login |

Killer Camp

2019. 10. 30. 17:30 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra, reality,

You have won immunity for tonight’s killing.

Tudjátok, mi a kedvenc tévés műfajom? A rejtélyközpontú reality. A krimi mindig is alap volt nálam, alsós koromban is faltam a klasszikus, “Ki a gyilkos?” krimiket, azóta is a kedvenceim. Ezek mellett pedig a társasjátékokat is nagyon szeretem, bár mára már sikerült 100 körülire apasztanom a gyűjteményemet. És nyilván, ha egy tévésorozat kombinálja a “Ki a gyilkos?”-stílust a társasjátékkal, annak nyert ügye van nálam.

Régen voltak itthon is (kissé fapados) krimis játékok (pl. a Krimiben tudós, aminek a könyvei még mindig megvannak), a junkie létem hajnalán, 2004-ben felfedeztem a The Mole című valóságshow-t, aminek a magyar változata itthon A tégla címen ment a TV2-n Szalma László műsorvezetésével. És ugye ott volt pár éve a megboldogult Whodunnit? az ABC nyári kínálatából. A vasárnap indult Killer Camp a The Mole és a Whodunnit? (valamint a Love Island) keveréke – egy 80-as évekbeli nyári táboros slasher horroros körítéssel.

Ennyi technikai információ bőven elég lehet egyébként ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődését annak, akit érdekelhet a stílus, nem? Azért persze még írnék ezt-azt az ITV2 realityjéről, amit a jelek szerint vasárnaptól csütörtökig napiban lezavarnak csupán 5 részben, bár még az 1×03-at nem láttam sehol.

Szóval kapunk egy tucat fiatalt (80-as évekbeli stílusba, klisékaraktereknek öltöztetve), akik jelentkeztek egy valóságshow-ra (jól elvitték őket egy litván erdőbe), hogy aztán a helyszínen szembesüljenek azzal, hogy itt nem romantikázni és bulizni fognak – hanem meghalni. Vagyis “meghalni”. Egy nagyon dork karaktert játszó táborfelügyelő ugyanis közli velük, hogy van közöttük egy beépített ember, akinek van egy gyilkosa, aki le fogja mészárolni őket, miközben nekik az a feladatuk, hogy kiderítsék, ki a “tégla”.

A tovább mögött folytatom, írok a koncepcióról és nyitányról.

Their strategy is walking slowly and occasionally falling over. Not strong.

Alapból egy együtt élős reality-s keretet kapunk, ami rögtön pikírt, ironikus Love Island-es narrációval kezd (ez a rész második felére eltűnt), de az egészben minimális a szappan, annak ellenére, hogy kötődnek barátságok, vannak közeledések, ugyanis az 1×01-ben rögtön három játék is volt: az elsőben pénzt lehetett szerezni a játék végi főnyereményhez, a másodikban a győztes csapat tagjai egyénileg kaptak egy-egy infót a gyilkosról, a harmadikban pedig védettséget szerezhetett a győztes.

Aki a fináléban megmarad és kitalálja ki a gyilkos, az megkapja a játék során összegyűjtött pénzt. Ha nem sikerül kitalálni, ki a gyilkos, akkor a gyilkos nyer. Annyi pénzt, amennyit buktak a játékosok korábban, vagyis itt jön be a The Mole aspektusa, hogy a gyilkosnak akadályoznia kell azt, hogy sok pénzt szerezzenek a játékosok, hiszen azzal a saját potenciális nyereményét növeli.

És mondanom sem kell, hogy ez a játék legérdekesebb része, talán ez az egyetlen olyan pont, amibe kapaszkodhatnak a játékosok, a játékokban mutatott viselkedése alapján lehet rájönni arra, hogy ki lehet a gyilkos. Aki lehet feltűnő, de taktikázhat is, és elterelheti magáról a gyanút szuper játékkal, másokat lökve ezzel a busz alá. (A játékosok meg eközben nyomoznak és gyanakodnak, társulnak, de persze aki véletlenül a gyilkossal társul, az hamar meghalhat.)

Ami csavar a The Mole-hoz vagy a Whodunnit?-hoz képest, hogy (a látottak alapján) itt nem egy beépített emberrel kapcsolatos teszt alapján esik ki az, aki legtávolabb jár az igazságtól, hanem a gyilkos jelöli ki azt, akitől meg akar szabadulni. Ha ez tényleg így van, akkor kicsit emészteni kell, mert szokatlan ötlet, de van benne ráció, mert így meg lehet “ölni” azt, aki közel jár hozzá. Más kérdés, hogy ezzel magára is terelheti a gyanút.

A kiszavazás egyébként úgy zajlik, hogy a részek végén van egy Survivor-ös törzsi tanács (elég vékony volt…), ahol a “műsorvezető”, vagyis a táborfelügyelő összegzi a napot, beszélget a játékosokkal, majd kiválaszt két embert, akit elküld (mint a Whodunnit?-ban) és csak egy tér vissza élve. Mindezt pedig külön felvéve prezentálják nekünk iszonyat hangulatos módon, hiszen egyrészt a felügyelő meséli tábortüzes sztoriként, másrészt látjuk, ahogy a kaszabolós gyilkos működésbe lép és kinyírja a delikvenst – az első részben over the top patakvéres fejlevágás volt. (A 80-as éves körítésben az egészet éjszakai Segway-ezéssel mutatták be, éljenek az anakronizmusok!)

Ez egész műsor nagyon idézőjeles, ironikus, amikor nem személyes interakciókról, az idegenek együttéléséről van szó, akkor nyilván túljátszott az egész, a körítés elég campy, néha nagyon tipikusra, mesterkéltre van véve, de számomra ez is a bája. Mondjuk a kezdésben még nem nagyon lehetett taktikázni, és valljuk meg, a “kiszavazás” is elég random volt (alátámasztani csak pár megszólalással sikerült), de talán később lesz komolyabb stratégia. Ha meg nem, akkor marad a fun.

Mondanom sem kell, hogy nagyon bejött a Killer Camp. A koncepció alapján ez várható volt, de nagy plusz, hogy mint írtam, nem dominált a szappan, és nagyon erős volt a hangulati tényező (azok a zenék! a soundtrack! a ruhák!).  Az pedig, hogy lehet találgatni, látom, ki hogy taktikázik, az én krimikedvelő énemnek maga a kánaán.

But it’s just a story, right?

Itt hagyom a játékosokat is:

8 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2019. 10. 30. 18:10

Már csak azért is belenézek :)

Silver-sama - 2019. 10. 31. 01:01

Ez valami zseniálisan hangzik!

DennyKeh - 2019. 10. 31. 15:46

Eddig csak két rész ment le?
Mert többet nem találok, és ha napiban van, akkor már többnek kéne lennie.

winnie - 2019. 10. 31. 15:54

ma reggel futottam bele a 3. és 4. részbe – itt elérhetőek: http://rlsbb.ru

DennyKeh - 2019. 10. 31. 16:39

Köszi, winnie!

Egy csomónál azt írja nekem, hogy csak premium tagként tölthetőek le.
Te melyiket használtad?

winnie - 2019. 10. 31. 16:47

mindegyikre klikkelve kell, hogy legyen korlátos, free, nem prémium letöltés is, amivel ledöcög lassan a cucc. vagy pedig a filenévre keresve a google kidobhat valamit.

FrankLuck - 2019. 11. 03. 11:41

Nekem kicsit hiányzik a Mole-sága. Mi alapján halnak meg a játékosok? Mert csak?

SPOILER lehet az első két részből

Van egy immunity játék (az elsőben csak a legbikábbnak volt esélye, a másodikban meg a legszürkébbnek – oké, van némi social aspect is, hogy az immunityt nyerő minket válasszon, de a többieknek ezek szerint csak az orosz rulett jut, ami engem nagyon elkedvetlenít.
Azért le fog csúszni, mert reality, meg kiesős, meg whodunnit, de 100x jobban élvezném, ha Mole-szerűen tesztet töltenének vagy valami és a leggyengébb halna meg, így kicsit meh.

Az ausztrál Mole-t kérném vissza, az utolsó 6. évad mindent vitt.

winnie - 2019. 11. 05. 12:49

“Nekem kicsit hiányzik a Mole-sága. Mi alapján halnak meg a játékosok? Mert csak? ”

aki közel jár a megoldáshoz? erre gondoltam. de lehet dramaturgia is. nem tudom, de igen, ez fura volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz