login |

Blue Bloods: kezdett a 10. évad

2019. 10. 12. 12:05 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika,

De jó, végre egy krimisorozat, aminek az évadnyitója nem “Az előző részek tartalmából”-szegmenssel kezdődött!

Tudtátok, hogy a Blue Bloods egyetlen Emmy-jelölését a 3×09-es rész kaszkadőr-koordinációjáért kapta? Ezt csak úgy idetettem, mert véletlenül észrevettem az IMDb-oldalon, ahol rutinszerűen csekkolni szoktam nézés után, hogy egy bizonyos rajongói kör, hogy ítélte meg az epizódot. Nem a szám érdekel, hanem az, hogy a többi részhez képest mi a vélemény, hogy lássam, egybevág-e az enyémmel vagy sem.

Nos, bár tudom, hogy helyén kell kezelni a dolgot, de itt egybevágott, legalábbis olyan szempontból, hogy a 9×11 óta nem volt “ilyen gyengén” (értsd tizedesek az eltérések) értékelt rész, ami nyilván bosszantó lehet, hogy évadkezdés esetében, engem viszont azért zavar, mert miképp a Modern Family esetében, itt is nem a legjobb epizód kapcsán kell írnom a szezonnyitós posztot.

Embere válogatja, hogy ki tartja a sorozat erősségének és ki tartja gyengeségének azt, hogy annyi mindenről szól, annyira sok karaktert kezel és próbál kiszolgálni. Hiszen egy ideális részben van nyomozás, van rendőr járőri munka, van munkahelyi és valódi politika, van ügyészségi sztori, van szappanos sztori, és persze ott az örök érzelmi mankó, a családi vonal is.

Ez egyrészt jó, mert sok mindent el lehet mesélni sokféle megközelítésből, másrészt pedig, ha nem kerül semmi a fókuszba (szerencsére van az is előfordul), csak a történetek felületesebb kifejtésére ad lehetőséget, ami főleg akkor nem szerencsés, ha azok teljesen egymástól függetlenül futnak. (Az mindig sokat jelent ugyanis, ha sikerül összefésülni a sztorikat akár kézzelfogható módon, akár valamilyen tematika révén.)

A tovább mögött folytatom.

A Zsaruvér 10. évados kezdése sajnos elég visszafogott volt ilyen szempontból, ha meg is volt valami közös gondolat a szálak esetén, nem volt annyira egyértelmű, hogy pluszt jelentsen számomra.

Kaptunk egy visszatérő Treat Williams-et egy elég érzelmes apa-lánya sztorival, hogy dilemmákat okozzon Frank-nek, volt egy bántalmazásos ügye Erin-nek, ami pisztolyos-véres finálét kapott (hááát… – de az ügyvédnő kap egy nagy pluszt!), egy meglepő, médiumos szál Danny-nek – Callie Thorne, ahogy azt a 9×13 végéből sejteni lehetett, tényleg nem csak egy epizódra ugrott be látnokoskodni, és tekintve a Blue Bloods pedigréjét, rögtön az jutott eszembe, hogy a konzervatívabb nézőtábornak vajon mi a véleménye a jelenlétéről? Mennyire rugalmas a gondolkodásuk? Az írók, és ezért jár a plusz pont, nem a tipikus módon kezelik a karaktert és a médium jelenlétének a kérdését.

Emellett sikerült némi gondolatot is csempészni az ifjú pár lakáskeresése és munkahelyi kapcsolata mögé, de mondanom sem kell, hogy ez a szál kavart fel legkevésbé.

Összességében inkább volt közepes, semmi extra, nem évadnyitónak való az epizód, aminek a mélypontja és a csúcspontja is a családi vacsora volt. Mélypont azért, mert csak néztem, hogy milyen erőltetett módon alakul ki a vita (mint kiderült, csak trollkodtak), csúcspont pedig azért, mert MÁS IS JELEN VOLT A VACSORÁNÁL – ez hányszor fordult elő? Lenny-nek mindenesetre megvilágosodhatott ez-az.

Nyilván a Blue Bloods erőssége az egyszerűségében rejlik, de szerintem azért az egyszerűsítéseket sem lehet túlzásba vinni, mert a karakterek nem mindig tudják elvinni a hátukon esszencia hiányában. Szerencsére azért az esszencia jelenlétével általában nincs gond.

De akkor most Danny romantikázni fog nemsokára?

4 hozzászólás Ne habozz!

Ancsa - 2019. 10. 12. 19:42

Ez az egyetlen megmaradt nézős országos sorozatom. Nem véletlenül, mert nagyon szeretem, de ez most egy unalmas rész volt. Túl sok mindenbe haraptak bele, mindenbe egy kicsit, semmi komoly.
Kíváncsi vagyok a folytatásra, remélem csak a részt fogadtam rosszul, és nem a sorozatra untam rá.
Köszi a kritikát!

Geza Kovacs - 2019. 10. 13. 02:08

Az első 2 része elment az évadnak, bár nem voltak nagy számok, viszont vagy 7 évad óta először úgy éreztem, a 3. rész kifejezetten gyenge volt. Semmi olyan problémát nem vetett fel, ami szélesebb körben érdekes lehetett volna, úgyhogy nem izgatott kicsit sem.

Ancsa - 2019. 10. 20. 12:03

Megnéztem a 2. és a 3. részt is – ezek teljesen rendben voltak (évadnyitónál felvetődött bennem, hogy ráuntam a sorozatra, de vszg. csak nem voltam ráhangolódva).
Viszont ha már Danny és a romantika, a szőke boncorvos nekem szimpibb, mint a látnok csaj (bár előbbivel nyilván nem is számolnak, ezért nulla a kémia. Kár.)

fefe - 2020. 05. 07. 22:42

kiraly, hogy lesz 11. evad… remelem tobb is….

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz