login |

Pilot: Godfather of Harlem

2019. 10. 01. 21:55 - Írta: human

4 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Romeo and Juliet isn’t a romance, it’s just two dumb kids who end up dead.

Egyszerűen nem tudom miért nem tetszett jobban az Epix nagyszabású gengszterdrámája. Minden adott volt, hogy elkapjanak, de alig vártam a második rész végét. Ennek ellenére csak ajánlani tudom. Eléggé ellentmodásos a helyzet.

A történet egy 11 évig az Alcatraz ban levő fekete gengszterről szól, aki szabadulása után visszaveszi a területét, de a világ, és a bűnözők is annyit változtak, hogy kicsit nehezen rázódik vissza az “életbe”. Valamennyi kreditje van, hiszen 2 év alatt kis szabadulhatott volna, ha köp, de nem tette, viszont ez is gyorsan fogy.

Mindezt úgy, hogy a 60-as évek végének Harlemjéről van szó. Szóval a rasszizmus még kőkeményen van jelen az utcai erőviszonyokban, főleg a rendőrök viselkedésében. Ez a legdurvábban ott vehető észre, hogy amikor fekete embert lőnek le, akkor a tettes alig csinál valamit a nyomok eltüntetése érdekében, hisz tudja, hogy úgysem nyomoznak majd annyira. Ez apróságnak tűnhet, de mégis erősen aláhúzza a helyzetet.

Azt nem is mondtam, hogy valós alapokkal rendelkezik a Godfather of Harlem. A részek elején ott a figyelmeztetés, hogy azért a dramatizálásért beleírta, plusz szálakat is kapunk, de olyan személyek tűnnek fel, akiket mindenki ismer, mint például Malcolm X, de páran talán a főhősről, Bumpy Johnsonról is hallhattak.

Mindezt eszméletlen szereplőgárdára húzták. Nem is az, hogy szinte minden ismertebb fekete színész feltűnik szinte, de a fő ellentétet, a sorozat gerincét Forest Whitaker és Vincent D’Onofrio duója alkotja. A két karakterük között eláshatatlan a csatabárd, ami eléggé baljóssá teszi az összes tettük.

A megvalósítás is veszett korrekt. Oké, az autóban ülős beszélgetős jeleneteket kivéve egész jól keltik életre az utcán, és bizony az erőszaknál sem fordulnak el szemérmesen, így jobban érződnek a kemény döntések következményei is.

Az egyedüli tényleges problémám ott lenne, hogy amikor nem Whitakert mutatják, akkor egyszerűen unatkoztam. A drogos lányos szál borzasztó, a Rómeó és Júlia-dolog elmenne, de nem ilyen fél percekben, és valahogy mindről tudnék rövid negatívumokat mondani. Amik lehúzzák végül a szememben a kezdést.

Kétszer 60 perc volt a premier, és szerintem kellett is ennyi a belerázódásra. Aki oda van a Denzel-filmért esetleg, annak mindenképp javasolt. Vagy annak, aki csak úgy kedveli a gengszteres zsánert. Viszont mondom, részemről 7/10 fölé biztos nem tolnám. Majd ti kommentben?

Az majdnem lemaradt, hogy szerintem rosszul teszik a modern rap és a régi zenék keverését. El kellett volna köteleződniük az egyik oldalon. Biztos nehéz, hiszen a zene fontos része a kultúrának, amiről szól a sorozat, de olyan furcsa amikor a rappelés után rögtön megszólal egy régi dal.

4 hozzászólás Ne habozz!

Rapguruz - 2019. 10. 02. 08:02

Én csak a pilotot láttam, a második részre nálam jövő hét hétfőt írnak, hogy akkor jön :/

Azon gondolkozom hogy ezt daraban nézem majd, nem hetiben

Gevin - 2019. 10. 02. 11:28

American Gangster bizony nagy kedvenc es hat Forest Whitaker, ugyhogy mindenkepp belenezek.

doki - 2019. 10. 04. 21:40

Nekem tetszett mindkét rész. Parádés szereplőgárda,remek hangulat(tényleg csak a rap felesleges)

Gevin - 2019. 10. 09. 11:11

Hát erre nem számítottam. Amilyen baromi jól van megírva mondjuk a City on a Hill, ahol minden párbeszéd ütős, szórakoztató és badass, itt annyira rossz mindegyik.

Egyszerűen szarul van megírva, ráadásul úgy, mintha országos tévére készült volna.

A párbeszédek gyakorlatilag ilyenek:

– You’re dumb.
– But you’re dumber than me motherfucker.
– No, you’re the dumber.
– No, you!!!!
– I’m strong!
– But I’m stronger!!

A legjobb példa erre, amikor D’onofrio és Whitaker az utcán veszekszenek az embereikkel a hátuk mögött. Szinte látni D’onofrio arcán, hogy iszonyat nagyot akar mondani, csak a script sajnos nem segít neki. Szinte rossz nézni, ahogy keresik az ütős visszavágásokat, mint valami gyerek az oviban, akit bántottak.

Mármint könyörgöm Harlem keresztapjáról és a mocskos olasz maffiáról beszélünk itt, és attól kéne frászt kapnunk, hogy belelő shotgunnal egy disznóba?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz