login |

Pilot: Batwoman

2019. 10. 12. 10:05 - Írta: Necridus

4 hozzászólás | kategória: 2019/20, kritika, pilot-mustra,

Temessétek vissza a Batwoman sírját, nincs még itt az ideje!

winnie a pilotkritikájában szinte megszólított, amikor feltette a kérdést, miszerint egy Arrowverse-profi hogyan vélekedik a kezdésről, így én is nyilatkoznék a premierről, elvégre szinten vagyok az eddigiek közül mindegyikkel (a Black Lightningot leszámítva, bár még nem is nevezhetjük Arrowverse-sorozatnak).

Mivel ezen sorozatok kibeszélőit mind én írom az utóbbi időben, igyekszem nem ismételni önmagam. Tudnám, mert a Batwoman az Arrowverse-ben előre kifaragott helyébe tökéletesen beleillett. Néha már egy családként gondolok erre az univerzumra (megvan ez a kép, ugye?), ahova Ruby Rose újszerű, mégis régi alapokra felépített karakterét beadoptálták. Így, akinek már az előző sorozatok kezdése sem tetszett, itt sem valószínű, hogy másképp fog vélekedni.

Gondoljunk csak bele, mi a karakter előtörténete. Halott rokon, pipa. Elszigeteltség, pipa. Sok éves kiképzés, pipa. Hazatérés hosszabb idő után, pipa. Rejtélyes körülményekbe való csöppenés, pipa. Rideg családi viszonyok, pipa pipa és pipa.

Ezen kívül a korábbi mintát követi maga a pilot felépítése is. A hős visszatér hazájába, felismeri a jelenlegi, szörnyű viszonyokat és tenni akar ellenük valamit. Közben a múltja folyamatosan kísérti, kosztümének prototípusát megkapja és rögtön archnemezist is talál magának.

Mégis újszerű, mert Batwoman az első, középpontba helyezett LGBTQ+ szuperhős (legalábbis a reklám ezt mondja, de gyakorlatilag ez Caity Lotz White Canary-je). Ez el is indít egy flashback szálat, ahol a kiképzőtáborban összemelegedett valakivel, majd kirúgták onnan, és a pilotban ismét találkoznia kellett egykori szerelmével – eléggé megváltozott körülmények között.

Azon kívül, hogy jó néhány másodpercet újrahasznosítottak a visszatekintésben, teljesen jól működtek – bemutatta Kate karakterét ahelyett, hogy Batwomant alapozta volna, így az alteregó miatti kettősség is szerepet kapott. Mégis kaptunk másfajta flashbackeket is, amik még régebbre nyúlnak vissza: Kane gyerekkorába, amikor elhunyt az édesanyja és kishúga.

Ezek cserébe akadozók lettek, amivel nyilván azt akarták ábrázolni, hogy még gyerek volt, és a tragédia miatt az agya talán kiszortírozta ezeket a képeket a fejéből, mégis zavaró volt, egyszerűen kellemetlen a szemnek.

A katonás, párkapcsolati flashbackben mondjuk nem látok több lehetőséget, így azt nem hiányolnám a továbbiakban, a gyerekkoros több potenciált rejteget magában, de átvehetné a látványvilágot a másik visszaemlékezéstől. (eltértem a lényegtől, de azt még muszáj megemlítenem, hogy a jelenben meg néha olyan közelről vették RR arcát, hogy én hajoltam hátrébb, nehogy megsértsem az aurájába mászással).

Nálam a mércén egy kicsit magasabban helyezkedett el a Batwoman pilotja, tőlem megkapja a 7/10-et. De nem azért, mert többet látnék bele, mint az előző írásban leírtak, hanem mert egyszerűen jól szórakoztam rajta. Nem untam, annak ellenére, hogy lehetett volna azért dinamikusabb, pörgősebb az egész. Nem is éreztem egyes karaktereket soknak (mondjuk a mostohacsalád úgy kuka, ahogy van. A pótanya például mennyi szerepet kapott?).

Ruby Rose pedig nagy meglepetés volt. Sokszor nem láttam még (de tervben van az Orange, ne kövezzetek meg+), de amikor igen, nem éreztem annyira jó színésznek. Most viszont simán lehozta azt, amit kellett. Sőt, a sírós jelenete kimondottan tetszett, a laza, keménykedő csaj karakterét pedig teljesen korrekten hozza. Nem azt mondom, hogy mesteri az alakítása, de amit kellett, azt hozta.

Két nagyobb pozitívuma volt még a premiernek: egyik a második legfontosabb karakter, Alice. Na nem a személyazonossága, mert azt lehetett előre sejteni (bár talán jobb is így, hogy nem akarnak ócska húzást csinálni belőle), hanem maga a karakter megformálása. Gyakorlatilag egy “őrült” zsenit kaptunk ellenségnek, aki nem csak a jobbnál jobb terveivel fog minket szórakoztatni, hanem sajátos stílusával és az Alice in Wonderland referenciáival. Nyilván nem egy Joker vagy Harley Quinn koppintás, de hasonlóan mad (a magyar őrült szó szerint nem adja át azt, amit az angol mad kifejezés. Na meg ezt mondogatta már párszor).

Másik pedig a karakter útjának megnyújtása. Végre nem azt láttuk, hogy a pilot végére már az a hős lesz a főszereplő, aki majd évekig, hanem mind érzékeljük, hogy innen van még hova fejlődnie.

A társát még jóformán nem is ismeri, a kütyükkel alig volt még bevetésen, a szerelése még nem a végleges, már látott verzió (jé, pont egy éve volt az első posztom a blogra nem vendégként!). És még a saját elismertségéért is meg kell majd küzdenie, hogy ne Batmanként emlékezzen rá a jövő nemzedéke. Jöhet innen még egy halom edzős jelenet, a csapat kialakulásának rengeteg módja, a folyamatos újítás a fegyvereket illetően. Ezer meg egy lehetőség van még ezekben.

A szokázos bokszolós bunyójelenetek itt sem maradtak el, és ha nem is voltak annyira látványosak, mégis olyan elemei voltak, amik növelték a brutalitás fokát, és súlyosabbá tették ezen jelenteket. Nem egy Supergirlről van szó, ahol egy pofontól elrepülnek a karakterek, meg nem is a Flash-ről, ahol futóversenyeket tartanak. Itt kőkemény erőszakot alkalmaznak, ahogy az Arrow-ban is, és amit eddig láttunk, tökéletes. Csak kölcsön kéne kérni néha James Bamfordot az Arrow stábjából (vagy a finálé után teljesen átvenni), hogy rendezzen egy-két akciójelenetet, mert az univerzumindító sorozatban is kiemelkedően teljesít.

Egy szó mint száz, nem sikerült olyan rosszra a pilot, mint amilyenre az átlag junkie számított. Sőt, meglepően jó volt. Nem kimondottan jó “jó”, de simán erősebb a közepesnél, és ezt nem csak az eredettörténetek iránti szeretetem miatt mondom, mert a folytatás is érdekel – annyira, hogy rögtön néztem volna még egy epizódot.

4 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2019. 10. 12. 10:31

ugyanígy vagyok. viccesnek is találtam a 3.6-os pontozást IMDb-n, mert sokkal jobbra sikerült, szerintem.

DarkEagle - 2019. 10. 12. 12:41

Caity nem főszereplő legalábbis nem olyan téren mint mint Ruby. A Legendsben több főszereplő van nincs egy kimondott karakter akire épülne az egész.

A többi résszel nagyjából egyetértek. Mondjuk nekem a harcokkal nem volt bajom. Az külön tetszett hogy nem volt agyonvágva, elég hosszú jelenetek voltak.

jenga - 2019. 10. 13. 00:25

Borzalmas, a rubintos viragszallal az elen.

Florabell - 2020. 06. 01. 21:22

Szerintem nagyon jó lett,sokáig halogattam,de valódi meglepetés.A Supergirl után bőven voltak fenntartásaim a műfajjal kapcsolatban,de ez sokkal izgalmasabb,változatosabb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz