login |

Saturday Night Live: kezdett a 45. évad – írta payskin

2019. 10. 04. 15:50 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Amikor múlt héten kitört a legújabb Trump-balhé, az első gondolatom az volt, hogy na, az SNL-nél most írják újra az évadnyitót. Nálunk kedd este volt, náluk még kora délután, de ha nézi az ember az SNL YouTube csatornáján az eszméletlen jó színfalak mögötti videókat, tudhatja, hogy kedd már sok szempontból későnek számít, ekkor kidobni és újraírni a fél műsort nem egyszerű mutatvány.

Is this Ray Donovan?

Mégis simán megugrották. Részletek és jelenetek a tovább mögött.

– Big Mike, how’s the Church doing? Still waiting on a what’s-his-face to come back?
– You mean Jesus?

A cold open — ki gondolta volna? — az embereivel idegesen telefonáló Trumpról (Alec Baldwin) szólt, és nagyjából felbukkant benne minden megszokott arc Rudy Giulianitól a mindig zseniális Trump-kölykökön keresztül Kanyéig.

Végül Pirro bírónő emlékeztette Trumpot, hogy ha el akarja sikálni ezt az ügyet is, pontosan tudja, kit kell felhívnia… és már csöngött is a telefon Liev Shreiber kezében, aki kénytelen volt kiábrándítani az elnököt, hogy Ray Donovan egy kitalált karakter, pont ahogy John Wick is. Viszont Liam Neeson, na ő majd megoldja. Elhangzott a csetlő-botló “Live From New York, It’s Saturday Night” is, és kezdődhetett a műsor.

A névsor kapcsán először is szólni kell a karrierét építeni távozott Leslie Jones-ról. Ő sokáig hozta ezt nem túl szimpatikus, közelről-bele-az-arcodba, harsány, üvöltős szerepet (hashtag shehulk), talán az írók sem tudtak vele eleinte mit kezdeni. Aztán pont az utóbbi pár évadban derült ki, hogy jóval több volt/van benne, úgyhogy kicsit azért fáj a szívem, hogy nincs már velünk. A másik érdekesség, hogy Pete Davidson egyáltalán nem szerepelt az egész évadnyitóban, de még a végén, a színpadon sem volt ott, mivel a Suicide Squad 2-t forgatja épp egy másik városban.

Heidi Gardner és Chris Redd szintet lépve az állandó keret tagjai lettek, Ego Nwodim mellé pedig Chloe Fineman  és Bowen Yang érkezett a featuring csapatba. Előbbi ismerős lehet a Jane the Virgin és a Mozart in the Jungle egy-egy epizódjából, de az SNL-nek a tűpontos megszemélyesítései fognak kapóra jönni: állítólag kiválóan hozza többek között Ivanka Trumpot, Maisie Williamst és Reese Whiterspoont.

Yang eddig az írók csapatát erősítette, és két zseniális jelenet is fűződik a nevéhez az előző évadból (a csekk-reklám a 16., és pornó-mellékszereplőként kiteljesedő Emma Stone a 18. részben), szereplővé válásával viszont ő lett az SNL első kínai-amerikai kerettagja.

Volt még egy balhé is nyáron, a szereplőválogatás kapcsán: Shane Gillis mindössze négy napig mondhatta az SNL-t munkahelyének: homofób és rasszista videói valahogy elkerülték Lorne Michaels embereinek figyelmét, ám miután a Twitter-népharag rájuk zúdult, hamar megváltak tőle.

My wife’s Asian, my daughters are Asian, and I can say this… because I’m Asian. Caucasian.

A show házigazdája, Woody Harrelson volt, ki kifejtette, hogy rengeteget dolgozott az utóbbi időben, hogy divatikonná váljon, és hogy a jól öltözöttség meg a címlapokon szereplés számára is újdonság, mert eddig olyan dolgok érdekelték inkább, mint a jégolvadás, az égő Amazonas, és hogy szennyezett a levegő, a víz, meg amit eszik.

De most már csak a megjelenés számít, le is dobta magáról az öltönyt, hogy onnantól pizsamában tolja végig a monológot, amiben maró gúnnyal figurázta ki korunk közbeszédét, hogy folyton mindenért elnézést kell kérni és magyarázkodni, hogy nem is úgy gondoltuk, ahogy. Megadta az alaphangulatot.

A brutál hosszú, közel 10 perces Impeachment Town Hall volt kétségkívül az évadnyitó fő produkciója, amiben aktuális demokrata jelöltek vitáztak az alkotmányos vádeljárás kapcsán. Felbukkant Larry David Bernie Sanders állandó szerepében, és Maya Rudolph a vita helyett inkább tévéműsorait reklámozó Kamala Harris szenátorasszonyként.

Bár ez nyilván erős amerikai belpolitikai szatíra, amihez nem árt, ha az ember ismeri is azokat a karaktereket, akiket a jelenet megidéz, azért… hogy is fogalmazzam finoman… lehet némi áthallás saját aktuálpolitikai helyzetünkre és szereplőinkre.

Now, as I ask anytime I walk into a room: ‘Where am I and what the hell is going on?’

Ezt követte egy habkönnyű teljes agyatlanság a világ legnagyobb cheetoját bemutató múzeumról, reggeli tévéműsoros környezetben, majd az est zenei vendége, Billie Eilish énekelte el Bad Guy című számát, miközben felmászott a számára épített szoba falára, vagy épp lógott annak plafonjáról. (Lásd még: Lionel Richie: Dancing on the Ceiling — csak ezt itt élőben.)

Feltűnően rövidre sikerült a Weekend Update. Néhány Trump poén után Keenan előadta egyik ismert karakterét, David “Big Papi” Ortizt, ezúttal sem hagyva ki a dominikai kajás, felsorolós poént (mofongo), ami már mindenkinek a könyökén jön ki, valamiért mégis lehet rajta röhögni.

Ezután jött pár nem túl erős vicc olyan poénokkal, mint a szexuális zaklatás vádja miatt elküldött Placido Domingót váltó Flaccido Domingo (a flaccid magyarul petyhüdtet jelent), meg a gyerekjátékok örökranglistájára beválasztott gyufa, és Colinék máris elbúcsúztak.

Possible Burger! Did you buy a bunch of round burgers on the back of a pick-up truck? It might not be real meat. But it’s possible!

A színvonal továbbra sem volt túl magas: az öltözős jelenetben egy félidőben csúnyán vesztésre álló amerikai focicsapatba próbált az edző (Harrelson) lelket verni, amit folyton megzavart a folyosóról idetévedő, feltűnően fiatal, szőke és nagyon buta barátnője, aki szerint az edző “dolga” olyan hangot adott ki előző este, mint Miki Kacsa (igen, összekeverte Miki Egeret és Donald Kacsát), és hasonló magasröptű poénok. 

A fordulópontot az Inside the Beltway jelentette: egy tévéműsorban Trump-botrányairól és azok következményeiről vitáztak, ami önmagában még nem lett volna vicces, de a műsorvezető, emlékeztetve korábbi hasonló beszélgetéseikre, bejátszott azokból “jeleneteket”, amihez a szereplőknek a rövid inzertek alatt villámgyorsan át kellett öltözni másik ruhába. Ez már önmagában poénfaktor a jelenlevő közönségnek, főleg, ha nem megy zökkenőmentesen.

Először csak Harrelson képen kívüli öltözködése lógott be, aztán a rendező nem találta, hogy épp ki beszél, és összevissza mutattak mindenkit, végére meg az egész szétesett és röhögésbe fulladt, mikor egy nagytotálban az egyik öltöztető véletlenül hamarabb szaladt be Aidy Bryanthez, mint kellett volna. Ezen kikészült mindenki, főleg Bryant, szerencsére csak pár mondat volt hátra.

The beloved television show is now a feature film… and it’s mostly about cleaning.

Ezután jött két előre felvett “konzerv”: most került a mozikba a Downton Abbey film, így az SNL egy kamu előzetesben köszörülte a nyelvét azon, hogy az angliai vidéki kastélyban játszódó sorozatban (és most már mozifilmben) leginkább nem történik semmi, vagy ami mégis, az teljesen érdektelen, és inkább valami mást kéne megnéznünk.

Majd a Dad című, tipikus Mooney-kisfilmben Harrelson folyton telefonján lógó elfoglalt apukát alakított, aki nem foglalkozik azzal, hogy gyermeke, Mooney épp megbukott matekból… majd az egész egy szempillantás alatt átment egy végtelen kínos rap-klipbe, amolyan Kaliforniába jöttem stílusban.

– We have a petting zoo, tell’em Hank
– We found some animals… and now they’re in prison!

Zárásképpen Aidy Bryant és Kate McKinnon egy borzalmas almafarmra invitáltak — sablon SNL-jelenet volt egymás szájába adott, jól megírt poénokkal,  közben borzasztó képbevágásokkal. Feltűnt Harrelson is, mint dinka helyi munkaerő, és persze menetrendszerűen elröhögték ezt is. 

A végső elköszönésre Harrelson egy Greta Thunberget ábrázoló pólóban jött ki, és miután a tapsoló, ujjongó közönség hagyta szóhoz jutni, megköszönte az impozáns vendégseregnek a közreműködést, és, persze, Gretának is.

Az újoncok ünnepelték az első sikeres fellépésüket, Larry David vágta a szokásos arcait, mi pedig, mindent összevetve, egy szórakoztató órát hagytunk a hátunk mögött, amin többször lehetett felhőtlenül nevetni. Az SNL jó szokásához híven az egész fent van már YouTube-on, jelenetenként visszanézhető.

Folytatás vasárnap hajnalban Phoebe Waller-Bridge-dzsel, a zenei vendég Taylor Swift lesz.

13 hozzászólás Ne habozz!

Dave - 2019. 10. 04. 22:14

Király írás. Átbeszéljük vasárnap reggel a köv. részt. :)

Samott - 2019. 10. 05. 08:41

Nem volt kulonosebben jo resz, plane evadnyitonak volt sovanyka. Filler, azt hiszem igy hivjak a sorozatos zsargonban. De nyilvan mindent megneztem a youtube-on. Csak eppen ajanlani nem tudtam volna egyik szkecset sem. De lesz Eddie Murphy hamarosan, remenykedjunk… :)

A youtube csatijuk nagyon jo, neha zsenialis regisegek kerulnek fel.

https://www.youtube.com/watch?v=cVsQLlk-T0s

i - 2019. 10. 05. 10:04

Neal Brennant hívták erre a részre írni, ott volt egész héten és elég sok mindenről (stressz, ad hoc megoldások, stb.) mesélt is a podcastjában (How Neal feel).

Amúgy is érdemes hallgatni, ha valaki szereti a stand upot és hasonló dolgokat, elképesztő mennyiségű namedropping megy ott (Neal mindenkit ismer, de tényleg mindenkit).

Ráadásul a youtube-csatornán nézve még Bianca is elég szórakoztató látvány (eyecandy sidekick saját gondolatokkal).

payskin - 2019. 10. 06. 08:52

Nem volt kulonosebben jo resz

Van benne valami. Ha levesszük a nagyon magukra írt 10 perces szatírát, meg az Inside the Beltwayt, ami tartalmilag nem volt erős, és csak az átöltözés poénjáta építették, akkor marad a Roadside Museum, a Locker Room, meg az Apple Picking, amiből az utolsó az teljesen tipikus SNL filler, az első kettő meg egyszerűen csak nem volt jó. A Weekend Update is gyenge volt, Mooney is csinált már jobb “Digital Shortot”… mégis, valahogy miután végignéztem, az volt bennem, hogy de jókat röhögtem, ilyen is régen volt. Lehet, hogy csak örültem, hogy van újra SNL. :D

payskin - 2019. 10. 06. 10:09

45×02

Mike Pence Impeachment Strategy Cold Open
https://youtu.be/7Ssl7abAEhs

Phoebe Waller-Bridge Monologue
https://youtu.be/k8jXm_UNPF8

Another What’s Wrong with This Picture?
https://youtu.be/41WDGmHtuYw

Love Island
https://youtu.be/xj65JgmJBYc

Mid-day News
https://youtu.be/NGqtZmShIkw

The War in Words: William and Lydia
https://youtu.be/ODM5WqKLxTA

Taylor Swift: Lover (Live)
https://youtu.be/QMQ5EHRj3Jk

Weekend Update
https://youtu.be/GvFgMFPsyJU
https://youtu.be/SoRc298lahI
https://youtu.be/588qr3aP-HU
https://youtu.be/uX0QMAEi2TM
https://youtu.be/r6S9bQu0JHM

Royal Romance
https://youtu.be/jTdm4tGz0eU

Taylor Swift: False God (Live)
https://youtu.be/u-MILQZKJcI

Kaylee, Crystal & Janetta
https://youtu.be/F0eRvxVl8hI

payskin - 2019. 10. 14. 00:29

45×03

CNN Equity Town Hall Cold Open
https://youtu.be/VNjZHZ7kpM0
– Billy Porter
– Lin-Manuel Miranda
– Woody Harrelson visszatért mint Biden

David Harbour Monologue
https://youtu.be/VjmAnezJGN0

Little Miss Teacher’s Friend
https://youtu.be/fs79leD9Atc

Grouch (Joker Parody)
https://youtu.be/kqpak5lFxvs

SoulCycle
https://youtu.be/JoBBRXRTDQc

Camila Cabello: Cry for Me (Live)
https://youtu.be/jtCbC8dUDJc

Weekend Update
https://youtu.be/4XGj478W8Fk
https://youtu.be/VRmdxu6w21g
https://youtu.be/8dt_aGDiWQQ
https://youtu.be/07uWiPnVuDg

Peter, Paula & Murray
https://youtu.be/3KNodd13aRk

Father-Son Podcasting Microphone
https://youtu.be/LSYsmgZEKv0

Sauce
https://youtu.be/Dzm2BdJUIrU

Camila Cabello: Easy (Live)
https://youtu.be/qCmP68E3n4g

Dog Court Show
https://youtu.be/GcmmG-UXUxI

Közepesnél kicsit jobb volt. A Town Hall megint jó hosszú volt, nekünk ez továbbra sem túl nagy humorfaktor. A monológ nem volt túl nagy meglepetés, de volt benne pár jó poén. A Grouch Joker-paródia főleg azoknak lehetett vicces, akik néztek Szezám utcát (nekem kimaradt), úgyhogy maradt a SoulCycle és a Peter, Paula & Murray, amin még tudtam mosolyogni. A Little Miss Teacher gyenge volt, a Sause megint az SNL alpári gusztustalan oldala, a kutyás bohóckodás meg abszolút nem vicces, inkább felháborító. Kyle három részen belül másodjára csinál apa-fia kisfilmet (valószínűleg ez sem véletlen), de ez most jobb volt, mint múltkor rapes.

payskin - 2019. 10. 14. 01:27

Két időhiány miatt kivágott jelent a 45×02-ből:

Cut for Time: Tampax Secrets
https://youtu.be/sgQQMOcyfBs

Cut for Time: New Play (Kyle élőben szerepel!)
https://youtu.be/hf3EuhVNMU8

Ez pedig a 45×03-ban nem ment le időhiány miatt:

Cut for Time: Giuliani & Associates
https://youtu.be/Q4-5-CGq39k

payskin - 2019. 11. 03. 18:08

45×04 (bocs, el vagyok maradva egy héttel)

Trump’s Rally Cold Open
https://youtu.be/Tw3M1x5m7h8

Chance the Rapper Monologue
https://youtu.be/Sehguubmp64

E-Sports Reporter
https://youtu.be/DlnwZzK2Ngo

Judge Barry
https://youtu.be/nlxu5dDwhO0

Tasty Toaster Tarts
https://youtu.be/rF9ZIdEnZU0

Spooky Song
https://youtu.be/UT1FmeEbJgA

Chance the Rapper: Zanies and Fools (Live)
https://youtu.be/ApCWJxQanWg

Weekend Update
https://youtu.be/MuOueVDDTyA
https://youtu.be/vpRV-rMHJMQ (Jr. & Eric)
https://youtu.be/fMdn2Ao7-88

Love at First Sight
https://youtu.be/qkc8CyuoGjo

Space Mistakes
https://youtu.be/FBFuiHZRylY

Choir Fashion
https://youtu.be/AQP75bMU6_s

Chance the Rapper: Handsome (Live) ft. Megan Thee Stallion
https://youtu.be/g7Tb7tTa99c

Dance Rehearsal
https://youtu.be/s0Js2cQKj9o

Messze a legjobb rész ebben az évadban, de megkockáztatom, hogy az egész évben is az elsők között van!

Már a kötelező politikai nyitószám sem volt rossz, Baldwin mellett felbukkant két szívesen látott vendég, Fred Armisen és Darrell Hammond ezúttal is kedvenc karakterében, mint Bill Clinton. Aztán jött Chance, és mivel nem ismerem, nem tudtam, mire számítsak. De már a monológ meghozta kedvem, és utána az e-sport riporter egyszerűen zseniális, helyenként sírva röhögős volt. A kinézet alapján ítélkező bíró annyira abszurd, hogy már az ötlet is tetszett, csapkodták is benne a (néha túl kézenfekvő, de jó) poénokat, végül még rádobták Jason Momoát… Kénytelen voltam megállapítani, hogy rég nem röhögtem ennyit SNL-en. Jött a reklám, amiről épp elfelejtettük, hogy egy reklám, mikor kiderült, hogy reklám. :) Háromból három. És az első zenei betét előtt még hátra volt a szellemes éneklős, szokásos halloweeni temetőjelenet, amiről azonnal az 5 évvel ezelőtti Graveyard Song (Paul and Phil) ugrott be (a kommenteket elnézve nemcsak nekem) Jim Carreyvel (alulra beraktam a linkjét). Ez se volt rossz, csak kicsit bugyutább meg obszcénabb. A Weekend Update-ben a Trump-tesók röhögtettek megint. Az éttermes marhaságról sokáig nem derült ki, mire megy ki, de végül csak arra, hogy mindent összetörjenek. Hát jó, kell ilyen is. Viszont a Space Mistakes filmelőzetes megint könnyeket csalt a szemembe. Aidy Bryant és Kate McKinnon ezúttal a kórusdivatról tartottak bemutatót egy ilyen eseményekre specializálódott ruhabolt képviselőiként. (Nem lennék meglepve, ha ezeket ők írnák maguknak.) A zárószám táncstúdiójában farkasemberré változó Keenan kiváló limonádé volt levezetésnek.

Annyira jó volt, hogy most megnéztem még egyszer, és még mindig jókat tudtam nevetni rajta. Több ilyen kéne.

Graveyard Song (Paul and Phil) 2014-ből, a 40. évadból:
https://youtu.be/rfB3gFrbthM

Nem került adásba időhiány miatt, mondjuk nem is baj, mert elég gyenge volt:

Cut for Time: ’80s Drug PSA
https://youtu.be/zNQcrTGx2sk

Dave - 2019. 11. 14. 08:46

Chance the Rapper első hostolása is meglepően jó volt. Az afro riporter visszatérő karakter neki, múltkor hokimeccsen volt. :)

Viszont Kristen Stewart irritálóan borzalmas volt. A monolog

payskin - 2019. 11. 14. 18:16

Brutál kontraszt van a két szombat között, mintha nem ugyanazok írták/csinálták volna. Brutál gáz volt, Kristen Stewart, egyszerűen nem volt kedvem berakni a hozzászólást, pedig már megírtam hétvégén… :P

Dave - 2019. 11. 25. 10:43

Stewart már a monológja első 5 másodperce alatt elhullott nálam. Rémes volt.

Legalább most hétvégén kicsit feldobta Ferrell, bár ő is inkább amikor cast member volt akkor volt legendásan őrült.

liza - 2019. 11. 27. 14:04

Uhh Stewart nagyon gyenge volt, pedig a neten olvastam, hogy korábban meglepően jó volt a műsorban. Szinte rossz volt nézni.

Harry Styles monológja nagyon vicces volt, de a többi része felejthető volt a műsor.

Will Ferrel pedig nagyon jó volt, pedig egyáltalán nem voltam rá kíváncsi. :D A Ryan Reynoldsos fangirlködésén szakadtam. :D Meg szeretem, amikor ennyi a meglepetés vendégszereplő.

kiskiraly - 2020. 02. 07. 10:41

Chance the Rapper adásból (Love at First Sight):
https://indavideo.hu/video/Love_at_First_Sight_live_broadcast
Volt néhány techikai baki az élő adásban :)

A youtuberól feltett rész a ruhapróbás változat volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz