login |

Law & Order: SVU: kezdett a 21. évad

2019. 10. 15. 14:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika,

We’re NYPD. We arrest people all the time without the DA signing off.

Sok minden eszembe jutott a rekordszezon (HUSZONEGYEDIK!!!) kapcsán. Az, hogy visszatért Warren Leight, a régi, 13. és 17. évad közti showrunner. Az, hogy nem sok olyan (krimi)sorozat van, ahol az írókat nem annyira a tévés írók közül, hanem inkább újságírók és drámaírók közül verbuválják. És persze az epizódok címei is. (Talán egyeseknek megvan az evolúció, hogy a kezdeti trehányságok után egy szavasak voltak a címek, majd két szavasak (de mind ugyanannyi betű, ahányadik a szezon – itt nagyon jól lehet látni), hogy a 18. évadnál minden boruljon, most pedig… Lehet, hogy van bennük rendszer, de kvázi konkrét mondatok a címek.

Mindegy, nem ez a lényeg, hanem az, hogy elindult a szezon, és szokás szerint remek…, ööö, elég jól kezdődött. Az évadnyitóban Ian McShane volt a vendégszereplő, aztán Ariel Winter “komolyodott meg” sok éves szitkomszereplés után, mint Kaitlyn Dever, az Unbelievable-ben, a 21×03-ban pedig egy közelmúltbeli túl híres/hírhedt esetet dolgoztak fel, amit nem spoilereznék el.

Persze a rajongók számára az nem volt kérdés, hogy az SVU SVU fog maradni, inkább furdalta őket a kíváncsiság, hogy a távozó Barba-t váltó Stone helyett ki lesz az új ügyész. Fura is volt számomra, hogy nyáron nem olvastam erről hírt, de kiderült, hogy azért, mert házon belül oldották meg a kérdést, és (nem spoiler, hiszen az első percekben kiderül) Carisi került a posztra. MIVAN?!

– He’s one of us.
– Was.

Carisi, igen. Ami olyan szempontból számomra kifejezetten pozitív fejlemény, hogy (egy ideig legalábbis) csak két konkrét nyomozó lesz, bár nyilván Benson komoly szerepet fog játszani végig. Kár, hogy az FBI pont az ellenkező irányba fejlődött idén. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Az az igazság, hogy több remek dolog is volt a 21×01-ben, valahogy túl egyértelmű volt, túl lerágott csont,  túl kevés kérdést tett fel. Nyilván Ian McShane-t nagyon pofán kellett volna csapnom, de maga a rész csalódás volt, a rosszabb szájízt hagyó jó epizódok közé tartozott. Mert jó volt, de csak “jó, de”-kategóriás.

A rész persze feldobott pár érdekes dolgot (azon kívül, hogy Benson fia is kapott két jelenetet). Egyrészt távozott Dodds, másrészt érdekes volt látni a Carisi-vel való új dinamikát, harmadrészt előbbi kapcsán az új visszatérő szereplő, Carisi főnöke is kavart némi sz*rt, negyedszer pedig remélem, hogy a latina csajt vissza fogják hozni, aki lebuktatta a producert. Akár a fő gárdába.

A 21×02 elég valószerűtlen, WTF-kifutással rendelkező eset volt számomra, nyilván kőkeményen felkavaró – egy nemi erőszakos ügyet az SVU még 10 éve sem így dolgozott volna fel, nem hogy 20 éve.

Ami kapcsán némiképp szkeptikus voltam, de beadtam a derekam, az a “trauma-informed interview techniques” néven futó módszer, fura volt látni, de a showrunner említette, hogy elég komolyan utánanéztek a Kavanaugh-meghallgatás után előtérbe került, a hadsereg által fejlesztett kikérdezési technikának, ami hiányában annak idején a rendőrség sem tudta sokszor megkapni az események teljesen pontos felidézését az áldozatoktól.

A 21×03 pedig ütősebb lett volna, ha nem tudom előre, hogy a Jussie Smollett-esetre épül, hiszen akkor a csavar működött volna középtájt, de cserébe itt végképp bőven kaptunk olyan kérdéseket és dilemmákat, amik elgondolkodtatták az embert, nem is sorolom, mert nagyon szépen végigmentek rajtuk, és többször is azt reagáltam volna legszívesebben, hogy “Basszus, tényleg!”.

Szóval csak így tovább a rekordévaddal!

2 hozzászólás Ne habozz!

Cole - 2019. 10. 15. 17:25

Warren Leight-nak örültem, hogy visszatért. Nekem fura volt ez a házon belüli megoldás, mivel nem teljesen ő lett a főügyész, bár Carisi főnöke és Benson még valószínűleg össze fog akadni párszor. Annak nem örültem, hogy Dodds-t is kiírják, bár én se olvastam semmit nyáron sorozatról, és lehet a színész nem akart már visszatérni.

Az első és második rész tetszett. Örültem remek vendégszínészeknek, sőt a második részben jó volt pszichológus jelenet, ahol 1-2x megjelent William Lewis (archive footage)is, bár nem tudom, hogy akik nem nézték mindig tudták-e, hogy ki volt ő Olíviának, bár ezek a jelentek nem annyira hosszúak és eléggé kidolgozottak, mivel nagyon nem foglalkoznak a karakterekkel, de azért jó ezt látni.

A harmadik rész valóban gyenge volt a történet ismeretében és nekem picit kusza is volt.

Cole - 2019. 10. 15. 17:31

Ja, és 3. részben mondták, hogy lesz új ember az SVU-nak, és ahogy nézem pont a latina csajt hozzák be, bár nem tudom, hogy főszereplő lesz-e, de az imdb.com alapján visszatérő lesz. Ha erről van infó, akkor majd írjátok meg.

Plusz azt is írják, hogy Wentworth Miller is szerepelni fog újra a sorozatban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz