login |

Pilot-mustra: Emergence – 1×01

2019. 09. 27. 15:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: 2019/20, kritika, pilot-mustra,

Hát…, ez szimpatikus volt.

Elég-e ennyi manapság? Egy high concept sorozatot azért mégiscsak a története éltet, és bizony az ABC újonc drámája annak híján volt, tényleg nem túlzok, ha azt mondom, hogy a lényeget egy összetett mondatban össze lehetne foglalni. Ami arra utal számomra, hogy a készítők számára nem a plot bonyolítása lesz az elsődleges. Mely plot egyébként a természetfölötti képességes gyerek + kormányzati összeesküvés nyomvonalon halad. Úgy tűnik.

EMERGENCE – 1×01 – 6/10

A sorozat főhőse egy kisvárosi seriff, akit éjszaka egy lezuhant kisrepülőhöz hívnak ki. Nem úgy tűnik, mintha lenne a szerencsétlenségnek túlélője, azonban a helyszín közelében találnak egy kislányt. Azonban a lány sértetlen, így papíron nem lehetett a gépen. A gond csak az, hogy nem emlékszik semmire, arra sem, hogy ki is ő – vagy csak azt mondja, hogy nem emlékszik?

Némi közjáték után (a repülésügyi hatóság meg akarja kaparintani a gyereket) a Piper névre keresztelt lányt a(z egy tinilányos és egy apukás háztartásba élő) seriff fogadja be addig, míg elő nem kerülnek a szülei – később pedig azért, hogy megvédje őt azok elől, akik látszólag hajtanak rá.

És igazából a pilot az új család összemelegedését és “kalandjait” mutatja be úgy, hogy 10 percenként bedobnak rejtélyesnek szánt dolgokat, mint áramkimaradásokat, rossz irányba csorgó esőt, lebegni kezdő tárgyakat vagy szaltózó gépjárműveket, mi pedig kombinálhatunk, hogy vajon ki fia (vagyis lánya) borja a kislány, és miért fontos ő egyeseknek.

Cinikus azt kérdezni, hogy ki hányszor látta ezt a sztorit anélkül, hogy tudnánk, hogy ezúttal mire megy ki a játék, de hiszem, hogy ebben a műfajban nem nagyon lehet újat hozni, így a válaszokért, hogy a tucatból épp melyiket választják, nem érdemes nézni. De akkor miért érdemes? A karakterekért és a közöttük lévő kapcsolatért? Ebben azért elég erős a sorozat eddig.

Aki tehát nem sztoriközpontú és megelégszik a dialóg, dialóg, random rejtély, dialóg, dialóg… stb. szerkezettel, annak jobban is bejöhet ez a start. De én valahogy azt éreztem, hogy a készítők túl sok saját ötletüket tartogatják későbbre. Ami alapból nem baj, hiszen így nem volt túlzsúfolt vagy rohanós a pilot, de ebben a műfajban szerintem ez rossz döntés, mert aki kiszáll a kezdés után, az később már nem fog visszatérni.

Mondom, ez a kezdés szimpatikus volt. Szimpatikusak és szerethetők a színészek (viccen kívül, Alison Tolman? Clancy Brown? Donald Faison? Owain Yeoman? – barátkoznék én mindegyikkel), szimpatikusak a karaktereik is (a jók, azok jók, a rosszak meg… mellékszereplők, de… én nem láttam sokkal többet ebben az egészben. Ezzel mondjuk annyit elért az Emergence, hogy két részt még biztos, hogy maradjak, de azokban muszáj lesz szintet lépnie – és nem csak válaszokban, hanem kérdésekben is.

Aláírom, a pilotnak volt egy pillanata (a tükör előtt állós), amikor megleptek egy megoldással, de annak sem nagyon lihegném túl a jelentőségét, inkább csak hatásvadász volt, mert igazából semmit sem ad egy “valami van” sejtetés. Főleg, hogy annyi rejtélyes kisgyerekes sorozatot láttunk az elmúlt években, hogy az Emergence-nek muszáj lesz magát elkülönítenie valahogy a masszától, és az 1×01-ben erre nem nagyon történt kísérlet ezen a snitten kívül.

8 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2019. 09. 27. 17:31

A rész végén levő 1 jelenettől eltekintve ez tipikusan az a sorozat, ami a “dráma” kedvelők kedvence lehet, nem a “scifi” kedvelőké. És most rosszul használtam ezeket a szavakat, mert nem egy dimenzióban vannak.

Nekem a végére kevés volt a rejtély, de kedvesek a karakterek, megnézem a folytatást, hátha lesz benne több esemény. Tippre nem, de lehet.

DarkEagle - 2019. 09. 27. 20:03

Szóval lényegében az NBC-s Believe újragondolása?

winnie - 2019. 09. 27. 20:52

nem igazán hasonlítanak azon kívül, hogy van egy speckó kislány. abban egy férfi menekül egy gyerekkel (mint pl. a passage-ben), ebben egy család befogad egy gyereket, és nem menekülnek. aztán persze majd kiderül, mi a helyzet, de a pilot alapján ennyi ismert.

ha párhuzam, akkor inkább a siren. legalábbis azzal több a rokonság, ld. befogadás, kormány és 1-2 spoiler dolog. nem nagylány és nem lény, de hasonlít, ebben is egy parti kisváros van, pl. de más sorozatokkal is vannak rokonságok, de idővel úgyis kiderül a saját út.

DarkEagle - 2019. 09. 27. 23:04

Hmm akkor megint ott tartok hogy jó alap sztori de megint csak ABC szóval rulett az egész. Inkább megvárom mi sül ki belőle és meddig sül. :D

winnie - 2019. 10. 02. 12:39

1×02: 4/10. Ezt az átívelős rejtélyes, high concept sorozatot simán tudnám ajánlani annak ellenére, hogy nem köt le engem. Mert végre valami, ami nem bombasztikus, nem harsányan tolja a rejtély az arcunkba, hanem visszafogottan. Olyan visszafogottan, ahogy még sosem láttam. A 2. részben minden tizedik percben kaptunk egy villogó kütyüt, egy berezgő játékot vagy pár tizedmásodperces flashback snittet és ennyi. Ez a stílus lesz, akinek bejön.

Nálam inkább vállvonogatással jár együtt. Egy kellemes, totálisan ingerszegény és szimpatikus családi drámáról van szó, tök szimpatikus szereplőkkel, amiben a fő rejtély totál érdektelen. És mégis, az 1×03 előzetesében “Az ősz legnagyobb rejtélyét” emlegetik, és azt, hogy “Felfedjük, kicsoda Piper”. Az előbbi kifejezés mosolyogtató, az utóbbi pedig… annyira nem indít be, hogy az utolsó másodpercben kiderüljön, hogy laborgyerek vagy időutazó vagy nem tudom, mi.

Szóval a szokásos, “gyorsan kaptok válaszokat”-húzás itt annyira nem áll meg, mert szegény sorozat annyira visszafogott, hogy komoly rejtély sincs, csak amolyan “van valami”. Kábé, ha a pilotban ellőtték volna a dolgot (meg Terry O’Quinn-t), akkor talán. Verdikt: nem érdekel igazán, de lehet, hogy megnézem a kaszám előtt. Mert biztos, hogy kaszálom.

Tyberius06 - 2019. 10. 03. 00:47

Én még megvárom a 3-dik részt, de egyébként jól összefoglaltad winnie, hogy mi is ez a sorozat. Egyébként a második rész elején kezdett felbaszni, hogy senki nem nagyon akart beszélni a repkedő dolgokról a semmiből rommá törő kocsiról etc… Izé, amí az exférj fel nem hozta a témát pl. a főszereplő nem igazán találta furcsának, hogy az út közepén minden előzmény nélkül egy kocsi “feltrancsírozódott egy láthatatlan falon”?
Aztán hogy az exférj rákérdezett onnantól valahogy, jah tényleg ilyen is volt… Ez olyan WTF nálam.
Egyébként meg a 2000-es évek közepe után ez a fajta misztikus történetmesélés nekem valahogy kevésnek tűnik. Ez már a Manifestnél se jött át. Érdekes a felvetés, de annyira meg nem…

winnie - 2019. 10. 09. 21:16

nem néztem meg inkább, csak előre tekertem az utolsó pár percre, ahol kiderült, hogy mi a lényeg. nos, a “csavar” olyan, hogy érdekelne, mihez kezdenek a dologgal, mert az efféle sztorit más sorozatban is szerettem, de nem marad nézős.

lelövöm a poént:

SPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERPiper egy robot.SPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILER

Tyberius06 - 2019. 10. 30. 10:06

Elengedtem a 4-dik rész közepén…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz