login |

Pilot: Limetown

2019. 10. 17. 21:10 - Írta: human

3 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

It’s like a graveyard with no bodies.

Mi lenne, ha fognánk egy jobb X-akták történetet, és széthúznánk egy évadra? A Facebook Watch megpróbálja képileg is bemutatni, de a sorozat (amit itt bárki nézhet) valójában nem ott kezdődött.

A Limetown eredetileg egy podcast volt, amit a Serial ihletett. Utóbbi egy oknyomozós újságírói nyomozást mutatott be, és ebben a stílusban íródott a Limetown (itt beszélnek róla a készítők), csak kitalált történettel. Ami kicsit szárazzá is tehette volna, mégis az Apple Podcast legnépszerűbbje lett 2 hónap alatt. Érthető módon: bárhol könnyen fogyasztható rejtélyt hozott heti szinten kibontva.

Mi is a sorozat alapja tehát? Létezik egy kisváros (a név gondolom egyértelmű, persze, hogy Limetown), ahol rengeteg kutató és a családja élt nyugodtan. Vagyis inkább ki tudja hogy teltek a mindennapjaik addig a percig, amikor mindenki eltűnt a városból. Nyom nélkül. Köztük a főszereplő nagybátyja is, aki közel állt hozzá.

15 évvel járunk a nagy eltűnés után, de a személyes kapcsolata miatt természetesen a főhőst nem hagyja nyugodni a téma. Nehéz is úgy feldolgozni valamit, ha az megmagyarázhatatlan. Továbbra is nyomoz az ügyben, és a legújabb állóvíz megzavarása közben egyszercsak feltűnik egy nyom. Egy túlélő. És innen indul be igazán a sorozat, legalábbis a második rész alapján.

Mondjuk az első epizód cliffhangerje előtt is átjön már valami hangulat, ahogy egyre több minden derül ki a városról. Például valahol 10 perc környékén megtudjuk, hogy a főtéren elégettek valakit, mielőtt eltűntek. Ilyesmi, az információkkal lassan zsigeri szintre menő hangulatot kell elképzelni, ami azért valahogy mégsem üt. Mármint ha valakit elkap a rejtély, akkor szerintem sima dara, de ha nincs épp ráhangolódva, akkor jobban előjönnek a sorozat negatívumai is.

Konkrétan nem érződik vizuálisnak a Limetown. Tényleg olyasmi, mintha valaki a podcast felvételéhez (mondjuk ki: a rádiójáték ismételt feltalálása ez a zsáner) csinált volna egy képi változatot, de nem tette hozzá azt, amitől a sorozatok és filmek audio-vizuálisak. Ez eddig egyszerűen csak illusztráció, de persze jól kivitelezve.

Nem a fényképezésbe, vagy a színészi játékba kötök, mert ebben erős a sorozat, hanem egyszerűen csak nincs benne valami plusz, ami miatt nézni akarnám, nem csak hallgatni. Nem tudnám megmondani mi az, de egy hiányt éreztem közben.

Olyan 6/10 környékére lőném, és tudom, hogy ezt a napokban sokat mondtam, de szerintem mégis érdemes belenézni, mert ha a rejtély üt, akkor bizony gyors szippantás lehet belőle. És még csak fizetni sem kell, az egész a Facebook Watch-on megy ingyen.

3 hozzászólás Ne habozz!

dukyka - 2019. 10. 17. 21:56

Nekem tetszett, bár egyetértek azzal, hogy nem elég vizuális. Pár hete hallgattam meg a podcastet, szóval lehet, hogy ismeretlenül kevésbé jött volna be. Jessica Biel sokat dob rajta.

korum - 2019. 10. 17. 23:44

A podcast jó volt (állítólag a 2. évad nem, de azt még nem hallgattam…)… kiváncsi vagyok.

noinipo - 2019. 11. 14. 11:16

Én végig néztem, mert a sztori érdekelt. Mivel max 30 percesek az epizódok, így nem hosszú. Viszont vizuálisan furcsa, látszik rajta a költségvetés mérete, de nem olcsónak mondanám, hanem furcsa az egész. De mindenképp van hangulata. Nem bántam meg,érdekes volt és totál más, mint amik mostanában mennek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz