login |

Pilot: World on Fire

2019. 10. 29. 21:44 - Írta: human

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Paris is safe.

Hogy mitől érdekes a fenti idézet? Az 1939-ben kezdődő történetben mondja valaki. Gondolom, sejthető mennyire van igaza. De hogy miről is szól a BBC új sorozata, ami jövő héten itthonra is érkezik Lángoló világ címmel?

Az évszámból kitalálhatóan a II. világháború. kitöréséről. Viszont nem nagy léptékben mutatja a történéseket (és a katonai szemszöget is csak egy szálon hozza be), hanem az eseményeket megélő valamennyire átlagos embereken keresztül láthatjuk az eseményeket.

Kisemberek érzik, hogy van valami a levegőben, és a pilot végére bizony jönnek is a repülők, indulnak a borzalmak. De ez milyen hatással van konkrétan rájuk? Mindezt angliai, berlini és varsói helyszínnel – talán ez az egyetlen igazi negatívum is számomra.

Egyszerűen kicsit sok a szál, egyelőre nincs elég erős fókusz. Persze összeérnek a sztorik, de valahogy mégis szét vannak szóródva. Az volt az érzésem, mintha nem lett volna elég puskapor 1-2 történetben, így betettek még valamit mellé. Az agyamban tudatosul, hogy fontos minden, amit látott, de mégsem érzem át teljesen.

A kidolgozás amúgy parádés. Oké, egy harc van, az nem annyira, viszont azon kívül gyönyörű a sorozat, idézi a kort, és újra elmerengtem azon, hogy micsoda peakTv van. Mert ilyen, láthatóan minőségi darabok simán elmehetnek mellettünk. Itt ez a blog, az átlag olvasóhoz képest lehet, hogy százzal több pilotot látok egy évben, és még így is, nem csak kábeles, kis költségvetéses cuccok maradhatnak ki simán, hanem akár egy nagyszabású, háborús drámával is majdnem előfordulhat.

Már a szereplőgárdán is látszik, hogy mennyire komolyan gondolták. Mármint nyilván vannak ismeretlenebb nevek, de Sean Bean, na meg Helen Hunt is ott van a főbb szereplők között. Utóbbi amúgy remek, ez a teljesen realista újságírónő szerep kifejezetten jól áll neki. Amikor kioltja az álmodozó, döntésképtelen fordítót, akkor csak bólogatni tudtam, annyira bejött a jelenet.

Igazából minden megvan a World on Fire-ben ahhoz, hogy ajánlani lehessen. Ráadásul nem a 100. nyomozós, vagy heti ügyes darab, hanem olyasmi dráma, amivel nincs tele a padlás. Akit érdekel a kor, és hogy milyen lehetett valamennyire átlagemberként megélni a háborút, az semmiképp ne hagyja ki.

Részemről mégiscsak valahol 6/10 környékén van a kezdés. Mondom, nekem a fókusz nem stimmelt. Nyilván egy BBC-sorozatnak nem lehet felróni a játékidőt, de úgy éreztem, hogy nem volt benne 60 percnyi anyag. amin a második rész sem segített.

3 hozzászólás Ne habozz!

Eltiron - 2019. 10. 30. 11:24

Nagyon jó lenne, ha a tök felesleges párizsi szálat nem erőltetnék bele, csak hogy legyen gay love interest is.

winnie - 2019. 10. 30. 11:52

Ez így elég kifacsart gondolkodásra vall, legalábbis nem értelmezhető, ha az ember nem ismeri a készítői szándékot:) Mármint arra célzok, hogy simán lehet, hogy pont az az alap, az megvolt, és a heteroszál van beleerőltetve, hogy meglegyen valamiféle kiegyenlítődés, hogy ne sérüljön senki érzékenysége, mert ugye 2019-et írunk. Nem tudhatja az ember, hogy melyik a “csak azért, hogy legyen”, nem utal semmi rá.

Az erőltetésben benne van az izzadságszag, holott itt pont az ellenkezője érezhető, a felszabadultság, hogy végre lehet mesélni ilyen sztorikat. A lényeg, hogy ha valaki mesélni akar valamiről, akkor az nem “erőltetés”, hanem pont az ellenkezője, mondhatni arra épít sok történetet, nem csak azt húzza be a már megszerkesztett történetbe. És itt ugye Bowkernek pont az volt a célja, hogy olyan történeteket meséljen el, amik újak, újszerűek, ld. a szenegáli katona Dunkirkben, vagy az apolitikus német család, vagy éppen azé az emberé, aki a saját szexualitását ünnepelte volna, erre “rázuhannak” a németek. Mindenki keresi az olyan sztorikat, amiket elmesélhet.

winnie - 2019. 10. 30. 11:54

Mármint nyilván, ha rossz maga a szál, akkor rossz és kész. De nem azért rossz, mert bele lett erőltetve csak azért, hogy legyen (ami alapból elég röhejesen hangzik, mármint, hogy egy író, amikor kap végre egy saját sorozatot, akkor ne a saját vágyait valósítsa meg, hanem mások elvárásainak feleljen meg), hanem mert nem jól van megírva.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz