login |

Pilot-mustra: Evil – 1×01

2019. 10. 02. 21:50 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: 2019/20, kritika, pilot-mustra,

The name is George.

Szóval ez a legjobb kritikákat kapó országos újonc. Oké. (A másik pilotkritikánk itt olvasható.)

Persze idővel megfejtettem, hogy mi is a bajom az Evil-lel, úgyhogy gyorsan meg is invitálom ide a Project Blue Book rajongóit. Meg azokat, akik szeretik a különös hangulatú, a magukból nagyon nem országos csatornás, főleg nem CBS-es vibe-ot árasztó sorozatokat.

EVIL – 1×01 – 3/10

Persze nem fedezte fel a csatorna a spanyolviaszt, az Evil nyomozós sorozat. De. És ez egy nagy “de”. Addig még minden rendben van, hogy alapvetően egy X-aktákat kell elképzelnünk, amiben egy hívő ember újdonsült szkeptikus társával (és egy áccsal!) vizsgál ki természetfeletti jelenségeknek tűnő dolgokat, pozitívakat (csodák) és negatívakat (démoni megszállás) egyaránt.

– My colleague Ben and I are hired by the church to investigate unexplained phenomenon and to recommend whether there should be an exorcism or further research.
– I didn’t know that was a job.
– It is.

Na már most, azt nem fogom ellőni, hogy az Evil-ben létezik-e természetfölötti, lehet, hogy nem is tudnám, de nekem ott bukik meg ez a koncepció, amin a Project Blue Book is: a magyarázatokon (már persze, ha földhözragadt megoldásról van szó). Mert egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy az egyszerű utat választják, én pedig valahogy időpocsékolásnak érzek 30 percnyi nyomozást nézni azért, hogy a végén kiderüljön, hogy csak egy mosómedve volt fent a padláson vagy csupán szél fújta a függönyt – ld. még a Project Blue Book-ban a ballonok meg madarak meg fura alakú fák, tudom is én, mi derült ki.

Igen, értem én, hogy a sorozat a heti ügynél sokkal többről szól, ld. a címet, a GONOSZSÁGRÓL, de nekem az efféle megöli a műélvezetet. (Még akkor is, ha nagy kedvencem volt a The X-Files, de abban a történetet ügyesen beleszőtték a vizsgálódásokba.) Rossz volt látni, ahogy a kezdeti magas szintről (Katja Herbers nagyon nem tipikus figurája elég jól eladta a felütést) egyszercsak zuhanórepülésbe fogott a pilot (pont, mint a PBB), amikor tudatosult bennem, hogy mire is megy ki a játék, milyen stílusra kell számítanom.

See, the problem with my job is that possession looks a lot like insanity, and insanity looks a lot like possession.

Epizodikusság ide vagy oda, a sorozatnak hol az A-sztoriban, hol a mellék B-sztoriban azért lesz egy (vagy két) komoly átívelése is, amit a pilot végén vezetnek fel, és ezt most nem is lőném el, de az aspektus mindenképp izgalmas, és attól függően, hogy a folytatásban mekkora súlyt fog kapni, még lehet, hogy meg is mentheti számomra a szériát. Viszont ha az egész csak valami tessék-lássék lufi, akkor nem fogok kitartani az 1×03-ra. (Michael Emerson karaktere mellett ugye még ott van George, akit… nem tudok hova tenni.)

Amit a sorozat javára írhatok, az az iszonyat fura stílus, ami a horrorosnak indult jelenetek ellenére, inkább vicces, mintsem ijesztő, de persze ettől még korhatáros a tartalom. És persze a mögötte rejlő gondolatiság is szimpatikus, ahogy azt felvázolják a rész végén. A gond csak az, hogy innen túl könnyű tipikus irányba elmenni.

Igazából azt a kérdést nem tudom megválaszolni az Evil kapcsán, hogy kinek szól ez a sorozat, hogy milyen célközönségre hajtanak? A krimirajongókra? Az ördögűzések és démonok kedvelőire? Vagy addig jó, amíg egy sorozatot nem tudunk ilyen egyszerűen beskatulyázni? Lehet, hogy pont ezért húzom a számat? Mert nem volt annyira megszokott az Evil, és ez ellen tiltakozik a szervezetem? Oké, nem akarok túlzásokba esni, de a végére tényleg nagyon megutáltam az egészet.

11 hozzászólás Ne habozz!

Captain Phillips - 2019. 10. 02. 23:22

A sok unalmas milliomodik koncepcio kozott pont ez az egy udito kulonlegesseg.

FP Jones - 2019. 10. 03. 05:42

így van. 3/10? szerintem simán van 7-8. percig nem unatkoztam

winnie - 2019. 10. 03. 05:53

és pont ezért kell kihasználni a rendelkezésre álló helyet, hogy az olvasót meggyőzze az ember, hogy jó a sorozat.

mert így, aki erre téved, csak azt látja, hogy van valaki, aki sok bekezdésen át leírja és megindokolja, hogy miért nem jött be neki. és utána jön két komment két-két szavas érveléssel, miszerint üdítő különlegesség és nem unalmas. amit nem is kétlek, de egy-két bővített mondat (nem kell kisregény) tényleg meggyőzhet másokat, így viszont nem kérdés, hogy kinek fog inkább “hinni” az ember. aki remélem inkább megnézi a pilotot, hogy eldöntse, milyen lett.

winnie - 2019. 10. 03. 06:00

Egyébként, reflektálva a 2. kommentre, hiszen abban van a kulcs: nem is írtam, hogy unatkoztam. Nem volt unalmas. Ha csak azt értékelném, mennyire kötött le, akkor nagyon magas osztályzatot kapna. (Ld. egy szappanopera sem unalmas, pörög, ikertesók potyognak az égből, minden jelenet végén csavar – de az, hogy nem unalmas, még nem teszi jóvá.)

Ez a pilot nem azért dőlt be nálam, mert nem volt érdekes, vagy nem jöttek volna be a karakterek (Herbers? Mandvi? Colter? Emerson? – bármelyiket elnézném teljes évadon át!) Teljesen más az oka, nálam a koncepció hasalt el. Amikor kiderült, hogy mire megy ki a játék, azt mondtam, hogy “Na, elmentek a fenébe, én ilyen *****-t nem fogok nézni!”:)

Azért hivatkozok a PBB-re, mert pont ugyanolyan ívet írt le nálam ez a pilot: az első 20 perce érdekelt, felkeltette a figyelmem, invesztáltam a főhősbe és a családjába, és utána brutális lejtmenet, amikor kiderült, hogy ennyire céltalan az egész.

Amellett, hogy ez a George-os álomdémon dolog megdöbbentett, mert annyira röhejes volt (bár tudom, hogy direkt van viccesre véve, és jár érte a respekt), számomra simán lesarkítható arra az értékelés, amit írtam a posztba, hogy nekem az brutális időkidobás, hogy nézek jeleneteket, követem a nyomozást és a kikérdezéseket, és akkor jön a 2 másodperces megoldás, miszerint eldugult a lefolyó, és azért hitték démoni megszállásnak az egészet. (ld. a project blue bookban is egyik helyről a másikra mennek, kérdeznek ezt-azt, agyalnak, kombinálnak, időt ölnek bele, és a végén rájönnek arra, amire azonnal is rá lehetett, hogy az a földönkívüli, akit látott az illető, csak egy furcsa alakú fa volt vagy egy kóbor szarvas. én meg erre: “akkor most miért is néztem?”)

itt nem azt várom el, hogy démonokat hajkurásszanak (azokat, ha lehet, még jobban utálom), hogy legyen benne természetfölötti, de olyasmiért képtelen lennék nézni valamit, ha 30 perc után derül ki, hogy a kislány feje fölött csak azért jelent meg glória, mert úgy esett rá a napfény. emellett hiába van 10 pernyi Hatvanakozás, akkor kuka. Ha 1 percet kap a glória rejtélye és 39-et az, hogy kifejtik ezt a Gonosz koncepciót, akkor a sorozat előtt a helyem.

ez annyira erős tényező számomra, hogy simán anullálja a cuki családi szálat, azt, hogy mennyire WTF volt, amikor visszaidézte a gyilkos a főhős álmát, meg a többi jól sikerült jelenetet.

Road Lee - 2019. 10. 03. 06:21

Oké – én a PBB-t dobtam 3-4 rész után, de most már muszáj lesz megnéznem magamnak ezt az Evil-t.

Lehúzós kritika után még sosem éreztem így, szóval – kösz, Winnie! :sör: :-)

(Azért mennyire érdekes már, hogy a saját posztod alatt két egysoros kommentre toltál két újabb – relatíve – monstre elemzést. :-) Ebből nekem az jön le, hogy rendesen… hm… felkavart/összezavart a pilot. Akkor meg csak lehet benne valami. :sör: )

heidfeld - 2019. 10. 03. 06:28

Számíthatsz rám, Winnie! Pont két mondatban írtam, Projeck Blue Book kibeszélőbe, hogy miért tetszik annyira, hogy 7,5/10, simán…
Sajnos, ennek a műfaja, leírása nem hoz lázba, így kimarad.

winnie - 2019. 10. 03. 06:32

Road Lee: biztos van benne valami:) Nekem tényleg csak az hiányzik, hogy ha snassz is a magyarázat a jelenségekre, amit ki akarnak vizsgálni, legyen mögötte valami igazán ördögi. egy erős gonosztevő (az itteni nem volt rossz), valami elvetemült machináció, ördögi terv, efféle.

Thomas - 2019. 10. 03. 13:07

“ld. még a Project Blue Book-ban a ballonok meg madarak meg fura alakú fák”

Ehhez legalább meghoztad a kedvemet a kritikával:) Bár a mosómedve a padláson sem lenne rossz:)

noodles - 2019. 10. 03. 15:29

huuu de fura ez a kritika :D
nem igazán derül ki, hogy most jó volt e a rész vagy nem. szóval az lejött, hogy nem szereted ezt a fajta történetvezetést, stílust és emiatt számodra 3 pontot ért a rész, de akkor az is lehet, hogy 10 pontos volt? :D

winnie - 2019. 10. 03. 16:33

lehet. nem véletlenül emeltem ki indikátornak, hogy szuper kritikákat kap. próbálok informálni:)

igazából szerintem, ha valaki dönt, hogy érdekli-e, nem azt kell néznie, hogy nekem tetszik-e, hanem azt, hogy milyen a stílus. így akinek az nem jön be, amit kiemelek, annak felejtős, a többieknek már csak azért is érdemes bepróbálnia, ami vonzó lehet benne, vagy ami nekem is pozitív volt.

nyilván nem volt jó a szememben, de tényleg elég szubjektív okok miatt, nem a gondolatok, színészek vagy a megvalósítás okozott gondot.

winnie - 2019. 10. 04. 13:32

1×02: 2/10 – úristen… az első rész legalább nem volt unalmas, de azzal, hogy kiderült, hogy mennyire, de mennyire céltalan benne a nyomozás, és csak helyfoglaló, hogy a végén kinyögjék a random megoldást (a mostani is rémisztő gáz volt – nem a “mi történt?”, mert hasonlót a resident is ellőtt a minap, amikor daráltam) hanem az, hogy… WHYYYYY??), ami lerántja a földre a dolgokat, máris olyan unalmas lett az epizód, hogy ihaj. és persze azért hagynak némi kételyt, hogy talán mégiscsak van valami.

a családi részek mondjuk szuperaranyosak, a george-os szál meg vicces, de nem mozgat meg, és megint csak voltak furán weird jelenetek, de azok tényleg csak a weirdségük miatt említendők.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz