login |

Game of Thrones: nem baj, van másik!

2019. 10. 30. 01:23 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: az év híre, hírek, ,

Hullámvasutaznak ma egyet a Game of Thrones-rajongók.

Nem sokkal azután, hogy kiderült, az HBO passzolta a Jane Goldman által többek között Naomi Watts főszereplésével készített, The Long Night-ként és Bloodmoon-ként is emlegetett Game of Thrones-előzménysorozat pilotját, az HBO berendelte (rögtön sorozatnak, 10 részre) a House of The Dragon című GoT-spinoffot.

Ez az a sorozatterv, amire a linkelt posztban is céloztunk, amit eredetileg Bryan Cogman fejlesztett, majd az HBO passzolta, majd Cogman átment az Amazon-os Lord of The Rings-be, majd az HBO életet lehelt a koncepcióba a Colony-s Ryan Condal és maga George R. R. Martin révén – és most ott vagyunk, hogy lesz egy ilyen sorozat. Ez már biztos. És az is, hogy Condal társ-showrunnerje Miguel Sapochnik lesz, aki a pilotot is rendezi.

Ahogy írtuk, a történet a Targaryen-ház dicső napjairól szólna, 300 évvel játszódna a GoT előtt. A sorozat alapjául pedig Martin kísérő könyve, a Fire & Blood, azaz a a Tűz és vér szolgálna (aminek a második kötete állítólag jövőre jön).

A könyvről nem írnék bővebbet, majd azok, akik olvasták, de ahogy olvasom, 150 évet fed le és a sorozat eseményei elvileg felvezetnék a Sárkányok táncát (The Dance of the Dragons), ami egy komoly polgárháború a Hét Királyságban két rivális Targaryen-frakció között.

24 hozzászólás Ne habozz!

Python - 2019. 10. 30. 02:47

A Tűz és Vér nem egy klasszikus regény, inkább egy alternatív történelem könyv féleség.

Python - 2019. 10. 30. 03:06

Szóval nagyon úgy fest, hogy a Bloodmoon kasza poszt alatti okfejtésem az kb. fedheti a valóságot. Ez is várós volt, de azért még emésztem a Vérhold kaszát…, ezt pilot nélkül berendelték egész évaddal. Beszédes, ez a sorozat mega kölcségvetést igényel majd CGI és csatajelrnetek tekintetében, ismerve a Tűz és Vér könyvet. A Bloodmon egyre inkább gyanús nekem, hogy anyagi okok miatt lett kukázva, újravágás ide v. oda, a kettő sorozatra nem futotta volna a HBO -nak! Mert bár a Vérholdban nem lettek volna sárkányok, de jégpókok, óriások, mamutok, mások, stb. igen. Mi rajongók szerettük volna, de a populáris fogyasztó a Targaryenekért rajong, meg a minél nagyobb sárjányomért! :P ;)

heidfeld - 2019. 10. 30. 05:43

Percet sem láttam, Trónok Harcából, de a Colony, utóbbi idők, egyik legfaszább sorozata volt, és minden héten eszembe jut, mennyire hiányzik.

seven - 2019. 10. 30. 06:38

Ez nagyon jó hír. A Condal & Sapochnik duó kb 100x jobban hangzik mint egy Jane Goldman által futatott sorozat.

Bár biztos érdekesek lettek volna a WW-k, de tekintve hogy mennyire elbaszták a sorozatban a végüket, nem tudtam annyira izgulni értük

Ez valószínűleg sokkal közelebb lesz az anyasorozathoz történetben és kinézetben, amit nem annyira bánok.

dexike3 - 2019. 10. 30. 06:58

ebben a projektben azért bíztam.

korxi - 2019. 10. 30. 07:53

Amennyiben kb. ugyanaz a világ, ugyanaz a technikai szint van a spinoffban, mint az eredetiben, akkor a 300 év negatív időugrás már reális, vagy ráfoghatjuk hogy az.

Az elkaszált spinoffban a mínusz tízezer év nagyon nem stimmel. Vagy ha igen, akkor kijelenthetjük hogy a GoT világának emberisége nem azonos a tényleges világ homo sapiensével.
Annak ugyanis alapvető jellemvonása a technikai elvolúció. 10 ezer évvel ezelőtt nálunk még a pattintott kőeszköz elhagyása, kerék feltalálása volt napirenden, ma pedig már (rég) szuperszámítógép, internet és űrállomás van.
A GoT emberénnek ez nincs benne az agyában, képtelen az evolúcióra, mert 10 ezer év “fejlődés” alatt is ugyanott tart, (lovaskocsi mint legfejlettebb közlekedési eszköz, kard, mimt csúcsfegyver, stb:))

Szóval a 10 000 helyett a 300 év ilyen szempontból jobb, bár ezt már az alapsorozatban elrontották, mert ott olyanakot emlegettek egyes napi használatú kardokról hogy “ez már többezer éve a mi családunké”.
Szóval a GoT embere nem homo sapiens, tehát valójában nem is ember.

Ezt már biztosan kitárgyalták a Game of Thrones világirodalomban, de én azt nem olvastam, el tudja valaki mondani hogy ezzel kapcsolatban mire jutottak?

winnie - 2019. 10. 30. 08:11

azért az tanulság, hogy hiába a brand és egy jó szkript, ha a megvalósítás nem jó (vajon ennyire a rendezésen csúszott el?), az HBO nem fog arra lehetőséget adni, hogy beletanuljanak. inkább vár egy újabb évet.

Sawyer - 2019. 10. 30. 08:17

Nem baj, úccse nézem. A fő sorozat remekül elvette a kedvem, hogy bármikor is ehhez kapcsolódó sorozatot vagy filmet nézzek. Ha netán egyszer az öreg befejezi a könyveket, max azokat olvasom el.

Ayrons - 2019. 10. 30. 08:26

Az Elsők akiknek a leszármazottai az északiak és a vadak , na azok kvázi a korai barbár királyságok szintjén voltak és a bronzkori korszak megfelelő szerszámaik voltak. Kvázi ez a korszak a bronzkorszak Westeroson.
Mikor az andal hódítók megjelennek akkor jelenik meg a vas igazán és terjed el. Ők vezetik be a lovagi kultúrát és a Hét hitét. Ekkor kezd kialakulni a feudális társadalom is.
Valyria Birodalom mikor elkezd terjeszkedni az kvázi a Római Birodalom időszaka mivel Valyria nagyon rájuk hajaz. a keleti szabad városok meg a polisok kvázi.

Scott21 - 2019. 10. 30. 08:27

Nem értem miért csak prequelekben gondolkoznak. Miért nem lehet sequel x évtized után? (mikor már a jelenlegi szereplők rég nem élnek) új konfliktus, családok stb… Prequeleknel igaz h pontosan nem tudjuk h mi lesz adott szereplők sorsa, de mindig van egy bizonyos korlát, hogy magával a világgal olyan baj sosem lehet ami veszélyeztetné az anya sorozat idejét/történelmet

winnie - 2019. 10. 30. 08:33

Scott21: nem biztos, hogy csak abban gondolkoznak, de egy tucatnyi író megkapta a lehetőséget, hogy saját változatokat pitcheljen, és elsőként és másodikként is egy prequel került kiválasztásra. így alakult, az írókat gondolom, az adott közeg érdekelte, abban szerettek volna mesélni.

Hádész - 2019. 10. 30. 08:49

Scott21: De eléggé mindegy, hogy folytatás vagy előzmény, nem? A GoT szereplők itt meg még sehol nincsenek, mások a konfliktusok, a családok is más tagokból állnak.

korxi: Ez szerintem a fantasy világok sajátja, Középfölde is konstans középkor szerűség év(tíz)ezredekig.

Ayrons - 2019. 10. 30. 08:57

Mert a múlt ki van dolgozva és felépítve is van.
Középfölde inkább kora középkor nem a tipikus feudális középkor. Inkább a rómaiak utáni angol szigetek.

Scott21 - 2019. 10. 30. 09:01

Hadész, szereplők szempontjából valóban mindegy. De pl nem fogsz izgulni hogy jönnek a mások és leölnek mindenkit. Vagy hogy letaszitjak e idő előtt a Targaryen-eket. Biztos kitalálnak a szereplők között érdekes konfilktusokat, de akkora globális problémákat, ami összekötötte a sok mellék szálat az anya sorozatban, nem tudnak nagyon generálni egy prequelben, de aztán lepjenek meg.

Hádész - 2019. 10. 30. 09:06

Ayrons: Attól még lehet érdekes ugyanúgy, mint sok történelmi alapokon nyugvó sorozat.
Középföldénél meg arra utaltam, hogy ott sem fejlődik a társadalom, technika korokon keresztül, nem arra, hogy ugyanaz a közeg, mint a GoT.

cherockee - 2019. 10. 30. 09:07

Előzményekkel nekem mindig az a bajom, hogy már tudjuk a végét, de pl. azt senki nem állíthatja, hogy nincs már messze messzeségbe elmenekült családi sarj a trónok harca idejével párhuzamosan, pl. a könyvekben a golden company (majdnem army-t írtam) is targaryen eredetű, még lehet benne potenciál hosszútávon is.

Hádész - 2019. 10. 30. 09:10

Scott21: Nem ismerem az alapanyagot, úgyhogy erről nem tudok, de kell egyáltalán globális probléma? A legtöbb sorozatban nincs ilyen, de értem, hogy ez esetben a GoT a viszonyítási alap. Más megközelítéssel, perspektívákkal biztos tudnak annyit adni, hogy ne legyen hiányérzetünk. Ezt külön műként kell majd kezelni, nem az anyasorozat meghosszabbításaként, mert akkor csalódás lesz a vége.

CrashBoostZoom - 2019. 10. 30. 09:13

@korxi

Azért nem teljesítenek olyan rosszul. Ők is ugyanúgy végigjárták a korszakokat mint a homo sapiens (leszámítva, hogy nekünk nem kellett White Walker-eket visszaűzni egy fal mögé) csak ők ennyi idő alatt a késő középkorig jutottak ami hozzánk képest csak 800 év lemaradás. Az sem segít a dolgon, hogy a Maester-ek egy helyen őriznek minden tudást és nagyon keveseknek tanítják ami megölni a technikai fejlődést. Ez nem egyedi eset hiszen nálunk sem egyenlően fejlődött a világ minden része csak a globalizációval a “fejlett” államok odavitték a technikát.

A régi kardokról pedig annyit, hogy azok mindegyike Valyria-i acélból készült, nem mindennapi használatú kard egyik sem és tuti nem több ezer évesek hanem olyan 500 és 800 körüliek. Illetve varázskardok, nem rozsdásodnak és sosem megy ki a élük. Szóval nem próbáld a normál világ szabályait rájuk vetíteni.

DarkEagle - 2019. 10. 30. 10:27

Sárkányok, szóval jöhet. Logikus az HBO döntése igazából. A többség imádta a sárkányokat nyilván miattuk úgyis minden nyávogó belefog kezdeni a sorozatba. Ugyan az az eset áll fenn itt is mint a Star Wars-nál pl hogy akármennyire is azt mondják hogy utálják az új filmeket úgyis megnézik mert beszélni akarnak róla. És akkor már olyat csinálnak ami tényleg nagyszabású.

Python - 2019. 10. 30. 11:46

@winnie: Rossz hírem van, nem gondolkodtak! :P ;)
Egyszerű jogi okai vannak. Azt most hagyjuk, hogy a HBO CEO előadta, hogy a GOT így teljes, ez D&D “életműve”, amit lezártak, így kerek egész, és nem tervezik semmiféle folytatását. Ez a marketing duma!

Jogi okok: A GOT filmes jogai nem Martinál vannak! Ezt eladta D&D -nek még amikor rájuk bízta a GOT sorozatot, mert tudták a válaszokat a keresztkérdéseire. Gondolom ő sem bízott a nagy sikerben akkor még. Ezért volt Martin végig co-executive producer a GOT -nál. Míg a spinoffoknál már executive producer, ami nagyon nem mindegy dolog ugye! ;) Szóval ha Martin, vagy a HBO valaha is folytatná, vagy kiterjesztené a GOT univerzumát, az D&D nélkül nem menne. Nem hinném, hogy már rájuk bízná ezt a HBO, de licencelhetnék a HBO felé jogokat, de ennek biztos nagyon, de nagyon megkérnék az árát! Ami annyit jelentene, hogy a stáblistában ott figyelne megint a nevük mint pl. producer, meg baromira nagyon sok pénzt! De egyenlőre ezzel nem akarnak foglalkozni, bár a SW -ből kiszálás után, nem elképzelhetetlen, hogy a Netflixes 5 éves szerződésük után bármi is lehet még GOT vonalon ha ők is és a HBO is úgy akarja, na meg a kissé rájuk neheztelő Martin is.

Viszont minden más Martin műnek Martinál vannak a filmes jogai, szóval ezért gondolkodtak a GOT előtt játszódó spinoff szériákban, ezt a tervezetek munkacímei is jól sugallják. ;)

Python - 2019. 10. 30. 11:56

@korxi: Hogy a westerosi civilizáció miért leledzik több ezer éve a középkorra jellemző állapotban, miközben Essos még az ókorban él?! Anno olvastam olyan elemzéseket, hogy valószínű nincsenek v. minimális fosszilis energiahordozó készletek lehetnek, és így nem tud megindulni egyfajta ipari forradalom generálta társadalmi-, és gazdasági fejlődés. Továbbá a Hosszú Éjszaka okozta civilizáció lenullázódást egyfajta ciklikusság jellemzi, Fal ide v. oda! Szóval elértek valahová civilizációs fejlettségben, aztán jöttek a Máok, és lenulláztak kvázi mindent. Így kezdődött minden elölről kb. a őskorra jellemző szintről, aztán amikor megint elérik a középkor szintjét, megint jönnek a Mások…!

felho - 2019. 10. 30. 13:38

Akkor Martin soha a k.. életbe nem fejezi be a könyveket! :-(
(Főleg ha a Fire&Blood-nak még folytatást is ír – főleg, hogy elvilegazt sem “kellett volna” megírnia, mert ugye azt ígérte mással nem foglalkozik, amíg be nem fejezi a könyveket)

winnie - 2019. 10. 30. 17:58

Python: jogokat nem örökbe adnak, és Benioffék minden Game of Thrones-sorozatnál executive producerek lesznek, ami fixtarifás állás, szóval ez nem oszt, nem szoroz.

(anno martinnak nem volt még akkora ereje, hogy EP legyen, ezért lehetett csak CoEP.)

Python - 2019. 10. 30. 18:32

@winnie: Úgy legyen ahogy írod! :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz