login |

Arrow – 8×04: Present Tense

2019. 11. 06. 20:02 - Írta: Necridus

18 hozzászólás | kategória: kritika,

A nosztalgikus easter egg áradat, az erős sztori, a szeretett karakterek és sokkoló cliffhangerek után az érzelmeké a terep az Arrow utolsó évadjában. Igaz, már kaptunk elég sok drámai jelenetet zokogó karakterekkel (kiemelném Cassidy 8×02-es és Amell 8×03-as azon jeleneteit, amit már a kibeszélőkben is külön említettem, mert ezek az évad eddigi legjobbjai), de most tömbösítve kaptunk olyan jeleneteket, amiktől mi is könnyezhettünk.

Lássuk is a tovább mögött az eheti epizódot. Innentől spoileresen folytatom.

Múlt héten a Future Team Arrow visszatért a 2019-es csapat közé, aminek okát még mindig nem tudjuk, csak sejthetjük, hogy a Monitor áll az egész mögött. William hamar megtalálta az összhangot apjával, cserébe Mia adta a formáját, továbbra is a düh vezérelte. Dühös apjára, aki elhagyta, és nem volt ott számára soha eddigi élete során – az biztos, hogy az epizód végéig az eddig Miához szkeptikusan álló nézők ellenszenvesebbnek tartották, mint valaha, de kellett, hogy így viselkedjen, mert így lett látványos az epizód végi átalakulása.

Igaz, majdnem megölte ellenfelét és apját elküldte párszor melegebb éghajlatra, de végre tanult valamit, végre nem annyira makacs, és kezd megnyílni apjának. Innentől kezd kibontakozni ténylegesen a karaktere, eddig egyetlen egy oldalát láttuk és el is engedtük a reményt, hogy képes a változásra.

Mondjuk ehhez kellett Laurel segítsége is, aki váltott pár szót a lánnyal (és mennyire jó Cassidy és McNamara együtt a képernyőn, ami a spinoffot tekintve különösen jó jel), miközben kinyilatkozta, mennyire nem kedveli annak apját. Ha ezt évadokkal korábbi Oliverre mondja, legyen, de itt már jogtalan, hiszen már néhány epizóddal ezelőtt is elismerte, mint Fekete Kanári, és tiszteli azóta is az egykori Black Sirent.

Mondhatná, hogy azért, mert nem a legjobb vezető, vagy szimplán rossz eszközei vannak a céljai elérésében, de ezek sem igazak, Oliver mind kinőtte ezen rossz tulajdonságait, és talán most mutatta meg igazán, hogy végre felnőtt ahhoz a feladathoz, amivel évek óta küzd: képes a csapatát helyesen vezetni, gyorsan alkalmazkodni az emberei minden mozdulataihoz és helyesen cselekedni azon esetekben is.

Emlékszünk még, hogy a hatodik évadban a New Team Arrow azért alakult meg, mert Oliver nem bízott társaiban?

Már szó sincs erről, kivívta magának azt a tiszteletet, amit érdemel. Mondjuk furcsán néztem, amikor Miát és Connort is terepre vitte, elvégre akármennyit hall arról, hogy kivel és hogyan küzdöttek, igazából nem ismeri őket (még), nem tudja, hogy a komolyabb helyzetekben hogyan reagálnak, valóban helyt áll-e a saját lánya egy halom Deathstroke katona ellen (ezzel a második évadra visszautalgattak nem egyszer).

Ami a Deathstroke-okat illeti, úgy tűnik, nagyon bejön a sorozatnak az alteregó továbbadása, mert már a 4. DS-ünk is jelen volt. Slade másik fia, Grant Wilson volt a heti ellenség (akinek Deathstroke-os telefontokja van?!) aki a jövőben apja nyomdokaiba lép, JJ-t állította maga mellé – a jövőben, így nem csak a legyőzése volt a tét, hanem a jövő megváltoztatása.

Nyilván sikerült, szóval innentől kezdve lehet minden más, ami a jövőt illeti, de közben egy csomó olyan motívumot láttunk, ami a már korábban látott flashforward szálakat indítja el – és ezeket nagyon jó volt látni, szinte feelgoodnak érződtek a jelenetek. Laurel és Dinah például megalapította a Canaries-t, René pedig polgármesteri kampánya kellős közepén kapcsolódott vissza a történetbe.

Nem gondoltam volna, hogy az apa-fia kapcsolatok ilyen hatásosak lesznek ebben a részben. Ben Lewis tökéletes William, a gyerek énjét ki nem állhattam, de Lewis pár epizód alatt megszerettette velem, és most fokozódott a szimpátia a karaktere miatt, főleg mert annyira jól működött Oliverrel (külön kiemelném, hogy mennyire látható volt a színész szemében a büszkeség közös jeleneteik során).

De volt egy pillanat, ami rendesen kizökkentett. Nem értettem, miért volt olyan fontos Williamnek bevallania a férfiakhoz való vonzódását Olivernek. Azt gondoltam, hogy annyira elfogadott lesz és olyan könnyen kezelték korábban, hogy nem raknak ekkora terhet rá. Oliver pedig úgy felelt, hogy tudta, és Felicity-vel vártak arra, hogy akkor mondja el, ha ő jónak látja. Látta a 13 éves fiún, akivel szinte csak egy évig élt együtt, aki gyakorlatilag elszigetelve élt a társadalomtól?

Na meg Curtis-szel kapott még néhány jelenetet, mint a csapat tech-srácai. Működtek, de érződött, hogy Echo Kellum csak azért volt jelen, hogy kipipálhassanak még egy visszatérő karaktert. Szerencsére nem jelentett annyi időt a jelenléte, hogy ellopja másoktól.

A Monitor pedig Laurelt kereste fel az epizód végén, és Oliver ellen akarta fordítani a Föld-2 újrateremtésének feltételével. Megy már a kommentekben a tippelde, hogy ki is a Monitor valójában, vagy tényleg ő az, és nem az Anti-Monitor, de ha elvonatkoztatunk a képregényes motívumoktól, akkor továbbra is csak érdeklődve várhatjuk, mi fog ebből kisülni. Az viszont biztos, hogy Laurel átállítása az ellenséges oldalra nagy öngól lenne azok után, amin végigment. Ezt a redemption szálat nem szabad ilyen könnyen elengedni.

A krízisig már csak egy hónapra van (az Arrow-é az ötrészes crossover negyedik epizódja, ami január 14-én érkezik majd), a sorozat pedig a jövő hetet kihagyja, így csak két hét múlva megyünk Oroszországba, hogy az ötödik évadra megemlékezzünk. 

18 hozzászólás Ne habozz!

Ayrons - 2019. 11. 06. 20:13

Mibe, hogy Monitor valójában Anti-Monitor és csak felvette Monitor alakját

Edrick - 2019. 11. 06. 20:14

Ezen a ponton már én is afelé hajlok, hogy Anti-Monitor megcsiálta ugyanazt, amit anno Eobard az igazi Harrisonnal: megölte, és felvette az alakját. Vagy ez, vagy direkt próbálnak megvezetni, hogy a Monitort részről részre rossz fényben tüntetik fel (még akkor is, ha az előző részben tényleg az Anti-Monitorról szólt is a szöveg, és nem a sima Monitorról, utóbbi többi tettére nem találni kézzelfogható magyarázatot)

DarkEagle - 2019. 11. 06. 20:14

Tudom tudom felejtsem el a képregényeket de abban nincs ilyen képessége hogy más alakját fel tudja venni sem olyan amivel vissza tudja állítani az elpusztult univerzumot. Na nem mintha nagy dolog lenne használni egy kütyüt nem egyszer láttunk már ilyet pl a Black Lightningban is ilyennel operálnak most.

Szerintem itt szimplán csak arról van szó ő látja a nagyobb képet, mi meg nem. Sőt ez inkább tesztnek tűnik ahogy a többi is. Oliver ugye azt hiszi hogy segítenie kell bármi áron a Monitornak de közben a Monitor lehet csak arra kíváncsi hogy bármit megtenne-e Oliver. de majd úgyis kiderül mi lesz.

Egyébként nagyon jó rész volt, eddigi legjobb. Jó volt látni a sok sok reakciót a gyerekekre és tőlük is. Arra meg nem is számítottam hogy ilyen hamar benyögik hogy Zoe meghalt de pacsi érte a készítőknek, nem lesz fölös drámázás. Kíváncsi vagyok hogy már most változott-e a jövő vagy majd csak a Crisis után fog.

Nagyon jó volt látni ahogy Oliver a gyerekeivel próbálkozott kapcsolatot teremteni, főleg Miával. Most látszott igazán hogy apja/anyja lánya. Szerintem Kat egyre jobban hozza Mia szerepét, eddig itt volt a legjobb. Jövőhéten meg megyünk ruszkikhoz, na az tuti érdekes rész lesz. :D

Ayrons - 2019. 11. 06. 20:15

Szerintem nem próba. Lehetséges ,hogy tavaly a valós Monitor volt meg előtte is de hogy most szerintem nem ő arra mernék fogadni. Eleve Oliverek már voltak próbán ahol egyességet is kötött Monitorral.
Nekem az a gyanús ,hogy csak tömegpusztító fegyvereket kér, ennek mi értelme ? Nem hiszem ,hogy egy vírus vagy egy csillagzúzó majd használ Anti ellen. Inkább Anti akarja ezeket bevetni a hősök ellen.

DarkEagle - 2019. 11. 06. 20:15

Anti-Monitornak nincs szüksége ilyen gagyi fegyverekre mert egy csettintéssel elintéz univerzumokat kb. :D A Monitor hozzá képest olyan mint Supermanhez képest Oliver kb.

Ha követik a képregényes vonalat akkor szerintem a gépezet beindításához kellhetnek ezek a dolgok. Mármint a szó szerinti géphez. Aki olvasta a Krízis képregényt az tudja mire gondolok. A lényeg hogy a Monitor szerintem meg akarja építeni. Bár nem igazán értem hogy egy vírus mire kellhet. De nem vagyok tudós.

Abban viszont biztos vagyok hogy bár rossznak látszik tuti hogy nem az mert ők alapból nem állnak se jó se rossz oldalon csak az egyensúlyt akarják fenntartani. Az is lehet hogy csak a komoly fegyvereket akarja elvenni amik esetleg árthatnának neki.

VvD - 2019. 11. 06. 20:17

Wow, ez az évad eddig a majdhogynem hozza a második szintjét. Kurva jó.

Nagyon tetszenek az interakciók a szülők és gyerekeik között. Mia és Oliver tényleg nagyon hasonlók :) Kb ilyesmi volt az első évadban Oliver is, mint Mia. Arról van vmi hír, hogy valamilyen formában folytatódna az Arrow, Oliver nélkül? Akár más néven?

A Monitor meg biztos, hogy csak próbákat állít eléjük vagy csak simán szórakozik. Simán el tudná intézni Olivert és a többieket, még Supergirlt is visszavarázsolta a helyére. Nagyon kíváncsi leszek mi lesz még itt :)

Necridus - 2019. 11. 06. 20:21

VvD:

Az Arrow véget ér. De fejlesztenek egy új sorozatot Laurel, Dinah és Mia főszereplésével Green Arrow and the Canaries néven (egyelőre). Erről olvashatsz itt .

FP Jones - 2019. 11. 06. 20:37

Flashben is, Arrowban is feltűnik, de a Supergirlben eddig nagyon mellőzik Monitort.. :D

jessm - 2019. 11. 06. 21:11

Imádtam ezt a részt is. Jó volt Oliver és gyerekei közti összes jelenet.
Kivételesen Curtis sem idegesített ilyen kis mennyiségben. Rene és Dinah is jó volt ekkora mennyiségben.
Laurelt én sem értettem, hogy miért húzta le Olivert, de mindegy. Laurel és Monitor inkább tesztnek érződik mint sem valós dolognak. Azon a véleményen vagyok, hogy hol Monitort , hol az AntiMonitort látjuk.

William és Mia nagyon jók és mind a két szinész kitesz magáért. Connor kicsit háttérben volt, viszont eddig ő is kedvelhető karakter.

Edrick - 2019. 11. 06. 21:35

“külön kiemelném, hogy mennyire látható volt a színész szemében a büszkeség közös jeleneteik során”

Valóban, hatalmas +1, Amell mindent igyekszik beleadni idén, és jól sikerülnek ezek a családi szálak is. Bár amikor az asztal körül ültek-álltak, és már a jelenet vége felé voltunk, komolyan féltem, hogy lesz valami “Team Flash” vagy “Team Arrow”-féle csatakiáltás, tuti lefordultam volna a székről, de mondom, többnyire jól egyensúlyoznak idén.
A Supergirlből egy picit én is hiányolom Monitort, cserébe viszont Nash Wells ügyködése kárpótol a másik oldalon, bár ezt a két hetet most ki kell bírni.

DarkEagle - 2019. 11. 06. 21:45

“Flashben is, Arrowban is feltűnik, de a Supergirlben eddig nagyon mellőzik Monitort.. :D”

Ez nekem is fura bár van rá egy tippem miért csinálják ezt, azon kívül persze hogy így sem tudják azt kezelni ami a saját sorozatukban van. :D A másik komolyabb tippem hogy csak a crossoverben fog feltűnni vagy közvetlen előtte mert Supergirl univerzuma el fog pusztulni és rögtön azzal kezdik hogy átmegy Föld-1-re. De ha nem is most a crossover végén szinte biztos hogy vége lesz az ő univerzumának mert egy Földre fogják hozni az összes szereplőt ez fix.

A kritikához hozzáfűznék annyit hogy nekem nem fűlik a fogam ahoz hogy 4 Deathstroke-ot említsek. Egyetlen DS volt eddig az pedig Slade. A jövőben JJ nem DS csak az szeretne lenni. A két fia közül pedig egyik sem DS hiszen Joe ugye Jericho néven fut (Titans sorozat nézői tudják ki ő) a másik fia meg Grant aki szintén nem DS hanem Ravager szintén ismerős lehet a Titans-ből. Más kérdés hogy itt DS-nek nevezik a szereplők.

Ami William féle színvallást illeti szerintem nagyon szépen odaillett hiszen tini kora óta nem látta az apját és gyakorlatilag ez az egyetlen igazi bensőséges infója saját magáról amiről azt hitte az apjáék nem tudták. Mondjuk az engem is meglepett hogy Oliverék tudták de ha belegondolunk, logikus hiszen Oliver nagyon jól kiismeri az embereket pillanatok alatt. Meg attól hogy mi nem láttunk szájbarágósan konkrét jelenetet a tini Wiliammel erről attól ő még elég sokat volt a fiával és igen nagyjából 1 évet éltek együtt de előtte is sokat voltak együtt. Többek közt ugye ezért lépett le Felicity anno.

A Mia szál tetszett talán a legjobban mert végre láthattunk karakterfejlődést ahogy te is írtad. Nekem mondjuk eddig nagyon tetszett Mia mert ahogy írtad Oliver korai éveit idézte de most hogy itt lesz pár hétig az apjával tuti hogy sokat fog változni majd. Az meg külön tetszett hogy tényleg baromi jó párost alkottak Laurellel szóval kezdek reménykedni a spinoffot illetően. Csak tényleg ne az legyen hogy ők hárman és senki más mert nagyon kéne ide William és persze Connor is.

Ayrons - 2019. 11. 06. 22:22

Amúgy Slade nem fog visszatérni? Ha már búcsú akkor ő elég fontos személy volt Olivernek. Nekem furcsa lenne ha nem jelenne meg.

Necridus - 2019. 11. 06. 22:26

DarkEagle :

Ami a Deathstrokeokat illeti, igen, mind más néven fut vagy csak DS akar lenni, de a Deathstroke gang kifejezést sem véletlen használják. Tudom, képregényes ismereteimből, hogy ki-kicsoda, de itt az a lényeg, hogy Slade kvázi örökséve a Deathstroke lét, és ezt viszi tovább Grant és JJ (Joe is, bár igazad van, ő kevésbé). Lényegében ők is DS-ek. És írtad is, hogy más kérdés, hogy itt úgy nevezik őket. Pont ez a lényeg, hogy itt így van, és a sorozatnak igazából teljesen mindegy, hogy a képregényben (vagy a Titansben) hogy van. Saját univerzumot hozott létre az Arrow, amiben megjelennek képregényes dolgok, de csak mosolygunk rajtuk, nem várjuk el, hogy teljesen az legyen, ami a képregényben.

Ezért sem merném kijelenteni, hogy fix, hogy Supergirl átkerül a Föld-1-re, hiszen ez a saját univerzumuk, ezzel ők kedvükre játszanak majd, nem kell nekik pontosan lekopizni a képregényt (sőt, ne is, az elég unalmas és kiszámítható lenne hosszútávon). Nyilván nagyon nagy az esélye, hogy ez lesz, elvégre nagy húzás tud lenni, elég nagy gamechanger, és Supgirl Földjét a legkényelmesebb beintegrálni a “fő-Földre”, de nyugodtan megtehetnék, hogy például a 19-es Földet mossák össze az elsővel. Mert miért ne?

A reboottal kapcsolatban, amit már többször is említettél az oldalon, szintén ez a véleményem. Megtehetik, de nem kell követniük a képregényt, ők a saját univerzumuk urai.

DarkEagle - 2019. 11. 06. 23:04

Hát nem tudom de sok értelme nem lenne összemosni a Föld19-et a Föld1-el hiszen onnan ismerünk 2 karaktert aztán annyi és messze nem fontosak és az egyik ugye már nincs is.

És ha a reboot kimarad a Crisis crossover végén akkor ez nem is Crisis és megint csak az van hogy névlegesen használják a képregényes sztorit lásd Flashpoint pl. Abban igazad van hogy nem muszáj 100%-os adaptálást cisnálniuk, nem is várom el hiszen lehetetlen lenne pláne a Crisis-ból hiszen csak a komolyabb szereplők közül hiányzik vagy 10 karakter akik nagyjából sosem lehetnek a CW-n de azért a fő sztorit nem kéne kihagyni és csak maguknak kedveznének vele ha itt is reboot lenne mert lássuk be a vérfrissítés nagyon ráférne már a sorozatokra. Plusz ha a Supergirl átkerülne ide és akkor vele együtt ugye Superman és Lois Lane sorozat is később azzal le tudnák a fölös köröket is miszerint az SG szó szerint csak akkor kapcsolódik a többihez ha crossover van ami eléggé nagy baromság szerintem. Főleg hogy állandóan arról beszéltek hogy majd ők mennek Karához segíteni ha kell ami talán majd most megtörténik hiszen ott kezdődik a crossover ugye.

Egyébként Spectre behozatala eléggé erősíti a tényt hogy reboot lesz és eltörlődik az egész univerzumot. Mondjuk ő az a karakter akitől leginkább tartok hiszen messze felülmúlja a Monitorokat is. Nagyon nem szeretném ha egy átlagos hőst csinálnának belőle.

Csabi - 2019. 11. 09. 09:14

Sziasztok! Nagyon tetszik ez az évad meg az előtti is. A tavalyi leginkább azért mert megjelent MIA :)

Szóval a mostani részre visszatérve szerintem Oliver nem fog meghalni az évad végén. Nem szeretnék hülyeséget mondani de nem véletlen,hogy behoztak egy ilyen epizódot mert szerintem ez lesz a kulcs :)

Mate4182 - 2019. 11. 10. 10:52

baromi jo ez az evad :D

a 2. evad ota egyedul az Adrien Chase-s evad tetszett legjobban, de ez most siman felkerult a top3ba

az uj szereplok tetszenek, bar en most nem egeszen ertem hogyha less a spinoff akkor az a jovoben fog jatszodni vagy a jelenben?
mert egyfelol a jelent mar unom bar teny hogyha megvaltoztatjak a jovot akkor most tok uj alapokat kell epiteni, raadasul Oliver nelkul minusz egyben less a varosi zold ijasz keszlet

ugyanakkor a jovoben sokkal tobb potencialt latnek, cask ott meg ott van hogy a CW nem az a csatorna aki rendesen be tudna mutatni akarmilyen jovot

Monitort nem tudom hova tenni. egyszer ugy gondolom ez az anti csavo es rosszat akar,maskor meg hogy ezek mind vmi nagy terv kis lepesei amiket mi, egyszeru halandok nem latunk at :D

1 bonusz kerdes: minden CW sorozat foszereplotol elvarja monitor hogy meghaljon? cask mert par napja megneztem par uj flash reszt es ott is ez a forgatokonyv megy…

Necridus - 2019. 11. 10. 11:39

Mate4182:

Még nem tudni, mikor fog játszódni a spin-off, de a 8×09 választ ad majd mindenre, mert az lesz a spin-off backdoor pilotja. (vegyünk mindent feltételesben, elvégre nem biztos, hogy berendelik. Láttunk már CW-s backdoor pilotot úgy, hogy sosem lett belőle sorozat, pl Supernatural: Bloodlines vagy Wayward Sisters).

Monitor pedig nem feltétlen várja el, talán max Barrytől. Neki azt mondja, meg kell majd halnia. Oliverről viszont csak kijelentette, hogy meg fog halni. De pl Supergirl-el nem igazán lépett még interakcióba (mondjuk tavaly majdnem ő is meghalt ugye), se Batwomannél, se White Canarynál nem jelentkezett még. Utóbbinál mondjuk nem is fog, elvégre a Legends új évadának első része lesz a Crisis-epizód.

jesustomer - 2019. 11. 11. 11:33

Én mondjuk örülnék ha lenne sorozat Katie-vel csak ezt a Katherine-t nem bírom elviselni, szóval kettős érzésem van a sorozat berendelésével kapcsolatban.
Adnám ha Oliver nem halna meg, csak menne a sorozat tovább csak Stephen Amell nélkül.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz