login |

Pilot-mustra: The Unicorn – 1×01

2019. 10. 02. 15:50 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: 2019/20, kritika, pilot-mustra,

human már írt pár napja a CBS új komédiájáról, ami talán a legkevésbé megosztó vicces újonc idén, vagyis rá is nyomhatjuk menten a “szerethető” jelzőt, ami kapcsán ma már nem igazán tudom megítélni, hogy pozitívnak vagy negatívnak számít. Mármint arra gondolok, hogy manapság, amikor ennyi szuper komédia van lehet, hogy luxus olyasmit követni, amiről csak a szerethetőség jut eszébe az embernek.

“Csak?”, kérdezem én. Ez kellene minden sorozat első lépcsőfokának lennie, nem? A szerethetőség megalapozása. Az ugyanis nagyon jól el tudja fedni az esetleges hiányosságokat. Ha az ember szereti egy sorozat nézésének a folyamatát, akkor egy komédia esetében azt is elfelejti, hogy nem röhögött hangosan minden másodpercben.

THE UNICORN – 1×01 – 6/10

A The Unicorn főhőse egy unikornis. Mármint nem egy igazi…, ööö, mármint egy négy lábú patás, hanem egy olyan pasi, aki középkorúként is jó partinak számít. A csajok csak így nevezik az ilyet – vajon itthon is? A csavar az, hogy Wade mit sem tud erről, mert észre sem veszi azt, ahogy flörtölnek vele, hiszen már jó ideje elhunyt feleségét gyászolja. Azonban amikor elfogynak a halotti torra hozott kaják a fagyasztóból, benne is tudatosul, hogy ideje váltania.

– You are a unicorn.
– I’m a what?
– A unicorn. You know, that elusive creature that all single women are looking for. See, most of the men on these dating sites are having midlife crisis. They’re getting divorced. They’re buying Porsches. They’re hooking up with 25-year-olds. You are a devoted father, you are a devoted husband, and not for nothing, you haven’t had sex with anybody besides Jill in, like, 20 years,

Illetve inkább a barátai tudatosítják benne, hogy érdemes lenne, s bár nincs annyira kedvére (a lányai pedig pláne nem lelkesednek azért, hogy apu ismét randizni kezdjen), de végül belevág a dologba, mert neki is némiképp újdonság, hogy más nőket is érdekelhet, nem ehhez szokott hozzá.

Ennyi az alapfelállás, amiben lehet fantázia, ha végigviszik, azonban ez az egész elég végesnek tűnik, már persze akkor, ha nem heti randevúkat fognak feldolgozni. Mert egyébként idővel jönnek a több részen át tartó kapcsolatok, majd a megállapodás és huss, oda az alapkoncepció és marad a családi- és haverkomédia. Ha pedig nem így történik, akkor a repetitivitás elkerüléséért kell nagy harcot vívnia a készítőknek.

De most nem botcsinálta módon jövőbe kéne néznem, hanem azt mondanom, hogy maga a pilot szerethető volt. Az elején túlságosan is csordogáló, de utána a mellékszereplőknek köszönhetően ráéreztem. Mese nincs, előjön, hogy erős a kiegészítő gárda (Michaela Watkings, Rob Corddry, Omar Benson Miller), hamar összeállt közöttük a fogadatlan prókátori dinamika, mindenki beindult attól, hogy becsajoztassa hősünket.

A haver szint tehát rendben van, és a családival sincs gond, aranyosak a gyerekek is, van saját életük is, meg ugye végre egy egyedülálló apával lehet együtt érezni gyereknevelési kihívások kapcsán. Persze a legfontosabb lányszem Walton Goggins, aki ebben a szokatlan szerepkörben először fura volt, de szimpatikus, és mivel a pilotos randi is működött mondanivaló terén (féltem, hogy elbarmolják), így a végére elég jól összeállt ez a pilot.

Igen, nem hasfogósan volt röhögős, inkább mosolygós, amibe okos ötletek is belefértek (a kaja, a kutya, a foci), de egy sorozatnak nem kell kifogásokat keresni, ha az első rész után bármilyen szempontból szerethető.

9 hozzászólás Ne habozz!

ayren - 2019. 10. 02. 16:25

Nekem jó ajánló, amit írtál winnie, mert őszintén szólva kissé megcsömörlöttem a “nem szerethető” karakterekkel teli sorozatoktól, ami mostanában mintha trend lenne. Nézhető feelgood vígjátékból is kevés van (erre ráfogható, ugye?), márpedig számomra az a legjobb stresszoldás esténként.

cherockee - 2019. 10. 02. 19:11

Nem nézek komédiákat, viszont ez kedves volt, a feelgood szeirntem illik ide, nem tudom nézni fogom-e még, és lövésem nincs hova raknám a mezőnybe, ha többet néznék, …, de helyes történet volt.

suree - 2019. 10. 03. 00:05

“amikor ennyi szuper komédia van”

Nyilván személyes ízlés kérdése, de én pont az ellenkezőjét látom. Itt mely sorozatokra gondolsz winnie?

sorozat/gyilkos - 2019. 10. 03. 13:59

Jó, hát amikor a nő felhívta és Goggins visszautasította a részvétszexet, hangosan felröhögtem. Remek színész, de azért van egy határozott karaktere, amitől olyan távolságra van ez, ami áthidalhatatlan.

Egy alapvetően jóútra vágyó rosszfiú felállással ez tudna működni, de ez így olyanformán komikus, ami nem volt készítői szándék.

ps: régen néztem network komédiát, és ennél, meg a perfect harmonynál is feltűnt mennyire feszesen rúgdossák előre az eseményeket. Olyan hangulata van, mintha egy városnéző túrán a tanárnéni folyamatosan hajtaná előre a diákokat. Pistikém jó poén volt, de nem érjük el a buszt, gyerünk tovább!

winnie - 2019. 10. 03. 16:37

szerintem ez csak pilotdolog, nem network dolog – vagy networkpilotdolog. ott mindenképp akartak egy kórusversenyt, itt pedig egy randit, és ugye nagyon rövid az idő kábelhez képest.

ez egyébként elengedhetetlennek tűnik írói részről, mert kell az eladáshoz az, hogy legyen csúcspont, és lerakja az alapköveket, hogy lássa a vevő, hogy mire számíthat.

(nekem abszolút nem volt egyébként ilyen gogginsnál.)

winnie - 2019. 10. 14. 15:32

1×02: 7/10. Na végre! Jó látni egy nem tipikus egyedülálló apás komédiát. Üdítő, valamilyen szinten. És ehhez nagyon kellenek a mellékszereplők, akik tényleg nagyon jók, és még egy új gyereket is felvezettek, aki működött zömében.

Remek az érzelmi háttere a sorozatnak, jópofa, ahogy a barátok nem csak a randizásba ugatnak bele, hanem a gyereknevelésbe is (Michaela Watkins viszi a prímet!), és jó látni ezt a Goggins-karaktert minden környezetében: a heti randijával, ahogy a lánya kapcsán akar mindent megtenni, stb.

Verdikt: Ha túllépek azon, hogy mennyire csak egymásra vannak pakolva olykor a jelenetek (néha 10-20 másodpercenként váltottak), mintha csak el akarnának mondani egy-két viccet, akkor nem sok kivetnivalót találok benne, egy ilyen sorozatot szívesen néznék. És egyelőre fogom is pár részig.

winnie - 2019. 10. 14. 15:32

1×03: simán nézős maradt.

FrankLuck - 2019. 10. 20. 17:33

Sőt, az 1×04 még jobb volt. A mellékszereplők tényleg sokat adnak hozzá (én csak őket is nézném, mindegyik pár/család telitalálat), talán a lányokat érzem gyengébbnek, de nem vészesen. Azt hittem, hogy hogy ez egy nagyon gyors kasza lesz, de eddig számomra az ősz meglepetése.

winnie - 2019. 10. 20. 17:44

amikor próbáltam megfogalmazni, hogy miért is jön be, akkor annál lyukadtam ki, hogy azért, mert a karakterek nem úgy beszélnek, mint szitkomfigurák, akik szájába poénokat vagy hülyeségeket adnak, hanem sokkal természetesebben, karakterükből adódóan viccesek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz