login |

New Amsterdam: kezdett a 2. évad

2019. 09. 27. 18:30 - Írta: Necridus

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire nem szeretem a kórházas sorozatokat. Sem az epizodikus szériákat. Erre itt van a New Amsterdam, ami számomra a tavalyi év legjobb (országos) újonca volt. Az a szeretetbomba és emberség, amivel megtöltik a részeket, nemcsak hogy meggyőzött arról, hogy tud ez a műfaj jó is lenni, hanem azt is elérte, hogy hétről-hétre alig várjam a NA új részeit, és a második évados premiert is rögtön felkelés után néztem meg.

Mondjuk ez nem véletlen, tekintve, hogy zárult az előző szezon, és milyen előzetesekkel csigáztak fel minket azóta. Ne is húzzuk tovább, a tovább mögött spoileresen folytatom.

Szóval megszületett Max gyermeke, majd kórházba menet nekihajtottak az autónak, és Bloom, Sharpe és Georgia is életveszélybe kerültek. A premier pedig játszadozott velünk, mert csak a rész legvégére időzítették a konkrét halált, addig pedig megtöltötték az időt szokásos heti esetekkel.

Rögtön az első pillanatokban ugrunk három hónapot, amikor Max már ápoltabb, látszólag nyugodtabb, és Georgia mellett fekszik az ágyon, mintha mi sem történt volna. Énekeltek közösen egyet a kicsinek, ami átvágott egy NA-s dobos, feelgood, folyosón sétálgatós jelenetbe.

Talán csak a 10. perc körül kezdtek el tényleg foglalkozni a cliffhangerrel flashbackek formájában. Láttuk, amint Georgia magánál van, Bloomot próbálják életben tartani, Sharpe pedig még mindig sehol.

Ezután pedig Sharpe csak úgy besétált a kórház folyosójára a jelenben, mintha nem is valami sokkoló esemény lenne, hogy a három esélyesből egy kilőve, már csak két emberre gyanakodhatunk. De Max feleségét is mutatták az elején, így Bloom maradt az egyedüli lehetőség.

Látunk is egy műtétet, ahol megáll a szíve, majd amint elsötétül a kép, besétál a jelenben a kórház ajtaján, és ismét átveszi a sürgősségit… törött lábbal, de újra munkába áll (itt fontos leszögezni, hogy a színésznő terhessége miatt hiányzott az első évad nagyobb részéből, így annak semmi köze, hogy ő is része volt a lehetséges elhunytaknak).

Szóval mind a három jelöltünk él. De akkor ki hal meg? Nyilván a legegyszerűbb ilyen esetekben, amikor a balesetet túlélő páciens egyszerre rohamot kap/elkezd vérezni, és belehal. Láttunk már ilyet többször is a tévében (jé, erről a részről külön bejegyzés is van?), és akkor se szerettük. Túl kényelmes.

Szóval Georgia elhunyt (heh, jól tippeltem!). Max egyedül neveli a gyermeket, Bloom visszatért dolgozni, de közben hatalmas fájdalmai vannak, Helen pedig a helyettesével kénytelen megküzdeni, aki ugyan megállította Max rákjának nagyobbodását, de azzal a lendülettel meg is zsarolta Sharpe-ot.

A többi főszereplőis kapott egy-egy szálat. Frome a magánéletében próbált egyensúlyt tartani, Vijay a nyugdíjba vonuláson és az Indiába való visszaköltözésen kezdett el gondolkodni. Reynolds meg kapott maga mellé egy gyakornokot meg barátnőzött. Vagyis már a jegyese.

Még Max is kapott saját heti esetet, és ezek mind teljesen érdekesek és jók lennének, ha nem egy ilyen alkalommal lőtték volna el őket. A drámai tetőponton hagytak itt minket tavaly, erre átlagos szálakkal folytatták, és a rész egynegyede szólt csak arról, ki is halt meg. Ráadásul tele rakták gyerekkel a részt a cukiság faktor emelése érdekében.

Önmagukban tehát jók voltak a premierben megjelenített szálak és esetek, de szerintem egyáltalán nem illettek össze, és hangulatilag az egész rész egy hatalmas káosz volt. A feleséget haluzni pedig már ócska, túlhasznált húzásnak nevezném. Derekasan felkészültem arra, hogy megkönnyezem, azonban így csak furcsállva tudtam nézni.

Ezután remélem, komolyabb következményei lesznek Georgia hiányának, és nem csak az, hogy Max néha lepasszolja a gyereket. Legyen ez a start egy 6/10. Majd összeszedi magát a sorozat…, ugye?

8 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2019. 09. 27. 19:42

az egyik legjobb “újonc”. remélem harmadik évad is lesz.

Shannen - 2019. 09. 27. 22:03

“a színésznő terhessége miatt hiányzott az első évad nagyobb részéből”

Ahha! Ez nekem új infó volt most, de így már mindent értek. :)

Nekem ennél azért sokkal jobban bejött az évadkezdés, ha pontoznom kellene, akkor valahova 7 és 8 közé lőném. A rész végére feloldották a cliffhangert, megalapozták az új viszonyokat és az évadot.

Nem bántam, hogy nem az egész részt szánták a cliffhanger feloldására, hiszen az lényegében egy nagyon hasonló részt eredményezett volna, mint amilyen az évadzáró volt. A lényeg, az izgalmak, így is átjöttek, hogy csak flashbackekben kaptuk őket.

Én már az első évadban is többször éreztem azt, hogy Georgia-val nem nagyon tudnak mit kezdeni az írók (vagy alapból nem is akartak, mert tudták hova fog kifutni a sztorija), így örülök, hogy a három karakter közül ő távozott most.

És egyetértek, egy nagy adag emberség és szeretet az egész sorozat, de úgy, hogy nem lesz giccses tőle. Azon ritka sorozatok egyike, ahol minden, de tényleg minden karaktert tudok kedvelni és érdekel, hogy hogyan alakul a sorsa.

winnie - 2019. 09. 28. 11:42

most, hogy nincs georgia, bennem van, hogy visszaszálljak, mert ennek a kórházas részét nagyon szívesen nézném, pont a magánéleti szál miatt kaszáltam (csak untatott, ennyi), most azt mondja a készítő:

It gives Max another burden to carry. I feel like the show operates at its best when Max is dealing with both his personal life and the hospital life and trying to juggle both. …. So with Max’s cancer in remission, he needed another obstacle in his life, and it feels heartless and cruel to do what we did to him, but we’re not writing comedy — most of the time.

egyrészt pacsi, hogy követi az elveit, másrészt ehh, hogy tovább akarnak magánéletezni. más kérdés, hogy ha babázni fog vagy mást csinál, akkor lehet, hogy nem lesz gondom ezzel, szóval a 2×02-nél visszajövök, kérdés, hogy a többiek sztorija mennyire ment el mellettem, mert nem szeretném, ha miattuk nem tudnék most visszarázódni.

(ööö, azért azt remélem, hogy georgia nem marad végig…)

Bozóky Erika - 2019. 09. 29. 06:32

Sziasztok.Mikortól látható a sorozat a tévében?Már nagyon vártam a második évadot.

winnie - 2019. 09. 29. 08:30

Már látható, ez a második évad első részéről szóló kritika.

Ha a magyar premierre gondolsz, akkor azok időpontjait a premiernaptárban vezetjük: http://www.sorozatjunkie.hu/2019/01/22/2019-es-hazai-sorozatos-premiernaptar/

Ha nincs benne, akkor nem tudni, de ökölszabály, hogy általában évente vannak a premierek, szóval jó eséllyel valamikor jövőre.

Bozóky Erika - 2019. 09. 29. 20:02

Köszönöm szépen a választ

Shannen - 2019. 09. 30. 23:06

“ööö, azért azt remélem, hogy georgia nem marad végig…”

Nekem is rögtön ez ugrott be, hogy oké, most kellett ide a feszültség az évadnyitóba, de ne ragadjunk le a felesleges hallucinálásnál.

Babázni meg annyira nem fog Max szerintem, most is elég gyorsan lepaszolta a bölcsibe. Biztos lesz egy-egy kritikusabb baba/gyerek-centrikus de nem hiszem, hogy olyan nagyon mértékben jelen lenne. Inkább csak amolyan említés szintjén.

“kérdés, hogy a többiek sztorija mennyire ment el mellettem, mert nem szeretném, ha miattuk nem tudnék most visszarázódni”

Szerintem olyan nagy dolog senkivel sem történt, és ha egy-egy szálat az előző évadból tovább is visznek, azok elég egyértelműek lesznek.

Shannen - 2019. 10. 05. 11:50

2×02

Csak nem ússzuk meg Gerogia-t…
Itt két lehetőséget látok, vagy viszonylag hamar eljutunk oda, hogy Max “rendesen” meggyászolja és elengedi Georgia-t és nem lesz több hallucináció, vagy ezt elhúzzák a téli fináléig vagy a második etap kezdéséig.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz