login |

Pilot-mustra: Stumptown – 1×01

2019. 09. 28. 17:30 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: 2019/20, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Azért nem jó túlságosan szeretni a nyomozós sorozatokat, mert amikor feltűnnek egyéni hangvételű sorozatok, amikben a nyomozás nem túl érdekes, a krimirajongó énem menten ágálni kezd ellenük. Ez volt az iZombie esetében is például, ahol kiskanállal kapargattam ki a szemem az érdektelen kikérdezések (és a szörnyen unalmas zsaru karaktere) miatt, és a Stumptown alatt is folyton el akartam aludni.

Pedig a főhős miatt simán nézősnek kéne maradnia az ABC idei újoncának, mind Cobie Smulders, mind pedig karaktere el van találva, nagyon bejött. Konkrétan az első 4 perc jó eséllyel simán az ősz legjobb nyitánya lesz nálam. Az első jelenet a stílust és a hangulatot, a második pedig a főhőst alapozza meg pazar és laza módon.

STUMPTOWN – 1×01 – 5/10

A főhős egy volt katona (kísérti a múlt, naná!), aki ide-oda szívességeket tesz, feladatokat hajt végre, nyomozgat, ráadásul elég eredményesen. Bár amikor néhai vőlegénye édesanyja megkéri, hogy kerítse elő pár napja eltűnt unokáját, akkor nem nagyon akarja vállalni a feladatot. Azonban mégiscsak utánamegy az ügynek, és elég hamar nagy szószban találja magát – nem csak az elrablóinak, hanem a rendőrségnek is köszönhetően.

A Stumptown egy képregény-adaptáció egy kvázi magánnyomozóról, aki Portland-ben dolgozik (különleges a város, bár ezt szerintem a pilotban nem nagyon adták át), és elég sajátosan pimasz vagy lezser a stílusa, nagyon jó megfigyelő és következtető, és a keze is eljár, ha rászorul. Ja, és ne feledjük azt sem, hogy a testi élvezeteket sem veti meg, ld. alkohol, de ha kell, akkor felszed egy pasit is egy éjszakára, hogy kielégítse saját szükségleteit.

A kérdés csak az, hogy mi lesz Dex-szel (így hívják őt), ha hirtelen rendszert kap az élete, mondjuk heti eseteket és fix barátot? Ugyanis az első rész nagyjából ezt alapozza meg, a munkáját, valamint egy új kapcsolatát, amivel rögtön fel is állítanak egy szerelmi háromszöget.

Cobie Smulders-nek nagyon jól áll ez a szerep, és Dex karaktere is kifejezetten működik és… ennyi. Jó a figura drámai oldala és a humoros énje is, jó a dumája és jó a jobb egyenese, a komplikált szerelmi életét mondjuk ezúttal szívesen hanyagolnám, de annyi baj legyen, egy ilyen belevaló karakternél még az is elfér. A gond csak az, hogy a főszereplő mellett vannak más szereplők és van sztori. Mert muszáj.

Bevallom, nem is nagyon tudok mit írni erről a pilotról, így most el kell tekintenem a 15 bekezdéses pilotkritikától sokak nagy örömére. A már említett pozitívumok mellett (Smulders, a főhős és a stílus) akadtak benne szuper jó apró ötletek, de nem ezek maradtak meg bennem, hanem az, hogy összességében a nyomozás és az ügy dögunalmas volt, és első nekifutásra konkrétan mindegyik mellészereplő (tesótól a jóbarátig, a zsaruktól az informátorig) érdektelen – ami pont az ellenkezője volt a Prodigal Son-nak.

Aki azonban nem a krimire koncentrál, hanem Dex hányaveti stílusára, a módszereire, a karakterére, az sokkal jobban fog szórakozni, mint én. Nálam sajnos ezek a dolgok is csak közepesre húzták fel az értékelésemet, szóval el lehet képzelni, hogy nélkülük milyennek tartottam volna a kezdést. Hatalmas csalódás volt, na!

3 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2019. 10. 05. 14:11

1×02: 4/10. Ugyanaz, csak pepitában, de most kevesebb coolsággal és látvánnyal? Cobie Smulders továbbra is tök jó választás erre a figurára, és nem cicóztak, rögtön bemutatták Jake Johnson karakterét is egy flashback szál révén, de az epizód nagy része (főleg az ügy, amiben volt érdekes érzelmi csavar) megint csak kifejezetten untatott. De legalább van stílusa a sorozatnak.

Verdikt: kasza, itt nem is nagyon várom meg a folytatást. Bele sem merek gondolni, hogy mi lesz akkor, ha még a maradék két állandó szereplő (a kajakocsis informátor és a kaszinós “anyós”) is szerepet kap.

jessm - 2019. 10. 05. 22:28

Nekem továbbra is bejön. Mondjuk nagyon sokat nyom latban , hogy Cobie és Jake, meg a tesót alakító színész között nagyon jó kémia .

mosoly9 - 2019. 11. 27. 20:46

nekem eléggé bejött

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz