login |

Pilot: Looking for Alaska

2019. 10. 23. 18:30 - Írta: human

17 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Mi lenne, ha az összes hihetetlenül művelt tinit egy táborba küldenénk, hogy megfejtsék a létezés értelmét? Erre keresi a választ a Hulu új sorozata. Majdnem okoskodást írtam, de valójában nem azt teszik a tinik, csak mind olyan hihetetlenül…, mélyet mondón álmodozósak.

Mielőtt komolyabban elmerülök a bejegyzésben azért meg kell jegyeznem, hogy szeretem a felnövéstörténeteket. Ott a remek Mud, a Stand By Me, de még a Me and Earl and the Dying Girl is tetszett, pedig abban már sokkal felszínesebben foglalkoztak a témával.

Csak arra gondolok, hogy van egy spektrum, és eddig tudtam kerülgetni a pretentious jelzőt. Egyszerűen művi a Looking for Alaska a pilotja alapján. Persze ez nem meglepő, ha azt nézzük, hogy John Green regényén alapszik, aki amúgy a The Fault in Our Stars-ért és a Paper Towns-ért is felelt, meg a Netflix-re mindjárt érkező Let It Snow-ért. Nem tudom, egyszerűen nem hihetőek ezek a karakterek, még ha komolyabb, valós kérdésekre is van felfűzve maga a mű.

A történet egy bentlakásos iskolában játszódik, ahova a főszereplő érkezik újoncként. Itt rögtön belehabarodik egy különleges lányba, és közben még a helyi hatalmi játszmákba is belekeveredik, az izomagyúak (akik mandarinul idéznek!?) és az Ezredes közé – utóbbi a szobatársa beceneve. Ez elvileg ugratásokat jelent, de már a kezdő rész végére durvulás lesz belőle.

Mindjárt kiderül esetleg, hogy mennyire van bennem a hiba, hiszen az író láthatóan keni-vágja a zsánert, biztos nem véletlen, hogy több sikerfilmet csinálnak a könyveiből. Ennek ellenére igen, értem, hogy a magukat kereső fiatalokra illik is ez a felvett túlzás, amit mutatnak, meg a szerepjáték, hiszen még nem tudják kicsodák, de ezt lehet sokféleképp ábrázolni. Ahogy itt teszik, az valahogy a mellémenő dolog, amiben nem az igazi érzelmekhez marnak le, hanem pont a “most mélyen mondtunk” felszínességen maradnak. Ezen pedig a történet széthúzása sem segít.

Szóval itt vagyok egy 6/10 után, és vakarom az öreg fejem. Igen, nem az én sorozatom, ez nagyon egy helyre van célozva. Tipikusan amúgy olyan, amit 15 és 23 között nagyon átérezhet az ember, 30 évesen meg visszanéz, hogy miért is szerette. Mind például a Garden State, hogy egy “régebbi” darabot mondjak. Nem lesz olyan univerzális, mint a Stand By Me. Persze ez valószínűleg nem is baj.

A Hulu sorozatának amúgy a teljes első szezonja felkerült az HBO GO-ra magyar felirattal, aki darálná. Ennek megfelelően általánosabb ajánló kommentek is jöhetnek ezerrel, csak a SPOILER-t jelöljétek.

17 hozzászólás Ne habozz!

vighmarag - 2019. 10. 23. 19:19

Nálam egy picit pozitívabb az összkép, de ez valószínű amiatt van, mert pont a közepébe esek annak a korosztálynak, amelyet felvázoltál. A beszélgetések szerintem reálisak, készséggel elhiszem, hogy ez pár év múlva már viccesen fog hangzani, de az ilyen jellegű párbeszédek jellemzőek a korosztályunkra. A bandaháború tényleg nagyon erőltetett, szerintem ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a könyv 2005-ös, de ezzel a szállal tényleg kezdeni kellett volna valamit, mert ez így elég komolyan vehetetlen 2019-ben. Mindenesetre, nekem eddig abszolút pozitív, amit látok, ilyen idősen tényleg nagyon elkap a hangulat, sőt, még talán önreflexióra is késztet.

Rainmagic - 2019. 10. 23. 19:38

Green nem tud írni. Egyszerűen annyira pocsék a stílusa, hogy kínszenvedés olvasni. Ez a könyv, pedig az egyik legrosszabbja. Az alapötletei jók, de csak ötlet szintén. Filmben jobbak, így valószínűleg ez is…

human - 2019. 10. 23. 20:17

“Green nem tud írni. Egyszerűen annyira pocsék a stílusa, hogy kínszenvedés olvasni.”

ennek ellenére baromi érdekes, hogy mennyi művét adaptálják. A fent említettek és tárgyaltak mellett még a Netflixre is jön egy film az ő könyvéből mostanában, ez a Let it Snow

Rainmagic - 2019. 10. 23. 20:43

Adaptalva jobbak. Az alapötletei zseniálisak. Csak egyszerűen képtelen jól leírni őket. Így a filmekben nála sokkal jobban írni tudók írják át. A Let it snowt, pedig nem egyedül írta. :) (Se Goodreadsen, se Molyon nem túl izmosak a könyvei)

tommy - 2019. 10. 23. 21:23

engem nagyon megfogott anno a könyv, a többi Green művet csak filmen láttam azok is tetszettek. egész korrekt feldolgozás lett így 4 rész után, a feliratban viszont illett volna meghagyni a karakterek nevét, Pufiból hogy lett “Köpcös”?

denee - 2019. 10. 24. 00:49

Volt egy hangulata a pilotnak, egy hangulat amit egyébként szeretek, de nem így. Ez nekem nem jött be, könyveket nem olvastam, szóval nekem minden új volt, viszont nagyon “mese szerű”, tini sorozat. Szóval a célközönségnek szerintem be fog jönni, de én elkaszáltam.

Supschoko - 2019. 10. 24. 09:07

A 3. Rész felé kezd szerintem alakulni a történet.. Megnézem, mert a Csillagainkban a hiba egy örök szerelem, de én sem érzem úgy, hogy ez a műfajában maradandó darab lesz.

winnie - 2019. 10. 24. 10:48

mondjuk, ha green nem tud írni, de remek ötletei vannak, akkor a sorozat szuper formátum, hiszen josh schwartz-ék meg pont írni tudna. nem olvasok kritikákat, de volt egy, aminek a címéből kiderült, hogy jobb az adaptáció, mint a könyv.

noz - 2019. 10. 24. 22:05

A könyv adaptálásának folyamatát és John Green munkásságát hosszú évek óta követem. Ezért érdekes kritikákat olvasni olyanoktól, akik nem.

Felmerült, hogy hogyhogy ennyi művét adaptálják… Az Alaska és a Paper Towns filmes jogai is hosszú évek óta különböző fiókokban pihentek, aztán hirtelen előkerültek a TFIOS hype kapcsán.

Ebből például a kettővel ezelőtti verzió szerint Sarah Polley készített volna filmet. Elégedett vagyok a sorozattal is, de azért nézném.

Aláírom, hogy a koraérett tinik filozófusokat is megszégyenítő beszélőkével John specialitásának számítanak, volt idő, amikor tumblr-en ő maga rakott rá egy lapáttal az ezt kifigurázó mémekre.

De ezek szerintem könyvben sokkal jobban átjönnek, érthető, hogy jut el odáig egy-egy karakter, hogy így beszéljen. A TFIOS esetében és itt is azt éreztem, hogy a legtöbb híres mondatot ugyan szerepeltették, de olyan érzés volt, mintha csak egy pipa került volna melléjük. Kifejezetten sajnálom, hogy ez a jelek szerint elidegeníti az avatatlan nézőt.

Szerintem ez egyébként a legkarcosabb könyve, mert itt még nem kellett egy milliós rajongótáborért felelősséget vállalnia ilyen jól fésült internetes tanár bácsiként. :)

A sorozat tetszett, hűen és tisztelettel dolgozta fel a könyvet. Jó, hogy a történet nem került át 2019-be, így volt súlya a bentlakásos iskolai hierarchiának, de ugyanakkor nem tűnt period piece-nek sem. Szépek voltak a színek, hibátlanok a zenék (Josh Schwartz produkció ugye). A színészek nagyon jól hozták a karaktereket.
(Emlékszem a egy jó Colonel-castingért mennyire szorítottunk. Nyugodtak lehetünk. :) )

Ennek ellenére, néha azt éreztem, hogy az egész nyúlik, mint a rétestészta, nagyon sok dologról azt hittem, hogy oké kimaradt, hát nem lehet benne minden… erre csak JÓVAL később jött. Emiatt a történetben lényeges elemek is kisebb súlyt kapnak, amiért kár.

Arra pedig egyik Green-adaptáció sem fektet elég hangsúlyt, hogy ezek a történetek a manic pixie dream girl/boy dekonstruálásáról szólnak, ennek hiányában pedig a szerző kapja az ívet.

lalakov - 2019. 10. 25. 17:30

Megnéztem. Bár sajnos messze nem vagyok a kijelölt célcsoportban, jó volt látni a fiatalokat. Szeretem az ilyen “táborban” játszódó történeteket.

Spoiler
Hú, váratlan fordulat volt, ritka a mai sorozatoknál. Másrészről viszont sajnálom, mert szívesen néztem volna őket pár évadon át.

vighmarag - 2019. 10. 26. 12:09

Spoiler!

Én is befejeztem, ha voltak is problémáim az első néhány résszel, kb. a negyedik től kezdve már szuper a sorozat, az utolsó két rész pedig szinte tökéletes. Tetszett, hogy Alaska halálát nem tolták ki az utolsó részig, szeretem, ha a halál nincs túlmisztifikálva.Remekül fogták meg a gyászt, a végén a párbeszédek pedig szívszorítóak. Egy újabb maradandó sorozattal gazdagodtunk. :)

DorKa - 2019. 10. 26. 12:39

van arról vmi hír, hogy lesz-e szinkronosan is?

cherockee - 2019. 10. 28. 12:43

Nem néztem az előzeteseket, nem ismertem a könyvet, nem tudtam hogy a The Fault in Our Stars írójától van, pár kép és az ajánló felületes olvasása alapján megnéztem.

SPOILER

Nagyon rég borított ki ennyire valami. Egyáltalán nem tudom eldönteni, hogy merném-e ajánlani, mert nagyon sok tekintetben csodás alkotás, de a történet olyan sebeket hagyott bennem, amik kísérteni fognak. Az szerintem nem kérdőjeles, hogy kiváló alkotás-e, azt viszont nem tudom kijelenteni, hogy jó volt megnézni.

Gevin - 2019. 11. 01. 11:27

A trailerek borzalmasak voltak, igy szamomra pozitiv csalodas lett a pilotbol.

Sok mindent megtartottak, ami ugyan konyvben sokkal jobban atjon, mint kepernyon, de ezek ellenere is tetszett.

A zenevalasztas nem rossz, lehetne jobb, de igy sem ment melle. Ami kisse zavart, hogy hiaba 2005 a datum, minden olyan modernnek es mainak, “direkt megcsinaltnak” hat, hogy nehez elvonatkoztatni.

Alaska szerepere meg mindig azt mondom, hogy Emma Mackey-t kellett volna castingolni a Sex Educationbol, mert az itteni csaj egyszeruen tul artatlan ehhez a szerephez. A masik oldalrol viszont Pudge castingja remek lett.

John Green legjobb es legeredetibb konyve az Alaska, amit ezutan irt azokban sokkal gyengebben ismetelgeti ugyanazokat a dolgokat szenvedo tinikkel. Az Alaskanak van egy bajos nosztalgia hangulata es egy eros uzenete.

Mondom ezt ugy, hogy a Fault in our Stars mozivaltozata tetszett elsore, de nem olyan reg ujraneztem es hat messze, messze nem olyan eros, mint ahogy az emlekeimben elt.

Réka - 2019. 11. 01. 14:37

Hej, így 29 évesen tényleg nem tudom már annyira átérezni a tiniség mélységeit és magasságait.

Nem tudtam előzőleg hogy Green műve alapján készült, nekem a FioS óriási kedvenc volt könyvben és filmben is.

Míg a 13 reasons why engem jobban megrengetett, sokkal komplexebbnek láttam, addig ez a mű inkább csak felhúzott. Az se segített, hogy 2006ban az első barátom pont ilyen hajú volt mint Miles :D, és a gimiben is, a fősulin is mindig volt 1-2 barátnőm, akik ilyen Alaska-típusok voltak: babaarcú szépségek, akik bár nem cipeltek ilyen súlyos terheket, eljátszották a megmentésre váró királylányt, aki közben cool meg vagány meg iszik és cigizik és rengeteg “problémája” van, közben egy csomó srácot hülyítettek.

Én nagyon sajnáltam Miles-t, mert nagyjából csak azt láttam, hogy mennyire Alaskába bolondult és mindegyik srác körülötte ugrált. Persze Alaska elvárta a mindent, de ő még a barátai előtt sem tudott őszinte lenni (a pia ügyet bevallani nekik). Szóval nem tudtam vele együttérezni, bár szörnyű, ami vele történt. A könyvek is inkább dísznek voltak ott, magára rántotta ezt a felvett kosztümöt és ezen keresztül élt.

DarkEagle - 2019. 11. 01. 19:41

Én nem rég végeztem a teljes évaddal. Voltak benne lejtmenetek de összességében nagyon bejött. Én szeretem Green stílusát. Azzal meg nem értek egyet hogy ez csak fiataloknak szól, én is 30 múltam de ha valami jól van megcsinálva nem számít a belőtt korosztály. Azzal meg pláne nem értek egyet amit valaki fentebb írt hogy Green nem tud írni. Oké ezt a könyvét nem olvastam de az is igaz hogy ez volt az első igazi könyve. Viszont a Csillagainkban a hibát már olvastam, nem is egyszer és az egyértelműen remekmű.

Ez a sorozat nem az viszont nagyon könnyű vele azonosulni és pont ezt szeretem Green írásában is. Egyszerű, nincs túlbonyolítva de nincs szájba rágva sem és nem is fellengzős mint manapság a legtöbb YA könyv agy azok azok adaptációi vagy originálok.

A karakterek közül mindenki kedvelhető ugyanakkor néha baromira utálhatóak is és pont ettől lesz jó az egész, mert senki sem csak jó vagy rossz. Nyilván nem lesz folytatása bár manapság ki tudja de ha lesz én folytatnám. Kivéve ha nem jutna arra a sorsra mint a 13 okom volt pl.

A vége különösen tetszett hogy nem mondták ki hogy mi is történt hanem a nézőnek kell kitalálnia.

Batawanga - 2020. 01. 14. 14:29

Nem tudtam semmit a könyvről, azt hittem olyan Camp-szerű nyáritáboros feelgood-alkotás lesz. Végülis nem tévedtem nagyot, annak ellenére, hogy tragédia lengi be a sorozatot (amit már az elején elspoilereznek), az életigenlésről szól és nagyon pozitív a végkicsengése. Szerintem egyáltalán nem korfüggő, a jó történeteknek ez mindegy. Nekem nosztalgikus volt, sok mindenben ráismertem a gimis bentlakásos éveimre (bár mi csak szerettünk volna ilyen idilli környezetet), még a tragédia is stimmel, igaz ez a mi esetünkben később történt. Nálunk is volt egy Sas, így utólag vicces, hogy mennyire játszottuk a felnőttet és mennyire nem voltunk azok. Csak ajánlani tudom, érzékeny alkotás a tinikori lázadásról, útkeresésről.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz