login |

The Purge: kezdett a 2. évad

2019. 10. 31. 18:00 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

She hated this holiday.

Van egy olyan érzésem, hogy a The Purge minden szezonjának a kezdése, az alapfelállás felvázolása baromira be fog jönni nekem, így aki utólag olvassa vissza a kritikát, az csekkolja a kommenteket, hátha nyilatkozok arról, hogy miképp alakult a szezon a folytatásban – már persze akkor, ha nem lát finálékritikát. Itt a bizonyíték: The Purge – 1×01 (és van évados írás, szóval végignéztem, tetszett).

A mostani szezonkezdés is végig lekötött. Eleve nyitott egy olyan jelenettel, ami számomra pár hete vitte simán a hét legjobb jelenete díjat (itt lehet megnézni, nem spoileres – mondjuk a 2×02 kezdése is piszok ütős), utána pedig bedobta az alapkoncepciót, ami csavart egy nagyon szimpatikusat és merészet az 1. évad felállásán: íme egy The Purge-sorozat – pördzsölés nélkül. (A biztonság kedvéért leírom: az évadok teljesen önállóak, lezárt sztorik, nem kell előképzettség hozzájuk, se film, sem másik szezon, nincsenek visszatérő szereplők. Egy évad egy hosszabb, drágább filmként is felfogható.)

Nyilván nem árt, ha az alapkoncepciót ismeri az ember (a fenti pilotlinken írtam róla, de a lényeg csak annyi, hogy van Amerikában ez az évenkénti ÜNNEP, ami során 12 órára felfüggesztik a törvényeket és mindenki azt csinál, amit akar. Lophat, csalhat, hazudhat és embert ölhet. Büntetlenül.). A második szezonnak az az ötlete, hogy bár a Purge éjszakáján kezdünk, de míg az első szezon végig a tisztogatás alatt játszódott, itt az esemény utolsó óráiban történtek következményeit láthatjuk, tippre a következő éves ünnepig.

Az első évados írás kommentjeinél megrágtuk azt, hogy mennyire fenntartható vagy értelmes az új amerikai kormány találmánya, ez a gőzkieresztő gyilokorgia. Fogadjuk el, hogy van, és hogy elég nagy a hagyománya. A lényeg úgyis az, hogy az egész úgy borzalmas, ahogy van. És az, hogy ennyire elborzasztó az esemény létezése, eleve ad egy iszonyatosan lehúzó hangulatot a The Purge-nek. És ez nagyon, de nagyon hatásos, mert tényleg képes vagyok minden részt úgy nézni, hogy ha rám, amit látok. Akire pedig hat a The Purge, annak be fog jönni jó eséllyel.

Előfordult a filmekben és a sorozatban is, hogy kitérnek a mitológia nagyobb léptékeire, de ez a mostani kezdés is akkor a legerősebb, amikor Superstore-szerűen apróságokat mutatnak a The Purge-ből. A nyitójelenetet már említettem, de már az is “lenyűgöző” volt, ahogy felvezették az egyik fő sztorit és megmutatták, hogy milyen szervezettel felügyelik a Purge éjszakáját, hogy elemzik a történéseket – el lehet kezdeni belegondolni abba, hogy milyen lehet annak, aki pénzért órákon át azt nézi monitorokon, hogy miképp ölik egymást az emberek…

Ez a szezon is a mostanság divatos (ld. Tell Me a Story), az első évadban is alkalmazott több egymás mellett futó szálas stílust hozza el, hogy a sztorik olykor keresztezzék esetleg egymást, de csak idővel érjenek össze (bár kettőnek már a 2×02 végére is akadt egy közös pontja), amiben ugye mindig ott van annak a veszélye, hogy valamelyik karakter története nem lesz túl érdekes, és lehúzza a nézői élményt (vagy épp kaszát idéz elő).

A már említett irányító központban indul talán a fő szál, amiben egy elemző tanúja lesz egy ismerőse halálának, és úgy dönt, hogy utána jár az esetnek (aminek elég furák a körülményei). Emellett megismerünk egy házaspárt, akikre saját házukban támadnak rá, és a férj meg akarja tudni, hogy ki akart őt konkrétan megöletni. Emellett még egy bankrablós sztorink van (a csapat egyik tagja elszúrt valamit), valamint egy egyetemista srác lesz támadás áldozata a Purge során, de megússza a biztos halált, aminek komoly következményei lesznek.

Ahogy írtam, valamiért ez az elborzasztó társadalomkép engem lenyűgöz valamilyen szinten, és az első rész felfedezése, ahogy felfedték előttem a koncepciót és a szálakat, abszolút lekötött. Mondjuk szerintem a prezentálás is elég erős, de a fentivel nem az írást vagy a megvalósítást dicsérem, hanem csak és kizárólag az alapötletet, így garantálni sem tudom, hogy más nem fogja-e dögunalmasnak találni már az évadnyitót is.

A folytatás már nyilván tipikusabb volt, szép lassan elkezdték felfejteni a sztorikat, és mondanom sem kell, hogy némelyik szál jóval érdekesebb, és egy kivétellel a karakterek sem tűnnek túl izgalmasnak, de egyelőre gond nélkül nézeti magát az évad, szóval maradok. Még akkor is, ha most nem lesz részenként 5-6 Purge-bevágás. De cserébe hátha bővül a mitológia és benézhetünk többször is a színfalak mögé.

3 hozzászólás Ne habozz!

Quantumleap - 2019. 11. 11. 08:07

Meglep, hogy még senki sem kommentelt. Nem nézitek?
Az első két epizódon vagyok túl. Eddig teetszetős. De azt remélem, nem végig csak két ÜNNEP között leszünk, elvégre mégicsak a purgetől Purge a Purge (ezt jól megaszontam). Legjobb lenne kb, az évad felénél ugrani a következőre vagy ilyesmi.
Ami eszembe jut, ha már orvos az egyik főszereplő, legalább szóban tehetnének valami említést arról, hogy a purge alatt mi a helyzet a kórházakon belül, főképp a már bent lévő betegeket illetően. Oda is bárki bemehet és mészárolhat? Hasonlóan kíváncsi volnék még a börtönökre is.

Mate4182 - 2019. 11. 26. 17:16

huuuh de kihalt comment szekcio :/

az elso evad 7. reszenel jarok es birom.
bar bevallom idaig eljutottam mar egy eve cask szuneteltem de most ugy latom eleg osszegyult egy jo darahoz !

stargatelost - 2019. 11. 28. 08:28

Spoilerek a 2×07-ig!!!

Én nézem, de szerintem nem túl érdekesen töltötték ki az évet…

Mi is történt az évadban?

– Láthattuk egy fiatal sorozatgyilkossá válásának szenvedését (uhh, szegény barátnője :'( )
– A néger egész végig nyomozgatott, hogy vajon ki rakta rá a hit-et
– A kigyúrt pasi meg tervezgette a kövi nagy rablást (tudjátok, azt az utolsòt :’) )
– Az elemzőcsaj meg rájött, hogy mégse fasza ez a rendszer (tényleg, a gyilkolás? Na, ne!), aztán végül összeáll a kigyúrt pasival, és együtt nyomják tovább.

És… azt hiszem, ennyi. Tényleg ennyi lett volna?

Még három rész, a címek alapján a kilencedikben Purge Night, tizedik meg a reggeli utózöngék, szóval a következő nyolcadikban mehet az órás visszaszámlálás.

Világbővítésnek jó ez az évad, hogy mi is van két Purge között, de amúgy felejthető.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz