login |

The Good Doctor: kezdett a 3. évad

2019. 09. 29. 21:40 - Írta: Shannen

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Korrekt volt ez az évad premier.

Mondhatnám azt is, hogy valami ilyesmit várok egy harmadik szezonját kezdő országos heti esetes orvosos drámától. A történet pontosan ott folytatódott, ahol tavasszal abbamaradt, egymást váltották a vidámabb és drámaibb pillanatok, gyorsan újra összeszedték a csapatot, majd a rész végére felvázolták az idei év főbb irányvonalait.

Bár a 2. évadban sokat tettek azért az írók, hogy nagyjából minden karaktert meg lehessen kedvelni, azért ez továbbra is az autista sebész rezidens, Shaun története. Aki tény, hogy orvosként egy zseni, mert olyan összefüggéseket is meglát, amit mások nem, azonban a hétköznapi társas helyzetek, a saját érzelmeinek kifejezése, mások érzelmeinek megértése és az azokra adott megfelelő válaszreakciók komoly kihívásokat jelentenek számára.

Mindezekkel Shaun is tisztában van és látjuk, ahogy igyekszik tanulni és megfelelni a mindennapok elvárásainak. A tovább mögött röviden spoilerekkel folytatom. 

Egy első randis szituáció már önmagában stresszes. Mindkét fél azon drukkol, hogy minden jól sikerüljön, akkor is ha valami váratlan dolog történik közben. Shaun azonban nehezen tudja kezelni a váratlan dolgokat, nem érzi jól magát ilyen helyzetekben. Márpedig a Carly-val való randija csupa (szerencsés) véletlenből állt. Emiatt szakadt meg a néző szíve, amikor elmesélte, hogy minden igyekezete ellenére a jól sikerült estéjét miért is élte meg katasztrófaként. Shaun-nak meg kell tanulnia, hogyan tudja magát jól érezni ilyen helyzetekben. Látszik, hogy tényleg kedveli Carly-t, de még nem tudja, hogyan tudna vele együtt lenni.

A The Good Doctor heti esetei nagyjából ugyanannyi eséllyel érdekesek vagy sem, mint a többi hasonló sorozatnál. Idén olyan szempontból lehet érdekesebb egy fokkal a felhozatal, hogy a harmadéves rezidenscsapat tagjai nagyobb önállóságot kapnak a műtőben. Már a premierből is látszott, hogy a versengésből és a bizonyításkényszerből fakadóan lesznek még itt problémák a jövőben.

Ami a szakorvosi gárdát illeti, itt is kicsit megkeverték a dolgokat. Melendez és Aoki kapcsolata biztos fog még feszültséget hozni a munkájukba, ahogy azt is érdekes lesz látni, hogy fogja Andrews viselni a visszatérést, mint egyszerű sebészorvos. Nagy drámákra azért nem számítok, ez nem az a sorozat, de néhány konfliktust biztos fog generálni ez az új felállás.

8 hozzászólás Ne habozz!

payskin - 2019. 09. 30. 13:15

Tényleg nem volt rossz, mondhatni teljesen korrekt évadnyitás, amiben szépen összegereblyézték az előző évadban szétkutyult szálakat. A végeredmény meg egy új felállás, amit ki lehet majd bontani jó sztorikban.

Az egyetlen dolog, aminél feszengtem, szerintem túltolták, az a Park-Resnick “ki fogta meg előbb a kartont” rivalizálás. Illetve a főnővér ilyen nagyon egyszerűre, egysíkúra lett megírva, de remélem, azt a szálat el is varrták, és csak azért rakták bele, hogy Aokinak legyen valami küzdenivalója.

stargatelost - 2020. 02. 26. 17:32

3×16

Most már muszáj írnom erről az évadról, hiszen mégiscsak az egyik legjobb országos drámáról van szó. De tényleg, olyan szinten elmélyítették már a karaktereket, hogy amikor jön egy ilyen epizód, akkor ott törhetnek a mécsesek.

Igaz, nincsen összehasonlítási alapom, de szerintem nagyon jól vitték végig egy autista és egy “normális” ember romantikus kapcsolatát. Remek volt Carly és Shaun együtt, szerethetőek voltak, ezért is volt még szarabb az előző részben a szakítás, erre most még jobban rákontráztak.

A boncolásnál Carly és Shaun beszélgetése hihetetlen jó volt, hogy aztán a végén jöjjön a gyomros Leaval. Ott basszus, amit leszínészkednek, főleg Paige Sparát dicsérném meg, amikor már nem tud mondani semmit Shaun kérdésére, csak a könnyeivel küszködik, de közben mégis szereti és áhh…

Továbbra sem értem, miért nem népszerűbb a sorozat, bár azért a Jawsra bejutott Freddy Highmore. Igaz, hogy nincs sok kibeszélni való rajta, de azért egy komment eddig, nem már :D

David Shore emberek! Fasza heti esetek, remek karakterek, mély dráma, csakúgy, mint a House-ban.

Clarei - 2020. 02. 26. 18:03

Pont jöttem kommenteket olvasni…de jó, hogy írtál stargatelost!
Aaaanyira jó rész volt, olyan hiteles. Most újra ez a kedvenc orvosos sorozaton (néha a The resident, de többször inkább ez)

DarkEagle - 2020. 03. 10. 14:32

Szomorú látni hogy mennyire kihalt a sorozat komment szekciója. Mondjuk nem biztos hogy azért mert sokan nem nézik már. Én se tudom sokszor hogy mit írják mert néha olyan szívet tépő az egész sorozat hogy nehéz írni róla. Pláne a heti rész. Brutális volt megint. Most is csak azért írom le a véleményem mert kicsit csalódott vagyok, na nem a sorozat készítőiben csalódtam mert bár meg vannak a szokásos hülyesége pláne szerelmi szálak terén de a színészi alakítások pláne Freddieé és Paige Sparaé hogy nem értem miért nem kaptak még Emmy jelölést. Freddie ugye lejátssza a csillagokat is elég sokszor, Paige meg még ha alig kap mondatokat a szájába akkor is olyan alakítást nyújt amit 100% természetes, valóságos és erre elég kevés színész képes.

Most megint 1 hét szünet aztán jön a 2 részes finálé. Naná hogy egy durva földrengéssel amit állítólag nem mindenki él túl. Remélem ez nem csak reklám szöveg. Na nem mintha bárkit is szeretnék halottan látni de ha már ilyet mondanak akkor legyen is így.

Vérnarancs - 2020. 03. 11. 17:57

Wáhh..ez a 18. rész, a csúcsjelenet! Amit megint leműveltek ketten, hihetetlen jó volt, micsoda színészi alakítások, ahogy észre vettem, ez utóbbi 3 rész végére hagyták kettejüket kibontakozni! Fenomenális! Most pedig rátettek egy lapáttal, Freddie pedig olyat alakított most, hogy rég láttam ilyet. Mert nem 100 %-os autista megnyilvánulás volt, de nem is 100%-os emberi, valahol a kettő között, ezzel is sugallva a jellemfejlődését a ‘normális’ emberré válásra, vagy arra irányulva.

DarkEagle - 2020. 03. 31. 13:14

Atya ég ez a finálé mi volt? A lelkivilágomnak így kompletten annyi lett kb. Sokan utálják most az írók, több dolog miatt is de főleg azért mert megölték Melendezt, ami nekem sem tetszik, mármint nem örülök de legyünk őszinték az Amcsik nem kezelik jól ha valami nem úgy történik ahogy ők akarják és engem annyira nem lepett meg ez a húzás tekintve hogy David Shore a készítő és hasonlót lépett meg ugye a House 3. évadában is. Szereti felkavarni az állóvizet és a TGD-nak szüksége is volt erre már akármennyire is jó karakter volt Melendez valakinek mennie kellett de arra nem számítottam hogy hárman is lépnek. Mármint Park ugye költözik elvileg de Shore azt nyilatkozta őt még látjuk egy ideig szóval ki tudja mi lesz vele. Dr. Szöszi meg ha nem is lesz sebész lehet másmilyen orvos.

Az hogy Shaun és Lea végre összejöttek annak örülök csak hát nagyon elnyomta őket a sok dráma és az sem tetszett túlzottan hogy Lea szájába olyan mondatokat adtak hogy most jött rá mennyire szereti őt miközben ezt már eddig is tudta hiszen mondta is. Elég lett volna annyi is hogy “Én is több vagyok miattad.” Amit ugye mondott is a végén de hát az amcsik szeretik túlspilázni a dolgokat. :D

Mindenesetre nagyon jó volt az évad és a dupla finálé is. Park jelenete a kölyökkel, Melendez trió a két nőcivel is zseniális volt szóval a színészek odatették magukat ami nem meglepő de az írók néha nem valami kegyesek velük, most mondhatni azok voltak.

A nagy kérdés most már csak az mikor jön a 4. évad ugye hiszen forgatni egy jó ideig még nem lehet viszont írni legalább tudnak. :D

AmyKeller - 2020. 03. 31. 16:12

Teljesen lesokkolt a rész. Én értem, hogy kell a dráma és kreatív döntés kiírni bizonyos szereplőket, mert már uncsi a meghal-nemhal cliffhaner, de ez azért meredek volt. Szerintem az egyik legérdekesebb, legszerethetőbb karaktert nyírták ki, aki túl lényeges karakter ahhoz, hogy a hiánya ne billentse meg teljesen a sorozat egyensúlyát.
A másik problémám inkább szerkesztési volt. Szerintem is túl sok volt a tragédia a részben, és egyszerűen a két szereplő egymásra találásának már nem volt ereje. Nem lehetett nekik szívből örülni, mert közben a közönség nagy része gyászolt. A két kulcsjelenetet megcseréltem volna, először örülünk, aztán meg fél évre arcunkba kapjuk a WTF-ot.

DarkEagle - 2020. 03. 31. 17:25

Ha megcserélik akkor is ugyan ez lett volna az eredmény szerintem. Teljesen mindegy hová teszik a halál és a másik két szereplő esetleges kilépése rányomta volna úgyis a bélyegét a részre. Így legalább úgy fejezték be hogy pozitív vége lett.

Egyébként David Shore-tól ez nem meglepő én pont ezért szeretem a sorozatait mert ő is simán kiírja a főszereplőket. Sok amcsi kommentelőtől láttam hogy de miért így ez túl gyors és a semmiből jött és nincs értelme. Egyrészt ezek a nézők a tipikus amcsi nézők akiknek semmi sem jó és tökre nem azért nézik a sorit ami a lényege. Másrészt a halál sosem jön jókor és ettől lesz valósághű a sztori egyébként. Nekem se tetszik mert kedveltem a csávót de legyünk őszinték, nem igazán kezdtek már vele semmit. Volt egy szép íve a karakternek, eleinte ugye bunkó egóista barom volt majd szépen lassan kedvelhetővé vált. Azt meg a hátam közepére se kívántam hogy legyen itt is szerelmi háromszög pláne egy idősebb férfi főnök és egy fiatal lány közt. Csodálom hogy erre nem ugrottak rá amúgy az amcsik.

Az a baj tényleg hogy nem volt neki másik opció. Ha meghagyják őket együtt Limmel akkor most valószínű nem halt volna meg de Clair féle románc rányomta a bélyegét a karakterre mert abból semmi jó nem sült volna ki. Ott tuti hogy az lett volna a vége hogy kirúgják Clair-t. Elvégre már a Limmel való kapcsolatuknál is akadékoskodott az az ellenőr nő pedig akkor Lim még nem is volt a főnöke Melendeznek.

Az egyetlen előnye az ő halálának hogy most jöhet egy kis csajos évad Lim és Clair közt és VÉGRE több szerepet kap majd Lea is mert az ő karakterét nagyon elhanyagolták, nem véletlen hiszen csak pótlék volt mert ő nem orvos. De most hogy ő is a kórházban dolgozik és együtt van Shaunnal talán jobban kifejtik. Arra leszek kíváncsi egyébként hogy ismét összeköltöznek-e. Bár remélem nem mert az rögtön megölné a kapcsolatukat szerintem. :D

Aztán az hogy mi lesz Park és Dr Szöszi sorsa kiderül. Engem is meglepett de egyiket se akarom hogy lelépjen. Márpedig idővel le fognak hiszen mindenki rezidens csak és örökké nem melózhatnak együtt. Jövőre lesz az utolsó évük elvileg és ahogy a House-ban tuti hogy itt is szétszélednek majd és jönnek az új rezidensek. Olyat is olvastam TV Line-on Shore interjújában hogy Shaun jövőre megkaphatja az első alárendeltjét ami megint csak érdekes sztori lehet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz