login |

Pilot-mustra: His Dark Materials – 1×01

2019. 11. 05. 21:30 - Írta: winnie

63 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Na, “elolvastuk” Az Úr sötét anyagai című könyv első fejezetét, megtudtunk pár dolgot erről a kifejezetten érdekes, a mienkhez részleteiben hasonlító, más aspektusaiban pedig totális eltérő világról, de hogy milyen lesz a folytatás vagy a sorozat akár sztori, akár karakterek szempontjából, az abszolút megfoghatatlan ennyi alapján. Már persze annak, aki nem ismeri Phillip Pullman könyvét (tényleg, ha valaki írna könyves kritikát, azt nagyon megköszönnénk!).

Mondtam már, hogy szeretem a világépítős sorozatokat? Az elmúlt fél évben legalább féltucat ilyen széria érkezett, ami azt jelenti, hogy féltucatszor élvezhettem azt, ahogy tégláról téglára felépítenek a szemem előtt egy újfajta világot, majd népesítik be, miközben megalkotják a mitológiát. Én oda vagyok ezért az élményért, és szerintem a többséget inkább a His Dark Materials hangulata vagy világa fogja meg az első rész alapján, nem a vázolt sztori(kezdemény).

HIS DARK MATERIALS – 1×01 – 7,5/10

De tényleg, mintha csak könyvet olvasnánk, még véletlenül sem pilotos a felépítése az első résznek, hanem amolyan felvezetésről van szó, alapozásról, a világ felépítéséről, annak viszonyainak magyarázásáról. Ugyanis a készítők is tudják, hogy miképp a regény első fejezete után is jó eséllyel  nekiugrunk a másodiknak, úgy itt is ott leszünk az 1×02-nál. Már persze akkor, ha a hét napos várakozási idő nem tesz minket feledékennyé.

Egy olyan világban járunk, ami hasonlít a miénkre , de a helikopterek mellett ott vannak benne a hatalmas léghajó-monstrumok, és egyéb körmönfont szerkezetek, és ami még fontosabb, az emberek mellett ott lófrál a lelkük is (beszélő) állat képében – addig, míg be nem lövődik fixre (ld. gyerekek), folyamatosan változtatva az alakját. (Ezek mellett tanulhatunk olyan kifejezéseket, mint a Magisztrátus, az aletiométer, a gyiptusok vagy átkosok.)

A történet főhőse egy (árva?) kislány, Lyra, akit gyerekként kalandor, felfedező bácsikája, egy bizonyos Lord Asriel ad be egy oxford-i intézetbe, hogy aztán 12 évet ugorva előre az időben láthassuk cserfes tizenévesként, ahogy éli mindennapi életét (gyakran az iskola tetőin mászkálva), tanul és barátkozik. Egy nap azonban fültanúja lesz annak, hogy a Lord valami hatalmas felfedezést tett, párhuzamosan létező világokról (meg valami rejtélyes Porról) beszél, ami miatt igencsak szúrni kezdi az őt eretneknek tartó intézet vezetőjének a szemét.)

Egy másik szálon kijjebb tekintünk és kiderül, hogy gyerekek tűnnek el rejtélyes módon, és amikor mindebben Lyra is érintetté válik, útra kel egy rejtélyes nővel, és megnyílik számára a világ, mely eleinte csak Oxford-ot jelentette, de nemsokára London-t fogja, majd pedig talán a bácsikája által felfedezésre váró Északot is. És persze kiderülhet az is, hogy milyen szerepet tölt be a mindet behálózni látszó hatalmas játszmákban.

A His Dark Materials minden szempontból azt akarja magából sugallni, hogy mennyire nagyszabású, mennyire epic, és egyeseknél talán itt csúszhat el. Lesz, akit elvarázsol a látvány és ez a világ, de biztos akadnak majd, akik szerint mégiscsak tévés megvalósításról van szó, illetve bármennyire is illik a képhez a magasztos zene, az is olykor túlzásnak tűnhet. Mint ahogy a mitológia bonyolultsága is sok lehet, bármennyire is mértékkel adagolják az infókat.

A főszerepre sikerült Dafne Keen személyében egy nagyon szimpatikus Lyra-t találni, és őt elég karizmatikus színészekkel veszik körül (az első részben James McAvoy is feltűnt, de Ruth Wilson azért sokkal nagyobb szerephez jut, Lin-Manuel Miranda pedig bevetésre készen áll – a többiekről még nem is beszéltem, remek a felhozatal), ami kell is, hiszen a hozzájuk való viszonyunknak kiemelt jelentősége lesz.

Egy biztos, a His Dark Materials kezdése még nagyon csak a felszínt kapargatja (sokkal, de sokkal nagyobb méretű a történet, mint gondolnánk), szó szerint új világok várnak benne felfedezésre, kiemelt karakterek fognak még bemutatkozni, illetve ki fog rajzolódni egy mindent körbe fogó kapcsolat rendszer (nevezzük összeesküvésnek?), ami alapjaiban rengetheti meg a fennálló “világrendet”. És ez az, amit részemről nagyon izgalmasnak találok.

Zavarni maximum az zavart, hogy eleinte egyes jelenetekben (főleg akkor, amikor két gyerek volt jelen a daimónjával) nagyon nem volt egyértelmű számomra, hogy mikor ki beszél, melyik állat szólal meg (aki nem tudja, hogy beszélnek az állatok, az értetlenkedni fog) – lehet, hogy magyar hangokkal jobban el tudnám őket különíteni, vagy idővel már könnyebb lesz, ha leülepedik bennem a személyiségük. Márpedig le fog, garantálhatom.

De ettől eltekintve számomra nagyon élvezetes és hangulatos volt a kezdés, faltam a világ és a karakterek bemutatását, de mint írtam, ez, akárhogy is forgatom, csak egy fejezet volt a jóval hosszabb regénnyel, és egyelőre pár ígéretes és homályos dolgon kívül semmi olyasmi nem történt, ami miatt remegő kézzel indítottam volna el a folytatást. Az 1×02-t természetesen azonnal néztem volna, de inkább azzal a felkiáltással, hogy “Mesélj még!”.

(Pár technikai dolog, miszerint a könyvtrilógia első kötetét, az Északi fényt film formájában is adaptálták Hollywood-ban, így a sztori nyilván ismerős lehet a nemkönyveseknek is, de a sorozat természetesen sokkal mélyebb, részletesebb, mint egy 100 perces mozi. A másik jelzés, hogy gyerekek ide, beszélő állatok oda, a His Dark Materials nem gyereksorozat. Persze ők is nézhetik, és a tónus úgyis a készítőkön múlik, de sokkal komplexebb annál, és később elég komoly témákban is elmerül.)

63 hozzászólás Ne habozz!

dexike3 - 2019. 11. 04. 14:26

meglepően jó lett szerintem. én csak a filmet ismertem, ahhoz tudom mérni. jól eltalálták a hangulatot Ruth Wilson, de főleg James McAvoy nagyon jók benne. sok GoT-os színész is felbukkan. a CGI épp elmegy.

Ennn - 2019. 11. 04. 23:05

Én inkább csalódtam mint … mert, hogy:

Mit keresett ott egy helikopter (!), amikor ott léghajók vannak?

Ha ez egy stemapunk (kb viktoriánus kor) világ akkor az aki nem főszereplő miért van olyan ruhákban amikben a mi világunkban is simán el tudnak vegyülni?

Miért mondja, hogy biztonságban akarja tudni Leilát, ha végül egy félig víz alatt lévő várban hagyja öregemberekkel??? Kicsit hiteltelen a kép így…

James Mcavoy 90 százalékban meg őrjöng valamin… hol vannak a színei ennek az embernek??? A széttörvében egy pillantásából meg tudtam állapítani, hogy melyik személyisége van a fényben!

Leila karaktere… nem stimmel a kora… meg… Dakota Blue Richardsban volt egy fajta kislányos ártatlanság amitől totálisan mindenki megette minden hazugságát, de ez a kiscsaj… hát ránézek és szorosabban fogom a táskám! De amúgy jó, csak egyelőre nekem leveti magáról a karakter. De nyilván adok neki még esélyt

Ruth Wilosn – hát az szerelem, <3 … Nicol Kidman után nem lehet könnyű neki, kicsi más útvonalon indult el, de nagyon jól hozza a karaktert. A haja valami szörnyű :D de értem miért, és egyet értek.

A párom, aki semmit nem tudott a könyvről, filmről nagyon szerette, pedig nem jellemző rá, hogy ilyeneket szeressen. Részemről 10/6

Taz - 2019. 11. 05. 21:10

Vasárnap megvolt a premier a BBC-n, eddig nagyon bejön, tetszik, ahogy a világot kicsit modernebbre formálták, ez egy kicsit aggasztó volt a trailereket nézve, de abszolút jól vették az akadályt. Elég alapozós rész volt és valóban kicsit olyan, mintha gyerekeknek készült volna, de abszolút élvezhető felnőttként is. Ez mondjuk az alapanyagnak köszönhetően gyerekfilm, az első könyv abszolút utazó kalandozós jellegű, a második kötetben kerülnek jobban elő a komolyabb szálak a harmadikban pedig még inkább komolyodik, szóval ez ilyen, de az epizód végi évad előretekintést látva nagyon jó lesz ez is szerintem.

blade78 - 2019. 11. 05. 21:17

Elég katyvasz volt. Nem volt valami pörgős. Szeretem a fantasyt, sci-fit de ebbe majd belealudtam.
A világ felépítése, ennek átadása nem volt valami érdekes figyelemfelkeltő. Persze a látvány elég jó. McAvoy elvisz bármit a hátán. Ruth Wilson meg <3

Na mindegy. Adok még egy epizód lehetőséget aztán van elég sorozat inkább netflix táján :)

Shannen - 2019. 11. 05. 21:45

A fantasy nem az én műfajom, a GoT-ot sem a világ miatt néztem, mást meg egyáltalán nem is.

De ez bizony most elkapott. Én nem láttam a filmet, a könyvet sem olvastam, de ez így elsőre eléggé felkeltette a figyelmem. Tetszik, a világ, meg az is, ahogy bemutatták, a karakterek érdekesek, a főszereplő lány meg telitalálat. Mint ahogy a kis Roger barátja is.

A beszélő állatokat én is csak akkor tudtam követni, amikor konkrétan őket mutatta a kamera, de gondolom idővel ez is változni fog.

Látszik azért a TV-s költségvetés, de még így is vannak benne nagyon szép felvételek.

Én kíváncsi vagyok a folytatásra, lehet ugyan, hogy nem fog beleférni hetibe, és majd később darálom, de talán az 1×02-t még megnézem majd jövő héten.

dexike3 - 2019. 11. 05. 21:58

az nem volt világos, hogy Lyra nyakába akartak varni valamit, hogy bűnös legyen. de utána meg odahívták Marisát és rábízták. plusz az iránytűt is odaaták neki. akkor most még is csak segítettek ezzel neki, vagy ez volt a terv eredetileg is?

Python - 2019. 11. 05. 22:31

Így a pilot alapján bejövős lesz ez a sorozat is! ;) Nálam 7,5/10 eddig, de majd 3 rész után majd jobban látjuk mit tudnak kihozni a könyvsorozat első kötetéből ebben az évadban. Az eddig látottak alapján bizakodó vagyok! :)

Python - 2019. 11. 05. 22:36

@dexike3: Ha most elárulnánk neked, hogy az aletiométert miért is kapta meg, akkor nagyon spoilereznénk! Meg fogják ezt is mutatni nekünk a következő epizódokban, de lépésről, lépésre. :)

Egy kis segítség, szerintem ebből elég jól tudsz következtetni a kérdésedre adandó válaszodra. ;)
http://misztik-fan.hupont.hu/6/aletiometer

Annatar - 2019. 11. 05. 22:56

A filmet láttam először, emlékeim szerint sok olyan kritikát kapott, hogy túlzottan szabadon értelmezte az alapanyagot. Aztán pár éve a könyvtrilógia is megvolt, kicsit régen ahhoz, hogy pontosan emlékezzek a részletekre, de valószínűleg jogosak lehettek a kritikák. Viszont szerintem a sorozat az eddigiek alapján nagyon könyvhű. A helikopter nekem is nagyon kilógott, de most utánanézve már beugrott, hogy a könyvben is voltak, gyropter néven (magyarra talán girokopterként lett fordítva). Egy kicsit tényleg jobban hozzáigazíthatták volna a világhoz, túlzottan modern, inkább mivilágunkbelinek nézett ki azalapján, amit láttunk belőle. Talán később, amikor több szerepük lesz, már jobban figyelnek a részletekre.

A daemonok beszédének megkülönböztetéséhez egy kis segítség: a daemon szinte mindig ellenkező nemű, mint az ember, akihez tartozik. Bár a gyerekeknél ez sem segít olyan sokat :)

mm - 2019. 11. 06. 00:25

ez szörnyű volt

mSO - 2019. 11. 06. 01:23

Az újabb könyvben már headset is van. :D

dexike3 - 2019. 11. 06. 08:03

@Python:
köszi. gondoltam, hogy valami ilyesmi van és nem én értettem félre valamit, de inkább rákérdeztem.
és fent van már a második rész promója, ami alapján még jobban rákapcsolnak:
https://www.youtube.com/watch?v=_cEsbC4krWw

Katyvasz - 2019. 11. 06. 08:08

@winnie
Leîrod annak a féltucatnak a cîmét?
Koszi

winnie - 2019. 11. 06. 08:11

” és fent van már a második rész promója, ami alapján még jobban rákapcsolnak:”

ez inkább teljes évados előzetes.

winnie - 2019. 11. 06. 08:11

Katyvasz: ha rákeresel a szóra, akkor biztos előjönnek a címek. vagy akár a krtiika kategóriára klikkelve ctrl+f, de előbbi hatékonyabb.

dexike3 - 2019. 11. 06. 09:47

basszus winnie. pedig már kezdtem megörülni, de furcsa volt, hogy a Lyra ennyit nőiesedett.

sleepwalker77 - 2019. 11. 06. 13:24

“…az első részben James McAvoy is feltűnt, de Ruth Wilson azért sokkal nagyobb szerephez jut…”
Én ezt pont fordítva láttam. :)
Amúgy érdekes kezdés volt, nem estem hasra tőle, de annyira volt jó, hogy megnézzem a folytatást.

winnie - 2019. 11. 06. 14:17

jogos, félreérthető. arra célzok, hogy a folytatásban neki nagyobb lesz a szerepe.

Cryjames - 2019. 11. 06. 15:06

Nekem a gyptus szereplők nem voltak egyáltalán autentikusak. Ily módon a Daniel Craig féle film jobban hozta számomra az általam már elképzelt világot.

Egyéb iránt mivel a könyveket már többször is olvastam, rettentően örültem, hogy végre ebből is lesz egy nagyobb lélegzetű vizuális mese :)

Egyébként csak nekem tűnik úgy, hogy a filmes világban az alternatív világok ábrázolásába mindig beletuszkolnak egy-egy léghajót?

winnie - 2019. 11. 06. 16:32

(láttam könyves spoileres, ki nem került kommenteket, amik félreértelmezésekre vélnek rámutatni, de jelezném nekik, hogy nem véletlenül írtam azt, amit és ahogy írtam, direkt egyszerűsítettem, és még véletlenül sem szeretnék semmit ellőni a folytatásból, de még a pilotbeli felfedezésekre is próbáltam vigyázni, néhol még úgy is érzem, hogy túl sok mindent leírtam.)

Bagosz - 2019. 11. 10. 18:32

Hat ez nekem is eleg zavaros.Szeretem a fantasyt de ez nagyon katyvasz.Allatok emverek egyutt,gyptesek,leghajo.Mintha egy hibas valosag lenne,nem erzem fantasynak.
Sok jo sori van,ez kasza…Meg hogy Tronok harca…

feleki - 2019. 11. 10. 18:40

Állatok? Itt nincsenek állatok.

winnie - 2019. 11. 10. 19:00

bagosz: nem volt olyan jó a pilot, mint a trónok harca első 70 része?:)

katyvasz = saját világ, ami tele van hihetetlen jól átgondolod ötletekkel (egyébként tényleg öröm lesz nézni, ahogy bizonyos dolgok egymásba simulnak).

mondjuk ahhoz képest, hogy az első részben bőven volt expozíció, azt el kell ismerni, hogy ez nem az a sorozat, ami már az első részben szájba rágja, hogy milyen ez a világ, hogy működik, stb. ha csak sima felolvasás lett volna az első 50 percben, még az sem lenne elég. a his dark materials annál sokkal komplexebb, és hasonlóan építkezik, mint manapság a műfajtársai, szépen fokozatosan fejtik fel a rétegeket, akkor, amikor annak jelentősége lenne. mármint arra célzok, hogy apró részleteket nem kötnek az ember orrára, csak akkor, ha jelentőségül is lesz. (a másik lehetőség ugye a folytonos narráció, meg kiírások, hogy mi mikor és hogy működik, meg minek mi a történelmi eredete.) ez a világépítős műfaj másképp nem nagyon működne, ezért is annyira nehéz, és ezért is lep meg, hogy manapság ennyien bevállalják, hiszen a többség reakciója folytonos kérdezgetés, hogy mi miért és hogyan.

winnie - 2019. 11. 10. 19:00

(de nem lep meg a dolog, sokkal több ilyen reakcióra számítottam, ezért is kezdtem úgy, ahogy, miszerint elolvastuk egy könyv első fejezetét.)

wice - 2019. 11. 10. 23:32

Hát, nemtom, nekem az egész pilot rettentően kapkodósnak tűnt, sokkal inkább, mint a film, ami meglepő, tekintve, hogy ott kevesebb, mint két órába kellett bezsúfolni egy könyv történéseit, itt meg 8×1 órájuk van rá. Lehet, hogy annyira igyekeztek hűek maradni a könyvhöz, hogy semmit se mertek kivágni, vagy átírni úgy, hogy filmen is működjön?

Ja, és a főszereplő kiscsaj (a többi gyerekszínésszel együtt) hatalmas csalódás, egyszerűen nem elég jó színész, pedig ez külföldi filmeknél ritkán tűnik fel nekem.

Taz - 2019. 11. 11. 01:22

Megvolt ma a második rész, imádtam minden percét! Még úgy is tudtak feszültséget teremteni, hogy tudtam mi fog történni. Tetszik, hogy lassan építik a világot, szerintem nagyon jól áll neki és én egyáltalán nem érzem kapkodósnak, sőt. Viszont tény, hogy ez egy iszonyat komplex világ és érthető, hogy a könyvet nem ismerők esetleg vakarják a fejüket, hogy most akkor mi van. Azért szerintem a második rész tisztába tesz egy két dolgot talán.

wice - 2019. 11. 11. 22:09

Taz: Hát pont ez az, én olvastam a könyveket, szóval nem az van, hogy nem értem, miről van szó, hanem hogy a ritmusa nem stimmel (pl. amikor Lord Asriel diavetítést tart, egyszerűen röhejes, ahogy végigrohan a képeken, “ja, és itt egy város az égben, milliárdnyi párhuzamos világ, blablaba, aggyatok pénzt”). Mondjuk a második rész egy fokkal jobb volt ebből a szempontból.

Mate4182 - 2019. 11. 12. 12:50

amikor elkezdtem nezni, kb 20 percig kaosz volt a fejemben, nem alltak ossze a dolgok. valami nem stimmelt. 4/10nek mondtanam.

aztan ugy 20 perc tajekan leesett a tantusz es rajottem hogy annyira hulye vagyok neha mint 2 masik…

en valamiert meg voltam rola gyozodve hogy ez a Narnia kronikaja konyvek(es filmek) sorozatverzioja. nem ertettem az egeszet az allatokkal, ki miert beszel, hol a szekreny? :D :D

amikor rajottem mekkora hulye vagyok visszatekertem es ujraneztem az egeszet. eddig nalam eros 8/10.

se a filmet nem lattamn se a konyvet nem olvastam de amit eddig a pilotban lattam az ertheto, kovetheto, jol megalapoz valaminek ami remelhetoleg legalabb ilyen jo less mint az elso resz.

de azt en is alairom hogy baromi nehez volt kisilabizalni melyik allat mikor es kihez beszel es miert

Python - 2019. 11. 13. 00:11

Ruth Wilson badass! ;) :) Jól hozza a karakterét. Így 2 epizód alapján azt kell mondanom, hogy baromi jó lesz ez a sorozat! :)

Taz - 2019. 11. 13. 13:47

@wice nem tudom, szerintem jól eltalálták a tempót, én elnéző vagyok ilyen szempontból, elég nagy mennyiségű anyagot kell adaptálni, még így 8 órában is van amit ki kell hagyni vagy épp rövidebbre venni. A fénykép nézegetős rész emlékeim szerint a könyvben sem volt túltolva, gyorsan lezavarták ott is, bár már 2 éve, h utoljára olvastam az első könyvet. Az mondjuk igaz, h az első rész talán kicsit egyenetlenebb tempójú, van amin sokat időztek, van amit elkaokodtak, de a második rész szerintem már jól eltalálta a tempót.

@Python Ruth Wilsont én eddig nem ismertem, de minden képernyőn töltött percét imádtam. Szerintem övé az egyik, ha nem a legkomlexebb karakter az egész szériában de úgy látom nem lesz vele gondja.

JoeCole - 2019. 11. 17. 23:20

Az első rész meggyőzőbb volt, mint a második, de azért van egy olyan érzésem, hogy idővel kegyetlenül jó lesz ez.

zolij - 2019. 11. 18. 09:31

Nekem pont hogy a második adta jobban, a portál bemutatásával léptek egy szintet, nem is értem hogy miért nem az első rész végi cliffhanger volt az átkelés.

Mate4182 - 2019. 11. 19. 13:21

a masodik resz is nagyon jo volt. hala a comment szekcionak mostmar kicsit jobban atlatom ezt az allat jelenletet a sorozatban.
durva hogyha meghal a joszagod akkor te is :O

az ujsagiro holgy nagyon emlekeztetett a Krpytonbol az agymosott csajszira :)

a csavar a Ruth Wilsonnal nekem durva volt. nem szamitottam ra hogy vele gond less

Zoli - 2019. 11. 19. 20:13

Az év újonca is lehet ez a sorozat, nagyon magával ragadó 3 rész után!

Python - 2019. 11. 19. 20:57

Három epizód után azt kell mondjam, hogy sokkal jobban visszaadja a könyvek hangulatát, mint anno a film! ;) :)
Ruth Wilson továbbra is badass, és mostantól az aletiométer szál sem annyira spoileres! ;) Nálam továbbra is 8,5/10 a sorozat. :)

Python - 2019. 11. 19. 21:06

@Taz: Ruth Wilson főleg brit színházi és sorozatos vonalon mozog, de azért vannak amerikai sorozatos és filmes kiruccanásai is. ;) A Lutherben szerintem, de a kritikusok szerint is baromi jó volt Alice Morgan szerepében, de pl. a HBO -s A viszony -ban ő volt Alison Bailey.
Szóval én kifejezetten örültem, hogy őt castingolta a BBC-HBO páros Marisa Coulter szerepére. ;) :) Nem hinném, hogy gondjai lesznek ennek az igen komplex karakternek a megformálásával.

Python - 2019. 11. 19. 22:15

His Dark Materials: Season 1 Episode 4 Promo
https://www.youtube.com/watch?v=7OFnwRI309M

Llew - 2019. 11. 20. 23:31

KÖNYVES KÉRDÉS SPOILER?

Régen olvastam és csak az első részét, így az lenne a kérdés, hogy ez a világok közt átmászkálós fickó szál benne volt az első könyvben? Nekem nem rémlik.

Taz - 2019. 11. 21. 01:02

@Llew, az első könyvben csak futólag volt benne, Mrs Coulter pártiján bukkan fel, ez amúgy itt is benne volt. Viszont úgy tűnik elkezdtek behozni második könyves szálakat is, mint például a másik világba való átkelés, ami az első könyvben egyáltalán nincs benne, plusz a Stanislaus Grumman/John Parry szál is a második részből lett áthozva.

Llew - 2019. 11. 21. 09:59

@Taz:
Köszi. Akkor lehet újra előveszem a könyveket is.

Don Fanucci - 2019. 11. 27. 18:15

@Llew:

KÖNYVES KÉRDÉS VÁLASZ – SPOILERES

Huh, de még mennyire: erre épül minden onnantól kezdve, hogy a Titokzatos Késsel el lehet kezdeni vagdosni a tér-idő-kontinuumot…

És aztán jön még a Borostyán látcső, meg a többi…

Huh, alig várom, hogy lássam ezeket!

Ajánlom a folytatást! ;)

KÖNYVES KÉRDÉS VÁLASZ – SPOILERES – VÉGE

És ajánlom mindenkinek a negyedik részt.

Elar - 2019. 12. 04. 18:45

A kislány (Dafne Keen) nagyon “bejön” nekem.
Nem is mint nő, hanem mint “szinésznő”.
Kiváncsi leszek rá a későbbiekben.

Mate4182 - 2019. 12. 05. 20:30

Elar – csatlakozom, a mod ahogy mondja Roger nevet mindig megmosolyogtat :) mar a Loganben is odatette magat (sot oszinten szolva ott nagyon odatette magat, itt meg nem igazan bontakozott ki)

mindjart nezem az 5. reszt, a negyedik volt eddig az evad legjobbja!

Honvéd - 2019. 12. 05. 21:45

meglepő, hogy mennyire leköt, egyszerű kis történetnek tűnik, de nagyon szépen tartja az arányokat, nem gondolja túl magát, nem arcoskodó sorozat ez. a színészek kiválóak, a főszereplő kislánytól kezdve Lee Scoresby-ig. Az egész hangulata annyira meseszerű, még ha azért van benne kellő súly is. A hétvégén lement a film is, nekem az az érzésem, hogy ez a könyv sorozatért kiáltott. És valami ilyesmiért. Biztos maradok az évad hátralévő részére.

Mate4182 - 2019. 12. 06. 09:53

na, lecsuszott az 5. is. nem volt annyira bejovos mint a 4. de ez is egy remek epizod volt.
nem birom tultenni magma azon mennyire jol nez ki a Maci meg az osszes daimon. ennek a sorozatnak baromi jo cgi csapata van!

eleg izgalmasan zarult az epizod, kivancsi vagyok hova fut ki a dolog.

raadasul Asriel dolgozhat a fogsagaban?

ja es a vilagok kozotti fekete csavo szala is egyre jobban kot le!

Stiel - 2019. 12. 07. 20:54

Gyerekeknek mennyire ajánlanátok? A kérdés vonatkozik 10, 12, 14 évesre is (16-ra gondolom már OK).

Llew - 2019. 12. 08. 22:23

Ahogy winnie is írta, nem gyerek sorozat. Eddig szerintem nagyon durva dolog nem történt, bár volt pár halál, de a látványos dolgokon túl inkább maga a téma olyan, ami miatt egy 10-12 éves nem értené. Én nem ajánlanám, bár emlékeim szerint a könyv anno az ifjúsági irodalom kategóriába volt sorolva a könyvtárban.

Stiel - 2019. 12. 09. 21:23

Llew: köszi! Még annyi, hogy Avataron és Korrán edződött gyerekekről van szó. Azokhoz képest esetleg?

Llew - 2019. 12. 10. 13:37

Ez mar így jobb kiindulasi alap, de azok akkor is eleve gyerekeknek keszúltek, ez meg nem. Szerintem komorabb azoknál, és az első könyve ismerve az évad végére még jobban az lesz. Illetve számitsd bele, hogy ez élőszereplős, ami gyerekként lehet erősebb élmény, mint rajzolva.

Llew - 2019. 12. 10. 14:14

Na, az új poszt kommentjeiben is pont ez a gyerekkönyv nem gyerekkönyv kérdés a téma.

zolij - 2019. 12. 18. 14:50

Szomorú, hogy ennyire pang a kibeszélő.

Az eheti résszel maga mögött hagyta a filmet a sorozat. Asriel min akadt ki ennyire vajon? Látott egy lehetséges jövőt, ahol Lyra egyedül érkezett és meghalt?

Taz - 2019. 12. 18. 19:55

zolij
Nem pörög itt az igaz, de van heti kibeszélő is, az egy kicsit előrébb jár.

Hogy miért akadt ki az majd kiderül az utolsó részből, nehéz lenne spoiler nélkül. El sem hiszem, hogy már csak egy rész van. Pont úgy tűnik, hogy az utolsó két részre indultak be kicsit a dolgok, bár a könyvek közül is az első az kicsit lassabban hömpölyög fő sztori szempontjából legalább is.

Mate4182 - 2019. 12. 20. 15:19

nem olvastam a konyveket, de szerintem Asriel azert akadt ki mert vmilyen szinten o is benne van ebben a gyerekkiserletek dologban es o arra szamitott hogy vmi random kiskolkot kuldenek akin ,,gyakorolhat” aztan azert bukott ki mikor Lyla jot mert kiakadt hogy a sajat lanyan megse a legjobb moka kiserletezni.

es ezert orult meg annyira Rogernek…

ergo ez is vmi nyomorult aberralt barom mint a majmos rib³³€ .. csori lany milyen szulei vannak? :S

walaki - 2019. 12. 22. 20:34

Előrebocsátom, hogy én sem olvastam a könyvet (mea culpa, pedig nagyon olvasó vagyok), viszont anno a film nekem bejött.
Tényleg kicsit lassú az indítás, többször is abbahagytam, de aztán csak-csak visszatértem hozzá. A 3.-4. résznél már kezd beindulni, egyre több infót kapunk, amitől egyre inkább összeáll a kép, és egyre érdekesebb lesz ez a világ. A 6. részre érnek el oda, ahol a film véget ért, ami innentől jön, az nekem mind újdonság, és azt kell mondjam, várom.
Általában nem értek egyet winnie-vel, más az izlésünk, de ez az angolos világépítés tényleg nagyon jól sikerült, mégha kicsit túl angolosan, túl lassan is indul be, érdemes az elejét átszenvedni, garantáltan nem fogjátok megbánni!

Mate4182 - 2019. 12. 26. 13:39

Na ez a finálé baromi jó volt!

Spoileres kicsit

Tudtam én hogy apuka is rohadék!

Viszont nagyon elertek hogy várjam a következő évadot! Vajon a srác ugyanott köt ki a világ végen? Lyra meg megy a modern Londonba?
Sok kérdést vet fel, alig várom!

Simán erős 8/10 az évad!

Lumiere - 2019. 12. 27. 15:51

Hű anyám…azért volt történés ezerrel…:O

***SPOILER kérdés***

1. Most akkor Asriel hova kelt át?
2.A srác, Will, miért ment oda vagy mi vezette oda, arra a helyre ahol a kígyós faszi átjár, átkel mindig?
3.És ez a kígyós faszi miért tud csak úgy átmenni minden energia nélkül, míg Asrielnek ugye mekkora energia kellett és milyen áron…?
Köszi! Lehet hogy valamelyik kérdés tök egyertelmű, de mindig este nézem, hullafáradtan, lehet lankadt a figyelmem.

***SPOILER KÉRDÉS VÉGE***

Jó kis sorozat volt ez, még ha az 1.rész után én is lamentáltam folytassam-e. 2.évadról lehet tudni mikor jön?

winnie - 2019. 12. 27. 16:18

itt lehet tájékozódni az ismert premierdátumokról: http://www.sorozatjunkie.hu/2019/01/21/2019-es-sorozatos-premiernaptar/

ha minden jól megy, akkor jövő ősszel vagy télen már láthatjuk, de lehet, hogy sanszosabb a 2021. ha pedig 2020 lesz belőle és kap 3. évadot, akkor az lesz szinte biztos, hogy 2022-es.

Mate4182 - 2019. 12. 28. 14:42

winnie – ennek az az oka hogy a stab tul elfoglalt? vagy vmiert elnyulik a munka (pl cgi?) mert az tiszta hogyha mar most tudjak hogy a masodik evadra masfel ev kell.
de ha esetleg a masodik evad egy ev alatt megoldhato, akkor mar most tudjak hogy a kovi az tuti masfel evet igenyel?

esetleg van vmi titkos info es egyszerre forgatnak tobb evadot elore? :D

Taz - 2019. 12. 28. 16:08

Lumiere

Itt vannak akkor a SPOILER-es válaszok

1. Egy másik világba, ez igazából a második meg harmadik könyves spoiler lenne már, úh annyira nem akarnám ellőni, de ahogy mondta is a rész végén, egy olyan világba ahová a Magisztérium keze nem ér el, hogy háborút indítson.
2. Csak véletlenül akadt rá, a macskát követte, viszont ezzel megkavarták kicsit a könyvhöz képest, hogy vajon Will hova jut ki, miután átkelt?
3. Asrielnek azért volt szüksége ekkora energiára, mert egy új ‘kaput’ nyitott a vilgok közt. Ez utána nem záródik be, ahogy Lord Boreal is mindig ugyanott kelt át.

Mate4182
Azt olvastam, hogy a második évad forgatása nem rég ért véget, valamikor Decemberben, most gondolom még jön az utómunka.

Lumiere - 2020. 01. 01. 22:28

Köszi a válaszokat!

Még egy kis *** SPOILERezés ***

@Taz
Oké! Nekem az nem volt teljesen tiszta, abba kavarodtam bele, hogy azt hittem, hogy ahová Asriel átkelt, az a Will világa, és oda fog Lyra is, mert ugyanott ment be, de akkor ugye nekik találkozniuk kellett volna…na de oké akkor ez majd kiderül
Azt értem hogy a macskát követte, de már a busszal eleve miért ment oda…vagy ez csak úgymond “véletlen”, odavezette a sors vagy mittomén:)

***VÉGE ***

Jaj hosszú várakozas lesz ez :(

Taz - 2020. 01. 04. 00:03

Will igazából csak céltalanul bóklászott, bár ez itt nem volt teljesen egyértelmű.

És akkor egy kis könyves !!!!SPOILER!!!! is:

Asriel egy új átjárót nyitott és az nem Will világába vezet. A könyvbéli Will nem Lyra világába kel át, itt úgy látom ugyanazt az átjárót használta, mint Lord Boreal. Ezt nem tudom, hogy fogják majd felgöngyölíteni, mert így a második könyv elejét meg kell majd változtatni.

Lumiere - 2020. 01. 05. 21:32

@Taz
Köszi! Hú na kíváncsi leszek akkor :)

Enzo - 2020. 02. 27. 17:47

1×01 (pótlás)

Hát, egyelőre annyira nem áll össze az egész így 1 rész alapján, nehéz követni a dolgokat, és nem fogott meg annyira a világ, mint mondjuk a Carnival Row, hogy egy közelmúltbeli újonc sorozattal hasonlítsam össze. Erős dózisban kapjuk az ismeretlen népeket és kifejezéseket, csak úgy röpköd itt minden: előadás a titokzatos Porról (és hogy gyerekekre nem hat), meg más világokról, gyiptusok, aletiométer (ezt legalább elmondták), átkosok, tatárok, páncélos medvék… húh. Meg egyéb dolgok is megakasztották az élvezetet, például hogy ugyan tök aranyosak a daimónok (Lyráé remélem nagyrészt a kis fehér cuki alakjában marad), de marha zavaró, hogy beszélnek, sose tudni, hogy ezt most ki mondja, pláne ha több is van a jelenetben.

Darabkák:
– A főcím legalább szép, de ez már manapság “alapkövetelmény” (csak nekem tűnik úgy, mintha egy kaptafára készülnének a mostani főcímek?), a végén levő “rétegelt világon” kívül nemsokminden maradt meg belőle.
– Lord Azriel berakja Lyrát az ágyba cipővel, és ráadásul fejjel lefelé, jóvanbzmeg :D (igen, apróság, de engem zavart :D)
– A Ruth Wilson által játszott nőci (akinek egyébként szerepéhez illően ellenszenves arca van) felfogadja segédnek Lyrát, aztán meg elmenne nélküle a léghajóval??

1×02 (pótlás múlt hétfőről)

Ezt a részt leginkább úgy lehetne körülírni, hogy “Lyra muszájból csinál mindent, a nő meg egyre gyanúsabb”. Szerencsére nem tartott sokáig a “fogság”, Lyra megszökött, és elkapta a hiénás ember? (vagy valami csavar van). Belebegtettek valami átjárót is az igazi világba, ha jól értem (a Boreal nevű kígyós néger fickó ment át [side note: kicsit már unom a párhuzamos világokat]), de 2 szálon kívül a többin nem értem, hogy kicsodák a szereplők és mit akarnak. Na de azt legalább megtudtuk, hogy Azriel valójában Lyra apja.

Darabkák:
– Aha, szóval Miss Coulter messzire el tud szakadni a daimónjától, ami elvileg nem normális… de nem inkább 2 daimónja van? Vagy hogy volt a majom egyszerre két helyen?
– Már megijedtem, hogy az “áldozárok” még egy újabb csoport, akiket meg kell tanulni, de akkor elvileg ők ugyanazok, mint az átkosok, valami betűszó (Á.T.O.K.) révén.
– RIP random újságírócsaj, pedig jó arc volt, hogy Lyrának elmondott egy csomó mindent.
– Heti kínzó kérdés: ha a gyerekrablós szálon ott a pincében az volt az ukáz, hogy “lányok balra, fiúk jobbra”, akkor miért pont fordítva mentek? És Roger mögött miért 2 lány áll? Zavaros ez…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz