login |

Survivor: kezdett a 39. évad, az Island of The Idols

2019. 09. 27. 20:00 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

(Aki be akar szállni a jelen még mindig egyik legjobb sorozatába, reality-jébe, stratégiai játékába, az itt talál tippeket, melyik évadot érdemes darálni – a legjobbak tényleg zseniális élményt jelentenek.)

Mivel ősz van, ismét nettó 60 percet kaptunk kezdésnek, és szerintem rég láttam ennyire erős nyitányt. Nem fogom visszanézni (itt az előző 8-10 szezon évadnyitós kritikája), de tényleg nagyon bejött. Egy csomó karaktert sikerült eladniuk, és szemben mondjuk az előző szezonnal, itt jó pár játékos stílusáról, esélyeiről lehetett fogalmunk. Már ennyi alapján is lehetett favoritokat vagy outsidereket választani.

Ez az a szezon, amiben Rob és Sandra mentorkodással melegít a full győztes évadra, mely aspektus egy cseppet sem mozgatott meg, de előre nem akartam leírni. Az biztosnak tűnt mondjuk, hogy heti pár percet el fog venni a részből ez a gimmick (de legalább nem jön vissza egy kiszavazott sem – remélem), de annyira nem láttam értelmét annak, hogy taktikai kliséket duruzsoljanak a játékosok fülébe.

Hogy aztán mi lesz belőle, az kiderül, mindenesetre a premierben nem elég, hogy nem sok vizet zavartak, de még a pláne sem jött le a jelenlétükből. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Ronnie esett ki.

Hogy miért pont ő? Jó kérdés. Mármint amikor lepacsizott Elaine-nel és közben elkezdtem szőni a kiszavazására vonatkozó tervét, akkor mondtam, hogy tök jó lenne, ha belesne a saját vermébe, de igazából nem mutatták, hogy a többiek miért pont rá gondolnak, csak a nő elmondását hallhattuk, ahogy rutinosan átlátott a szitán.

Sebaj, ez legyen a legnagyobb gond, örültem annak, hogy Elaine marad, mert az újkori Survivor újabb vírusa lett volna az, hogy csak azért kiszavazzák az embert A LEGELEJÉN, mert túl szimpatikus. Ez a gondolkodás végképp nem válna a játék előnyére, hiszen így a sunyik és a jók kipöckölésével tényleg csak a színtelen fazonok maradnának – vagy azok, akik direkt színtelennek színlelik magukat. (Komolyan, ilyen logika alapján a sunyikat meg kéne tartani, mert úgysem nyernek, és a végén az lesz, hogy csak sunyik maradnak.)

A másik törzs egyébként rá is ment az idolkereső kisiparosra (míg Elaine-éknél a munka miatti eltűnést akarták megtorolni haragszomráddal…), Jason-nek nehéz lesz kimásznia a pácból, de ahogy látom, mindkét törzsben vannak sz*rkavarók (nem negatív éllel mondom), akik leadják vagy leadhatják a kiszavazás közelébe kerülő tagnak a drótot. Más kérdés, hogy a kis szövetségek csak akkor tartósak, ha szereznek ernyőnek egy nagyot – ld. itt s 6-4-es és 7-3-as bandák voltak.

A másik oldalon egyébként Tommy lett mindenkinek a haverja, és róla meg Elaine-ről az jutott eszembe, hogy elég sok szimpatikus arcot láttam elsőre a két törzsben – és a játékosok is, mert annak ellenére, hogy nem látták Jeff Probst-ot, mindenki nagyon hepi volt. (Ez a Jeff nélküliség egyébként valahol izgalmas volt, megindultak az agyalások a tematikát illetően.)

Ugyancsak pozitívum volt, hogy egyrészt bizonyos konfliktusokat megpróbáltak elsikálni a játékosok (szegény touchy Dan-t, például), másrészt pedig bizonyos húzásokon nagyon jól átláttak, mint a fent már említett Ron/Elaine-szituban. Kíváncsi leszek, hogy ki lesz végig éber és ki kényelmesedik el a kezdeti sikerei hatására.

Nyilván sok minden taktikait nem lehet írni, mindössze Rob-ékon nyammognék még el. Miszerint az efféle kétértelműség, amit csináltak, nem biztos, hogy jót tesz a játéknak. Tényleg akkor kapott volna Elizabeth jutalmat, ha azt mondja, hogy nem vállalja be a tűzgyújtást. Csak mert azt is lehet racionalizálni, ha igent mond, és azt is, ha nemet – mindkettőre fel lehet fűzni valami mentori tanulságot, napi leckét, de annak nem biztos, hogy van értelme, hogy nem tudja, mi a “helyes” válasz, mert akkor nincs súlya a döntésének, mármint nem kell gondolkodnia, hanem csak mond valamit.

Remélem, a következő részekben azért meggyőznek a szigettel (Probst egy interjúban azt említette, hogy Rob-ék szabad kezet kapnak a feladatok és jutalmak tekintetében, tehát lehet alkudni is velük, talán itt is kérhetett volna előnyt a játékos egy kicsit gyengébb nyereményért?), de ha nem, akkor is bízok abban, hogy Rob és Sandra nézése kompenzálja a fő játékból kieső játékidőt. (Megéri egyébként hazudni a szigetről? Nem tudom…)

   

13 hozzászólás Ne habozz!

Tom Vajner - 2019. 09. 27. 21:15

Már nagyon vártam a kritikát, kíváncsi voltam mit írsz/írtok a kezdésre. Én nagyon untam az egészet, főleg Sandráékat. Valahogy most van először olyan, hogy elsőre nemhogy nem találtam szimpatikus játékost, de valahogy mintha mki idegesítene kicsit.

Diapolo - 2019. 09. 27. 21:29

Szerintem jó volt a kezdés. Inkább Aaron kiesésére fogadtam volna. Sajnos Sandráék része nagyon kizökkentette a rész ritmusát, ez így minden részben inkább zavaró lehet. Megnézném még a másik oldalt is, hátha könnyebb lesz valakit kiválasztani favoritnak. De eddig abszolút bejött a nyitány.

Enzo - 2019. 09. 27. 23:20

39×01

Tetszett a kezdés. Különleges volt így hajós felcuccolás meg Jeff részvétele nélkül az eleje, amit a játékosok se felejtettek el megjegyezni, illetve továbbra is poén, ahogy mindenki félreértelmezi az “idols” szót a szezon nevében (teljesen érthető módon). Majdnem minden szimpatikus arc, akit kinéztem előre, a Vokai törzsben van (Molly, Kellee, Lauren, Tommy), mondjuk azért a múltkori videós posztban a “Meet the cast” videók nem fedték le a teljes társaságot (akkor ezért nem érződött 20 embernek! :D)

Darabkák formájában pár highlight a kezdeti időszakról:
– “Super Mom” vízimentő Janet elég menő: csinált tüzet, hogy ellensúlyozza a “gyenge idős nő” sztereotípiát – szerintem sikerült neki, elég badass :D
– Felröhögtem az “-I’m Hmong. -What’s Hmong?” párbeszéden, mondjuk nekem se esett le elsőre, hogy ez a származása és nem a neve Vince-nek :D
– Látszik, hogy sokadik évad: hárman elmennek akár csak negyedórára együtt és ezt 1 ember bedobja a közösbe, már parázás és szövetkezés van ellenük. Mondjuk a Jason nevű fickó meg konkrétan elment idolért egyedül, ami meg aztán halmozottan ugyanezt a reakciót váltja ki.
– Vidám volt, ahogy a vízben mókázáskor a kagyló lefröcskölte valamelyik csajt :DD
– Kellee germafób (vagy hogy van ez magyarul), Dan meg nagyon “touchy”, ebből már súrlódás lett, viszont dicsérendő, hogy Kellee leült vele, és megbeszélték a dolgot.
– Az immunity-n az emberi létrás rész elég kemény volt. Vokai nyert, és a Lairo törzs húzott random, hogy ki megy IoI-ra – persze a tribalt nem lehet megúszni a látogatással.

Island of Idols:
Elizabeth végig amilyen fejeket vágott, röhögtem a reakcióin :D (főleg amikor a szobrok közül kijött Sandra és Rob – BTW megnéznék egy dokut a szobrok építéséről)
Nagyon ötletes dolgok voltak szerintem végig ezen a szálon: már önmagában az, hogy tüzet gyújtani tanítják az elején, mert most az lehet hasznos a csapatban ; csak teszttel nyerhet idolt, nem csak úgy odaadják neki ; van kockázat, mert ha elrontja, elveszti az aznap esti szavazatát ; Rob, ahogy utólag megmagyarázta, hogy ő bizony behúzta a csőbe, és máskor inkább hallgasson a megérzésére ; és hogy a csaj húzta a következő embert a másik törzsből, de nem láthatta, kit. Szerintem Elizabeth jól döntött, hogy kamuzott és nem árulta el a többieknek a sziget titkát, pláne, hogy így lesz minimum még 1 meglepődő ember – igazából az lenne a legjobb, ha végig nem szivárogna ki a mentorok ottléte, látni akarom a meglepett arcokat! :D

Tribal: király, hogy Rob&Sandra a magasból lesik a tanácsot, persze kelleni is fog nekik az infó a későbbiekben. És külön örültem, hogy Elaine megúszta, mert nagyon jó arc, remek dumákat nyomott + hogy átlátott Ronnie-n, amikor ez hamis biztonságérzetet akart benne kelteni. Jó, annyiból húztam a számat kicsit, hogy a tribal így picit ilyen “ki tud érzelgősebb sztorit lenyomni, hogy ne őt szavazzák ki az elején” versennyé alakult, de egyrészt ez tényleg egy sz@r helyzet 3 nap után összetörni valakinek az álmát, másrészt a lehető legjobb végkifejlet lett belőle: pókeres Ronnie ment haza (egyelőre ő volt az egyetlen antipatikus résztvevő, na jó, talán még a tetkós Aaron), ráadásul 7:2-vel – valahogy sikerült majdnem mindenkit meggyőzni. Mondjuk az tetszett volna, ha 4:4 szavazatnál Jeff bemondja (Elizabeth NO VOTE-ja miatt), hogy “One vote left”, és mindenki pislog, hogy “de hát 10-en vagyunk, Jeff, miazisten?” :D

#hétidézete a 2 mentortól az érzelgős részre:
“-Was it this hard for you?
-F*ck no” :DD

Masi - 2019. 09. 28. 09:16

Nekem is tetszett a rész, egészen sok játékos megmaradt már így egy rész után (na nevek azért nem). Ezt a “túl kedves, szavazzuk ki a legelején” hozzáállást annyira nem értem, egy későbbi swapnál nem pont jó, ha valaki tud nyitni a másik oldal felé? Szerencsére Elaine beszéde elég meghatóra, Ronnie-é pedig elég arrogánsra sikeredett, bár nem tudom, ez számított-e, vagy már mindenki előre eldöntötte kire szavaz.
A mentorkodás része engem idegesít. Nem gondolom, hogy ebben a játékban bárki is annyira kiemelkedő lehetne, hiszen mindig az adott emberekhez kell igazodni. Szerintem a legtöbb győztesről igaz, hogy más évadban esélye sem lett volna. Boston Robról főleg elmondható, nem egyszer játszott már, mégsem lett többszörös győztes (de legalább tüzet gyújtani megtanult). Azt viszont Rob is mondta, hogy csodálkozott rajta, hogy Elizabeth elsőre beleugrott a kihívásba, nem is próbált alkudozni. És igen, ennyi erővel lehetett volna az is a “jó döntés”, hogy mersz kockáztatni.

Aurora - 2019. 09. 30. 17:10

Nekem kifejezetten bejött ez a premier. Sok a szimpatikus arc, Elaine nagyon kis aranyos, és “super mom” Janet se volt semmi. Remélem sokáig maradnak.
Látatlanban kicsit már Elizabeth-nek drukkolok, de csak azért, mert találkoztam vele azelőtt, úsztunk is egymás ellen, meg dumáltunk a medencében bemelegítés közben, így őt mondhatni “ismerem” :D
Ronnie távozásának nagyon örültem, megérdemelte.

Az Island of the Idols szerintem jó ötlet lehetne, de így az első részben nem forrott még ki igazán. Ahogy írtátok előttem, igazából mindegy volt Elizabeth mit csinál, kanyarintanak mellé egy “leckét”.
Sandrát minden évadában nagyon imádtam, de főleg az elsőben. Nagyon jól játszott mindig is, nem fizikálisan, hanem a a szociális oldaláról közelítette meg a dolgokat, és nagyon jól manipulált! Szerintem nem lesz még egy kétszeres győztes ha első alkalmas játékosokkal van egy szezonban (persze a 40. szezonban meglesz a kétszeres bajnok, mert ott csak azok lesznek…)
Robot viszont őszintén szólva ki nem állhatom. Addig hozták vissza, amíg nem nyert egyet, és biztos vagyok benne, hogy segítették a háttérből… Arrogáns egy barom… de talán nem visz el túl sok időt! :D

Thomas - 2019. 09. 30. 17:14

Nem is tudom, jó kezdés volt, még ha nem is rágtam tövig a körmömet, hogy kit szavaznak ki:) Ronnie nekem nagyon random volt, jó, azt tudtuk, hogy Elaine őt akarja, meg hogy a két szövetségese is vele tart, de hogy a többiek miért és mikor álltak melléjük, ez valahogy kimaradt, hiába volt hosszú a rész. Ezekkel a nem túl érdekes emberekkel igen elnyújtottnak tűnt, a tribalt már konkrétan untam, meg előtte is többször elmondták ugyanazt, de a következő évadra mennyire klasszak lennének már legalább merge-ig ilyen másfél órás részek, hogy mindenki kapjon elég képernyőidőt!

Mondjuk nekem a legjobban Robék része tetszett, főleg az, ahogy Elizabeth örült nekik, meg ahogy előadták magukat:) Mondjuk az meg kicsit csalódás, hogy nem taktikáról beszéltek, hanem tüzet gyújtani tanították, amit otthon is megtanulhatott volna akár, ha már a Survivorbe megy (ez nekem olyan alap, mint a TAR-ban a kézi sebváltó használata, aki ennyit nem képes megtanulni, hú…). Az itt egy jó kérdés, hogy a játékos mennyire nyílhat meg előttük, mennyire beszélhet a szövetségéről, a terveiről, mert még ha a mentorok szándékosan nem is fogják elmondani másoknak, tudat alatt utalhatnak rá, vagy kiolvashatnak belőlük dolgokat, ha mindenkivel elbeszélgetnek taktikáról.

Az alkudozás részt én nem értem, honnan kellett volna tudnia, hogy lehet velük alkudni? Szerintem inkább arról lehetett szó, hogy ha nemet mond (az lett volna a helyes, mert kb. semmi esélye nem volt, miután Rob bemutatta, milyen gyorsan meggyújtja), akkor kap egy új ajánlatot, mondjuk 1 perces előnyt, vagy valamit, amivel nagyobb esélye van nyerni. És akkor az lenne a tanulság, hogy ne ugorjon bele vakon mindenbe, hiába nagyon csábító, mérlegelje az esélyeit, mert jöhet később egy jobb lehetőség.

És még egy fontos dolog, ami nagy szívfájdalmam, hogy továbbra is azt érzem, hogy az utóbbi évadokban nagyon letekerték az eyecandy faktort:( Most ott van nekünk Noura és talán még Molly és… ennyi? Rosszul emlékszem, hogy még a 16 játékosos időkben is több volt, mint most a 20-ban vagy csak az emlékek szépítik meg a régebbi évadokat? Nem hiszem.

Enzo - 2019. 10. 01. 11:53

@Aurora:
komolyan személyesen ismersz egy Survivor-szereplőt? Azta de menő :O az achievement!

“mindegy volt Elizabeth mit csinál” -> hát azért az túlzás, elvesztett egy szavazatot, ami sokkal rosszabbul is elsülhetett volna, ha mondjuk nem veszik be a szigetes meséjét és ő van a chopping block-on.

@Thomas:
“hogy a többiek miért és mikor álltak melléjük, ez valahogy kimaradt” -> na ez egyébként kicsit homályban maradt szerintem is.

“Ezekkel a nem túl érdekes emberekkel igen elnyújtottnak tűnt” vs “a következő évadra mennyire klasszak lennének már legalább merge-ig ilyen másfél órás részek” -> na szép, a BattleBots-szal ellentétben itt meg bezzeg duplarészeket akarsz ;) de egyébként semmi garancia nincs rá, hogy a következő évadban mitől lennének nem “unalmasak” a szereplők, most akkor a cast “minősége” alapján legyen dupla vagy szimpla hosszúságú rész? amúgy szerintem a mostani felhozatal is érdekes.

“az meg kicsit csalódás, hogy nem taktikáról beszéltek, hanem tüzet gyújtani tanították” -> első 3 napban szerintem ez tök oké, a későbbiekben (amikor már Rob-ék is láttak valamit a törzsi dinamikákból, mert ott voltak pár tribalon leskelődni) tuti hogy több taktikázás lesz, de az sztem érthető h ennyire az elején a tűzgyújtás fontos skillnek számít.

“jó kérdés, hogy a játékos mennyire nyílhat meg előttük” -> na igen, vicces lesz, ha elszólják magukat egy másik előtt :D

“kap egy új ajánlatot, mondjuk 1 perces előnyt, vagy valamit, amivel nagyobb esélye van nyerni” -> ez egy jó ötlet, és még mindig van mögötte pszichológia.

“nagyon letekerték az eyecandy faktort” -> ez önmagában nekem is abszolút feltűnt, viszont ahogy hogyvolton is írta valaki, a jó nő/izmos szépfiú kategória helyett a fizikálisan gyengébb játékosok általában érdekesebbek tudnak lenni, és mintha most belőlük lenne több. (egyébként még így emlékezetből Chelsea, Missy meg Lauren se rossz azért)

Thomas - 2019. 10. 02. 15:08

“komolyan személyesen ismersz egy Survivor-szereplőt? Azta de menő :O”

Ezen olyan jót röhögtem:) Csak ebben a fórumban üti azt, hogy “ismersz egy két érmet nyert olimpiai sportolót” az, hogy “ismersz egy Suvirvor-szereplőt”:) De nincs ezzel semmi baj, kibújik belőlünk a fanboy:)

“na szép, a BattleBots-szal ellentétben itt meg bezzeg duplarészeket akarsz ;)”

Azért direkt csak másfél órást írtam, a dupla már elég elnyújtott lenne:) A jelenlegi szerkesztésnek az a hátránya, hogy csak azokra koncentrálnak, akikkel történik valami, vagy az adott szálakhoz szükségesek, vannak akit akár több részre is “eltüntetnek”. A plusz időnek abban lehetne szerepe, hogy mindenkivel tudjanak foglalkozni minden részben. És azért lehetne rá igény, mert a győzteseknek azért szerintem mindnek vannak rajongóik, akik speciel rájuk lennének kíváncsiak. Én sem szeretném, hogy mondjuk Danni, vagy valamelyik kedvencem totál elsikkadjon, mert mondjuk nem keveri állandóan a kakit:) Ez egy különleges évad lesz, szerintem használják ki, hogy ennyi híres, már a kezdésnél is sok rajongóval rendelkező szereplőjük van:)

“egyébként még így emlékezetből Chelsea, Missy meg Lauren se rossz azért”

Persze ez az eyecandy teljesen szubjektív, lehet, hogy más meg a régebbi évadokra panaszkodna:) Laurenre nem is emlékszem, de asszem ő volt a raszta hajú, még Missy azért sokkal inkább, de ő sem teljesen a zsánerem azért, Chelsea-t meg majd megnézem jobban legközelebb. De az tuti, hogy nem lettem volna ekkora Survivor fan, ha az első évadomban nincs Jenna és Heidi (jó, őket azért sok mindenért lehetett szeretni, nem csak emiatt:), vagy éppen Danni vagy Amber. De most a régi évadokból sem tudnék felidézni 1-2-nél többet, szóval nem tudom már, hogy mi az igazság:) Azért érzésre régen jobban rámentek erre.

Enzo - 2019. 10. 02. 23:35

Csak ebben a fórumban üti azt, hogy “ismersz egy két érmet nyert olimpiai sportolót” az, hogy “ismersz egy Suvirvor-szereplőt”

:DD mondasz valamit :D mondjuk azt nem figyeltem, hány érme van, de akkor is…hát na :’D

#duplarészek: a duplák pont másfél órásak lennének, itt is meg BB-ben is azok voltak (egészen pontosan 1ó24p) :P de egyébként tényleg szívesen nézném a háttérembereket is.

#eyecandy: na jó, így jobban megnézve azért Lauren se annyira, meg Chelsea is csak jobb híján… valóban olyan igazán bombanőt nem is tudnék mondani, még a leginkább Molly (Noura így arcra nem annyira jön be)

Thomas - 2019. 10. 04. 01:01

“mondjuk azt nem figyeltem, hány érme van”

Pedig ez még konkrétan a részben is elhangzott, hogy örültek neki a társai:)

#duplarészek: Úgy értettem a másfél órát, hogy reklámokkal, ahogy ez az évadnyitó volt:) A BattleBots már nekem 2 órás. Mondjuk írogatással együtt még annál is tovább szoktam nézni:)

#eyecandy: Igen, Molly helyesebb, Noura viszont szexisebb:) De az előző évados Lauren mellett labdába sem rúghatnak, szerintem ő fogja vezetni az idei reality eyecandys listámat, mert biztos megint írok majd a szavazásnál:)

Enzo - 2019. 10. 04. 13:39

“konkrétan a részben is elhangzott” lehet, én ott az örülésre fókuszáltam, hogy milyen aranyos volt :)

#duplarész: ja, oks :D na igen, a kommentírás marha sokáig el tud tartani, nem is gondolná az ember (ezért vagyok mindig elúszva velük)

#eyecandy: testre Noura nyer, az oké :) az előző évad elég jó felhozatal volt, Lauren is baba, de Victoria nálam abszolút azonnal all-time #1 Survivor Eyecandy lett, és nagyon nehéz is lesz lelökni onnan…még azóta is felnézegetek az instájára *-*

(Más: remélem, lesz ma 39×02 kibeszélő, már alig várom^^)

winnie - 2019. 10. 04. 13:44

lesz, lesz:)

Thomas - 2019. 10. 05. 00:57

Nekem az all-time #1 asszem Natalie Tenerelli:) De azért Parv is ott volt rendesen, meg Amanda Kimmel és akiket már emlegettem. Jaj, és el ne feledkezzünk Alexis Maxwellről, Libby Vincekről és Hali Fordról sem:) De még sorolhatnám, csak akik azonnal beugranak a téma kapcsán:) Régen volt egy direkt Survivorös eyecandykre specializálódott oldal, az vajon meglehet még? Ott gyűjtötték a képeket a csajokról:)

Holnap végre lesz időm megnézni a 2. részt, ha már unjátok az eyecandy témát:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz