login |

The Walking Dead – 10×02: We Are The End of The World

2019. 10. 15. 20:50 - Írta: winnie

36 hozzászólás | kategória: kritika,

Na, ki izgult Frances-ért? Kit érdekelt a sorsa? Ja, hogy ki az a Frances? Majd visszatérünk rá, bár jól tudom, hogy nem ő volt a lényeg a TWD eheti epizódjának történetében, hanem a testvére.

A rész egyébként, mivel félig eredetsztori volt, ezért rendhagyó, jobb is lett, mint az évadnyitó, de még messze van attól, hogy ki lehessen emelni a középszerből, főleg, mert volt egy másik fele is a történetnek. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Igazából felüdülés volt látni a zombiapokalipszis kezdő napjait, illetve az abban élők kezdeti viselkedését, és érdekes volt nézni Alfa és Béta első találkozását, de ők nem azok a karakterek, akiknek az eredetsztorija annyira izgatna. Mármint Alfáét már láttuk, Bétáról pedig tudtuk, hogy egy nagydarab vadállat és ennél több nem nagyon derült ki róla, maximum az, hogy valaki a szívéhez közel állt, és hogy honnan is való.

– You got to become them, feel what they feel.
– And what do they feel?
– Nothing.

Azért egy eredetsztorihoz kellene szerintem egy olyan karakter, aki valamilyen szempontból több, mint olykor feltűnő és néha meg is szólaló mellékfigura, ilyen alapon Alden is kaphatna hátteret, de az is kit érdekelne?

A másik szálon megismertünk két suttogót, az egyik életben is maradt. Ő lett Gamma, aki nyilván nagyobb szerepet fog kapni a folytatásban, ráadásul kapott egy dinamikát mind Alfával (lánypótlék?), mint Bétával (konkurencia?), de nem éreztem, hogy annyira penge figura lenne. Igen, egy random embert (aki pont a testvére volt, de nem hatott meg minket) feláldozott Alfáért, de ettől még nem fogok izgalomba jönni.

Eleve a Suttogók karakterizálása valamilyen szinten elvetélt (kit érdekel a sok névtelen, ágyútöltelék szektatag?), szerintem Samantha Morton többet tesz Alfa karakteréhez, mint az írók, akik inkább 2D-sítenék – tudom, hogy az anya mindig anya marad, de nekem fura volt látni a ragaszkodását Lydia-hoz.

Volt, hogy újonc karaktereket, egy epizódosakat jól hoztak be a The Walking Dead világába a készítők, azonban most a rendhagyóságtól eltekintve számomra a 10×02 laposan sült el számomra. Ha már flashback-eznek, akkor kellene valamilyen pláne a történet végére, itt pedig snassz volt annak a megmutatásra, hogy Béta gyászolt valakit.

36 hozzászólás Ne habozz!

dexike3 - 2019. 10. 15. 21:09

kicsit szegény ember Darth Vadere volt mikor győzködte Alfa Bétát a flashbackben. kár, hogy nem ágált ellene.

Quantumleap - 2019. 10. 15. 22:21

Az volt kiírva, hogy “7 évvel korábban”. Tehát nem lehettek az apokalipszis utáni kezdőnapok, hanem minimum 3 évvel utána. Lydia is idősebb volt, más is játszotta, mint az előző évadbeli visszatekintésben.

Ravagedseducer - 2019. 10. 15. 22:44

Tényleg nem tudom mi romlott el a sorozatban a 6.évad után… de számomra már sosem jön vissza a régi TWD hangulat. Látszik hogy most azért törekednek valami színvonalra de annyira érdektelen az egész… Gondolom azoknak akik korábban rajongtak Darryl, Michonne és Carol karakteréért, azoknak ez most élvezhető de számomra ők sosem lesznek főszereplők.

Ez a lassú mesélés meg amit megszoktak -hogy több nézőpontból jutunk el valahová (itt a Carol-Alpha staredown-ig) már annyira nem müködik. De legalább próbálkoznak hogy ne egy 8.évados színvonal legyen…

Csilla0422 - 2019. 10. 15. 23:01

Az egyik legjobb TWD rész volt. A történet nagyon bejött. Alpha már a kezdetben is milyen kemény nő volt. A dupla termetű férfit simán leszerelte. Ez a két becsavarodott, fura elme jól kiegészíti egymást. Jó tudni, hogy Alphanak még maradtak érzelmei. Az év anyja díj várományosa… Alpha :)

A mantrájuk ütős volt.

Gamma “megszületése” is jól sikerült. Harmadik lett rangsorban, biztos lesz jelentősége.

A színészi játék lenyűgöző volt.

Enzo - 2019. 10. 16. 00:31

Érdekes volt ez a Whisperers-centrikus rész. A jelenben megmutatták, hogy mi történt velük, visszacsatolva a megfelelő helyeken (itt is a műhold lezuhanása volt a “biztos pont”, illetve a végén visszajutottunk az előző rész végéhez), a múltban pedig Alpha és Lydia flashbackje, és megismerkedése Betával is rendkívül feszültre sikeredett.

Múlt:
– Remek volt az elején az arc/orrleharapós jelenetet vacsora közben nézni :D
– Alpha gyakorlatilag egy ilyen “bad parenting 101” gyorstalpalót mutatott be Lydiával majdnem minden párbeszédében. Megnézném egy pszichológus elemzését az epizódról, főleg a végén a “Nem volt olyan, mint én!” mondat emlegetése miatt.
– Amikor leesett, hogy Beta fiával kapcsolatban a “nem otthagyása” az azt jelenti, hogy le fogja vágni az arcbőrét és felveszi…húh, na az egy erős jelenet volt. (Továbbá jé, Betát még nem láttuk maszk nélkül – se a múltban, se a jelenben.)

Jelen:
– Tetszett, hogy visszacsatoltak a nőre, akinek múltkor Alpha otthagyatta a gyerekét. Szép lassan azért csak bekattant annyira, hogy a tesója megmentve Alphát előlépjen, és bumm! így lett a Chocapic Gamma.
(Na mondjuk hogy Frances volt a neve a tesónak, az nemtom elhangzott-e bármelyik részben :D)
– Nem is az lepett meg igazán, hogy az átlag Suttogó úgy tudja, hogy Lydiát megölte Alpha, hanem hogy Beta se tudta. :O

Pietro - 2019. 10. 16. 02:05

Szamomra ez egy 9/10-es resz volt. Flashbacket ennel feszultebbre nehezen tudtak volna irni. Rohadt jo volt az anyjanak megfelelni akaro Lydiat, es Alpha gyereknevelesi praktikait megismerni. Remekul illesztettek be a Betaval valo talalkozast is, akibol pont eleget tudtunk meg, eroltetett lett volna ha mindent a nyakunkba zuditanak. Valahogy jol kezben tartottnak ereztem az egeszet, megvolt a kapcsolat a akarkterek kozott, es a mult-jelen reszek kozott is. A jelenes reszek egy picit elmaradtak a flashbacktol, mert bar ott is megvolt az osszekapcsolas a ket, gyereket elveszito no miatt, de Gammat nem talaltam eleg erdekesnek.

Krityo - 2019. 10. 16. 09:47

Annyira rossz lett ez a sorozat… Nem hittem el, hogy van ennél lejjebb… Borzasztó, gagyi, nézhetetlen… Ezzel a résszel végleg abbahagytam ezt a szart!!! Hihetetlen mivé lett a világ egyik legjobb sorozata!

Henrix - 2019. 10. 16. 11:31

Hát igen, nem csoda hogy Amerikában egyre dőlnek a mínusz nézettségi rekordok.. Szerintem sokan már csak megszokásból nézik a twdt,valószínűleg ők sem sokáig. Az egész kezd nagyon uncsi lenni ha csak nem újitanak be valamit Negannal. Benne van még reményem, talán megmentheti a sorozatot.Ez az egész suttogó vonal alfával nem elég érdekes hogy kitöltse az egész évadot meg a következőt is? Michonne is távozik, Maggie meg visszatér de minek?

winnie - 2019. 10. 16. 11:40

azt azért jelezném, hogy azért dőlnek a mínusz rekordok, mert negan megjelenése után 50-60% néző elment. a mostani csökkenés csak afféle evolúciós jelenség. nyilván nem stagnál évadon belül a twd, ami kritika, de ha nincs az a nagy esés két éve, akkor még mindig bőven az 1. évados szint fölött lenne a sorozat. szóval a probléma gyökerei nem a “most”-ban vannak.

dexike3 - 2019. 10. 16. 12:31

@Henrix:
szerintem a Michonne távozásával ezt a Surrogós(köszi winnie még egyszer) vonalat zárhatják majd le, vagy a Rick filmnek ágyaznak majd meg. ki tudja. a Maggie vonal pedig biztos a Georgie szál miatt (is) tér vissza.

azt viszont sajnálom, hogy a TWD-ben és a FTWD-ben is megjelent helikopteres szál csak “vásznon” lesz kibontva (ugye Rick miatt).

Joco1114 - 2019. 10. 16. 14:43

Egy érdekes jelenet volt benne: amikor Alpha felhúzta (a leendő) Beta sapkáját, majd ezzel a mozdulattal vissza is húzta. :D Mit láthatott? Valszeg nem véletlen, hogy még nem láttuk az arcát. Nem száradt még le nagyon a fia bőre? :-/

Geza Kovacs - 2019. 10. 16. 23:38

Nagyon rossz, pfej. A Trónok harcából nekem csak 1 rossz évad keletkezett a végén, de legalább azzal ráhagyták. Ennek meg már az utolsó (legalább) 2 évada se volt jó, és csak húzzák tovább.

Shred - 2019. 10. 17. 09:36

Nekem nagyon tetszett ez a rész. A sok városépítő, új hazát formáló politikai dráma után végre megint egy alap horror epizód zombikkal, belekkel, mint a régi jó filmekben.
Azt honnan lehet tudni, hogy a fehér pólós Beta fia volt? A fotó alapján sima haverok is lehettek, akik együtt húzták ki valameddig – vagy ez ismert info?

winnie - 2019. 10. 17. 09:59

“Azt honnan lehet tudni, hogy a fehér pólós Beta fia volt”

sehonnan, ha valami biztos, akkor az, hogy nem a fia volt:) haver. ápoló. szerető. testvér. egyéb társ, bárki lehetett, de nem a fia.

irgum76 - 2019. 10. 17. 10:58

már mér ne lehetett volna???

Enzo - 2019. 10. 17. 11:13

Ezt én se értem, miért ne lehetett volna a fia?? (lásd a fenti kommentem, én is alapból úgy fogalmaztam, hogy a fia)

winnie - 2019. 10. 17. 11:15

akárki is az, nagyon közeli és rendszeres kapcsolat volt köztük, ergó a családtag alapból ki van zárva, de ha mégsem, akkor is biztos, hogy nem gyerekről van szó, hiszen ha felnőtt fia lenne, akkor nem lenne róla olyan képe, és nem lenne vele jó a kapcsolata.

irgum76 - 2019. 10. 17. 12:12

Winnie:

nehéz gyerekkorod lehetett ha még csak el sem tudsz képzelni egy normális apa-fiú kapcsolatot :)

Enzo - 2019. 10. 17. 13:59

Na most direkt visszanéztem a jelenetet, de nem lettem okosabb. Viszont @winnie eskü nem értem, amiket írsz :D

“nagyon közeli és rendszeres kapcsolat volt köztük, ergó a családtag alapból ki van zárva” -> miért?

“ha felnőtt fia lenne, akkor nem lenne róla olyan képe, és nem lenne vele jó a kapcsolata” -> szintén miért?

Én tényleg próbálom megérteni, hogy ezt mire alapozva írod, vagy hogy én nézek-e be valami nyilvánvalót, de ötletem sincs. (7 évvel voltunk a múltban, tehát pár évvel a járvány kitörése után.)

Ravagedseducer - 2019. 10. 17. 14:57

Az nekem sem világos miért veszitek biztos ra hogy a fia volt.. én először nőnek néztem a képen, gondoltam hogy a felesége. Aztán mondták hogy “him”, akkor meg gondoltam hogy Beta a férfiakhoz vonzódik :D nem gondoltam hogy a fia lett volna. De lehetett valami legjobb barát/testvér is gondolom. Ha meg a fia volt akkor említhetnék, nem? Az egész zavaros.

winnie - 2019. 10. 17. 15:27

Ravagedseducer: azt nem veszi senki biztosra, hogy a fia. egy valaki írta, mert valamiért azt hitte. ennyi. természetesen nem a fia. ez szerintem senki másban nem merült fel.

Mate4182 - 2019. 10. 17. 15:28

en vegig azt hittem hogy a batyja …

magyarazatot! :D

winnie - 2019. 10. 17. 15:33

irgum76: olvasd el, hogy mit írtam. időt rabló, ha valaki direkt flame-elni akar.

ha felnőtt lenne, akkor nem lenne normális kapcsolata, hiszen nem a családjával élt, problémái voltak, kezelésre szorult. egy eltávolodott felnőtt fiúhoz (aki, mint írtam, a kora miatt alapból ki lehet zárva) nem kötné őt ilyen kapocs.

adja magát, hogy vagy egy másik ápolt volt, vagy olyan, aki gondozta őt. vagy teljesen mindegy. vagy később elmondják.

winnie - 2019. 10. 17. 15:34

Mate4182: a testvére simán lehetne, de mint írtam, a családi kapocsnál szorosabb kapcsolatait is lehettek, márpedig ez kimondottan szoros volt.

(nyilván egyébként teljesen mindegy, hogy ki volt az. a szívéhez közel állt.)

winnie - 2019. 10. 17. 15:41

enzo: így mondjuk már világosabb, mert szerintem csak az van, hogy nem volt mindenkinek egyértelmű az írói szándék, miszerinta helynek jelentősége van, és hogy Beta bentlakó volt (mert a fényképet nem magával cipelte, hanem az eleve ott is volt), és innen fel lehet rajzolni nagyjából egy háttértörténetet, és azt, hogy mondjuk hogy viszonyulhatott a rokonaihoz, stb.

irgum76 - 2019. 10. 17. 15:52

akar a franc flémelni ott volt a szmájli a végén

de nem értem miért zárod ki radikálisan azt, hogy a fia is lehetett
de nekem mindegy felőlem az ükapja szobatársának a unokaöccse is lehetett vagy kiderül vagy nem

winnie - 2019. 10. 17. 16:06

azért mert nem kisgyerekről van szó, és béta túl fiatal ahhoz, hogy felnőtt fia legyen. (de ha alapból valaki mondjuk alkoholista, akkor, mint írtam, nem az a jellemvonása, hogy a családjának él és tökéletes kapcsolatot ápol a gyerekével. mivel az illető ott halt meg, ezért olyan volt, aki alapból azon a helyen volt.)

irgum76 - 2019. 10. 17. 16:38

na majd este megnézem újra, hogy miért is volt alkesz
gondolom akkor az egy elvonó lehetett

Enzo - 2019. 10. 17. 17:24

Na, így már értem, hogy mire gondolsz, köszi! (Valszeg csak az Alpha-Lydia kapcsolattal állította párhuzamba az agyam a dolgot, azért lett belőle apa-fia kapcsolat.)

irgum76 - 2019. 10. 17. 18:59

baromira részletkérdés és semmi köze a sztorihoz
de a kép egy vitrinben volt amiről kikaparták az arcokat ergo nem úgy volt alapból betéve
a képen két ember szerepel egy iskola előtt
Béta lehet most kb 45-50 éves 7 évvel korábban lehetett egy kb 16-20 éves fia
valószínűleg nem alkesz mivel egyszer sem mutatták piásan pedig egy alkoholista pont ilyen időszakban nem fog lemondani az italról
az objektum egy kórház volt nem elvonó és/vagy pszichiátria hiszen ha jól láttam volt benne műtő felirat is
és kb 3 évvel a kitörés után nem hinném, hogy ott dekkolnának még mindig egy helyben
az én elképzelésem az, hogy ott húzták meg magukat a szmájlis pólóst elkapták a zombik és ezért Béta nem akart továbbállni

Uff

Csilla0422 - 2019. 10. 17. 19:02

Én arra tippeltem, hogy Beta pasija volt. A részben nem derült ki, hogy ki volt ő. A Talking Deadben mondták, hogy a legjobb barátja volt.

winnie - 2019. 10. 17. 19:46

irgum76: nem tudom, hogy alkesz-e, lehet, hogy komolyabb, de a kép mögött amolyan alkoholista parancsolatba illő szavak voltak egy táblán. (de ha valaki elvonón van, akkor épp az a lényege, hogy nem iszik.) az, hogy az épület mi, azt nem tudom. a gumiszobához hasonló helységre emlékszem, de részletekre nem. béta kapcsán ryan hurst korából indulok ki, plusz a flashbackes viselkedéséből, stílusából.a kép kapcsán csak arra célzok, hogy azt itt tartották. nem úgy került oda, hogy béta magával hurcolta heteken, napokon vagy éveken át. és épp a kép helye miatt lehet arra gondolni, hogy báta azóta ott volt. ami tök érthető, ha 1. nem százas, 2. ha kötődött a helyhez, 3. tökéletes fedeletet biztosított neki. mert ugye az egy helyben maradás az alapállapot, nem a vándorlás. ő biztosan már jó ideje bentlakó.

Emanci Pál - 2019. 10. 17. 21:52

Szerintem a kezdő epizóddal ellentétben ez a rész rendben volt. Nem volt fantasztikus, de a középszerből nálam már kiemelkedett.
Az mondjuk furcsa, hogy a suttogókkal foglalkozó epizód idáig lényegesen jobb volt, mint a civilizált emberekkel foglalkozó. Persze ők az ismeretlenek, viszont pont ezért kevésbé is érdekesek a karaktereik. Meg ez vissza is üthet abban az esetben, ha a jövőben a két szék közé esnek (ha a misztériumot leveszik róluk, de kidolgozni viszont nem sikerül őket úgy, hogy továbbra is fenntartsák az izgalmat).
Nekem személy szerint Béta és Alfa találkozásának története tetszett, Alfáról már tudtunk dolgokat a lányán keresztül, de Bétáról eddig szinte semmit. És ennyinél pont be is fejezhetnék a Béta eredettörténet szálat, kötődött valakihez, neurotikus (volt), jó, hogy ezt megmutatták Bétából, de ennyi alap szerintem bőven elég a karakternek.
Gammával viszont nem tudok mit kezdeni. Egyfelől érdektelen a számomra, egy lány, aki a csapatért (és a saját előmenetele érdekében) feláldozza a saját testvérét, oké, suttogóéknál gondolom adekvát, de nincs benne semmi plusz, másfelől pedig Alfa egyfajta gyerekpótlékként tekint rá, ez viszont a sírós-viaskodós résszel gáncsolja a rideg és kegyetlen szociopata karakterét, arról nem is beszélve, hogy nem volt levezetve, hogy miért is látja ilyen mértékben Gammában a saját lányának egyfajta alteregóját.
Röviden, szerintem egyértelműen jobb volt ez a rész, mint az első, jött is a fellélegzés, de azért még bőven maradtak bennem kérdőjelek a sorozat későbbi epizódjaival kapcsolatban, mert a kolóniákra a sorozat még nem tért vissza és remélem, hogy amikor megteszi (pl következő rész) befejezi azt a dagonyázást, amit a “menő” gyakorlatozás, Gabriel atya és Eugine-Rosita jóvoltából produkált.

winnie - 2019. 10. 17. 22:07

szerintem egyszeruen csak rendhagyosagrol van szo. amikor egy resz javareszt informal, amikor uj dolgokat muatat meg, amikor tortenetvezerelt, akkor az jobban bejon a tobbsegnek. ha visszakerulunk a rutinba, akkor mindegy, kirol fog szolni.

Nézőke - 2019. 10. 19. 23:36

winnie-nek ihaza van. Nem lehet a fia.
Ugyanis Alpha az erdei jelenetnél valami ilyesmivel fakad ki Bétának: “Tudod te milyen érzés elveszíteni egy gyereket?”
..és ugye ilyesmit nem kérdezünk attól,aki elveszített egy gyereket.

kiss - 2019. 10. 22. 08:41

Unalmas számomra 10 perc alatt átpörgetek egy részt, ilyenkor kell már kiszállni a sorozatból:D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz