login |

Pilot: Raising Dion

2019. 10. 08. 21:20 - Írta: human

20 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A Netflix beszállt az országos sorozatos szezonba, hiszen pont most szállította a legtipikusabb sorozatát (szinkronnal és felirattal), ami akár ABC-re vagy NBC-re is érkezhetett volna. És ezt nem is negatívan írom, csak ilyen elvárásokkal kell nekiülni, ez a kommersz irány a cél a Raising Dionnal, aminek a magyar címe Szuperhőst nevelek. Más nézőknek ott van más természetesen.

A történet egy anya és a fia köröl bonyolódik. A családapa egy folyóba fullad, és a nő próbál boldogulni a teljesen rámaradt gyerekkel. Akiről nem mellesleg kiderül, hogy szuperképességei vannak. Eleinte csak tárgyakat lebegtet, de ha jól rémlik az előzetes és a plakãt, akkor komolyabb dolgok is várhatóak.

Szóval az anya próbálja kezelni a helyzetet, továbbra is nevelni a fiát, de közben állást is kell találnia, és ehhez hasonló mellékvágányokon is bonyolódik a sorozat, amiből 2 rész után semmi sem rajzolódik ki igazán.

A legdurvább számomra a megvalósítás volt. A CGI korrekt, szóval nem arra gondolok konkrétan, hanem ahogy a tónus ugrál: a komoly jelenetből átbotladozunk folyamatosan ilyen komikus, laza zenés helyzetbe, mint amilyen az állásinterjú az 1×02-ben. De nem feloldásról van szó ezekben a betétekben, hanem mintha két sorozat lenne összecipzározva. Egyszer ezt nézzük, aztán a másikat.

A legkeményebb az volt, ahogy a nő barátai kezelték a látszólagosan teljesen kimerült depresszióját. Ha addig eljuttok a pilotban, akkor csak szólok, hogy nem lesz jobb a dráma. Vagyis lehet a 9. rész végére talán, de ki húzza addig? Pár kommentelő biztos, majd meglátjuk, mit szólnak.

A lényeg, hogy ez számomra mellément. Sőt, az időzítése a legrosszabb bizonyos szempontból. Bár lehet, hogy az a cél, hogy “nálunk is van ilyen” itt az őszi szezonkezdésben, nem kell “elkapcsolni” a Netflixről, de nekem, aki most sok közepes országos újonc sorozatot látott, ez most egyszerűen rosszul esett. Viszont a nyáron szerintem nem lett volna ennyire feltűnő a kontraszt.

Mindez oda vezet, hogy a pilot csupán 6/10, és kihagyhatatlannak semmiképp nem nevezném. Olyan, mint a többiek. Akinek a szuperhős gyerek története felkeltette a figyelmét, az próbálja be természetesen.

(A Netflix a teljes évadot feltette. Egy ideig biztos ez lesz a kibeszélő, így általánosabb ajánlóknak örülnénk a legjobban. Azért ha jelölve van, akkor mehet a spoiler is.)

20 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2019. 10. 04. 17:22

Csak a piloton vagyok túl, de eszméletlen feelgood sorozatnak tűnik eddig. Marha jó zenékkel. Drámát remekül keveri a szuperhős tematikával. 8/10 simán eddig.

lalakov - 2019. 10. 05. 14:52

Megpróbáltam, de ez a gyerek annyira nem szimpatikus. :(

Andris - 2019. 10. 06. 00:02

Szerintem eszmeletlen gyenge.
Vagyis nem ez igy nem igaz. A Netflixen 7+ -os a korhatar és nagyon latszik rajta hogy ez valoban ennek a korosztalynak van szanva, amivel nincs is baj, csak ehhez merten maga a tortenet is kidolgozatlan és unalmas és sulytalan, talan azon okbol hogy ez a celkozonseg ugysem veszi észre mert masra figyel. Nekem nagyon nem jott be, de vegig neztem.
Ja és habar viszonylag jó zenek voltak benne, a zenek mufaja 10/9 helyen total indokolatlan volt egy ilyen gyerektortenethez, nekem nagyon idegen volt.
Meg úgy az egesz egy kidolgozatlan katyvasznak erzodott tele lyukakkal, bena szineszi jatekokkal meg sorolhatnam.

Na mindegy, szerintem ha valoban egy 7+-os kisgyerekkel nezi meg az ember, neki tetszhet, az vegig erzodott hogy ez nekik lett szanva nem pedig az idosebb korosztalynak.
Ennek ellenere a fentebb leirt és egyéb hibai miatt szerintem ez max egy 4/10, legalabbis szamomra.

Xonix - 2019. 10. 06. 00:04

Modoros, művi, és bántóan bugyuta. Bepróbáltam, de pár színész annyira gyenge, hogy az már fáj. A kissrác (és barátnője) annyira életszerűtlenül gagyik, hogy én szégyelltem magam, hogy ezt nézem.
Azt látom, hogy 7+ kategória, de ennyire retardáltnak nem kéne nézni a kisebbeket. Pár jól megcsinált filmtrükk (tényleg jók) nem fogja megmenteni ezt a katyvaszt.

winnie - 2019. 10. 08. 21:58

a 7+ nem feltétlenül gyereksorozatot jelent, csak annyit, hogy gyerekek is nézhetik:) viszont azt kétlem, hogy sok idősebb meg tudná felelősen ítélni, hogy mi való a gyerekeknek, kábé minden korosztály ez ellen lázadt. a tévhit abban van, hogy amit valaki károsnak vagy retardáltnak tart, az egy jóval romlatlanabb lélekre abszolút pozitívan is hathat, sőt. nyilván, aki szülő, egy fokkal jobban megítéli, de összességében zsákutca ez az irány szerintem. főleg azért, mert milliónés egy féle gyerek van.

na, most prédikáltam egyet. majd, ha megnézem, nyilatkozom. és megmutatom a gyerekeknek is, hogy ók mit gondolnak:)

j. - 2019. 10. 08. 22:26

nekem a szájbarágás fáj. egyértelműen társadalmi jellegű sorozatról (történetről) van szó, ez már az első 5 percből lejött, csak tettek bele egy kis superhero szálat, hogy könnyebben eladható legyen – viszont már a harmadik részben kifejti az anya egészen pontosan, hogy (a véleményem szerint sem elég szimpatikus) Dionnak mivel is lesz majd gondja az életben. spoiler: nem az állammal vagy szupertitkos kísérleteket végző cégekkel… :D

Mom - 2019. 10. 08. 22:51

“Akinek a szuperhős gyerek története felkeltette a figyelmét, az próbálja be természetesen.” Engem pont ezzel vesztettek el :D
Szuperhősös-Netflixes érdekelt volna. A gyerekszereplővel viszont elvesztettek.

Annatar - 2019. 10. 08. 23:30

Nekem tetszett. Nem váltja meg a világot, néhol kiszámítható is volt (máshol viszont nagyon megleptek), de lekötött és nézette magát. Engem nem zavart a kissrác idegesítősége sem amiatt, hogy hitelesen volt idegesítő :) Szerintem simán lehet ilyen egy ennyi idős gyerek, aki rájön, hogy szuperereje van, de meg kell tanulnia bánni vele. És hát közben gyerek! Idegesítő, makacs, szeleburdi, naiv, aki a korabeli gyerekek elfogadását és elismerését kergeti, és meg kell tanulnia, hogy kik azok, akik valóban érdemesek a figyelmére. Lehet, hogy találhattak volna tehetségesebb gyerekeket is, de nekem egyikük játéka sem volt annyira gyenge, hogy kizökkentett volna.

Szóval akit a tartalom és a trailerek miatt érdekelt a sorozat, azt ne tartsák vissza a negatív kommentek. Mindenki próbálja ki maga, hogy bejön-e neki.

mSO - 2019. 10. 09. 01:47

A Stranger Things csengőhang viszont menő metapoén volt :D

human - 2019. 10. 09. 04:15

amúgy van abban valami amit mondasz winnie, viszont ha ránézek a statra, akkor nagyon kevés 18 alatti olvasónk van :) a 18 fölöttieknek pedig szerintem segít a fenti kritika. Avagy teljesen értem, hogy a túljátszott jelenetek például kellenek, mert egy 8-10 éves gyerek kevésbé érti meg az árnyaltabb érzelmeket (ezért sem írtam semmmit a színészekről), és emiatt erősebb a váltás a dráma-komikum hangnemek között is, de ez az oldalunk látogatóinak lehet nem pozitívum a Raising Dionban. Amit a kommentek, bár tudom nagyon kis % ragad billentyűt, egyelőre alátámasztanak.

Csermely - 2019. 10. 10. 05:44

Gondoltam belenézek, hátha jó lesz agymosónak.
Nem is tévedtem nagyot, hisz nem bonyolult. De az
anyuka teljesen kiborítóan idegesítő. Nem tudom
eldönteni, hogy a színésznő zavar, vagy az így úgy
összerakott szerep, amit játszik. A kis srác jo
végre egy gyerek, aki nem mindig azt csinálja
amit mondanak neki.

Kira - 2019. 10. 10. 15:21

Nekem tetszett. Egyrészről jól megoldották, hogy minden rész címe valami szuperhős film címe vagy ahhoz köthető.
Fortress of Solitude, Watch Man, Days of Mark’s Future Past, stb…

Másrészről mint később kiderül, azért apuci halála körül sincs minden rendben… jelenleg 6-ik résznél járok, feelgood, semmi egyedi, de lesznek még jó dolgok. Szerintem ilyen üresjáratos időszakokban kellemes szórakozást nyújthat azoknak, akik a sci-fi, fantasy, superhero, supernatural vonalon mozognak sorozatok terén.

human - 2019. 10. 11. 03:41

“Szerintem ilyen üresjáratos időszakokban”

????? ezt komolyan írtad? nem sértés, de nagyjából a mostani időszak az amire semmiképp nem használnám az üresjáratos jelzőt.

Kira - 2019. 10. 11. 12:52

@human

:D Annyira azért nem kell felháborodni. Igaz pár éve elhagytam azt hogy minden pilotba belelesek, de ugye legtöbbször azt látom, hogy ti is pilot vagy 1 évad alapján ítéltek, pedig lehet később (tehát konkrétan már a második évad elején) teljesen kifullad az adott sorozat. Nálam pl ezért kizárós az összes alapnyomozós sorozat vagy krimi. Én ha valamit nézek, az legyen tényleg epic és hosszú távú (persze, néha a csatorna áthúzza ezen számításaim).

És visszatérve a lényegre, idén nem sok olyan sorozat kezdett ami igazán kiemelkedő lenne, sok átlagos között meg a 7-8/10-es értékelés nem annyira kiemelkedő. Szóval új sorozatok terén nekem ez az év eddig üres járat. (év alatt nyilván a szezont értem, tehát szeptember-októberi nyitány)
Később meg majd lesznek jó címek, de jelenleg üresjárat van újak terén. A régiek meg futnak, kezdenek, de az más tészta.

Ráadásul az írt mondat második fele teljes értelmet ad neki, hogy nem általánosságban írtam, hanem levetítve “akik a sci-fi, fantasy, superhero, supernatural vonalon mozognak sorozatok terén”. Mert nekik/nekünk most tényleg nem nagyon van mi, ami jó lenne. A Raising Dion meg kellemes, délutáni matiné, ami azért tud látványos, vicces és izgalmas lenni, függetlenül, hogy sokszor kiszámítható, de alapból a koncepció olyan, hogy nem is akar többet adni, így nem is érdemes többet várni tőle. Ilyen elvárásokkal kell leülni nézni, ennyi.

zsolt - 2019. 10. 18. 19:56

Helló.Nem tudjátok mikor lesz folyatás?

FreeKatana - 2019. 10. 28. 15:54

Annyira random ez a sorozat. Adott egy főszál persze, ami fut-futogat a háttérben. De közben jönnek ilyen 10 perces munkahelyi események, némi iskolai balhé. A teljes szerencsétlenkedés, mert nem tudunk sehova időben odaérni, nem vagyunk képesek egy munkát se megkapni. Ma nem megyek munkalehetőséget kihasználni, amit a tesóm intéz, mert a faházban meresztem a p*csám. Felelős anya… Ez valami példamutatás? Annyira üres és érdektelen. Látszik, hogy nem volt mivel kitöltsék játékidő nagyobbik részét. A színészek mind irritálóan rosszak Dionnal és haverjaival az élen. Oké, nem várhatunk el mindenhol Stranger Things vagy It szintű gyerekcastingot, de ez a sikoltozós, rohangálós, hiperaktív, de mégis fapofával játszó kölyök a 90-es évek gagyi gyerekfilmjeit idézi. Szinte azok paródiájának is beillene. Eleinte a Bionas csaj meg a parvati PATil közös jelenetei is eléggé kínosak voltak.
És nem egy vita, vagy beszélgetés olyan rosszul, infantilisen, egyszerűen volt megírva, hogy én szégyelltem magam. Egyik kedvencem a végéről, amikor épp esemény van:

Spoiler-féle

– We’re gonna boost liquid nitrogen up and over the center of the storm and cool it down, try to weaken it.
– That’s Dion’s science project.
– We thought of it first.

Spoiler vége

Aki pedig feelgood jelzővel illeti… hát nem egy véleményen vagyunk a feelgood megéléséről. Legtöbb esetben inkább kényelmetlenül éreztem magam. Az pedig inkább az ellentéte.
Aztán történnek a komoly események, de a következő percben már megy megint a hülyéskedés meg a táncikálás. Meg a munkahelyi jelenet, az anyával és a főnökével, akiről nem lehet eldönteni, hogy jó fej vagy rabszolgáztatna, akkor is, ha egyedülálló anyaként a gyerekedért kell iskolába menned. Nem is baj, hogy a halál lesik rájuk. Mintha amúgy teljesen normális család lennének, amolyan mindennapos élettel. Csak megint a hülyéskedés meg a táncikálás. Mintha semmi kihatása nem lenne a történteknek.
Őszintén, csak a trailert láttam. Nem tudtam, hogy ez valami fiatalokat (is) megcélzó alkotás lesz, de már az első résznél rájöttem, hogy itt valami nem stimmel. A trailerben is láttam, hogy a címszereplőnél rezeg a léc, de gondoltam majd a többi rendben lesz, mert a CGI is egész jó.
Ezúttal is üzenem a készítőknek, hogy kérdezzék a Pixart: Hogyan lehet megcélozni egyszerre a gyerek és felnőtt korosztályt?
Ha a sok anyázást is hallották, amit gondoltam megtekintés közben, azért elnézést.
Ebbe most sikerült beleszaladnom, na.

winnie - 2019. 11. 14. 04:45

Helló.Nem tudjátok mikor lesz folyatás?

a kérdés, hogy lesz-e folytatás.

winnie - 2020. 03. 23. 05:52

ja, egyébként végre elkezdtem, és abszolút bejött, csak úgy siklottak le egymás után a részek, tetszenek ezek a “ráébredek az erőmre” sztorik, ahol nem a szuperhősség a hangsúlyos, hanem maga az ember.

Deeroy - 2020. 07. 15. 12:08

@winnie

Imdb már jelzi a második évadot is :D

winnie - 2020. 07. 15. 12:59

azért, mert azóta megtörtént a berendelés:)

január harmadikán mi is jeleztük: https://www.sorozatjunkie.hu/2020/01/03/hirpentek-raising-dion-2-evad/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz