login |

Watchmen – 1×02: Martial Feats of Comanche Horsemanship

2019. 10. 28. 18:00 - Írta: winnie

55 hozzászólás | kategória: kritika,

A pilot kapcsán direkt kértem human-t, hogy inkább ő írjon az HBO új sorozatáról, mert túl sokszor használtam mostanság a “világépítős” jelzőt sorozatoknál, de nem tehetek mást, a Watchmen esetében is el kell sütnöm. És a világépítős sorozatokat kifejezetten szeretem.

A Watchmen-nek viszont annyiban elég nehéz dolga volt, hogy egy olyan alternatív világot hoz létre, aminek van egy előzménye, egy képregény világa (és története). Azonban ezt nem csak az alapokat ismerők számára kell tálalni, hanem azoknak is, akik nem ismerik – nem véletlen, hogy Damon Lindelof inkább olyan írókkal vette körül magát, akik nem voltak annyira otthon a Watchmen-ben, velük együtt találta, hogy mi történt abban a 30 évben, ami a képregényes sztori vége és a sorozat kezdete között eltelt.

Éppen ezért piszok érdekes a Watchmen (fantázia)világa, hiszen lesz, akik számára az általuk kánonnak kezelt képregényes történetre, az abban lévő karakterekre épít, folyamatosan célzásokat szór el, kirakós darabkákat fed fel. Mások pedig rengeteg kérdőjelet és érthetetlen dolgot kapnak, hogy aztán mindenre idővel magyarázat is érkezzen – ha az 1×02-t veszem, akkor teljesen organikus módon.

A pilot kapcsán kicsit frusztráló lehetett az új beszállóknak egy random tintahal-eső – és nyilván bőven volt más kérdőjel is a többi néző számára (sokan tippre azt sem tudják, hogy miképp lehet az, hogy Robert Redford az elnök vagy 25 éve, vagy hogy ebben a világban nincs internet és más modern kütyü), kezdve rögtön a főhős családjával. A mostani  epizódból viszont elég sok mindenre fény derült. De közel sem mindenre.

A tovább mögött folytatom spoileresen.

Annyira nem is a történéseket venném sorra, azokat mindenki látta (Angela elkezd nyomozni, a kisgyerek öreg változata köti az ebet a karóhoz (és kibilincseli magát), globális volt a tintahal-eső, kiderült, hogy mi az a White Night, a rendőrség erőt demonstrált és a végén jött egy Mágnes), hanem azt, hogy milyen szuper volt, ahogy az eredeti képregényt és a korábbi történéseket behozták: egyrészt a tévésorozatra gondolok (nagyon remélem, hogy minden héten kapunk belőle részletet), másrészt pedig a “színdarabra”, amiben nem csak az esett le nekem, hogy az inas nem más, mint Ichabod Crane, hanem két olyan dolgot is láthattam, ami komoly fejvakarásra késztetett (klónok?, meg egyébként is WTF?).

Ez a Watchmen sok minden akar lenni, de egyelőre nem tudom, hogy mi áll legjobban neki.

Ha a pilot elejét nézem, akkor kvázi történelemlecke (nem hiszem, hogy itthon sokan hallottak volna a tulsa-i mészárlásról meg a Fekete Wall Street-ről, de nyilván mindenki számára elég gyomorba markoló start volt – és az 1×02-ben a kapcsot is megkaptuk az akkor eseményekkel a főhős viszonylatában, de a mostani kezdés is egy érdekes szeletke történelem). De ugyanúgy lehet tanmese vagy esetleg elborzasztó jövőkép, mert nem hiszem, hogy sokan lennének olyanok, akik szerint egy ilyen vagy ehhez hasonló világ ne jöhetne létre valamikor. Hiába a mi valóságunktól távol álló elemek, túl sok olyat látunk, ami ismerős lehet.

A scifik egyébként is ezt szokták csinálni, nem? Egy olyan, nem létező világgal ismertetnek meg minket, ami tele van ismerős vonásokkal, ami rímel a miénkre, azonban mégis elringathatjuk magunkat a tudatba, hogy azért nem ilyen gáz a helyzetünk. Ez a világ pedig nem csak úgy van, hanem gondolatokat ébreszt az emberben. Mindenféléket. Valahol frusztráló, hogy mennyire apró szeletét ismerjük, cserébe az remek érzés, hogy milyen gazdag és hatalmas játszótér áll rendelkezésére az illetékeseknek, ha egyszer úgy döntenek, hogy kiterjesztik.

A fő kérdés persze az, hogyan illeszkednek ebbe a világba az eredeti, a sorozatra létrehozott karakterek, és miképp azok, akik valamilyen formában ismerősök lehetnek a képregényből. Nyilván Jeremy Irons színházimádó figurája kapcsán elhangozhatnak tippek, de talán nem csak ő indíthat be találgatásokat.

Az eddigiek alapján azt érzem, hogy a Watchmen jobban tetszhet azoknak, akik ismerik a képregényt, miközben az is igaz, hogy pont közéjük tartoznak legtöbben azok közül is, akik utálják a sorozatváltozatot, zömében azért, mert nem tetszik nekik az a világ, amit megálmodtak a készítők.

Akárhogy is, egy biztos, Damon Lindelofék mertek nagyot álmodni, és látszik nagyon a sorozaton, hogy a részeket úgy alkották meg, hogy pontosan tudják, hogy a nagyjából lezárt első évad mit fog tartalmazni és hova fog kifutni.

És ez azért nagyon fontos, mert így az összkép fényében tudják megszerkeszteni az egyes epizódokat. A gond csak az, hogy a Watchmen is azon sorozatok közé tartozik, mely a látottakba vagy a világba nem rögtön belehabarodóktól elvárja azt, hogy bizalmat szavazzanak a készítő gárdának. És manapság, a PeakTv korában ilyesmit sokan nem hajlandóak megtenni csak azért, mert azt mondják nekik, hogy “nyugi, tudjuk, hogy mit csinálunk”.

Tetszett a Watchmen pilotja, a folytatás pedig még jobban. De nem maradéktalanul. Viszont épp ezért lepett meg, hogy mennyire elröppent az 50-60 perces játékidő, egyszerűen beszippantott ez a világ. A gond csak az, hogy míg én is legszívesebben hetiben nézek sorozatot, itt a sok másik néznivaló miatt tudom magamról, hogy egy csomó minden összefüggésre vagy friss felfedezésre egyszerűen nem fogok emlékezni a következő részre. Pedig ezt a sorozatot úgy a legjobb nézni, ha az ember abszolút birtokában van az összképnek, ha előtte a kirakós az addigi elemekkel.

Azt hiszem, hogy a sorozat külsőségeire, a látványra, a teljes dizájnra, a zenére, illetve a hangulati pluszokra majd jövő héten fogok csak kitérni.

55 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2019. 10. 28. 10:19

Így a második rész után is rettentően élvezem ezt a sorozatot! :-)

Python - 2019. 10. 28. 10:47

A 2. epizód után azt mondom, hogy ennek a lépésről, lépésre építkező sorozatnak a Netflixes egyben kiadom az egész évadot terjesztési modell jobban állna, mert nézném tovább, de egyből az évad végéig! ;) :)

Mik nem fognak még itt kiderülni a további részeken keresztül?! ;)

JKJ - 2019. 10. 28. 10:59

Python. Én úgy vagyok vele, hogy a hetiben nézés a második legjobb fogyasztási mód :-).

Visszatárve a második részre, illetve a sorozatra, tényleg jó ha egy sorozat fix rész számmal és emiatt, jól kidolgozott részekkel operál. Egyelőre jól adagolják az információkat. Engem érdekel mindegyik múltbéli idősík. A jelen is kifejezetten érdekes. Veidt sztorija önmagában is érdekes, illetve kellően furcsa is.

JKJ - 2019. 10. 28. 19:16

Nagyon jo ez a tortenelemlecke hasonlat. Az elso resz a tulsai esemenyeket ismertette meg velem, a masodik, pedig a festmenyt a rendorfonok falan. Egyiket sem ismertem eddig es jo, hogy a latokorombe kerultek. Egyebkent a masodik resz errtelmezeseben is segitett egy jo youtube video. Ez! https://youtu.be/l1kRPOIS2M8

seven - 2019. 10. 28. 20:14

a 2. rész még jobb let mint az első. Zseniális egyelőre.

irgum76 - 2019. 10. 28. 20:47

“Nyilván Jeremy Irons színházimádó figurája kapcsán elhangozhatnak tippek,”

most akkor nem lehet konkrétan tudni ki is ő?
mert már múltkor is kérdeztem de akkor azért nem kaptam
választ mert más sem tudja?
nekem a filmből nem rémlik senki aki ráhasonlít
bár lehet mégis csak le kéne gyűrnöm azt a 4 órát

Python - 2019. 10. 28. 20:53

winnie: Igen, klónok!

Úgy látszik Mr. Veidt játékgyáros iparmágnásból átváltott klóngyártóvá a nagy visszavonulásában. De szereti azt a történetet színpadon látni, amit ő írt meg: Az órakészítő fia! Ami ugye egy az egyben a képregény és a film Jonathan Osterman, azaz Doctor Manhattan létrejöttének története.

Most spoilerezek:
Viszont nem tudom, ki szúrta ki, hogy Ozymandias az első epizódban, egy 1 gyertyás “méz” tortába kóstol bele, itt pedig 2 gyertya volt az évfordulós tortájában! No ezzel biztosan nem az évad epizódjaira akarnak utalni, szóval a látható Adrian Veidt is már egy klón?!?

A sorozat zenéje lépésenként jön ki, eddig 2 szám nyilvános:
https://www.youtube.com/channel/UCPstYqv2EKK00lXjEh780hQ/videos

Python - 2019. 10. 28. 20:55

irgum76: Elméletileg ő Adrian Veidt azaz Ozymandias. Csak lehet, hogy ő is klón…?!?

irgum76 - 2019. 10. 28. 20:57

Python:

én arra gondoltam, hogy eltelt közben egy év (akár ki is ez, akár hol is van, akármikor) :)

Python - 2019. 10. 28. 20:58

irgum76: Az is lehet! ;)

irgum76 - 2019. 10. 28. 21:02

köszi Python így már azért emlékszem ki is volt a filmben :)
csak a filmre alapozva azért nekem kétséges de majd kiderül

Python - 2019. 10. 28. 21:02

Doctor Manhattan és Ozymandias között van valami kapcsolat, hisz az 1. epizódban a Marson egy a Veidt kastélyhoz nagyon hasonlító kreálmány omlik épp össze amikor egy pillanatra láthat a TV -ben a Doctor Manhattan “élő közvetítés”.

Python - 2019. 10. 28. 21:21

JKJ: Jó a videó. ;)

De, hogy az öreget egy helikopter vitte volna el?! Nem hinném, Angela nagyapját (hopsz, spoiler… :P ;) ) az vitte el, inkább Dan Dreiberg -re azaz Éji Bagoly II. -re tippelnék az Archie -val, jobban mondva annak egy modernebb utód hajójával.

Viszont ha jobban belegondolok, akkor Angelának egy az Éji Bagolyéhoz nagyon hasonló, csak modernebb “falakon átlátó” szemüvege volt. ;)

blade78 - 2019. 10. 28. 21:55

nagyon bejön!!!
Könyörgöm ne kaszálják egy évad után :)

Csaba121 - 2019. 10. 28. 21:57

Minden estre Ozymandias már megint kavarja…

LordPicard - 2019. 10. 28. 23:42

Most, 6 nap alatt ment le nálam a The Leftovers – nem is értem, hogy kerülte el eddig a figyelmemet, de brutálisan a hatása alá kerültem, nálam 9 év után a Lost legyőzetett, vagy legalábbis meg kell osztania a No. 1 helyezését nálam. Nem is ez a lényeg, csak annyiban, hogy a Watchmen-t is lehet így kellene néznem, ömlesztve, mert egy ilyen remek 2. rész után borzalmas lesz kivárni még egy hetet.

Én Veidt-nél arra gondolok, ha nem is naponta, de sűrűn előadatja a színdarabot, a szülinapozás meg egyfajta előjáték, talán arra vár, mikor lesznek tökéletesek a klónok, mert most elég, hogy is mondjam, idióták, még kell rajtuk csiszolni.

És hogy visszakanyarodjak a Leftovers-hez, egy valami borzalmasan hiányzik: Max Richter zenéje. Valószínűleg ezzel egyedül vagyok, de számomra a Trent Reznor-Atticus Ross páros sosem volt nagy kedvenc. Azon meg most konkrétan lepadlóztam, hogy az öreg Will-t Louis Gossett Jr. játssza, rég nem láttam őt.

LordPicard - 2019. 10. 28. 23:43

Blade78: Mostanság olvastam egy olyat, hogy Lindelof állítólag nem akarja folytatni, ő kerek egésznek érzi a 9 részt, esetleg más készítővel, más megközelítésből még lehet folytatás, antológia jelleggel, azt adnám. És szerintem az HBO is :)

winnie - 2019. 10. 29. 05:16

nem, erről szó sincs (ahogy az ellenkezőjéről sem), csak bizonyos szalagcímek efféle következtetést vontak le. nyilván opció a dolog, de a félreértett interjúból ez fontosabb mondat szövegkörnyezetként:

“These nine episodes are sort of everything that I have to say at this point about Watchmen, and then we’ll kind of go from there.”

egyelőre ez a 9 rész volt benne és utána majd meglátja. ez konkrétan felhívás keringőre, mintsem lelépés, de ettől még nem titkolja, hogy nagyon szívesen nézné más munkája révén a folytatást. azt már az hbo-nak kell kitalálni, hogy miképp képzelik el.

JKJ - 2019. 10. 29. 09:07

Én remélem szépen lezárják az évadot. A folytatás jó eséllyel erőtetett lenne és nem figyelnének ennyire oda a részletekre, ami a sorozat alapeleme.

winnie - 2019. 10. 29. 09:14

mindenképp kerek egész lesz. a folyatás kapcsán csak arról beszéltek, hogy újabb sztorikat is lehet mesélni a világban, ha már egyszer megteremtették. kérdés, hogy mennyire vonzó, ha csak világsztori, nem ilyen, ami azért az alapokhoz kapcsolódó.

JKJ - 2019. 10. 29. 09:19

Watchmen universe? Ha a minőség áll indenek felett, akkor jöhet :-)

Gatts - 2019. 10. 29. 11:50

A nézettségről lehet tudni valamit?
Örömmel elnézegetem ezt, de folyamatosan az járt a fejemben, hogy ez így vajon hány embert tud elkapni?
Szeretem a képregényt és a filmet is, de még így is nagyon zavaros az egész és fogalmam nincs, az olyan néző mit érezhet, aki nem találkozott egyikkel sem.

KiváncsiFáncsiMob - 2019. 10. 29. 13:29

mivel csak később láttam az első részt, így friss volt az emlék, meg a new rockstaros fiúk szépen összeszedték a lényeget, így ami kicsit szétfolyt az epizódban, az koncentrált fókuszt kapott, ezért vártam ezt a részt

maradok nézni a sorozatot, de vontatottnak érzem a részeket, túl lassan építkezik nekem – a fekete téma túl domináns nekem, így marad, hogy próbáljak az apró részletekre figyelni, amikből összeáll a sztori

SPOILER

a kissrác által épített légvár mágnes kastély veidt kastélya volt, akárcsak az első részben dr manhattan marsbéli kastélya – és immár a második évfordulót ünnepelték a klónok/robotok(?), így szerintem veidt vonala a fő vonal előtt játszódik jóval – a múltkori patkós dolog is elég fura volt, de a mostani paradicsom fásnál már nagyon érződik, hogy rohadtul nem stimmel ez a kastély :)

a fehér ruci meg szerintem a főparancsnok papájáé volt, csak eltette emlékbe

és csak most esett le, miért volt glass annyira ismerős, a kajálós jelenetében hozta rendesen rorschach figuráját, ahogy anno ette a babkonzervet

winnie - 2019. 10. 29. 14:31

Gatts: írtuk múlt héten, csekk a nézettség kategóriát. holnap reggel kikerül a 2. részes változásokról szóló poszt is.

Gatts - 2019. 10. 29. 16:57

Köszi! Elég nehezen találtam meg, pedig direkt keresgéltem, mielőtt beírtam ide.
Elég vékony, de nagyjából erre számítottam.

Evergreen976 - 2019. 10. 29. 23:14

Ritkán írok ilyet: 10/10
Tökéletes sorozat (eddig).

JKJ - 2019. 10. 30. 11:01

Evergreen. Annyira tetszik a sorozat, hogy most leírtad kétszer is! :-). Egyébként egyetértek a pontozással!

Shannen - 2019. 10. 30. 22:17

Nagyon furcsa úgy nézni egy sorozatot, hogy egy olyan világra épül, ami már ki van találva (képregény, film) és ezt nagyon sokan ismerik is, és ők értik az utalásokat, tudnak találgatni,stb, miközben pl. nekem, mezei nézőnek, akinek fogalma sincs az előzményekről egy baromi nagy kérdőjel az egész.

Kell hozzá egy nagy adag türelem, mert bár a második rész is bizonyította, hogy lesznek itt válaszok szépen lassan, de egyelőre több a kérdőjel. Egyszerűen nem tudom hova tenni ezt a világot, nincs támpontom és ez kicsit bezavar.

De valószínűleg végig fogom nézni, mert meglepő módon nagyon gyorsan elszáll ez az 50-60 perc, jó a hangulata, lehet agyalni rajta, színészek is jók, meg hát az egész világ érdekes, csak biztos jobban értékelném, ha jobban érteném, hogy mire épül az egész.

JKJ - 2019. 10. 31. 07:08

Shannen. Olvasd el a képregényt. Egyébként is kiváló, de jobban élveznéd a sorozatot is. Win-win.

Blobov - 2019. 10. 31. 14:59

Shannennel érzek együtt – sőt. Én abszolút ismeretlenként vágtam bele, s egyszerűen azon kaptam magam, hogy nem érdekel. Úgy értem, hogy ugyan a tulsai jelenet érdekes volt, egyszerűen nem jött erre az, hogy akkor ehhez a következő rendőrös sztorik hogyan kapcsolódnak, de azt folyamatosan éreztem, hogy aki ismeri a képregényeket, az élvezkedve nézheti, én meg mint egy kivülálló csak bámulok, hogy mi a franc ez.

Félreértés ne essék, szeretem a wtf dolgokat sorozatokban, de itt azt éreztem, hogy a wtf csak nekem valid, aki olvasta a képregényeket, annak ezek nem ismeretlenek/érthetetlenek, helyette bitang jól szórakozik.

Szóval nekem kasza lett az első rész 35. perce táján.

KiváncsiFáncsiMob - 2019. 10. 31. 15:24

@Blobov: gyakorlatilag eddig sok köze nincs a fő témának a képregényhez, elvileg jeremy irons karakterén és apróbb mellék utalásokban van csak kapcsolódás

Az 1921-es tulsai vérengzés, vagy a feketék elnyomása, de az egész maszkos rendőrség dolog a sorozat sajátja

JKJ - 2019. 10. 31. 19:46

Miért nézi ezt valaki aki nem látta legalább a filmet? Pontosan a részletesen kidolgozott világ miatt lett a képregény is nagy pedig a képregény folytatása.

Ráadásul a képregény és a film is könnyen pótolható.

Jack Bauer - 2019. 11. 01. 13:20

Nekem is inkább maradt kérdőjel a sori, kivárok majd bingre. Már ha kibírom.

winnie - 2019. 11. 01. 15:27

“Az 1921-es tulsai vérengzés, vagy a feketék elnyomása, de az egész maszkos rendőrség dolog a sorozat sajátja“

tulsa és a feketék elnyomása nem a sorozat műve, a maszkos zsaruk igen. de az érdekes koncepció, megalapoztak neki – erre is céloztam fent, hogy a pilotban nem értjük az okokat, a második részben meg kiderült.

Eltiron - 2019. 11. 01. 17:55

Mitológia, sejtelmes utalások meg dögös kosztümök megvannak, józan ész, logika és hasonlók nuku.
Én már azon frnnakadtam, hogy az összes maszkos zsarunak irtózatosan vaskos, azonnal felismerhető akcentusa van – amúgy is, az egész titkos rendőri izé borzasztó logikátlan.
Engem nem tud lekötni, baromira untam, szóval erről ennyit.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 11. 01. 21:32

@winnie: tulsa milyen formában jelent meg a képregényben vagy a filmben? emlékeim szerint sehogy, innentől ezek a sorozat saját dolgai, nem a képregényé – függetlenül a valós történelmi eseményektől

winnie - 2019. 11. 01. 22:01

ami a világban megjelent, ami létezik, az nem saját. a muncheni olimpia sem saját. a múlt nem nem létezik, hacsak nincs lefektetve, hogy nem létezik. ha van egy karaktereed, akinek van múltja, kapcsolata egy eseménnyel, akkor az esemény nem saját, csak a karakter. attól, hogy valami nincs megénekelve egy történetben, még létezik a világban.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 11. 01. 23:45

@winnie: ne értetlenkedjél már :) onnan indult a dolog, hogy a képregényhez kapcsolódik-e a sorozatnak egy eleme, vagy nem – ami nem kapcsolódik a képregényhez/filmhez, az a sorozat sajátja – ebből a szempontból lényegtelen, hogy egy valós vagy kitalált történelmi eseményről van szó

laci - 2019. 11. 02. 10:30

annak, aki rajongója a képregénynek, ismeri annak az univerzumát, biztosan kötelező, de szerintem egy unalmas zagyvalék az egész. mondom ezt az első rész után. adok egy esélyt a másodiknak, de ha ez ilyen marad, részemről kasza.

winnie - 2019. 11. 02. 10:40

zagyvalék= nem szájba rágós. ennyi. sokan megszokták, hogy mindent expozícióval kapjanak intravénásan. nekem sem volt meg a képregény, a filmet szerintem láttam, de azt sem tudom, mi volt benne. ahogy írtam, itt egy csomó mindent meg tud az ember a világról. Tényeket. Csak nem érti, hogy mi miért van. És elvileg ezeket a lyukakat tömködik be idővel. Elvileg.

Nyilván unalmas lehet, de ilyenkor mindig érdemes gerincesnek lennünk, és elismerni azt, hogy “én ezt nem értem”, nem pedig támadásba átmenni, hogy a sorozat ilyen vagy olyan. Sorolhatnám a sorozatokat, amiket én nem fogtam annak ellenére, hogy biztosan nagyon jók. (Egyébként szerintem ilyenkor az, hogy unja az ember, elősegíti azt, hogy nem érti, hiszen kevésbe figyel, nem veszi az összefüggéseket és a dialógokba elrejtett infómorzsákat. Alapból ugyanis, ha adott egy unalmas jelenet, akkor kész ténynek kell venni, hogy abban minden mondatnak jelentősége van, ugyanis, ha nem lenne, kivágták volna.)

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 11. 02. 22:23

szerintem háttértudással is elég wtf eddig a sorozat – jó, háttértudással az ember legalább várja dr. manhattant, hogy tegye watchmen-né a watchmen sorozatot :D

JKJ - 2019. 11. 03. 08:20

laci. El kell olvasni a képregényt (vagy legalább nézni a filmet) és utána a sorozatot. Nem bonyolult. A sorozat a képregény folytatása. Miért kezdene el valaki nézni valamit a második résszel?

Xander Cage - 2019. 11. 03. 09:35

Eltiron: Mi ez abaromság, hogy felismerhető akcentus? Ez eleve értelmezhetetlen. Hány maszkos zsarut hallottál eddig? Ha felismered Tim Blake Nelsont, akkor nem az akcentusa, hanem a külön maszkja miatt. Vagy gondolod, csak neki van brooklyni vagy akármilyen akcentusa?. Vagy a Pandát hogy azonosítod be? És van valamilyen akcentusedetektorod, csak abból, ahogy beszél, meg tudod állapítani a nevét és a lakcímét? Max származását. Szerintem te valamit nagyon félreértesz. A múlt és a jelen között csak annyi változott, hogy a rendőrökre álarcot adtak. Mi abban a logikátlan, hogy nem akarják, hogy az ember tudja, hogy x vagy y zsaru? Amikor tudták, akkor kinyírták őket. Esetleg nem láttál híradót maszkos kommandósokkal. Csapkodtad az asztalt, hogy mennyire logikátlan, hogy védik a személyaznosságukat?

Python - 2019. 11. 04. 17:18

Ez a 3 epizód…!?! :) :) :)

Spoileres leszek:

Ebben az epizódban minden mondatnak jelentősége van, amit Laurie Blake mond. ;) Mondjuk az a Doctor Manhattan XXL -es turbó vibrátor a számzáras táskában…! :P ;)

Eddig Adrian Veidt -es szálat benéztem, bizony egyfajta “börtönben” van Ozymandias, és a tortákon lévő gyertyák az eltelt éveket mutathatják. Szóval ez egy visszatekintés lehet az időben, mert ki akar egyre jobban jutni onnét. Tippre a világűrben vagy a Marson egy búra v. energia mező alatti világban raboskodhat, amit Doctor Manhattan építhetett.
Viszont az utolsó percekben Laurie mondataira reagál Doctor Manhattan v. valaki, mert Angela kocsija esik le elé, mint egy “tégla”, és az égen mintha a Mars jelenne meg. Ez kapcsolatban lehet a belső mező generátorral, vagy valami ilyesmi.

A szenátor csóka meg szerintem nagy szarkavaró lehet a háttérben. Szerintem ő v. ő is mozgathatja a 7. Lovasezredet tudtukon kívül?! Hisz elnök akar lenni, vagy mi. ;)

Python - 2019. 11. 04. 17:28

Ezt direkt írom külön: Eddig Jeremy Irons Ozymandiasán érződött, hogy jó is kisülhet belőle; de nem tudtam igazán hová rakni. Nos, a 3. epizód után azt kell mondanom, hogy Irons brillírozik a szerepben és zseniális! Látszik rajta, hogy nem csak beleélte magát ízig-vérig, hanem akarta is szerintem ezt a szerepet. ;) Nagyon jó volt ebben a részben, és ez a nagyon komplex és minden, mindennel összefügg sorozat egyre jobb lesz.

Már most nézném tovább, mert csak kérdések, és kérdések születnek bennem! Gondolom az első kettő epizód felépítése alapján, hogy némelyik új kérdésre, de nem az összesre majd kapunk némi választ a 4. epizódban. Legyen már jövőhét hétfő…! :P ;)

JKJ - 2019. 11. 04. 18:04

Python. Indult ma egy hivatalos podcast a témában, amiben a Chernobyl-t készítő emberke beszélget Damon Lindeloffal az első 3 részről. Egy óra az egész, de érdemes végig hallgatni :-)

Anthonz - 2019. 11. 04. 18:10

Én is újranéztem a filmet, mert rég láttam, az elég sok támpontot ad szerintem. Ha valakit érdekel a sorozat biztos van még két órája rá.

Nagyon öreg Laurie bakker. Másképp atom volt az 1×03.

Python - 2019. 11. 04. 18:30

JKJ: Összefoglalhatnád pár mondatban, mert nem beszélek azért olyan hú de jól angolul. :P

Ozymandias “börtönénél” először az Antarktiszra gondoltam, de oda nem kellene az oxigén palack a klón szkafanderére. De ki tudja?! ;)

JKJ - 2019. 11. 04. 18:42

Python. Semmiképpen nem vállalnám az összefoglalót, mert nagyon tömény az egész. Tegyél egy próbát, mert szépen, érthetően beszélnek.

Egy dolgot azért csak megemlítek :-) A Jeremy Irons-zal forgatott anyagot vették fel először, mivel a forgatást befolyásolta volna az évszakváltozás. Az Ő anyaga mind a 9 részre kész volt és a pilot után az egészet leforgatták, mielőtt a második részből bármit is forgattak volna. Magyarul, kőbe volt vésve a sztori már a legelején.

wondorog - 2019. 11. 04. 19:19

Python: ez a Marsos/világűrös sztori amit írtál érdekesen hangzik. Nekem pont kb. az ellentéte ugrott be, hogy Ozymandias az űrbe akarta kilőni Mr. Philips-et, mert kapcsolatba akar lépni dr. Manhattannel a Marson, csak kísérletezik a biztonságos utazáson. Így viszont a te elméleted sokkal jobban tetszik.

Python - 2019. 11. 04. 19:28

@JKJ: Nem kell! ;) Ép most olvastam, hogy (most reklám jön sorry) a Roboraptor szerdai podcastja is ‘kielemzi’ majd Craig Mazin és Damon Lindelof beszélgetését is.

Itt a hivatalos podcast:
https://www.youtube.com/watch?v=oiN5pR0nS80

Python - 2019. 11. 04. 19:34

@wondorog: Azért ne vedd készpénznek! Csak józan paraszti ésszel logikáztam. Eddig is így volt, aztán egy csomó minden jó ötlet volt, de nem jött be.

Nézzük miket nem vettünk észre…:
https://www.youtube.com/watch?v=K5SygthsKAM

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 11. 04. 23:00

S01E03:

nekem ez továbbra is inkább érdekes, mint jó – jeremy irons-t nagyon bírom, bejött a fura hely fura időben dolog, csak kiegészült a fura helyen résszel is :)

fogom nézni tovább is, de egyáltalán nem azért, mert egy ragyogó darabnak tartom

Shred - 2019. 11. 06. 11:54

1×03 (SPOILER)

Klassz volt, most már élvezem és nem zavar annyira a képregényes infók hiánya. A maszkos terroristákról nekem egyébként mindig a Sötét lovag elején bankrabló Joker-katonák jutnak eszembe:)

Veidt elvarázsolt kastélya telitalálat, az ő jeleneteiben minden apró részlet fantasztikus.

Kedvenc pillanatom az volt, amikor Silk Spectre levágta a nagy beszédet a temetés után, Abar meg csak annyit reagált, hogy “úúú” :D

A Dr. Manhattan dildó se semmi. Vajon a nő azért ment át a kollégához, mert inkább egy hús-vér férfit akart, vagy egy kicsit eltúlzott volt az a méret?:)

Enzo - 2019. 11. 18. 17:58

1×01-02 kommentpótlás:

Nulla háttérismerettel kezdtem a sorozatot (se a képregény, se a film nem volt meg), és így egyelőre nem fogott meg annyira, mint amennyire érdekelt az előzetes alapján. Nagyrészt csak utalgatás megy dolgokra, és lassan csordogálnak a magyarázatok (miért viselnek maszkot a rendőrök, mi volt a White Night, stb.), de ugyanakkor azért furdalja is az embert a kíváncsiság. Furcsa az egész sorozat világa: egyszerre érződik múltnak és jövőnek, alapvetően úgy tűnik, mintha a társadalmi ellentétekről és a rasszizmusról szólna, de közben meg néha befigyel a szuperhősös szál, Dr.Manhattan-emlegetés, meg random ufók, akik elviszik a tolószékes Will nevű fickót egy bazinagy mágnessel. Mi van?
Ráadásul a kastélyos szál annyira elüt a főszáltól, hogy mintha egy teljesen másik film lenne. Konkrétan olyan érzés volt, mint amikor régen a filmben reklám volt, és addig átkapcsoltam egy másik csatornára. A második részben ez az érzés továbbra is fennállt, de legalább creepy is lett mellé a borzasztó színielőadással, az elevenen elégetett komornyikkal és a sok hasonmással. Szóval a misztikum megvan (pl. Will Angela nagyapja, WTF), adok neki még legalább egy résznyi esélyt.

Darabkák (1×01):
– Tintahalak esnek az égből, miért?
– A marhaöléses lövöldözés elég undorítóra sikerült :S
– Utána a repülőlezuhanás viszont látványos jelenet volt, tetszett.

Darabkák (1×02):
– Felröhögtem a “molyoknak” nevezett szárnyas kamerás paparazzi embereken…fura egy világ ez :D
– Milyen kényelmes, hogy Nixonville-ben van az összes Cavalry-tag, meg lehet őket rohamozni egyszerre.
– Angeláék fogadott gyereke (Topher) egyszerre ismerős és van valami zavaró a kinézetében. Ja meg csak lazán lebegtet dolgokat.
– Az American Hero Story betét gondolom majd kap szerepet, vagy csak random társadalomkritika? Na de legalább visszatérő a motívum.
– Cseles volt, hogy Angela csak színlelte az ájulást, hogy megnézhesse Judd szekrényét. Meglepett benn a KKK jelmez, nem mondom…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz