login |

Pilot-mustra: Batwoman – 1×01

2019. 10. 07. 19:10 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: 2019/20, kritika, pilot-mustra,

Ha CW-s DC-univerzumban játszódó képregény-sorozatról írunk, mindig érdemes jelezni, hogy ki mennyire van otthon az Arrowverse-ben, illetve mik a preferenciái.

Nos, nálam eddig az Arrow 3 részes kasza volt (4/10-es pilotkritika), a The Flash-t 2 évad után nem folytattam (7,5/10-es pilotkritika), a Supergirl-ből 6-7 rész után szálltam ki (6,5/10), a Legends of Tomorrow már nem is tudom hány részt kapott (5,5/10), míg a Black Lightning 2 évad után is nézős marat (6,5/10), bár a folytatáson itt is gondolkodom. Szóval nem vagyok rajongó, de úgy látom, hogy a kezdőepizódok általában bejöttek nekem.

BATWOMAN – 1×01 – 6/10

A Batwoman-é is bejött, mindenképp a jobb oldalán tartózkodik a “közepesnél jobb” kategóriának, de hiányzott belőle az a plusz, ami egy Supergirl vagy egy BL-pilot esetében megvolt nálam. Persze nem annyira lep meg, hogy tetszenek ezek a kezdések, általában ugyanis az eredetsztorik be sztorik be szoktak jönni nekem köszönhetően az ismert szerkezetnek, a kérdés mindig az, hogy a heti rutint miképp prezentálják a készítők.

A sorozat főhőse a múltbeli családi tragédia / katonai tréning / extrém kiképzés-háromszögben formálódott, és utóbbiról tér vissza Gotham-be mostohatestvére hívására, ugyanis egykori nagy szerelmét álarcos gonosztevők rabolják el. Azonban hiába akar segíteni, a helyi milíciát vezető apja nem szívesen vonja be az akcióba, így saját szakállra kezd el nyomozni, ami persze akciózásba torkollik. Ja, említettem, hogy a főhős nem más, mint Bruce Wayne unokatestvére?

Így már el lehet képzelni, hogy alakul az eredetsztori, aminek szinte minden porcikája kiszámítható, követi a klasszikus, szuperhősös (itt mezei álarcos igazságosztóról, egy törvényenkívüliről van szó, nem mutánsról) képregényes “szabályokat”, és a felvázolt mellékkarakterek, a segítők és ellenlábasok is ismerősek, de… épp ezt várja el az ember tőle nem? Legalábbis nekem nem volt gondom vele. Főleg úgy, hogy az érzelmi hátteret nagyjából sikerült megalapozni, és Ruby Rose is teljesen jó és szimpatikus Kate Kane

Ami a külsőségeket illeti, a CW azért már eléggé bejáratott gépezettel rendelkezik, így Gotham megalkotása sem fogott ki a csatornán, megvolt a (tipikus, darkos) hangulata a Batwoman-nek, az akciók is rendben voltak CW-s szinten (most a szokásos bokszolásokkal sem volt bajom, mert itt legalább hétköznapi emberek verekedtek), egyedül a zene tűnt nekem túl elektronikus hangzásúnak (tudom, hogy a többi is olyan, de ez a hangzásvilág vagy kilógott), de ahhoz hozzászokik idővel az ember.

A Batwoman alapfelállása mindenképp magában hordozza azt az egyszerre kellemes és kellemetlen problémát, hogy van egy állandó főgonoszunk (tippre nem csak 1 évados), ergó a papírforma az lenne, hogy borítékoljuk, hogy a főhős nem fogja “elkapni” őt, ami egyrészt kiszámíthatóságot jelent, folytonos csikicsukit (vagy esetenkénti partvonalra tolást), másrészt lehetőséget az íróknak, hogy a prekoncepciókkal rendelkező nézőket meglepjék – kíváncsi vagyok, hogy mennyire és hogyan fogják bevetni Rachel Skarsten karakterét.

Azonban kíváncsiság ide vagy oda, annyira nem bízok ebben az alapfelállásban, túl sok buktató van benne, olyanok, amiket általában nem szoktam jól fogadni a képregényes műfajban. Persze egy dolog, hogy szkeptikus vagyok, és más dolog, hogy szerintem a kezdés elég korrekten megalapozta a sorozatot, lekötött, felkeltette az érdeklődésem. Remélem, hogy a folytatás is érdekes marad.

A legnagyobb kritika talán az lehet a Batwoman kapcsán (ha ugyan ez kritikának mondható – tuti, hogy másoknak erény), hogy mennyire nem üt el a többi Arrowverse-sorozattól. Ismerős köszönteni persze mindig jó érzés, de valahogy komolyabb elkülönülést, sajátabb utat vártam volna tőle, ha már adódott ez a lehetőség. Persze még van idő.

A nagy kérdés, hogy az Arrowverse-profik miképp vélekedtek a kezdésről? Vagy a pilotról vagy a folytatásról biztos lesz majd olyan írásunk is, ami az ő nézőpontjukból közelít.

27 hozzászólás Ne habozz!

Necridus - 2019. 10. 07. 19:34

“A nagy kérdés, hogy az Arrowverse-profik miképp vélekedtek a kezdésről?”

heh, jelen:) szerintem holnap írok a pilotról, ha ma sikerül a Supergirlről

FP Jones - 2019. 10. 07. 20:09

kb tényleg ennyit ér, reális ez a 6. én maradok még.

Quantumleap - 2019. 10. 07. 20:45

Ennek a sorozatnak vajon lesz Jokere? :)

PMAdams - 2019. 10. 07. 20:59

A Legends első évadát megnéztem, tetszett is, de az összes többi Arrowverse soroztból egyetlen részt sem láttam. Én egy kicsit lightosabb Gotham-pótléknak örülnék a legjobban, de mivel másik csatorna meg stáb, felesleges bármilyen utalást / easter egget / közös gonoszt várnom. De azért várok, hátha. :)

winnie - 2019. 10. 07. 21:06

Quantumleap: még képet is lőttem róla:)

Mck - 2019. 10. 07. 21:33

Nekem bejött a hangulat és a képi világ, na meg persze Ruby/Kate stílusa. A sztori még gyengécske, de remélem később alakul. Ami külön szimpatikussá teszi, hogy nincs leöntve a tökéletes barátok/család rózsaszín cukormázzal mint a Supergirl vagy a Black Lightning. Remélem Kate marad valamennyire a saját útját járó magányos farkas, mint a pilotban.

DarkEagle - 2019. 10. 08. 01:07

Egyébként teljesen egyetértek a kritikával. Erős 6-os nagyjából nálam is. A BW score tetszett már a crossoverben is de itt még jobbnak tűnik. A zenék meg sosem voltak annyira a kedvenceim a CW-nél. Mindig vagy ilyen nyálas pop zenét tolnak vagy gépzenét.

Egyébként az hogy ugyan olyan mint a többi CW az nem lepett meg az viszont igen hogy sokkal jobb lett mint vártam elvégre az előzetesek mondjuk ki nyíltak nagyon szarok voltak. Az egyetlen oka hogy egyáltalán belenéztem az volt hogy tavaly a crossoverben jól hozta BW-t Ruby Rose. Itt sem volt rossz de valószínű ezt a 2 féle arcát látjuk majd, a faarcot bármit is érez és a másik mogorvát mikor harcolni akar. :D

A másik félelmem hogy ez is ugyan abba a hibába esik majd hogy egész évadon keresztül arról megy majd a diskurzus hogy ő csak a női Batman ami baromira nem jogos de a CW-t ismerve úgysem fogja bemutatni hogy miben másabb sokkal Kate, miben jobb vagy rosszabb hanem szimplán csak odanyögik a feminista egysorosaikat.

Csak remélem hogy nem túlozzák el a szerelmi szálakat. Egyébként annak tudnék örülni ha pl feltűnne itt a Supergirlből Alex exe hiszen ő volt Kate exe is. :D Floriana Lima-t szívesen látnám újra.

Röviden: Jó volt meg minden bár Luke Fox baromira irritáló Curtis Holt klón és ő baromira nem ilyen a képregényben, tekintve hogy ki is ő de remélem kikupálódik hogy idővel az lehessen aki nem beszélve Kate féltestvéréről a kínai csajról. Szóval már most szép kis Bat család gyűlt össze.

Silver - 2019. 10. 08. 18:19

Ez is olyan volt, mintha bármelyik Arrowerse sorozat random részét megnéztem volna. Kezdésnek, főleg Sorozatkezdésnek szerintem írtó gyenge. 3/10.
Többségében elvoltam a szereplőgárdával (bár nem volt kiváló egyik sem), csak Batman inasát hiányoltam.
Annak, hogy máris felfedték a szőke csajról, hogy a halottnak hitt testvér nem tudom, hogy örüljek, mert nem húzták az egyértelműt, vagy szomorkodjak, mert nem húztak rá több rejtélyt/nyomozgatást.

Caligvla - 2019. 10. 08. 19:13

De mi értelme lett volna húzni az infót? Aki ismeri a Batwoman sztorikat, az az elejétől tudta, aki meg nem és esetleg rákeres az alapanyagra, vagy felmegy egy fórumra, ez tuti az első infók között lenne, ami szembejön. Mindamellett egyébként, hogy a sorozat kigyomlálta a Batwoman sztorikra jellemző misztikus elemeket és amputálták Luke Fox tökeit, egész vállalható lett a pilot. Sawyer karaktere viszont nekem nem hiányzik, főleg mert az Arrowverseben csak névleg az, és nem sok köze van az eredeti karakterhez.

winnie - 2019. 10. 08. 19:17

túlbecsülöd a spoilerek, főleg a képregényesek jelentőségét (én sok tévés spoilerbe sem futok bele, nem hogy képregényesbe). és a nézők netes hajlamait is. sok mindent húznak, sok mindent nem – sok mindenbe belebotolhat az ember, de mindig lehet, hogy valami mixét kapjuk az alapanyagnak, más sorozatokban is játszanak ezzel. itt mondjuk túlságosan képregényes trope volt a halott tesó, akinek a holtteste nem került elő, és már csak azért is tudja az ember, mert ez a “szabály”, de mindig benne van, hogy a készítők erre az előtudásra alapozva vezetik félre a nézőt. mint a flashforwardos sorozatok esetébe, amikor az embert hamis bizonyosságba az hisszük, tudjuk, mi lesz a jövőben) ringatva lepik meg a nézőt. ilyesmire is volt már sok példa.

Stiel - 2019. 10. 08. 23:43

Arrow pilot-hoz képest kevésbé berántós, de azért rendben volt. Viszont imdb-n 5.0 alatt van. WTF?

winnie - 2019. 10. 09. 05:17

stiel: mondhatnám, hogy végre nem inflálódott értékek vannak az imdb-n, mert kicsit fura így is hallani, hogy valami 6/10-e botrányosan rosszat jelent, de szerintem sokan bármilyen személyes tapasztalat (mármint konkrét kommentek olvasása nélkül) is kitalálhatják, hogy a batwoman is azok közé a filmek/sorozatok közé tartozik, amit egy nekik nem tetsző típusú filmekre/sorozatokra érzékeny réteg automatikusan, lehet, hogy nézés nélkül 1/10-ezik. gondolom, az okokat nem kell ecsetelnem:) mostanság egyre több film/sorozat lesz így célpont, de azért megnyugtató a szavazatok száma (ld. még zajos kisebbség).

Tyberius06 - 2019. 10. 10. 00:11

A rész 90%-a baromi érdektelen volt és mindenféle előtudás nélkül volt egy érzésem, hogy Alice a testvér, amikor túl sokat tudott Kate-ről. Egyébként ez az egy, ami miatt megnézem a folytatást meg talán egy harmadik részt, hogy milyen lesz kettejük kapcsolata. A szerelmi háromszög már most nem érdekel, főleg, hogy ilyen közelségből és ilyen intimitás mellett, simán rá kellett volna jönnie a csajnak, hogy ki van a maszk mögött. Értem én, hogy ez ilyen tipikus képregényes húzás, de neeee mááááá… Arról nem is beszélve, hogy évekig el van tűnve a csaj, csak miatta visszatér és vele együtt feltűnik ez a női Batman. Szóval azt remélem nem húzzák sokáig, mire rájön a nőci, hogy ki van a maszk alatt… Mondjuk ha továbbra is csak ilyen 10% érdekességet találok benne, akkor sokáig úgy se fogom követni…

jessm - 2019. 10. 11. 10:07

Olyan semmilyen volt, se rossz, se jó. Crossoverben kicsit jobban tetszett.
Nem éreztem olyan jónak Rubyt a szerepre és Sophieval sem éreztem meg azt a nagy kémiát.
Megnézem a következő részt is, az többet mond majd a szintről . De ez elégé kasza fele hajlok.

Mate4182 - 2019. 10. 11. 10:35

halas vagyok a kommentekert!

agyaltam hogy iden valoszinuleg elengedem megtobb CW-s sorozat kezet es szetvallnak utjaink. tavaly mar abbahagytam a supergirlt, meg a black lightningot is iden ugye meg utoljara vegignezem az arrow-t, de szerintem a flashbol is az utso less amit nezek (az elso reszt eddig 2szer probaltam megnezni es nem ment)

szoval jo latni hogy a batwoman nem er annyit hogy belekezdjek :D

DarkEagle - 2019. 10. 14. 14:04

Egyelőre tartja a szintet, Alice továbbra is remekül hozza azt amit a képregényben láttam tőle. Mondjuk az a klisé baromira nem hiányzott hogy a mostohája kavar a háttérben. Annyira tipikus CW húzás volt. Jövőhéten úgy fest végre jön a piros-fekete gönc szóval nem húzzák sokáig. Mondjuk érthető mert lassan jön a crossover is.

Egyébként itt mintha már nem lett volna annyira faarcú Ruby Rose sem.

Mate815 - 2019. 10. 14. 15:50

Nincs már idegzetem még egy CW DC sorozathoz. Ezt a pilotot kb 15 perc után ki is kapcsoltam annyira foscsi volt. Remélem nem nagyon kell majd a nagy crossoverhez mert képtelen vagyok megnézni belőle akár 1 részt is. Majd vissza-vissza nézek ide, hogy minimálisan képben legyek a Crisisre.

jessm - 2019. 10. 14. 18:22

Még mindig nem érzem Rubyn azt, hogy bárkit el tudna intézni, de az elöző részhez képest jobb volt, talán kezd ráérezni a szerepre.

Sophie egész jó, ő róla el is tudom képzelni, hogy testőr és elbír intézni embereket. Mondjuk ez a klisés házaság sztori nem kellene, de elmegy.

Azt hittem , hogy Alice lesz főellenség egy ideig, így meglepődtem, hogy a mostohaanyu is mozgatja a szálakat.

Összeségében közepes volt, de kicsit jobban sikerült mint az első rész.

winnie - 2019. 10. 15. 17:24

1×02: ez továbbra is kifejezetten bejön, még jobban is tetszett, mint a pilot, de továbbra is kiszámítható, ld. amit a prodigal sonnál is írtam, hogy ha állandó szereplő valaki, akkor azzal komolyabb tervek vannak, mintha csak szobadísz lenne.

Silver - 2019. 10. 15. 18:34

Most már kezdem bírni a csajt. Nagy kár, hogy apuja rendőr, ezért nem fog ölni. (Kivéve, ha…)

DarkEagle - 2019. 10. 15. 22:07

Ölni szerintem tuti, hogy nem fog. Nagyon meglepne ha ebbe az irányba mennének. Viszont valamivel kegyetlenebb mint Batman, legalábbis a képregényekben szóval ki tudja.

Egyébként ez nem spoiler hisz nem volt rá utalás meg semmi de tudnék örülni ha elővennék a vámpírokat is.

Plusz most jöttem rá nem rég hogy volt utalás Robin-ra és Wonder Woman-re is szóval mindketten részei az Arrowverzumnak mert szó szerint említették őket nem csak easter egg volt.

De az továbbra sem tetszik hogy a mostohája kavar a háttérben. Alice bőven elég lenne meg nyilván jön majd Mad Hatter is és nem soká jön Hush is szóval lesz ellenség bőven. Nem kéne egy ilyen szappanos kavarás még. Alice önmagában is baromi komplex karakter. Remélem felfedik hogy mi van vele mert akkor sokaknak értelmet nyer hogy miért mondja egyszer hogy a húga máskor meg hogy csak neten olvasta az infót pl.

punyapapa - 2019. 10. 16. 00:26

Nekem az első rész abszolút nem jött be. Szerintem a feminizmus dolgot nagyon túltolták. Egyedül Alice karaktere miatt maradtam. Őt nagyon eltalálták.
A második az már jobb volt, a feminizmus vonalat nem erőltették, és a karakterek is szimpatikusabbak lettek.
Ne értsetek félre, semmi bajom a női főszereplős sorozatokkal. Az viszont mikor kihangsúlyozzák, hogy egy nő a főszereplő, és a férfiak idióták, az egy kicsit sok nekem.
Amúgy szerintem a sztori a Baglyok Társaságára fog kijutni, hogy ők mozgatják a szálakat. S Bruce is meg fog jelenni.

winnie - 2019. 10. 16. 00:50

punyapapa: itt nincs túltolás. ha mondjuk feminista egy karakter, akkor azt feministának KELL mutatni. akkor arra utalni kell. ha bármilyen egy karakter, bármilyen nézeteket vall, akkor arra rá kell erősíteni. ha egy karaktert konkrétan meghatároz egy vonása, akkor is. nyilván nem kell szájba rágni, de vannak olyan jellemzők, amik tetten érhetők az ember cselekedetein, az általa mondottakon. ld. ha valaki macsó, akkor ki szokták hangsúlyozni úton-útfélen a macsó vonásait. aki bully, azt bullynak érdemes mutatni. aki narcisztikus, azt annak.

addig jó, amíg ez így van. nyilván a kiemelt, meghatározó karakterjegyet nem kell szeretni, nem kell egyetérteni vele, de az hazugság és gyávaság lenne, ha egy író óvatoskodni próbálna ezzel, ha PC akarna lenni. általában jobban áll a sorozatoknak, ha valaki politikailag inkorrekt, ha nem törekszik arra, hogy másoknak megfeleljen. általában. meglátjuk, hogy itt mi lesz a helyzet.

ahogy írod, te erre érzékenyebb vagy erre, amit szerintem el kell fogadni, mert mások vagyunk, de ez inkább csak kortünet, a többségről az ilyesmi lepereg (nekem eszembe sem jutott legalábbis), ezen túl kell lépni. 10 vagy 20 éve senki nem viselkedett így. (valamiért ilyenkor sokszor az merül fel, hogy csak azért, mert van egy (vagy több) idióta férfi a képernyőn (amihez sokan korábban nem szoktak hozzá, vagy ha láttak is, akkor másképp interpretálták őket), akkor minden férfi idióta. amit senki nem mond. és itt is bőven lehetne sorolni azokat, akik nem idióták.)
——
ja, kiegészítés. van sok téma, amire én is érzékeny vagyok, amit nehezen viselek el, de ezek nszemélyiségből fakadnak inkább, nem afféle társadalmilag kreãlt dolgok. az, hogy valaki öntudatos a képernyőn, ha vannak saját elvei, az nem zavart. gondolj bele, mi lenne, ha egy dexter ma készülne el.

Ayrons - 2019. 10. 16. 19:04

Mibe ,hogy Bruce-t Monitor vitte el mint Olivert a krízis miatt.

punyapapa - 2019. 10. 16. 22:05

Ja meg egy kérdés eszembe jutott.
Halucináltam, vagy tényleg a Nolan-féle Batman díszleteket használja a sorozat.

DarkEagle - 2019. 10. 17. 03:21

Nem haluztál tényleg ott forgatnak bizonyos részeket. :D Ezért is van jobb hangulata a sorozatnak egyébként.

Mate4182 - 2019. 10. 17. 13:10

ezt hogy kell elkepzelni? 8 eve erintetlenul all ott a diszlet hogy hatha vki hasznalni szeretne? :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz