fura volt a sorozat kezdése, hiszen a felvezetés közben kiderül, hogy a lány át fog jönni apja cégébe, így ez a bizonytalanság eltűnik, viszont a karakterek útja és egymáshoz való viszonya érdekes lehet a sorozatban. Igen, kissé magasztosan közelíti meg a témát (persze jó szándéktól vezérelten) a Bluff City Law, de azért valahol jó látni, ahogy egy korábban személytelen cégeket védő ügyvéd rádöbben arra, hogy a munkája sokkal nagyobb téttel bír, emberi életekre lehet kihatással.

A gond csak az, hogy hiába korrekt a végeredmény, pozitív irányba sem nagyon lendült ki nálam a mutató. Sem a megvalósítás, sem a karakterek, sem az ügyek, sem pedig a dialógok nem olyanok, amikre az ember felkapná a fejét. Természetesen bőven van lehetősége a sorozatnak, hogy saját identitást találjon és, hogy kihagyhatatlanná váljon, de akkor gyorsan szintet kell lépnie, mert a nézői türelem véget.

Ja, és bár ez nem az a műfaj, ami kapcsán pilotvégi cliffhangert vártam volna, de itt azért kapunk a egy jópofa mondatot, ami abszolút meglepetésként ért. Semmi nagy volumenű dologról nincs szó, de adhat még egy plusz ízt a szériának. Szeretem, ha meglepnek, na!

5 hozzászólás Ne habozz!

emeric - 2019. 09. 26. 11:17

Gyenge volt. Maga az ügy is furcsa, mert gonosz nagyvállalat a kis szegény ember ellen. Az ügyvédek jók, mert védik a kisembert, viszont mire fel volt ez az arrogancia, meg, hogy teljesen biztosak az igazukban… Mert őszintén szólva, amíg SPOILER ON meg nem találták azt a doktornőt, aki segített nekik, addig ők sem tudhatták volna, hogy tényleg igazuk van… sőt még ezek után sem 100% igazából, hogy valóban ez a szer a hibás, ha belegondolunk. SPOILER OFF

Kicsit nekem demagógnak érződött a fentiek miatt.

winnie - 2019. 09. 26. 11:35

az egyébként ilyenkor nem lenne jó logika, hogy ha mondjuk a szer nem lenne hibás, akkor azt bebizonyítanák a vállalat részéről, vagy legalábbis nem próbálnák jogi csűréssek és csavarással megnehezíteni azt, hogy kiderüljön az igazság, illetve simán belemenni peren kívüli egyezségekbe? naiv megközelítés, tudom, és nyilván a ráutaló magatartás nem egyenlő a bűnösséggel, és ha védesz valakit, akkor mindent meg kell tenned, plusz lehet, hogy nincs definitív válasz, de ez mindenképp red flag, plusz az azért alapvetés, hogy egy profitorientált cégnek azért a profit a lényeg.

szóval az utca embere azt gondolná, hogy ha nem lenne valami a háttérben, akkor másképp kezelnék az esetet. _általában_ az efféle csoportos perek azért rendelkeznek alappal. csak a megfelelő jogi személy ellen kell benyújtani.

lalakov - 2019. 09. 26. 20:22

Szimpatikus színészek, tárgyalóterem, nekem tetszik.

winnie - 2019. 10. 01. 18:45

1×02: 4,5/10. De csak jó indulattal! Az, hogy a gyilkossági ügyet továbbvitték és lehet, hogy évados szálat kreálnak belőle, elég meeh, egy ilyen sorozatba nagyon nem hiányzik. Az, hogy megint random dologgal döntötték el a fő ügyet, még nagyobb meeh. Volt egy harmadik szál is, ami aranyos, de csak azért volt, hogy legyen.

Verdikt: El lehet nézegetni a sorozatot, de inkább csak a lelkizések nem tipikusak benne, azok meg annyira nem izgatnak. Csak a pilot miatt még megnézem az 1×03-at, de nem bizakodom egyáltalán.

Hallak65 - 2019. 10. 06. 21:10

Fuuuu…Ennél lelkizősebb sorozatot is rég láttam. 2 rész elég volt. Azt is csak azért, hogy feloldják a cliffhangert az első rész végéből.
Nem tipikus jogi dráma, inkább lelki segély szolgálat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz