login |

Nancy Drew: 2 rész után

2019. 10. 18. 21:58 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: 2019/20, kritika, pilot-mustra,

Ez mondhatni az én pilotkritikám human írása után, mert ez volt az utolsó pilot ebben a nagy, őszi nekibuzdulásban, és nem tudtam volna mivel párosítani a “második blikk”-et, így egy füst alatt tudom le a két posztot. Meg aztán kíváncsi voltam arra is, hogy az első rész után a második mennyire árnyalja a képet.

Szóval, a CW újoncát akár új Veronica Mars-ként is lehetne címkézni, hiszen egy tini nyomozólány a főhős, aki (ügyvéd) apjával él együtt és belekeveredik egy gyilkossági ügybe, s hogy tisztázza magát a gyanú alól, elkezd nyomozni.

Ennyi, pofonegyszerű a koncepció, amire ráhúzták ezt a majd 100 éves ponyvakaraktert, nagyjából a Riverdale-es megközelítést alkalmazva, miszerint az írott alapanyagot csak laza ugródeszkának használják a főhős számára, akit modern és nagyon hangulatos kisvárosi környezetbe helyeznek. És ugye a Riverdale (vagy Twin Peaks?) párhuzamra a körítés és a stílus is ráerősít valamennyire.

A csavar ugye a természetfölötti (vagy legalábbis valami olyasmi) behozása. Ugyanis nem csak a helyi gazdagember feleségének megölésének ügye lesz középpontban, hanem Nancy-t jelenések zaklatják, amik kapcsolatban lehetnek egy korábbi bálkirálynő öngyilkosságnak látszó halálával. Tényleg valami szellem kísért? És ha igen, annak a halálesetnek köze van a mostanihoz? Történt valami disznóság a múltban?

Mindezt narrálós köntösbe burkolják, hogy halljuk Nancy valódi gondolatait, illetve agyalását az üggyel kapcsolatban, illetve meglepően kevés karaktert vezettek egyelőre fel: az 5 barát/gyanúsított mellett az apa és az áldozat férje van kiemelve (és minimálisan a főrendőr), ergó minden, ami történik, közöttük történik, és cseppet sem meglepő módon kiderül, hogy többük között is van olyan kapcsolat, amit titokban tartanak mások előtt.

Szóval egyelőre a rejtély bontogatására nagyon minimális mozgástér adódik, ezért az első és a második rész is inkább az akciózásra koncentrált, mármint nyomok szerzésére és egyéb titkos tevékenységekre. Az pedig, hogy ennyire nem merülnek el az ügyben, illetve a kísértet jelenléte is csak ijesztgetésekre korlátozódik, adja magát a kérdés, hogy van-e értelmes, komolyan vehető mitológia a sorozat mögött?

Elsőre kifejezetten bejött a Nancy Drew, a kezdés nagyon kellemes meglepetés volt, legalább 7/10, s bár a folytatás visszavett egy kicsit (6/10), de továbbra is szórakoztató maradt a sorozat, ami való igaz, pillekönnyű, de valahogy sok mindent eltaláltak benne számomra. A narrációt olykor nagyon ügyesen használják, a fényképezésben, a karakterekben is voltak ötletes húzások, a hangulat megteremtése is sikerült, és még a jump scare-ek is hatásosak voltak így, hogy nem tudtam, hogy ilyesmire számítanom kell.

Abban persze biztos vagyok, ha Riverdale-es menőzős/elszállt stílusra váltanak, ha komolyabban behozzák a szappanfaktort, vagy ha a szellemet jobban kiemelik (mondjuk konkrét kommunikáció révén), akkor minden további nélkül képes leszek elengedni a sorozatot. Remélem, nem viszik mindezt túlzásba

5 hozzászólás Ne habozz!

Lex - 2019. 10. 19. 01:58

Köszi a kritikát!
Annyit emlegetitek már Veronica Marst Nancy Drew kapcsán, hogy lassan csak behúz a sorozat, legalább egy részre. :D

Thomas - 2019. 10. 19. 13:24

Nekem tiszta Riverdale hangulata volt, semmi Twin Peakst nem éreztem benne. A Riverdale 1. évada is hardcore nyomozába torkollott pár felvezető rész után, ez meg kapásból úgy kezdődött, szóval erről gyorsan el tudtam dönteni, hogy nem érdekel. Egyszerűen lever a víz, ha arra gondolok, hogy ezt az ügyet fogják csavargatni 13 részen keresztül, mert tutira összefügg majd minden. A főszereplő mondjuk cuki, egy normális sorozatban elnézném, de ez nagyon nem az én stílusom.

winnie - 2019. 10. 19. 15:06

thomas: alapvetően a riverdale eleve twin peaks természetfölötti nélkül, szóval a matek alapján abszolút adja magát a twin peaks, ráadásul mindháromban központi helyszín az étkezde. (persze nem azon aspektusa a TP-nek, hogy mondjuk bogarasan viselkedő lakók vannak, de ha érkezik egy külső nyomozó is a “seriff” mellé, akkor végképp az lesz.)

denee - 2019. 10. 19. 15:13

Nem rossz valóban, egyelőre nem köt le annyira, szóval félretettem, de esélyes, hogy majd visszatérek rá a jövőben.

TLGreg - 2019. 10. 22. 00:39

Második után már dobás közelében van, egy esélyt még kap. A nyomozás része túl gyermekded, kb minden lépésében volt valami, ami nem tetszett. A szellem szálon az ijesztgetni akarás (mert egyelőre több nincs benne) és a tipikus CW-s kapcsolati szappan meg érdektelen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz