login |

Stumptown – 1×01: Kinek a pap, kinek a papné

2019. 10. 02. 20:20 - Írta: Neoprimitiv

8 hozzászólás | kategória: 2019/20, kritika, pilot-mustra,

Néha annak is van haszna, ha az ember félig-meddig kötelességtudatból vállal be valamit. Én például már egy jó ideje szinte alig nézek sorozatokat (inkább a filmes elmaradásaimat pótolom), országosakat meg pláne nem. Viszont a szokásos őszi körkérdésnél, hogy ki miről írna, eszembe jutott a Stumptown, aminek az első négy percét tartalmazó előzetese nagyon bejött, és bejelentkeztem rá.

Ami így utólag szerencsés volt, mert enélkül, csak a pilotkritikákat olvasva szinte biztos, hogy lemondtam volna róla, ld. winnie és human posztjait. Íme egy újabb bizonyíték arra, hogy a pilotokra nagyon érdemes beruházni, mert mindenki mást vár a sorozatoktól.

Előre bocsátom: sajnos a két kritikában megfogalmazott tényekkel nem tudok vitába szállni. Valóban zsúfolt volt az első rész, valóban nem ez a sorozat fogja újszerűségével megváltani a világot. A mellékszereplők is inkább csak pár alapvonást kaptak, a szürke zónában mozgó indián kaszinós sem olyasmi, amit még soha nem láttunk. A lényeg az, hogy számomra mégis élvezetes volt az első rész – részben pont azok miatt, amik nekik nem jöttek be.

A heti ügyes nyomozósoknál (főleg a klasszikus whodunnit stílusnál) engem nagyon ritkán érdekel a nyomozás. Lehetőleg ne egy utcai kamera öt évvel ezelőtti kinagyított képén ismerjék fel a tettest a körme alatti piszokról, de egyébként ha nagyjából logikus, amit látunk, akkor nem várok csodát. Egyszerűen azért, mert úgy 100-150 ilyen epizód után az ember óhatatlanul ismétlésekbe fut, a történet magja nagyon sokszor ismerős már máshonnan.

Nálam tehát mindig a körítés adja el ezeket a sorozatokat, ami itt pont beletaláltak abba, amitől nekem élvezetes egy ilyen 40-45 perc.

Cobie Smulders nagyon jó, ebben eddig sem volt vita. Valaki egy kommentben limonádénak nevezte a sorozatot – szerintem egy korsó világos sör. Nem kézműves, áfonyalekvárba pácolt hódfarokkal ízesített specialitás, csak kicsit kesernyés, felfrissítő adag. A számomra pont az az egyik nagy pozitívuma, hogy nem akar minden áron vicces lenni. Attól, hogy valakinek van egy cinikus humora, nem okvetlenül mond poénokat minden második percben. (Tavaly a Whiskey Cavalier ezért nem jött be végül – túl sok volt.)

A másik, ami a pilotban tetszett, az a földhözragadtsága. Jó, az elején kapunk egy kötelező “hűdenagyonjómegfigyelő” snittet, de már tíz perccel később a főhős leáll bunyózni két pasival – akik annak rendje és módja szerint ki is ütik. Nem harc nélkül, de nem egy Nikita vagy Sydney Bristow-pótlékot kapunk. A látvány sem a gazdagok és szépek világát idézi – ha Portlandnek vannak szép részei, azokat gondosan elkerülte a B-stáb (a sorozat nagy része Vancouverben készült, csak vágóképeken van Portland).

human felvetette, miért kellet már most behozni a viszonyt a Michael Ealy alakította zsaruval? Lehet, hogy várhattak volna vele, de én pont erre kaptam fel a fejem. Mi van? Csak így pikk-pakk, semmi végzetes nagy szerelem, csak szex? És nem egy random egyéjszakás kaland, hanem a másik főszereplővel? Az ABC-n? Mivé lesz a világ, ha már az első részben kilövik a will-they-won’t-they évekig húzható nyűglődését? Egy szó mint száz, lehet, hogy későbbre hagyhatták volna, de nálam hatalmas piros pont volt, hogy tudom, mi nem lesz a későbbiekben.

A másik elem, ami nekem váróssá tette a következő részt, a Down-kóros testvér és a főhőssel való viszonya. A szerencsejáték-függőket általában a rossz oldalon látjuk a sorozatokban, pedig önmagában ettől még nem lesz valaki rossz. Az, hogy Dex – remélem – a jövőben is egyensúlyozni kényszerül majd a saját, függőséggel nehezített szarok bele életfelfogása és az Ansellel rá háruló felelősség között, nagyon sok lehetőséget rejt.

Én biztosan maradok a következő részre, de nem titkolom, vannak aggályaim is. A zenék, a kocsiban beszorult kazetta, Ansel, az egysorosok mind olyan apróságok, amelyek nagyon jó hangulatot teremtettek. Az a baj, hogy eddigi tapasztalatom alapján sajnos ezek azok a részletek, amelyekkel a készítők már jellemzően az évad közepére sem tudnak mit kezdeni. Ezért aztán ezek az egyedi ízek sokszor elég hamar eltűnnek, vagy megmaradnak kötelező körnek.

Remélem, hogy itt tudják, mit csinálnak és képesek lesznek funkciót találni ezeknek az egész évad során. Ha igen, akkor biztosan maradni fogok. Részemről (a hibákat nem tagadva) olyan 7,5/10 a pontszám.

8 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2019. 10. 02. 20:43

Hogy a sorozat milyen, azt nem tudom, de ezen a kritikán jól szórakoztam. :))

Anni - 2019. 10. 02. 20:54

Én is bepróbálok még vagy 2 részt ha hozza ezt a szintet akkor maradok.
Egyébként én is meglepődtem, hogy már összehozták Dexet a zsaruval, de van egy gyanúm hogy, a pultos legjobb barát benne lesz ebben a szerelmi 3szögben a későbbiekben.

Flanker - 2019. 10. 02. 21:08

“ha Portlandnek vannak szép részei, azokat gondosan elkerülte a B-stáb” :D

“Tessék több pilot nézni hogy több ilyen írás szülessen ;)

heidfeld - 2019. 10. 02. 22:20

Talán öt, országos újonc érdekelne, de annyi jó van, hogy nem csoda, ha tologatom ezeket.
Ez pont az ötödik lesz.
Az írás jó, sorozat felől vannak kétségeim, de puding próbája az evés, ugye..
Ja, és a képregényben nem leszbikus volt a csaj?

Llew - 2019. 10. 02. 22:42

A zene, de jó hogy felhoztad. Az előzetest is nagyon megdobta és a részben is nagyon jó volt.
Régen néztem pilotot, ezen jól szórakoztam, ha nem romlik el nagyon akkor maradok. Cobie Smulderst eddig is bírtam, jól elvitte a hátán a nyitást.
Az nekem is tetszett, hogy elsőre azt hittem majd jön a nagy magánéleti szál belengetése a csapos gyerekkel, erre – egyelőre – semmi, hanem ágyba ugrik a rendőrrel.
Írjál többet Neo.

Neoprimitiv - 2019. 10. 02. 23:27

Hűha, ennyi pozitív visszajelzést is régen kaptam bármire :) Már megérte megnézni, köszönöm!

Kíváncsi leszek a mai részre, általában a második rész szokta a “normál” szintet hozni.

winnie - 2019. 10. 03. 14:20

“Ja, és a képregényben nem leszbikus volt a csaj?”

ennek utánanézhetsz, de ha arra célzol, hogy szereti a nőket, az nem ugyanaz, mint a leszbikus.

winnie - 2019. 10. 05. 14:12

1×02: 4/10. Ugyanaz, csak pepitában, de most kevesebb coolsággal és látvánnyal? Cobie Smulders továbbra is tök jó választás erre a figurára, és nem cicóztak, rögtön bemutatták Jake Johnson karakterét is egy flashback szál révén, de az epizód nagy része (főleg az ügy, amiben volt érdekes érzelmi csavar) megint csak kifejezetten untatott. De legalább van stílusa a sorozatnak.

Verdikt: kasza, itt nem is nagyon várom meg a folytatást. Bele sem merek gondolni, hogy mi lesz akkor, ha még a maradék két állandó szereplő (a kajakocsis informátor és a kaszinós “anyós”) is szerepet kap.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz