login |

Riverdale: kezdett a 4. évad

2019. 10. 10. 18:30 - Írta: Necridus

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Emlékszem, amikor jött a hír, hogy az Archie Comics képregényét sorozatba adaptálják, és amikor megjelent az első grafika a Riverdale karakterekről, elég furcsán álltam a sorozat előtt. Nem értettem, mit fognak ebből kihozni, mi olyan különleges ebben a világban, ami majd megveszi nézők millióit.

Hát, úgy tűnik, ezt az írók se tudták igazán, ezért az elég erős első évad után (atya ég, de szerettem!) sikerült valami erotikával túlfűtött rejtélyes maszlagot kreálni, ami a harmadik évaddal csak még hangsúlyosabb lett.

Kár érte, mert az első szezon működött, egy egyszerűbb tinidráma volt egy kissé mesés világban, amit egy gyilkossággal spékeltek meg. De azóta mindenkiből drogbáró lett, mindenki mindenkinek a szexpartnere (és ezt a plakát is ígéri, ha nem is olyan nyíltan, meg az előzetesek is) és a fiatalok is többet cselekszenek illegálisan, mint ahányszor fogat mosnak.

Lehet, hogy ez jó, elvégre nézik az emberek, és vannak rajongói (vagy csak az eyecandy-k miatt?), de én nem látom, mi olyan megnyerő abban, hogy az egész pofás alaptörténetet annyira megcsavarták, hogy az egész elrettentő legyen szórakoztató helyett. A tavalyi évad záróepizódjának kibeszélőjében én már búcsúztam a sorozattól, most is csak belenézek, mi mindent ígér a premier. De a kezdés nem segített ebben.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Mert nem felvezetést kaptunk a következő epizódokhoz, hanem Fred Andrews halálát és Luke Perry tribute epizódját. Természetesen Fred is meghalt, és azzal, hogy elütötték, meg tudták tölteni a részt történéssel.

Nem volt idő csavargatni a történetet, szimplán gyászoltak és minket is gyászolni késztettek. És ez működött. Gyönyörű pillanatokkal emlékeztek meg a színészről, cserébe aki nem érzi annyira át az elvesztését, az csak lesett, hogy miért a nagy hűhó Fred karaktere körül, ha már két éve hanyagolják.

Nyilvánvalóan Archie került a rész középpontjába, akinek alakítója, KJ Apa nálam itt bukott el végleg, mint színész. Ugyanazzal a fapofával alakította a gyászoló fiút, mint amivel tavaly a hősszerelmest. Rögtön apja halála után összeülnek a fiatalok, megemlékeznek Fredről, mire Archie csak néz bambán, közben mindenki arcán látszik a fájdalom. Jug még sír is, de Archie…

A főhős miután álmában látta nagyapját, aki megparancsolta neki, hozza haza apját, elment a másik városba, ahol elütötték. Fred holtteste hullaház helyett egy átlagos lakás vendégszobájában volt. Mert ez így megszokott. (Megtalálták a gázolót, de óvadék ellenében elengedték – egy cserbenhagyás valóban ennyivel megúszható?)

Mindegy is, mert SuperArchie akcióba lendült, és meg akarta keresni a tettest, de megtudta, hogy a gázolónak titulált férfi gyermeke volt valójában a bűnös, aki önmagára emlékeztette, ezért nem állt bosszút rajta. De ezek után miért az jön le neki, hogy rossz fia volt Frednek? Önsajnáltatásba kezd, nagyjából öt perc múlva viszont már ennek semmi nyoma.

Fredet végül hazahozza Archie, amikor a július negyedikei parádé átalakul Fred ünneplésébe. Az egész város ott van a hazavezető Archie körül, és kifejezi, mennyire hálásak Frednek. Majd megkapta a temetését, ami szép volt, csak… akadtak furcsaságok. Például miért a gyerekek viszik a koporsót, akik ilyenkor érzelmileg labilisak? Igen, filmezve jól néz ki, de… És miért Josie, egy random gyerek énekelget egy hivatalos temetésen, aki már amúgy is egy ideje New Yorkban lakik?

Összességében egy nagyon hatásos tisztelgő epizód volt, tényleg szép és összetett, ilyeneket bármikor megnéznék a Riverdale-től (meg a flashbackest tavalyról, az milyen jó volt!), csak néha logikátlanság zavart, és a sorozat korábbi hibái azért megjelentek itt is, elég csak Archie magánakciójára gondolni. De mint megemlékezés, tényleg jó volt, simán 8/10.

Így hát a folytatással kapcsolatos verdikt elég nehezen hozható meg, mert semmit nem mutattak abból, ami várható még az évadban. Úgyhogy maradok jövő hétre, és érkezem majd a valódi premierírással.

7 hozzászólás Ne habozz!

Denila - 2019. 10. 10. 20:35

Én még senkivel nem találkoztam, aki nem pironkodva vallja be, hogy guilty pleasure-ként nézi ezt a sorozatot. Minden héten megfogadom a 2. évad közepe óta, amikor hangsúlyosan behozták a serpentes baromságot, hogy nem, soha többé. És mégis nézem… Nem tudom megmagyarazni, hogy miért. :D

Mom - 2019. 10. 10. 22:54

Nyáron kattantam rá, amikor előfizettem a Netflixre és pillanatok alatt lecsúszott. Semmi művészet, semmi zsenialitás, ez kérem szépen a leggiltibb pleasure amit csak el tudtam képzelni valaha is :D Imádom, mennyire szörnyű, de mégis mennyire addiktív :P

Nyilván nem azoknak, akik értékeket keresnek egy sorozatban. De hogy ez, amit csinálnak, bármi legyen is, engem fene mód szórakoztat, az biztos :D

Bár nem tudom, hogy hetiben mennyire tudom majd fogyasztani, lehet inkább összevárok pár részt. Ezt a nyitót meg én inkább önálló etapként kezelem, nyilván lesz hatása a későbbiekre, de ez egy szólószám volt, érthető okokból, szóval kíváncsi vagyok, milyen eszement baromsággal fejelik meg jövő héttől az előző évadokat :D

Anni - 2019. 10. 11. 21:34

Maradtam még erre az évadra is adva neki egy esélyt hogy merre mennek tovább de ez a szezon nyitó nyilván kilógott a sorból ilyen szempontból.

Nagyon szép és megható rész volt végig ott volt a torkomban a gombóc és érződött a színészeken is, hogy tényleg elköszönnek Luke Perry-től.

Igaz KJ Apa-t én még csak ebben a sorozatban láttam és tényleg nem nyújt valami nagy alakítást de szerintem ebben a részben volt pont a legjobb. Lehet csak ez az egy arca van de ehhez a részhez sokkal jobban illett mint a hősszerelmes nyűglődő tinihez.

Várok még pár részt, hogy merre mennek tovább de a tavalyi baromságnál nem mehetnek lentebb.. remélem :D

Sumire - 2019. 10. 13. 20:52

Nálam totál megakadt a lemez a végén, mikor Jug narrál, gondolom a cikket olvassa, amit Fredről írt. És sorban látjuk, ahogy a srácok szülei olvassák az újságot és bakker mutatják Betty anyukáját is… aki elvileg most eltűnésben van, mert az előző évadzáróban a farmtársaival “felemelkedett” van mi a szösz. Nem?
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi történt valójában ott.

Mom - 2019. 10. 28. 11:18

3. ep Spoiler

Ahogy lezavarták a farm szálat a rész végén, hát sírtam :D :D Most tényleg azért hozták át a negyedik évadra, hogy harmadik részre felszámolják?
Még a Lili Reinhart-t is hallottam egy interjúban erről nyilatkozni:
I was like: wow,that was a lot of build up for a very quick resolve.

A hanghordozással együtt priceless :D :D

(https://www.youtube.com/watch?v=Y-MH4mp0LZE – Úgy 7 percnél)

Ela1010 - 2019. 11. 03. 03:44

4. ep. RIP Jug?! 😮

Mom - 2019. 11. 07. 16:10

Attól félek, hogy az ilyen nyíltan egyértelműnek tűnő eseményt csak bődületesen idióta magyarázattal tudnak majd semmissé tenni. De hogy ezen miért vigyorgok teli pofával…? :D :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz