login |

The End of the F***ing World: a 2. évad

2019. 11. 06. 17:00 - Írta: Necridus

27 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A The End of the F***ing World sokáig volt a megnézendő sorozatok listáján nálam, de csak nyáron sikerült sort kerítenem rá, de annyira bejött, hogy egy délután alatt lecsúszott az egész első évad. Rögtön a heti nézős sorozatok elé vettem, annyira vártam a folytatást, így nem csoda, hogy egy délután alatt végeztem a második szezonnal is. (A Netflix-en kedd óta nem csak felirattal, de szinkronnal is nézhető.)

Sőt, mondhatom, hogy ez (na meg a Light As a Feather) segített ráeszmélni, mennyire bejönnek a 20 perces epizódokkal operáló sorozatok, ezeknél nincs lehetőség a történet elnyújtására, az egész úgy pörög, amennyire csak tud, és könnyebben is emészthető dara közben.

A sorozat reklámozása viszont dühített, elvégre az EOTFW képregényben is James és Alyssa sztorija volt, kettejük története tette annyira erőssé az angol fekete humorú komédiát. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Ha nincs James, kell egy új főhős Alyssa mellé, gondoltam én, amikor az első epizód egy teljesen új karaktert, Bonnie-t vázolta. Rebootszerűnek érződött Bonnie bemutatása és a történetbe fűzése, de szerencsére nem James-pótlékként érkezett, hanem új szerepet töltött be. Igaz, ő is Alyssa-t akarta megölni, ahogy anno James, de neki valódi oka volt: Alyssa és James megölték a szerelmét.

Mondjuk érdekes volt látni, Bonnie személyiségét hogyan formálta a neveltetése. Szeretetmentes, kegyetlen nevelést kapott, aminek következményeképpen bármilyen törődést elfogadott, még ha az valójában nem is szerelemből adódó volt. Nem (feltétlen) tanulságos lecke akar ez lenni a jövő szülőnemzedékének, szimplán illett a sorozat imidzsébe, az, angol, fekete humor megjelenítésébe.

I’m your little salmon.

Alyssa kapta a második epizódot, ami sokkal humorosabb, szórakoztatóbb volt, mint az első. Nem nevezhető rossz epizódnak az, amiben Bonnie történetét ismerjük meg, de nem nyűgözött le annyira, mint a többieké. Ezért fogadtam ujjongva James visszatérését a második részben, amit titkoltak eddig a promóció alatt.

A lelkesedésem azonban ahogy haladtam előre az epizódokkal, úgy csökkent. Nem azért, mert James akkora átalakuláson ment keresztül, és sokkal emberibb karakter lett, mert azt kifejezetten jó volt látni, hanem azért, mert hiányzott az a céltalan játék, ami az első évadban jelen volt.

Tudtuk, hogy Jamesnek hátsó szándéka van, és ölni szeretne, de egyszerűen semmi nem úgy történt, ahogy tervezte, és mi jót szórakoztunk azon, ahogy ő szövögette magában ördögi tervét, miközben Alyssa irányítja a nap 24 órájában, ahogy kedve tartja. Most viszont Jamesnek eltűnt ez az oldala, egyszerűen csak szerelmes srácként (és apját gyászoló fiúként) tért vissza, a történet pedig végig kiszámítható volt.

Sejthető volt, hogy Bonnie megjátssza magát egy ideig, hogy visszaszerzik az autót, hogy James és Alyssa szeretik egymást, de egyedül az évad végén fogják ezt bevallani, és mindkettejük teljes biztonságban van. James-t tavaly – látszólag – megölték, így számítani lehetett arra, hogy nem lépik meg újra valamelyik főhős halálát.

Nem is tudom, hogy várjam-e a harmadik évadot – ha berendelik. Az elsőben éreztem, hogy minden rész után vágytam a következőre, ahogy csűrték-csavarták a történetet, és egyre fokozódott a tét, egyre kíváncsibbá tett a történet. Most viszont az első 2-3 epizód után csak néztem tovább a sorozat, mert miért ne? Töredelmesen bevallom, hogy nem annyira az izgatottság hajtott, hanem a daraszellem. Félre ne értsetek, szórakoztatott közben, de nem tudtam úgy eldobni az agyam ettől a 6/10-es évadtól, ahogy a minimum két ponttal erősebb első szezontól.

27 hozzászólás Ne habozz!

copass - 2019. 11. 05. 15:29

daráltam. nagyon szkeptikus voltam a folytatás miatt, de kellemesen csalódtam.

Bence - 2019. 11. 05. 15:57

1. évad szerintem jobb volt. Várható 3. évad?

winnie - 2019. 11. 05. 16:50

ha berendelik, akkor igen. de annak eldöntése időbe telik. és mi még csak tippelni sem tudunk ebben a témában.

blueberry - 2019. 11. 05. 17:37

!! SPOILER !! (2. évad első 2 rész)

A plakátokat meg az előzetest nézve nagyon elgondolkodtam, hogy mi lehet a készítők szándéka. Mikor hallottam, hogy lesz második évad, fel sem merült bennem, hogy James nélkül lenne – gondoltam, biztos kiderül, hogy valahogy túlélte a lövést. De minden promo anyag azt a látszatot kelti, hogy bizony meghalt. Ennek ellenére viszont elég hamar kiderül, hogy nem így van – mondom, nem meglepő, mivel a két karakter közötti kapcsolat adta el igazán az első évadot is, miért mondanának le erről. Ennek fényében viszont nagyon nem értem, mi értelme volt ennek a promotálásnak.

Alterego9 - 2019. 11. 05. 21:10

blueberry: Az hogy megnézd.

Diapolo - 2019. 11. 06. 10:32

SPOILER!!!

Szerintem az első évadra is rápakolt. Tetszett az első négy rész szálainak egymásba fűzése. Az pedig érdekes volt, hogy Bonnie megölt valakit, ugyanazért, amiért Alyssa, de nem igazán jutott eszébe, hogy mindezért őt elítélte. Alyssa furcsa viselkedése egy darabig idegesítő volt, de aztán leesett, hogy valamit nagyon jól csinál, mert mindig kiváltott valami féle érzést belőlem. Vagy utáltam, vagy szerettem, de minden pillanata érdekes volt. James kapcsán pedig az volt az egész évad alatt a kérdés számomra, hogy képes lesz-e kimondani az évad végére azt a mondatot, vagy sem. Meg persze, hogy meddig cipeli az apja hamvait. (Mennyire illett már ebbe a sorozatba az a rész, amikor ki akarta önteni a hamvakat…xd)

A lényeg, hogy nálam egy 10/8, végig érdekes volt, de most nem tudom hogyan lehetne tovább, nem igazán volt évadzáró cliffhanger.

hbal - 2019. 11. 06. 10:42

4 rész alapján (spoilermentesen):

Nagyon bejön eddig, 1 részt akartam csak megnézni, de a negyedik után úgy kellett kikapcsolni a gépem:D
A fekete humor megmaradt, a nagyszerű vágások és zenék is, kb. a második rész után éreztem azt hogy visszatért az első évadi “hangulat”.
Szóval nekem is egyelőre kellemes csalódás, ledarálom a második felét is a héten majd (ha pontozni kéne, simán dobnék rá egy 8/10-et eddigiek alapján).

Csingiling - 2019. 11. 06. 10:49

Három rész után nekem nagyon tetszik. Eddig hozza ugyanazt az érzést közel mint az első évad.

Zsuzsanna - 2019. 11. 06. 17:50

Megneztem, de nem tett nagy benyomast. Mar alig emlekszem ra.

Gyuri - 2019. 11. 06. 18:03

Szerintem fantasztikus sorozat, a legjobbak között van nálam. Aki szereti a fekete humort és az abszurditást annak kötelező. Klassz alakítások, nagyszerűen kitalált szereplők, jól ívelt sztori váratlan groteszk fordulatokkal, zseniális.

Krisz - 2019. 11. 06. 18:42

Az első évadot imádtam, de ez a 2. szerintem is elég “meh” lett. A fekete humor az esetek többségében itt is működött, voltak nagyon jól kitalált szituációk, de olyan izzadtságszagúan folytatták ezt az egész sztorit, hogy azt rossz volt nézni. Plusz Alyssa és James is sokkal antipatikusabb volt most, mint legutóbb. A humor, a színészek, és a jól eltalált zenei aláfestés miatt azért egy 5/10-et adok rá, folytatni viszont nagyon nem kéne, ez a sztori ennyi (sem) volt.

HG - 2019. 11. 06. 18:50

Nálam viszont még emelt is kicsit az első évad szintjén..

Edrick - 2019. 11. 06. 20:59

Engem az első évad anno egy dologgal bosszantott igazán, ami folyamatosan ott volt szálkaként egy közel tökéletes évadban: hogy 3 rész után 180°-os fordulatot vettek, és onnantól egy 21. századi Bonnie és Clyde sztorit kaptunk. Ami jó volt és hatásos, szerettem is, de nem tudtam túllépni azon, hogy mennyire elüt egymástól az első 3 rész és a következő 5.

Azzal indultunk, hogy James meg akarja ölni Alyssát, Alyssa akarja Jamest, és mindketten megoldásként látják azt, hogy elfuthatnak a saját kötelességeik, szüleik és problémáik elől. Clive megölése a fordulópont: onnantól kezdve Jamest kísérti, hogy tényleg megölt valakit, és már nem is akarja megölni Alyssát, sőt, rájön, hogy érzései vannak iránta, és nem pszichopata; Alyssa már nem tud úgy nézni Jamesre, mint akivel együtt akar lenni; és a menekülés már nem szimpla lehetőség, hanem kvázi nyomás, hogy megszökjenek a rendőrök elől. Eljutnak a “világ végére”, és talán mintha beszélnének is arról a parton, hogy jó lett volna idáig nem muszájból eljutni, de még itt sem lehetnek szabadok, és elhatározzák, hogy hajóval hagyják el az országot.

Amire ki akarok lyukadni, hogy volt játék az első évadban, de sem az első 3 részben nem volt céltalan, sem pedig akkor, mikor már a rendőrök elől futottak. Plusz, ahogy haladtunk az évad vége felé, James is úgy lett egyre biztosabb abban, hogy szerelmes, Alyssa viszont addig őrlődött, hogy már nem volt lehetősége lépni. Most pedig gyakorlatilag ezt folytatták: James papíron már biztos a dolgában, Alyssa viszont a levél és az eltelt idő miatt őrlődik tovább. Abban egyetértek, hogy most kiszámítható volt, hova fognak jutni (mondjuk tökös lépés lett volna, ha tényleg meghalnak az étteremben), de.. Valahogy jó volt biztosnak lenni a történetüket illetően és valóban látni – és ezt úgy mondom, hogy az első évad befejezésével is baromi elégedett voltam, és nem kiáltottam folytatás után (most pedig végképp nem teszem). Nincs akkora bejárt út, pláne nem földrajzi, mint az elsőben, gyakorlatilag körbe-körbe mennek az erdő szélén, de arra jó volt, hogy összeszedjék a gondolataikat, és kimondják, amit ki akarnak mondani.
Bonnie-val kapcsolatban nekem is az jutott először eszembe, hogy ugyanazt játsszák el vele, ahonnan James is indult, de sikerült máshova kifuttatni, egyúttal meg is leptek, hogy Clive halála mennyire központi szerepet kapott, és tök jó volt, hogy az első évad gyilkosságát le tudták zárni magukban. Az új gyilkosságnál kicsit húztam a számat, hogy talán megint menekülés lesz belőle, de szerencsére nem lett az, egészen ügyesen oldották meg, hogy mindent lélektanibb szinte vittek. És ehhez tudom kötni az egyik legnagyobb pozitívumot is: az első évad játékával szemben most mindenki végre kimondta azt, amit akart. Egyszerűen őszintének éreztem, végre nem csak a kommentárként mondták ki nekünk azt, amit gondolnak, hanem egymásnak is. Mindezzel együtt persze tövig nyomták a szarkazmust, meg megvolt a faltól falig zene is, de a végére biztosabbnak éreztem, mint az első évadot. Pedig a világvége hangulata itt is megvolt, igaz kicsit máshogy, inkább egy helyben toporgással, de számomra nem működött kevésbé.

Nem vártam igazán (vagy inkább úgy mondom, nem láttam szükségét), féltem tőle, mégis egy furcsán szerethető dolgot kaptam. Valahogy örülök neki, és nagyon jól esett. 8/10

asd - 2019. 11. 07. 09:54

Ugyanolyan jó volt mint az első évad. Ilyen hülye jeleneteket és párbeszédeket én még egy sorozatban se láttam.

Mr. Purple - 2019. 11. 07. 13:18

Nekem nagyon tetszett ez az évad is meg persze az első évad is mivel egy csomó érzéssel tölt el ez a sorozat is szomorúságtól kezdve az örömig. Csak ajánlani tudom ezt a sorozatot!

Csingiling - 2019. 11. 07. 14:38

Mostanra le is daráltam a nyolc részt. Érezni a főszereplőkön, hogy eltelt két év, az összes őrültséggel együtt érettebbek lettek. Persze morbid majd minden képkocka, de még így is. Nálam 8/10 és szép kerek történetet kapunk a végére. Nem fogok kiakadni, ha nincs harmadik évad. A zene pedig még mindig tökéletes.

Acheron - 2019. 11. 07. 18:58

Nagyon jól szórakoztam ezen az évadon is. Még mindig működik. Imádom a vágását, a humorát, és persze a játékidejét. 1 órás per résszel nem is működhetne. És persze a két főszereplőt, de a mellékszereplők is remekek. Itt mindenki egy karakter. Még ha csak egy mondatosan tudnád is őket ábrázolni. Több idő nincs is, és ismételten, ez így van jól.
Legalább annyit röhögtem ezen az évadon is, mint az elsőn. Nem tudom, hogy innen, hogy folytatják, de én simán várom a következőt. :D

blueberry - 2019. 11. 07. 22:31

Abszolút egyetértek a kritikával. Örülök, hogy volt második évad, a végére egészen el is érzékenyültem a főszereplők utolsó jelenetét nézve, én nem is bánnám, ha nem lenne harmadik évad. De összességében nem érte el azt a szintet, mint az első, itt nem izgultam végig vagy hajtott az a nézésben, hogy hű mit hoznak ki ebből.

És örülök, hogy a promóció nem csak nekem volt furcsa. Teljesen elvették a kedvem attól, hogy nézzem a második évadot – viszont ahogy megnyitjuk a Netflixet, ott a sorozat ikonja (mióta felkerült a második évad) egy kép, rajta egymás mellett Alyssa (menyasszonyi ruhában), James és Bonnie. Szóval én a promók ellenére kezdtem bele az új évadba, nem pedig miattuk – de persze nem vagyunk egyformák.

Rapguruz - 2019. 11. 08. 23:50

Valahol olvastam hogy nem lesz folytatása, az egyik alkotója nyilatkozta hogy nem látják értelmét, a sztori így kerek

winnie - 2019. 11. 09. 05:05

nem nyilatkozott ilyet a késztő. csak hasonlót amellett, hogy soha ne mondd, hogy soha. jó a lezárás szerinte, de nem zárta ki, hogy legyen 3. évad, csak ő nem fogja az asztalt verni érte vagy követelni. nyilván, ha igény lesz rá, az más. (dolga úgyis van az új sorozatával.)

(egyébként az első évadnak sem tervezett folytatást, de lett, szóval.)

Rapguruz - 2019. 11. 09. 12:36

Winnie, te szeretnéd ha lenne folytatás?

mixy - 2019. 11. 09. 13:04

Az első evaddal nem ér fel, viszont kicsit most olyan Fargo-s hangulata volt számomra, ami nagyon jól állt a sorozatnak.

Egy valami viszont nagyon zavarta a szemem, mégis, hogy a fenébe lesz egy frissen szabadult, pénztelen nőnek VW Corrado-ja.

idioty - 2019. 11. 10. 08:24

Valószínűleg 10/10 volt az első évad számomra. Ez most egy erős 8-as. Az első évadot nem tudtam letenni, ezt viszont igen. Viszont őszintén örülök, hogy ez az évad nem értelmetlen menekülésről szólt. Egyrészről zavart, hogy egyáltalán nincs célja kettőjüknek, másrészt logikus volt ez az évad, mert nem mindig van világvége célja egy embernek. :)
Nagyon tetszett az évad, tetszett a humora. Tele van apróságokkal, amin annyit mosolyogtam. Pl az asszony rajtakapja éjszaka az ajtónál a férjét, aki mondja, hogy csak leugrik tejért a boltba és közben ott a bőrönd a kezében. :)
Én azért várom folytatást. És azt sem bánom, ha az megint esztelen menekülés lesz.

walaki - 2019. 11. 21. 18:30

Na, nekem is megvolt (öööö ez így most nem kicsit félreérthető :-))
Szerintem nagyon jó évad volt, pontosan azt hozta, amit az első is. Talán ez lehetett a baj, mert míg az első évadnál ez újdonság volt, másodiknál már nem, talán ezért éreztétek többen is kevesebbnek. Pedig igazából nem kevesebb.
A sztori nagyon jó, a szituk zseniálisak, a karakterek nagyon érdekesek, és pont úgy és annyira változtak az előző évadhoz képest, ahogy kellett. A dramaturg teljesen amcsi-klisé idegen, amivel nagyon belopta magát a szívembe ez a sorozat. Kifejezetten üdítően hat, hogy más is létezik, nemcsak a hollywoodi futószalag.
A zenei aláfestés tényleg tökéletes, tanítani kéne, hogy na így kell profin hangulatot teremteni. Itt nemcsak arra gondolok, hogy jók a zenék, hanem arra is, hogy pl. amikor vége egy snittnek, és mondjuk becsapnak egy ajtót, akkor az ajtózáródással pontosan egy időben elvágják a zenét is, meg hasonlók. Nagyon-nagyon jól eltalálták!
Egyébként meg rettenetesen angol, ami iszonyat jól áll a sorozatnak. Egyszerűen tökéletes a miliö, máshol el se tudnám elképzelni ezeket a karaktereket. Aki élt Angliában, az tudja, mire gondolok. Aki teheti, annak javaslom eredeti nyelven megtekinteni, a királynő angolja és a karakterek tájszólásai pótolhatatlan pluszt adnak az egészhez.

ttwnwbd - 2019. 11. 27. 11:54

Én is azok közé tartoztam, akik úgy gondolták, kár ezt folytatni, mert csak “le fogják rombolni” a zseniális első évadot. De nem rombolták le, ami önmagában is nagy dolog. Igazából mindegy is, hogy jobb vagy rosszabb volt, mint az első, nagyon jól szórakoztam.
Teljesen jó volt lezárásnak ez is, de ha mégis folytatják… most már nem félek ettől sem. :)

Shannen - 2019. 12. 01. 14:02

Kicsit szkeptikusan álltam neki az évadnak, mert az első számomra úgy volt kerek, ahogy volt. De nem igazán kellett csalódnom, erős 8/10 volt ez az évad is. Az újdonság varázsa már valóban nem volt meg, de azért nem sok ilyen stílusú sorozatot látni manapság, úgyhogy mindenképp meg kell az ilyet becsülni.
A két főszereplő egészen tökéeletes, a zenékben pedig nem tudnak hibázni.
Nem hiányzik egy harmadik évad, de ha lesz, akkor én is ott leszek a folytatásnál.

Florabell - 2021. 01. 30. 18:14

Szép lezárás volt. Igazából nem is hiányzik egy 3.évad. A 20 perces formátum nekem is nagyon bejött. Gyorsan elment, jó délutáni szórakozás volt. Talán az egyik legeredetibb kamaszokról szóló sorozat, ami tényleg őszintén tárja fel azt a belső érzelmi hullámvasútat, amin ilyenkor az ember keresztül megy.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz