login |

Grey’s Anatomy: kezdett a 16. évad

2019. 10. 04. 17:20 - Írta: Deny

22 hozzászólás | kategória: kritika,

Míg a LO: SVU idén kezdte meg az amerikai élőszereplős főműsoridős sorozatok rekorddöntő évadját, addig a Grey’s Anatomy a kórházsorozatok rekorder szezonjába lépett be múlt héten.

Általános iskolás korom óta követem a sorozatot, most pedig friss diplomásként írom ezt a kritikát. Anno bele se mertem volna gondolni, hogy ilyen hosszú kalandra nevezek be a GA-val. Noha elképzelhetetlennek tűnt, emlékszem, a 10. évad körül elkezdtem szurkolni, hogy valami csoda folytán érje utol az ER-t az évadok és epizódok számát illetően, most pedig már ott tartunk, hogy minimum két szezonnal meg is haladja a korábbi csúcstartót. Döbbenet!

A májusi finálénál sokkal nagyobb izgalommal álltam fel a képernyőtől, mint egy évvel korábban. Nagyon tetszett ugyanis, hogy mennyire felrúgták a status quót (ha csak ideiglenesen is), mert úgy éreztem, rengeteg potenciál van a nyitva hagyott történetszálakban egy szuper évadkezdéshez.

Nos, ez többé-kevésbé be is igazolódott, ám valahogy mégis kisebb csalódásként éltem meg a premiert. Szuper rész volt, de premiernek kicsit mégis gyenge. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Szóval ott hagytuk abba, hogy Meredith-t, Richardot és Alexet kirúgta Bailey, miután főszereplőnk biztosítási csalást követett el, a többiek pedig falaztak neki, DeLuca pedig őrizetbe került, mert magára vállalta a bűncselekményt.

Ez már önmagában is izgalmasnak ígérkezett, hiszen kíváncsi voltam, ebből hogy másznak ki a karakterek. Nem mintha egy percig is aggódtam volna bármelyikük sorsáért (ismerjük a sorozat stílusát), de én mindig is szerettem azt megtapasztalni, hogy hogyan fognak eljutni a szereplők a kiszámítható, egyértelmű megoldásig.

Nos, úgy tűnik, Krista Vernoffék nem akarják olyan könnyen elintézni az ügyet, inkább kavarnak kicsit a sztorin, ami kellemes meglepetés volt. Nagyon kíváncsi vagyok, mi sül ki Meredith közmunkájából és meddig húzzák Richardék az új kórházban. Utóbbi állásvadászatán egyébként nagyon jól szórakoztam, főleg, hogy most jómagam is próbálok elhelyezkedni, így át tudtam érezni a szenvedését.

Meredith esetében belebegtették az engedélybevonás veszélyét is, ami biztos, hogy nem fog bekövetkezni, de kíváncsi vagyok, hogyan fogja kimagyarázni magát a helyzetből. Ismerve a sorozatot, ez valószínűleg a téli fináléig vagy premierig téma lesz, én pedig bízom abban, hogy az írók fenn tudják addig tartani az érdekesség-faktort ezen a fronton.

Jo depresszióját kicsit gyorsan elintézték az egyhetes időugrásokkal, de ezt annyira nem is bánom, mert már eleget láttuk szenvedni az előző évadban is. Felesleges lett volna tovább nyújtani, mert már tavasszal is kezdtem kicsit a számat húzni a végére. A második lánykéréses jelenet nagyon aranyos és megható volt (Alex jellemfejlődése továbbra is az egyik kedvenc elemem a sorozatból), és remélem, hogy most már megindulnak a boldogság felé.

A Teddy–Owen–Tom Koracick háromszöget (vagy négyszöget, ha a babát is beleszámítjuk), nem igazán vártam, és attól félek, hogy Koracick is áldozatául eshet ennek a történetnek, ha túlzottan féltékeny lesz, amit azért nem szeretnék, mert számomra ő az utóbbi évadok egyik legjobb karaktere, és nem örülnék, ha nagyon hisztissé válna Teddy és Owen döntése miatt. Főleg most, hogy állandó szereplővé lépett elő.

Van egy olyan érzésem, hogy itt azért még lesz egy-két csavar, és Teddy rá fog döbbenni, hogy talán mégsem hozott jó választást. Őszintén szólva nem bánnám, mert imádtam őket Koracickkal tavaly, és szerintem sokkal jobban összeillenek.

A csavar Ameliával váratlanul ért, viszont imádtam azt a jelenetet, amelyben kiderült, mivel sírtam a röhögéstől. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy birkózik meg az új terhességével, hiszen ez volt a legnagyobb félelme, amióta az első alkalom tragédiába torkollott még a Private Practice-ben. Úgy gondolom, hogy a babával nem lesz gond, de Amelia áldott állapota valószínűleg éket ver majd a Linkkel alakuló kapcsolatába.

Csak abban bízom, hogy Owen nem keveredik valahogy bele az ügybe, mert már nem bírnék ki még több drámát köztük. És komolyan, nem hiszem el, hogy Stefania Spampinatót nem léptették elő állandó szereplővé. Egy percet volt csak képernyőn, de az is zseniális volt! Nagyon remélem, hogy fogjuk még látni, mivel nagyon jót tesz a sorozatnak az olasz pezsgés, amit a karakterével hozzáad.

És akkor eljutottunk a mélyponthoz: a szálhoz, ami a leginkább lehúzta számomra az epizódot. Jackson és Maggie. Mindig is hangoztattam, hogy mennyire gyűlölöm a párosukat, de ez az utálat mostanában a tetőpontra hágott. Akkora mélyrepülést írt le számomra mindkettejük karaktere az utóbbi időben, hogy már-már azért szurkoltam, hogy lapítsa ki őket egy autó a ködben. És igaz, hogy a szakításukkal megkaptam azt, amit vártam, de nagyon rossz volt, hogy az epizód jelentős hányada az ő vergődésükre ment rá. Azt se bánnám, ha többé közös jelenetet sem kapnának.

Szintén részben ennek a szálnak az eredménye a másik dolog, amit már most tudom, hogy nem fogok élvezni: a Station 19 közelebb hozása a sorozathoz. Az ABC elnöke és Krista Vernoff kijelentették az upfronts alatt, hogy a két sorozat univerzuma idén szorosabban össze fog fonódni, ami azt jelenti, hogy bele fogják erőltetni a tűzoltókat a képbe, amennyire csak lehet. Ennek pedig nem örülök, mivel valószínűleg csak rabolni fogják az értékes időt.

Ennek megfelelően máris elindítottak egy új show-közi románcot ennek örömére, és bár Jackson és Vic között már most több kémia volt, mint Maggie-vel valaha, erőltetettnek érzem.

Szóval nem volt tökéletes kezdés az izgalmasnak ígérkező felvázolt történetszálak ellenére, egy gyenge 7-esre értékelném, de nagyon örülök, hogy visszatért a sorozat, hiszen a mai napig ez az egyik legvárósabb heti darab a számomra.

22 hozzászólás Ne habozz!

Stuffy - 2019. 10. 04. 17:31

A friss diplomás miért kellett beleirni :-/
De egyébként szuper első rész kritika. Egyetértek vele. Nekem erősebb a tavalyi nyitásnal

Deny - 2019. 10. 04. 17:50

Stuffy: Az idő múlását volt hivatott érzékeltetni. Hogy anno, amikor áltsuliban elkezdtem nézni, bele sem gondoltam volna, hogy egy gimnázium és két egyetem után is új részeket nézhetek majd a sorozatból. És mint írtam, ebből kifolyólag az egyik történetszálat most még inkább át tudtam érezni. Bocsánat, ha túl szubjektív lett. :)

viorica - 2019. 10. 04. 18:56

A tegnapi rész számomra az utóbbi évek legjobbja volt!

szepi06 - 2019. 10. 04. 23:07

Köszönjük a kritikát 🙂 Már vártam. Huh, hát Jacksonéktól én is kivagyok. M. – nek már a nevét sem vagyok hajlandó leírni (nem Meredtihnek). Következtetések, amiket levontam az első rész után: DeLuca még mindig cuki, tök jól áll Alexnek, hogy már nem Evil Spawn, Richard újfent megszívta, Qadrit sajnos teljesen hanyagolják. Pedig örülnék akár egy eredet-storynak is vele kapcsolatban. Ja és Jackson egyik Nike cippője tök jó volt ;)

Mom - 2019. 10. 05. 08:38

Számomra az egyik legnagyobb kérdés az, hogy azzal, hogy Maggie-t és Jacksont szétszedték, azzal vajon elismerték, hogy nem volt jó ötlet a nézők nyilvánvaló ellenérzései ellenére erőltetni a párost? (Mert korábban kb azt nyilatkozták, hogy ezt is meg fogják majd szokni)

Abban, hogy akár mindhárman másik kórházban dolgozzanak egy átmeneti ideig én érdekes potenciált látok. Mind kásőbbi átigazoló karakterek, mint megváltozott dinamikák szempontjából. Jobban érdekelne, mint a tűzoltós vonal.

Egyébként nem csalódtam a kezdésben, hozta a színvonalat.

renka - 2019. 10. 05. 18:44

A Maggie-Jackson sztori azért (is) nagyon vicces, mert olyan dacosan ragaszkodott hozzá Krista Vernoff, majd amikor a Station 19 producere is ő lett, akkor simán beáldozta a párost… Mondjuk nem kár értük (sőt!), de azért nagyon-nagyon gyorsan összehozták Jacksont Viccel. Ha azt nem is ismerik el, h a Jaggie sztori nem egy sikertörténet, az azért teljesen egyértelmű, h a Station 19 nagyon gyenge lábakon áll…

Az első két rész után azt mondhatom:örülök, h a Meredith kontra biztosítási rendszer történetbe jobban belemennek,Merluca-t továbbra is szeretem,Levi aranyos, Owen szerelmi élete változatlanul érdektelen számomra, Amelink kicsit talán gyors nekem… Egyelőre fogalmam sincs, h Alex-Richard és Meredith hogyan tér vissza kórházba…és ez jó! Az meg egy kicsit vad, h Jo megkapja Meredith állását?!

Clarei - 2019. 10. 05. 20:19

Stuffy: ne legyél már ennyire gáz… Mi az hogy minek írta bele?? Az ő kritikája.

Anni - 2019. 10. 06. 17:07

Tetszett a nyitás és a 2. rész is.
Én kb. a félévad záróra tippelem, hogy Alexék visszamennek valahogy.

Negatívum eddig csak Jackson és Maggie.. végre szétszedték őket de ezt se lehetett megoldani normálisan és megy a hiszti Maggie részéről.. pedig max. vagy egy évig voltak egy pár.
Nem nagyon csípem már Owent de Tom most eléggé bunkó volt vele persze jó van oka rá de Teddy is ugyanúgy “hibás” ebben. Tényleg csak azért könyörgök nehogy valahogy Owené legyen Amelia babája mert nagyon jók Linkkel együtt. És remélem minden rendben lesz azzal a babával. :)

Deny - 2019. 10. 06. 18:12

Anni: Szerintem fizikailag képtelenség, hogy Owené legyen a gyerek, mert ha jól rémlik, le sem feküdtek egymással az előző évadban. Viszont attól félek, hogy Owen majd valahogy belekotnyeleskedik az egészbe.

Anthonz - 2019. 10. 06. 19:43

Örülök, hogy Jackson továbblépett, felismerte, hogy nem találnak a plázacica Maggieval. Bár egy kicsit erőltetett volt, hogy ennyire utálja a természetben.
Remélem elkerülik a további bonyodalmakat ezen a szálon, bár Maggie tuti ki lesz akadva még később is, hogy ilyen hamar lecserélik.

szepi06 - 2019. 10. 06. 19:47

Owen mindig mindenbe belekotnyeleskedik. Ha itt lenne Cristhina, már tuti rég kinyírta volna. Tényleg, a mostani szereplők közül ki lenne a pasija vajon? :) Tom?

Kicsidelfin - 2019. 10. 06. 20:02

Utálom, hogy Maggie miatt már Jacksont is utálom.
Minden más tetszik az új évadban. Nyáron maratont tartottam az első évadokból, ezek után különösen jó volt hallani Bailey beszédét.

A Station 19-t mennyire érdemes/kell nézni?

Csilla0422 - 2019. 10. 07. 11:15

Az első részben számomra semmi extra nem volt. Három jelenet kifejezetten tetszett: Teddy pánikolása, Mer – anyuka valamint Amelia és Carina. Amelia ha már Andreat kihagyta gondolta Carina megér egy próbát. :D Stefania Spampinato állandó jelenléte nagyon jót tenne a sorozatnak.

Örülök, hogy Jackson és Maggie végre külön van. Könyörgöm pont Vic? Lucas a vőlegénye nem olyan rég halt meg és pont Maggie betege volt. A Stationben van más is.

A második rész sokkal jobban tetszett. Mer “magánrendelése” nagyon bejött. Kár lett volna kihagyni. Jo még mindig nem érdekel. Dr. Dahlia Qadrit viszont jó lenne a képességeinek megfelelően használni. A tudása miatt sokkal többet érdemelne.

Linc nálam nagyon rosszul indított azzal a zsúrfiús stílusával. Ahogyan visszavett egész szerethető lett. Értékelném ha Krista legalább őket nem macerálná és végre Amelia babájával minden rendben lenne.

Bármennyire is bírom Tom stílusát, most azért elég nagy gyökér volt. Owen bekevert neki, de Teddy döntése volt ez. Tomot amúgy megnézném Carinaval. :) Két temperamentumos ember…

Bailey is back! A rész egyik fénypontja volt.

Eltiron - 2019. 10. 09. 02:51

Először is sziasztok, üdv a 16. kanyarban :)
Tökjó sokadik éve itt látni újra a törzsgárdát (Csilla, Deny, Renka, etc.), bocs az offért.
Nagyon vártam az új évadnyitót, aztán úgy sikeredett, hogy pont azon a héten kerültem új munkahelyre, szóval csak most jutottam odáig, hogy megnézzem az első két részt, és – talán csak a várakozás és a kiéhezettség miatt reagálom túl – szerintem baromi jól sikerültek. Én mindig is az egyedi humora miatt szerettem a GA-t, és most kaptunk néhány igazán emlékezetes poént (amikor Owen belevezette Tom tökébe az áramot, azt vissza kellett pörgetnem és hangosan röhögnöm rajta egy percig), meg persze voltak érzelmes jelenetek is, de nem tolták túl (ezzel volt némi bajom az elmúlt pár évadban).
MerDeLuca és AmeLink jól működtek, és – sokakkal szemben – nekem tetszett Jackson és Vic szála is, bár nagyon kevés időt kaptak.
Továbbra is DeLuca a kedvencem (és egyetértek azokkal, akik szerint a nővérének több idő kéne), de az eddig általam nem igazán kedvelt Link-nek is voltak nagyon jó jelenetei. Helmet sajnáltam, eddig nagyon szimpi karakter volt, remélem ez a kis fail-je nem felvezetés a karaktere kioffolásához.
Ha pontozunk, akkor az első rész 7/10, a második 8/10, a másik kórházas szál nagyon tetszik, remélem nem lesz nagy összeborulás, hanem egy nagy rivalizálásra lesz kihegyezve az évad.
Na, jó sokat írtam :)

Deny - 2019. 10. 11. 11:25

Jó kis rész volt, bár az előző kicsit pörgősebb volt. A telefonos jeleneten annyit röhögtem, hogy már vagy ötször visszanéztem :D Sajnos Qadrit aligha fogjuk többet látni, ugyanis a színésznő Új-Zélandra költözött. :( Pedig abban bíztam, hogy majd ő is átmegy Richardékhoz.

renka - 2019. 10. 12. 09:22

Volt néhány vicces jelenet (a telefonos, Levi DeLucaval),és kb.az össze páros tök aranyos volt, remekül kommunikálnak egymással, mindenki támogat mindenkit…ami roppant gyanús nekem. Most nem tudom, h túl sok This Is Us-t néznek, vagy csak a szünet előttre tervezik az atombombák ledobását (azért ezt tartom a valószínűbbnek).

Anni - 2019. 10. 13. 00:16

Nyugis rész volt.
Csak engem zavar, hogy Jonál mennyire nyomják ezt a Meredith tanítványa dolgot? Annyira az van bennem, hogy csak azért van ez így mivel Alex felesége bár igaz nincs is más rezidens csaj csak ő kb.

Most Bailey az ügyeletes gonosz sose volt még ennyire negatív a karaktere de attól még bírom. :D

Qadrit nagyon sajnálom kedvenc gyakornokom :/

Amelia és Link a kedvenc párosom jelenleg. :)

renka - 2019. 10. 13. 08:29

Sokan kiakadtak most Baileyre, de én szeretem, amikor régi önmagát idézi. A következő részben úgy tűnik, h Meredith “meglátogatja”…kiváncsi leszek arra a párbeszédre!

Csilla0422 - 2019. 10. 13. 12:35

Anni, abból a korosztályból sajnos csak Jo maradt. Az összes többi jóval tehetségesebb és jobb volt nála. Semmi extra dolgot nem tett, teljesen átlagos volt. Most meg ő a sztár. Alex barátnőjeként maradhatott. Nevetséges.

Dr. Dahlia Qadrit nagyon sajnálom. Kicsit Cristinara emlékeztet. Csak sajnos őt soha nem használták a képességeinek megfelelően. Nagyon bízok abban, hogy Sophia Ali a kinti munkája után még visszatér a régi szerepébe.

Bailey elég rendesen visszatért, bár régen ennyire nem volt szenya.

Tom is elég nagy gyökér lett.

Teddy – Owen, Amelia – Link páros aranyos volt.

Tetszett az idős pár története. Bird. :)

Avery és Vic jó együtt, csak engem zavar Lucas miatt. Lucas Ripley parancsnok volt Vic vőlegénye a Stationben.

Mom - 2019. 10. 15. 16:29

Az, hogy Alyssa Milano és Holly Marie Combs feltűntek a részben, azonos betűvel kezdődő keresztnevű nővértrió két tagját alakítva, minek volt köszönhető? Tetszett a kikacsintás, csak érdekelne, hogy volt-e valami a hátterében.

Deny - 2019. 10. 15. 16:47

Mom: Múlt héten volt a “Cast From the Past” hét az ABC-n.

“Az ABC egy nagyon érdekes stunttal készül októberre, aminek címe Cast From the Past Week, és ennek keretén belül egyes sorozatok szereplőinek és/vagy készítőinek régi sorozataiból hoznak vendégszereplőket.”

Krista Vernoff korábban a Charmed íróstábját is erősítette. :)

Mom - 2019. 10. 15. 17:23

Deny, tudtam, hogy Rád számíthatok! :)

Köszi! Ez elkerülte a figyelmemet, de tök jó kezdeményezésnek tűnik :D (Ezen kívül csak a The Good Doctort nézem innen és az nem volt ennyire feltűnő, mert a House-t nem néztem)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz