login |

FBI: kezdett a 2. évad

2019. 10. 08. 16:20 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika,

I care about results, not process, as long as we get the right results.

Ha ilyen lenne mindig a CBS bűnügyi sorozata (az S2 premierje alapján nem írnék krimit), akkor nem hiszem, hogy csak afféle on and off-kapcsolatunk lenne, hanem állandóan nézőssé válna. És ezt annak ellenére mondom, hogy egyrészt szó sincs arról, hogy a 2×01 annyira szuper rész lett volna, másrészt pedig nagyon csalódott vagyok egy “fejlemény” miatt.

Mindössze az a helyzet, hogy a 2. évad nyitánya pontosan azt az ismérvét hozta, amiért szeretni tudom az FBI-t: a komplexséget. Mármint ez alatt azt értem, hogy egy sok ágból álló ügyet préseltek bele 40 percbe.

Nem bonyolult volt az eset, de egy random krimisorozat azzal foglalkozott volna egy teljes epizódban, hogy megoldja a nyitányban lezajlott éttermi robbantás rejtélyét, míg itt pár perc alatt kiderült, hogy ki tette. Amiből következett egy új fejlemény (mi miért történt), aminek szinte elég hamar utánajártak. És az egész ügy tovább gömbölyödött, hogy egy elszigeteltnek mondható esetből sokkal általánosabb legyen, hogy teljesen másról szóljon a sztori, mint kezdésnél. Előjöttek etikai kérdések és még aktualitásokra is jól reflektáltak. És még mindig nem voltunk sehol, újabb és újabb rétegeket prezentáltak.

Nagyon ritka sorozatnál az efféle tempó. Mármint az FBI magában nem pörgős sorozat, ide-odamendegélnek a nyomozók, kérdezősködnek, agyalnak egymás között, olykor üldözgetnek, akciózgatnak, de ügyek terén nagyon, nagyon imponál, hogy képesek ennyire nagyot markolni, egy epizódban féltucatnyi réteget lehúzni egy alapszituációról. Igen, nem tudnak sokat rágódni rajta, mert haladni kell, de ettől még működik a dolog.

Nyilván mindenki másért nézi a sorozatot és mást vár tőle, de gondoltam a fentieket leírom, mert érdemes tudni, hogy miért lehet több az FBI számomra, mint egy mezei, ügyei kapcsán totál felületes, karakterizáló krimi. De azért nem minden papsajt. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Nem az FBI az a sorozat, ami nagy meglepetéseket vagy WTF-okat hozna, ezért lepődtem meg nagyon, hogy arra kanyarították a sztorit, hogy muszlim volt a robbantó, hiszen biztosak lehettünk, hogy az indíték beszédessége ellenére is kizárt, hogy ez legyen a kifutás. És valóban, szerintem nagyon érdekes fejlemény volt a beépített FBI-os. Más kérdés, hogy a srácokkal való első találkozásnál totál értetlenül pislogtam, hogy mit akarnak ezzel a kvázi rábeszéléssel, de szerencsére OA utána pont ugyanezt emelte ki.

És igen, lehet élcelődni az országos csatornákkal, meg az elgondolkodtatással, illetve megkérdőjelezni azt, hogy mennyire lehet kritikus mondjuk egy CBS-sorozat, hogy mennyi súlya van az abban elhangzó dolgoknak, de az ábrázolt hatósági hozzáállás azért elég necces – és, ha Dick Wolf-ékról van szó, akkor jó eséllyel stimmel a valós alap is, a muszlim fiatalok radikalizálása. A maga módján itt is megkapta a téma a pro és kontra érveket, majd mi döntünk.

They have no idea how close they just came.

A fő téma mellett bár nem kapott sok időt az FBI központ, de megint jó volt látni (és hinni, hogy a valóságban is így van talán) a központi apparátust, amely dolgozni kezdett az ügyön, ahogy mindenki megkapta a maga külön feladatát Jeremy Sisto-tól.

Na de akkor min is húztam a számat? A 00:00:04-en lépjünk most túl. Ha egy visszaszámlálós jelenetbe feszültséget akarnak csempészni, akkor nem Maggie-vel kéne, meg a mögötte szurkoló másik főhőssel. Miből állt volna 21 másodpercnél elvágni a drótot? Vagy 3-nál? Ehh… Vagy azt gondolták, hogy a másik nyomozópáros miatt felmerül bennünk, hogy kiírják Missy Peregrym-et?

Amúgy rájuk gondoltam, az új szereplőre és a gépezős csajra az első évadból. Annyira örültem, hogy az FBI-ban csak két nyomozó van, meg egy közvetlen főnök, valamint két kvázi nonfaktor karakter, hogy a mostani fejleményekkel nem tudok mit kezdeni…

Egyrészt ugye jött a brókerből lett nyomozó, aki (tegnapi hír) állandó szereplővé lett előléptetve (eredetileg 3 részre jött, állandó szereplői opcióval – amit életbe lépettek). Nagyon, de nagyon nem hiányzik ide két nyomozópáros, mert sok sorozat képtelen megoldani azt, hogy egyes nyomozó karakterek mondatai ne csereszabatosak legyenek. Csak arra gondolok, hogy ha az új nyomozókat minden jelenetben helyettesíteni lehetne Maggie-ékkel, akkor gáz a csere. Ha tudnak velük valami újat hozzáadni, akkor oké, szemet hunyok fölötte, de nem vagyok bizakodó.

Másrészt pedig itt van Alana De La Garza új főnök karaktere, aki az FBI Most Wanted-ből érkezett a távozó Sela Ward helyére. Arra számítottam (ld. fent), hogy ő is nonfaktor lesz. beül a parancsnoki székbe és helyet tölt ki. De a rész közben a PR-s szála, azzal, hogy mit közlünk a közvéleménnyel, valamint a vége az összezördülése OA-vel arra utal, hogy komolyabb szerepe is lesz. Hát…, nem repesek, de majd meglátjuk.

Jó volt az idénynyitó, tetszett, de ismétlem, nem azért, mert történetileg nyűgözött le (nem volt vele semmi gond, tetszett, jókat kérdezett), hanem azzal, hogy annyi anyag kapott helyet benne, amennyit más sorozat 5-6 rész alatt dolgozna fel. És ezért jár a pacsi!

1 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius06 - 2020. 02. 22. 04:39

Wow. Ez vicces, hogy senki nem szólt még hozzá az új évadhoz.
Nah mindegy.
Az utóbbi pár részben (vagy csak mert vele párhuzamosan a SWAT-ot is nézem) kezd felbaszni az a jelenség, hogy míg nyugaton a SWAT azért ésszel használja a fegyvereket és nem minden esetben akarják feltétlen kinyírni az elkövetőket, szóval van amikor simán gumilövedékekkel megsorozzák azokat vagy nem halálos sebeket ejtenek meg ilyenek, az FBI-ban feszt mindenkit agyon kell lőni. És nem értem, hogy miért.
Itt van ez a 2×16. Oké eléggé necces volt a szituáció, de alapvetően az elkövetőnek valahol igaza volt. Egyrészről nem értettem Jubal döntését, hogy miért kellett neki hazudnia (szerintem ezek nem látták a Nincs alku című filmet Kevin Spacey-vel és SLJ-vel, mert ott eléggé alaptétel volt, hogy NE HAZUDJ A TÚSZEJTŐNEK), mert így igazából csak gerjesztette a feszültséget. De aztán azt sem, hogy miért éles fegyverekkel támadott a kommandó. Ezen a ponton kurvára mindegy volt, hogy éles fegyverekkel vagy kábító fegyverekkel mennek be és akkor már lehetett volna kábítóval menni és nem feltétlen kinyírni az apát.
Ha ezt így drámaibnak szánták, hát nem jött össze, szimplán csak vállvonás…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz