login |

Arrow: kezdett a 8. évad

2019. 10. 16. 21:50 - Írta: Necridus

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Az utolsó. Ez annyira nem lenne nagy szám, ha egy úgymond átlagos sorozatról lenne szó, de az Arrow egy új kor kezdetét jelentette, mondhatni megreformálta a szuperhősök szerepeltetését a tévében és utat nyitott előttük más platformokra is, és nem pusztán kielégítette az igényt a műfajra a Smallville óta talán először, de még növelte is.

Nem véletlen, hogy a később csatlakozó The Flash, Supergirl, Legends Of Tomorrow, Batwoman szériákkal karöltve (+1 Black Lightning, + 3 az animációs Vixen, Freedom Fighters: The Ray és Constantine sorozatok, meg jöhet az új spin-off) sorozatos univerzumot épített maga köré.

Egyszerű igazságosztós, kettős életével küzdő főszereplős sorozatnak indult a széria (a pilotkritika itt található), ahol egyetlen egy városrészt igyekezett megvédeni a főhős, miután hajótörése és öt éves kirekesztettsége után visszatért Star(ling) Citybe. Korábbi életéből ismert mindenkit, azonban új énjét senki sem.

Mára pedig már családja lett, barátai, társai, követői és a társadalom szemében a törvényen kívüliből egy hőssé nőtte ki magát, és nem egyszer mentette már meg az egész univerzumot. Ahogy most is így kell tennie. Az utolsó, 10 részes évadban Oliver Queen azért küzd, hogy megmentse az egész világot annak ellenére, hogy tudja, mi vár rá. A stáb azt ígérte, minden epizód filmszerű lesz és egy-egy évadra fognak visszaemlékezni velük, mi pedig heti kibeszélőkkel fogjuk ezeket követni.

Lássuk is, hogyan kezdte a záróévadját. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Gyakorlatilag úgy, mint a pilotot. Oliver rohan a szigeten, és a halászok megmentik, majd Starling City-ben találkozik édesanyjával. A Batman maszktól eltekintve minden olyan, mintha a múltba került volna, de aztán sorban csepegtetik az eltéréseket az eredeti történettel kapcsolatban.

Majd a E2-s Laurel jelenik meg, valahol a 10. percnél, és ő ejti el az infót, hogy a Föld-2-n vagyunk. Innentől kezd kitisztulni a kép, mert előtte egyszerűen zavaros volt. Nem mondták, hogy ez a múlt vagy sem, Oliver se tűnt úgy, hogy teljesen érti, hol is van.

Rengeteg easter egget kaptunk nemcsak az első évadból (Moira, Malcolm, Tommy, Walter, Felicity megjelenése, Undertaking, Oliver láncos jelenete, a buli), de az egész univerzumból is (láttátok, hogy Laurel bunkerében milyen jelmezek voltak a háttérben?). Ezek nagyon szórakoztatóak voltak, rengetegen lehetett nagyokat mosolyogni…

… a sztorin viszont kevésbé. Szomorú, hogy csak 10 epizódot kapott az évad, mert látszik rajta, mennyire sietnek. Az első évad történéseit leerőltették a torkunkon egyetlen epizód alatt (csak itt Tommy volt a Dark Archer, Chase pedig a Föld-2 Arrow-ja), ami önmagában nem lenne baj, csak semmilyen drámai jelenet nem tudott szívbemarkolóan hatni.

Emellett pedig a flashforward is folytatódott. Mia és társai először dolgoznak a falak lerombolása óta egy csapatként a szemünk előtt, és látszik, hogy van még hova fejlődniük. Ők Deathstroke-kal kell, hogy megküzdjenek, Diggle fiával, aki hozza névrokona aljasságát és brutalitását, de azért sokat kell még látnunk belőle, hogy elhiggyük, méltó a névre.

A rendezés ismét James Bamford kezében volt, úgyhogy vártam a kiemelkedő képeket. Meg is volt például Miáék esetében, amikor Deathstroke átvágta a nyilat, vagy amikor Oliver és Tommy, illetve Oliver és Chase küzdöttek egymással, de néha voltak olyan béna jelenetek, mint például az, amikor a csapat betört, és először megálltak a bejáratnál, mintha nekem adnának jó lehetőséget a screenshotra a poszthoz, aztán kezdtek csak el harcolni.

Egyébként az megvan a készítőknek, hogy pár éve már felfedték a Flash-ben, hogy Oliver apja, Robert az íjász ebben az univerzumban, most meg úgy, ahogy van, megfeledkeztek róla, és berakták Josh Segarrát a szerepre?

Az epizód végén Laurel, Diggle és Oliver maradtak a Föld-2 egyedüli túlélői, mert az univerzumot elérte egy vöröslő hullám, ami elpusztította az egészet a lakóival együtt. Aki képregényszűz, izgatottan várhatja, mi is ez, aki meg már túl van a Crisis On Infinite Earths-ön, az izgága gyereként leste, ahogy elpusztul a világ.

Tippre vegyes lesz a fogadtatás, fog kapni jó és rossz kritikát is ez az epizód. Szerintem szórakoztató volt, de valahogy nem az igazi történetmesélés szempontjából, nem is beszélve arról, hogy a “sorozatban sorozat”-felépítés továbbra is jelen van a flashforwardokkal, csak most már nincsenek öregített karaktereink, így (egyelőre?) abszolút elszigetelt az a szál. Ahogy Stephen Amell mondaná:

1 down, 9 to go.

23 hozzászólás Ne habozz!

jessm - 2019. 10. 16. 22:23

Szerintem Robert nem él, és ezért volt Adrian a Hood .

Lehet, hogy volt benne egy kis sietség, de szerintem pont elég volt ennyi E-2ből. Az meg, hogy a rész végén semmivé vált E-2, megmutatták, hogy valós fenyegetésről van szó.

Dignnek tetszett a belépője, bár sejtettem, hogy E-1 Digről van szó.

Amúgy nem biztos, hogy csak Laurel menekült meg, hiszen Jesse Quick és Harry is még megjelenhet a Flashben.

A jővőbeni szál pedig kezdésne jó volt, majd meglátjuk hova fut ki.

Öszzeségében jó volt a rész rengeteg nosztalgiával.

Anonymus - 2019. 10. 16. 22:33

Iszonyatosan hatalmasat csalódtam az Arrowban és a készítőkben, akik azt hiszik, hogy mindenki néz mindent a sorozataik közül és akit netán nem érdekelnek a crossover epizódok és kihagyja őket, azt jól telibe sz*rják.
A 7. évados crossover ismerete nézlkül élvezhetetlen.

DarkEagle - 2019. 10. 16. 23:01

Na, így kell évadot kezdeni. Igen voltak benne érdekes dolgok de ezt már megszokhattuk 8 év alatt de összességében erős kezdés volt. Rám azért hatással volt hogy újra láthattuk Moirát, Tommy-t meg Malcolmot is. Az meg különösen hogy kiderült hogy Thea túladagolta magát. Dig belépője meg zseniális volt. Nem emlékszem mikor volt utoljára ilyen vicces. :D

A jövőben játszódó szál nem volt nagy kunszt igazából de azt megmutatta hogy miért velük kéne csinálni a spinoffot a “Green Arrow and the Canaries” helyett. Igen elvileg ez lesz a spinoff címe még képregényes borítót is csináltak hozzá. Akit érdekel menjen fel Marc Guggenheim Twitterére. Nem mondom hogy szar hogy Mia zöld Íjász nevet használja de ha már adtak neki egy menő Blackstar nevet akkor használhatná azt is. GA név ide vagy oda Blackstar néven is folytathatná az apja küldetését. Na de mindegy. Ami nagyon zavart az Dig Jr baromság hogy ő akar lenni Deathstroke. Minden volt csak az nem. Volt 1-2 menő mozdulata de nem látszik rajta hogy félelmetes lenne.

Visszatérve a jelenbe. Nyilván várható volt a sok utalás, easter egg miegymás, azoknak örültem is de remélem nem ennyiből fog állni az utolsó évad mert ha ugyan azt akarom látni amit anno akkor elkezdem elölről. Most nem panaszkodok mert tetszett amit láttam de azért na, ne essünk át a ló másik felére.

A Batmanes dolog az elején érdekes volt de nem igazán tudtam mire vélni.

Aki látta a Flash eheti részét annak kiderült mi volt a piros cuccli ami elporlasztott mindenkit a “csettintés” után. :D Elég jól megoldották azt meg kell hagyni.

Mondjuk az engem is érdekelne hogy mi lesz most Wells-szel meg a lányával bár utóbbi elvileg Jay-nél edz Föld-3-on. Mert tavaly vagy mikor Jay mondta hogy valami csajt tanít hogy ő legyen az új Flash. Na meg Wells-éket nem kell félteni tudnak magukra vigyázni meg elvileg van nekik is dimenzió izéjük amivel járkálhatnak máshová.

Szóval ja, jó volt de innentől már csak jobbat akarok látni.

@Anonymus: Szerintem az nem a készítők felelőssége hogy úgy írják meg a sorozatot hogy ha kihagysz részeket ugyan úgy megértsd mi történik. Az a te hibád egyedül. Más sorozatot pedig nem kell nézned hogy értsd mi folyik az Arrow-ban. Főleg mivel eléggé szájbarágós amúgy is. A tavalyi crossover ismerete nélkül is teljes mértékben érthető mi folyik itt hiszen a többi részben végig arról beszéltek tavaly is hogy Oliver meghal, fel kell áldoznia magát Kara és Barry meg az univerzum érdekében mert jön a Krízis ami elpusztít minden univerzumot.

Ayrons - 2019. 10. 16. 23:13

A Flash második évadában Zoom leleplezte a Zöld Íjászt aki Oliver apja volt. Majd nyilvánosság előtt végzett vele.

Plusz a Föld 2es gonoszok 90% Barry elintézte.
De lehetséges, higy ezután lett egy új Íjász.

Anonymus - 2019. 10. 17. 08:31

DarkEagle: Az nem tetszik, hogy itt az utolsó 6. 7. évadban mennyire elkezdték beleszőni a crossovert a fő történetszálba. Engem nem érdekel más szuperhősös karakter meg sorozat, csak az Arrow, ezért nem is nézem a crossovereket, erre mit kapok a 7. évad végén??
Sajnos a crossoverbe tervezik befejezni a sorozatot is, ugyhogy szerintem nekem ez az utolsó évad kimarad. Kár érte, az elején még milyen jó volt, amikor nem más szuperhősökkel bohóckodott.

Mate815 - 2019. 10. 17. 09:34

Nagyon király volt ez a kezdés. Jó volt látni a régi szereplőket, Oliver-Diggle páros ismét faszán működött! Én imádom, hogy ennyire rágyúrnak a crossoverre, epic lesz! Egyedül a jövőbeni szál kuka, kár, hogy egyáltalán időt pazarolnak ezekre a zs vonalas gagyi arcokra.

motch - 2019. 10. 17. 10:32

Én csak egy valamit nem értettem soha, mi az istenért nem költöznek el az emberek starling cityből, az a hely durvább mint Irak maga a földi pokol még gotham-nél is rosszabb.

DarkEagle - 2019. 10. 17. 11:46

“Sajnos a crossoverbe tervezik befejezni a sorozatot is”

Ez nem így van mert a crossover után lesz még 2-3 rész elvileg. 2 tuti. Szóval nem a crossover zárja őket. Egyébként azért most ez egy fontos crossover mert rebootolják vele a többi szériát is. Mármint a képregényben ez volt és elég nagy bs lenne ha itt nem tennék meg. A crossover a többi Arrow részben nem kap akkora szerepet azért mert mégis csak Arrow a címe de az hogy lesznek utalások meg beszélgetnek a Krízisről szerintem az nem akkora gond. Mondjuk én nagyon várom a crossovert de félek is hogy elcseszik a világ egyik legjobb sztoriját. Na meg ha már 8 évig kibírtam az Arrow-t akkor végig is nézem.

Mate4182 - 2019. 10. 17. 13:24

Egyébként azért most ez egy fontos crossover mert rebootolják vele a többi szériát is. Mármint a képregényben ez volt és elég nagy bs lenne ha itt nem tennék meg.

bar en nem a DC pincejebol irok mint beepitett Marvel-kem szoval nincsenek olyan infoim mint neked, de mint laikus nezo mondom

nem ugy ismertem meg a CW sorozatait mint amik olyan baromi pontosan nyomon kovetnek a kepregenyeket, szoval szerintem ne dobalozz reboot dumakkal amig nincs barmifele alapja (ami tobb mint vmi instasztori vagy comment)

Zoli - 2019. 10. 17. 14:42

Megérte az utazás az utolsó évadig.
Ez a rész a hangulat a bajtáársiasság a nosztalgia a jelenlegi sakktáblaés figurék minden klappolt nekem.
Mindig rövid évad kellett volna 14 rész max.

vargabuci - 2019. 10. 17. 22:05

Azt senki nem említi meg hogy Colin Donnell lubickolt a gonosz szerepben?
Szerintem nagyon erős kezdés volt. Nem értek egyet a kritikával “semmilyen drámai jelenet nem tudott szívbemarkolóan hatni.” Oliver amikor elbúcsúzik anyjától, vagy utána Moira elporladása, vagy Oliver arca amikor felismeri hogy Tommy a Dark Arrow.. nagyon jól felépített jelenetek voltak.

Ela1010 - 2019. 10. 18. 20:35

En se a flash-t, se a supergirlt nem nezem. De a crossovert megneztem, mert ugye eleg sokban kihat az Arrow- ban a tortentekre.De mikor a crossovert neztem, az sem volt nagyon ertheto szamomra, mert ott viszont a másik 2 sorozatbol is voltak szereplok, tortenesek, amik ismeretenek hianyaban az egesz egy ertelmetlen katyvasz. Addig volt jo, mig nem volt crossover.
A flashforward egyáltalán nem erdekel.
Azt sem ertem, hogy az utolso reszben Felicity elmegy Oliverhez. De hová? A fold2- re? Ami elvileg ebben az uj szezonban mar megszunt letezni.

DarkEagle - 2019. 10. 19. 12:52

Felicity a jövőben ment el Oliverhez amikor Oliver már letöltötte azt idejét a Monitorral. Nyilvánvalóan az a jelent a crossover vége felé lesz. Szerintem onnan kezdődik majd a happy end számukra. Mert az szinte 100% hogy happy endet kapnak elvégre ez CW.

Vas - 2019. 10. 20. 08:01

Ha univerzumot épít egy csatorna, kellenek a crossoverek. Máshol is így van. A kisregényeknél meg aztán pláne. Nagyon kevés olyan képregény jelent meg, ahol be lettek volba crossoverek, még jó, hogy erre épül az évad, pláne, hogy a Flasht is erre alapozták az első rész óta. Én kifejezetten örülök, hogy végre azonos a fő szál

Ela1010 - 2019. 10. 23. 19:33

DarkEagle- Valószínűleg igazad van, de hogy letezhet Oliver a Monitor utan, a jövőben, ha elvileg a Monitor látta meghalni? Ez eléggé ellentmondd egymásnak. Elmondja Olivernek, hogy latta meghalni, viszont evekkel később elviszi Felicityt hozzá.

VvD - 2019. 10. 23. 20:23

Na így kell utolsó évadot csinálni. Nagyon tetszik, hogy ez alatt a pár rész alatt végigvesznek minden helyszínt és régi karaktert még egy utolsó szereplésre. Nagyon várom a jövő heti Nanda Parbat részt :)

Azt nem értem mondjuk, hogy a Monitor miért ilyen köcsög? Picit fura tényleg, hogy így játszadozik Oliver-rel. Simán megszerezhette volna maga ezeket a dolgokat, ha már akkora ereje van, hogy Supergirlt is a helyére teszi. Ez valami felkészítés lehet vagy mi?

damien. - 2019. 10. 23. 22:57

De Monitor oda viszi az idoben, ahova csak akarja, nem? Tehat siman elviheti Oliverhez.

jessm - 2019. 10. 25. 18:24

damien: a sorozatban még nem tisztázott , hogy mit tehet meg és mit nem a Monitor. De mindegy is, mert ez inkább arról szól, hogy Olivert felkészítse és nem arról, hogy ő csináljon meg mindent.

Fekete Richárd - 2020. 01. 18. 09:33

Azért az egy érdekes felvetés a crossoverre nézve hogy ha elméletileg minden megsemmisült, és elpusztúlt, egy földön kívül amit Oliver teremtett (amire ő úgyebár nem térhetett vissza (tehát lényegébe nem is létezett) legalábbis a földön élök tudatába, akkor ha ez alapján erről a földről megyünk át 2040-be (mivel feltételezük hogy minden elpusztúl) akkor visszatekintve Mia Smoke karakterére, hogyan is élhet a jövőben, mikor az új világban ami létrejött csak az apja nem létezett? Én nekem ez a része kicsít zavaros.

DarkEagle - 2020. 01. 22. 12:07

@Fekete Richárd: Egyrészt, igen minden Föld elpusztult de Oliver nem csak egyet hozott vissza hanem az egész Multiverzumot. Láthattad a crossover végén. Plusz Twitteren Marc Guggenheim megerősítette, hogy a szereplők nem tudják még hogy létezik a Multiverzum, ők azt hiszik csak egy Föld maradt. Másrészt ahogy már írtam a crossover kritikánál is, csak azért mert Oliver meghalt nem jelenti hogy Mia nem létezik. Mia már jóval a Crisis előtt élt sőt nagyjából 1 éves lehetett mikor a Crisis beindult. De mivel apuci resetelt mindent így minden a helyére került de az apjának ehhez az életét kellett adni. Ami gyakorlatilag nem igaz mert Oliver egy Spectre volt vagyis szó szerint egy szellem ergo alapból nem is élt. Mert ugye a crossover 1. rész végén már meghalt és a purgatóriumba ment érte Dig és Mia plusz Constantine és ott találkoztak az eredeti Spectre-vel. De a valódi Olivert ugye Sarah és Mia feltámasztotta csak a lelkét nem tették bele a testébe. Gondolom az már nem történt meg vagy csak nem tértek ki rá. Oliver meg nagyon is létezett 8 évig hősködött az nem veszett el hiszen a többi hősre is ugyan úgy emlékeznek az emberek sőt most még inkább.

kriol - 2020. 01. 24. 16:32

Srácok, most esik le, hogy a Crisis végén Diggle-nek két gyereke volt, az egyik Sara, aki ugye a Flashpointban annak idején eltűnt és lett helyette JJ. Én nem is figyeltem meg akkor annyira, azt hittem, hogy ez így helyreállt, s a másik gyerek biztos Connor. De ezek szerint nem Connor, hanem JJ volt a másik gyerek, tehát megmaradt nekik mindkét saját gyerek. Jól értem?

Necridus - 2020. 01. 24. 17:02

kriol:

Sara és JJ biztos, hogy John és Lyla gyermekei, Connor adoptálását pedig egyelőre nem tisztázták. Most csak azt tudjuk, hogy JJ és Sara a gyerekeik, Connor pedig ott van 2040-ben a csapattal.

Silver - 2020. 01. 29. 13:44

Szép lezárás volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz