login |

Watchmen: 3 rész után

2019. 11. 07. 14:50 - Írta: human

38 hozzászólás | kategória: kritika,

Lebegés a semmiben? Igazából nem sok minden jut eszembe róla. Alakul valami, de winnie-vel ellentétben úgy annyira mégsem üt mélyre nálam. Ha nem bíznék Damon Lindelofban a The Leftovers miatt, akkor nem tudom, hogy folytatnám-e. Lehet, hogy ha nem Watchmennek hívnák?

Ez a harmadik rész teljesen lefektette, hogy tényleg a képregényből, és nem Zack Snyder filmjétől építkezik tovább. Elhangzik az emberiség egyesítése, ami ezek szerint nem is volt annyira erős, ha már megint forrong mindenki. Aki a múltból nem tanul.

Nem mellesleg milyen gyönyörű keretet adott a résznek Laurie Blake telefonhívása a Marsra, benne összerántva az eddig történteket, és a kőkemény világnézetét közben. Miután látta, hogy a “hősök” mennyire nem értek el semmit korábban, teljesen érthető, hogy a létükért nem rajong.

Az eheti részben ugye előjött a kérdés, hogy mi választ el egy álarcos rendőrt egy önbíráskodó random “hőstől”, ami már a pilotnál is jogos volt. Igen, egy borzasztó eseményre való túlreagálásnak következményei lesznek ismét terítéken.

Viszont mindeközben valahogy a semmiben lebeg az egész. Nem tudom milyen lehet új nézőként, meg winnie mindjárt betámad a világépítéssel, de ezeket nem érzem. Konkrétan oké, ami kiderült, de valahogy meglepetés nem volt benne. Nincs hoppá, átérezhető érzelmi gyomros, csak… érdekességek.

Talán csak Jeremy Irons szála volt az, aminél pislogtam, hogy mennyire állat. A többi is leköt valamennyire, de közel sem annyira, mint vártam.

38 hozzászólás Ne habozz!

Python - 2019. 11. 04. 17:18

Ez a 3 epizód…!?! :) :) :)

Spoileres leszek:

Ebben az epizódban minden mondatnak jelentősége van, amit Laurie Blake mond. ;) Mondjuk az a Doctor Manhattan XXL -es turbó vibrátor a számzáras táskában…! :P ;)

Eddig Adrian Veidt -es szálat benéztem, bizony egyfajta “börtönben” van Ozymandias, és a tortákon lévő gyertyák az eltelt éveket mutathatják. Szóval ez egy visszatekintés lehet az időben, mert ki akar egyre jobban jutni onnét. Tippre a világűrben vagy a Marson egy búra v. energia mező alatti világban raboskodhat, amit Doctor Manhattan építhetett.
Viszont az utolsó percekben Laurie mondataira reagál Doctor Manhattan v. valaki, mert Angela kocsija esik le elé, mint egy “tégla”, és az égen mintha a Mars jelenne meg. Ez kapcsolatban lehet a belső mező generátorral, vagy valami ilyesmi.

A szenátor csóka meg szerintem nagy szarkavaró lehet a háttérben. Szerintem ő v. ő is mozgathatja a 7. Lovasezredet tudtukon kívül?! Hisz elnök akar lenni, vagy mi. ;)

Python - 2019. 11. 04. 17:28

Ezt direkt írom külön: Eddig Jeremy Irons Ozymandiasán érződött, hogy jó is kisülhet belőle; de nem tudtam igazán hová rakni. Nos, a 3. epizód után azt kell mondanom, hogy Irons brillírozik a szerepben és zseniális! Látszik rajta, hogy nem csak beleélte magát ízig-vérig, hanem akarta is szerintem ezt a szerepet. ;) Nagyon jó volt ebben a részben, és ez a nagyon komplex és minden, mindennel összefügg sorozat egyre jobb lesz.

Már most nézném tovább, mert csak kérdések, és kérdések születnek bennem! Gondolom az első kettő epizód felépítése alapján, hogy némelyik új kérdésre, de nem az összesre majd kapunk némi választ a 4. epizódban. Legyen már jövőhét hétfő…! :P ;)

JKJ - 2019. 11. 04. 18:04

Python. Indult ma egy hivatalos podcast a témában, amiben a Chernobyl-t készítő emberke beszélget Damon Lindeloffal az első 3 részről. Egy óra az egész, de érdemes végig hallgatni :-)

https://www.youtube.com/watch?v=oiN5pR0nS80

Python - 2019. 11. 04. 18:30

JKJ: Összefoglalhatnád pár mondatban, mert nem beszélek azért olyan hú de jól angolul. :P

Ozymandias “börtönénél” először az Antarktiszra gondoltam, de oda nem kellene az oxigén palack a klón szkafanderére. De ki tudja?! ;)

JKJ - 2019. 11. 04. 18:42

Python. Semmiképpen nem vállalnám az összefoglalót, mert nagyon tömény az egész. Tegyél egy próbát, mert szépen, érthetően beszélnek.

Egy dolgot azért csak megemlítek :-) A Jeremy Irons-zal forgatott anyagot vették fel először, mivel a forgatást befolyásolta volna az évszakváltozás. Az Ő anyaga mind a 9 részre kész volt és a pilot után az egészet leforgatták, mielőtt a második részből bármit is forgattak volna. Magyarul, kőbe volt vésve a sztori már a legelején.

wondorog - 2019. 11. 04. 19:19

Python: ez a Marsos/világűrös sztori amit írtál érdekesen hangzik. Nekem pont kb. az ellentéte ugrott be, hogy Ozymandias az űrbe akarta kilőni Mr. Philips-et, mert kapcsolatba akar lépni dr. Manhattannel a Marson, csak kísérletezik a biztonságos utazáson. Így viszont a te elméleted sokkal jobban tetszik.

Python - 2019. 11. 04. 19:34

@wondorog: Azért ne vedd készpénznek! Csak józan paraszti ésszel logikáztam. Eddig is így volt, aztán egy csomó minden jó ötlet volt, de nem jött be.

Nézzük miket nem vettünk észre…:
https://www.youtube.com/watch?v=K5SygthsKAM

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 11. 04. 23:00

nekem ez továbbra is inkább érdekes, mint jó – jeremy irons-t nagyon bírom, bejött a fura hely fura időben dolog, csak kiegészült a fura helyen résszel is :)

fogom nézni tovább is, de egyáltalán nem azért, mert egy ragyogó darabnak tartom

Golyo - 2019. 11. 05. 01:02

Nem a filmre, hanem a képregényre építkezik tovább a sorozat. Pár dolog eltér a két történetben, ilyen a film végi tömegpusztítás módja is. A képregény nélkül nehéz megérteni, hogy miért esik tintahal az égből.
Ozümandiás (Veidt) a képregényben egy óriás polipszerű valamit teleportál New Yorkba milliók halálát okozva, ez az ami összefogásra készteti az atomháború peremén táncoló atomhatalmakat.

mikkamakka - 2019. 11. 05. 20:01

3. rész: 10/10 brilliáns, Laurie az új komédiás, teljesen felvette apuci hozzáállását, a kék dildónál behaltam, a végén meg a “tégla” az égből
Veidt űrprogramja töretlenül halad előre, persze némi elkerülhetetlen veszteségek árán
A készítők viszont hazudtak amikor azt nyilatkozták hogy majd a képregény ismerete nélkül is élvezhető lesz, ez a rész is tömve volt utalásokkal

Yamagato - 2019. 11. 05. 21:46

Úgy ültem neki, hogy az 1×03 lesz a vízválasztó, az utolsó esély, amit adok a sorinak, Watchmen név ide vagy oda. Meg kell mondjam ez viszont adta. Az első két rész se hangulatában, sem minőségben nem emlékeztetett a képregényre/filmre, itt a sok utalgatás miatt azért már elfogott a nosztalgia. Remélem maradunk ezen a vonalon, a kisvárosi nyomozgatás a 2D-s noname karakterekkel, random wtf-ekkel kevés. Plusz a Veidt szál is túl van nekem húzva, nehéz elviselni, főleg úgy, hogy a fősodor ennyire gyenge. A temetős jeleneten fogtam a fejem rendesen, az akció jelenteket inkább hanyagolják…. De Laurie-nak hála most volt egy téma, egy kerek történet, kapcsolat a képregényhez, érdekes és vicces interakciók (tükörmaszkos rendőrökkel, Night Sister-rel), most először éreztem azt, hogy megéri ráfordítani az időt.

soliduss - 2019. 11. 06. 10:16

Egyre jobban bejön ez a Watchmen sorozat… viszont tényleg elengedhetetlen a képregény vagy a mozi megnézése. Ez a 3. rész… meg ,hogy végre kiderült ,hogy Ozymandrisz és Silk S. is jelen vannak tette fel nekem az í-re a pontot.

Bevallom picit féltem ,hogy egy s.h.i.l.d. ügynökei féle story-t kapunk fő karakter mentesen ( Nick Fury 1 részes cameót leszámítva persze) de így ez egy ízig vérig folytatás lett.

Így 3.rész után számomra egyre inkább kezd visszaköszönni a klasszik Watchmen feeling… amikor még csak kérdések vannak…. és csak kapkodod a fejed. De a 2 és a 3. rész okosan adagolja a válaszokat…. egy rakat kérdés…. de csak 1.ra kapsz választ.

Shred - 2019. 11. 06. 11:54

Klassz volt, most már élvezem és nem zavar annyira a képregényes infók hiánya. A maszkos terroristákról nekem egyébként mindig a Sötét lovag elején bankrabló Joker-katonák jutnak eszembe:)

Veidt elvarázsolt kastélya telitalálat, az ő jeleneteiben minden apró részlet fantasztikus.

Kedvenc pillanatom az volt, amikor Silk Spectre levágta a nagy beszédet a temetés után, Abar meg csak annyit reagált, hogy “úúú” :D

A Dr. Manhattan dildó se semmi. Vajon a nő azért ment át a kollégához, mert inkább egy hús-vér férfit akart, vagy egy kicsit eltúlzott volt az a méret?:)

winnie - 2019. 11. 07. 15:10

” viszont tényleg elengedhetetlen a képregény vagy a mozi megnézése. ”

fura, hogy ezt mindig (oké, oké, zömében) olyanok írják, akik megnézték, és nem tudják, hogy milyen azoknak, akik nem nézték meg. attól, hogy egy élmény másabb, még nem lesz irreleváns, vagy hogy mondjam:)

dexike3 - 2019. 11. 07. 15:32

a filmet régebben láttam. annyira nem maradt meg. én inkább a Lost, Leftovers vonal miatt kapcsolódtam rá. az első részt elkönyveltem hangolódásnak, a másodikat a látszat valóság mögötti valóságnak és tippeltem, hogy a 3 rész lesz a vízválasztó. be is jött, mert engem is magával ragadott és úgy látom másokat is.

maga a sorozat szerintem most kezdi el ezt a moralizálós vonalat erősíteni és bízom benne, hogy kapunk pár előre nem sejthető fordulatot is emiatt.

seven - 2019. 11. 07. 15:33

Szerintem zseniálisan jó, úgy hogy nem igazán ismerem a képregényeket, se a filmet. Viszont az is tény hogy nem “marad meg” az élmény úgy mint mondjuk Lost vagy Leftovers esetén – viszont arra a 55perce amíg tart az epizód nagyon beszippant.

nálam egy 8/10-at megér egyelőre. Jó kis kombó a mr robottal együtt nézni:)

JKJ - 2019. 11. 07. 16:33

Tudom, hogy offtopic (kicsit), de a korábban általam ajánlott Watchmen podcast hallgatása közben tudtam meg, hogy a Chernobyl-hoz is készült podcast, ahol minden részt átbeszélnek a készítővel. Az egyébként is zseniális sorozat még jobb lett tőle.

winnie - 2019. 11. 07. 16:48
soliduss - 2019. 11. 07. 17:09

Idén kijött a teljes Watchmen képregény többféle kiadásban. Tegnap este én is elkezdtem újra olvasni.

Akiknek bejön a sorozat… az tegyen vele egy próbát. Mert pl a “tintahalak az égből” részt csak úgy lehet megérteni… az ZAck S. kihagyta a filmből.

JKJ - 2019. 11. 07. 17:39

winnie. Elnézést, hogy nem kerestem rá mielőtt kommenteltem.

dexike3 - 2019. 11. 07. 19:57

aki nálam okosabb, Angela Abar szemüvegének van köze valamelyik “szuperhőshöz”=önjelölt igazságosztóhoz?
elég “sokszor” szerepelt (még human képén is) és eddig máson nem mutattak ilyet.

Gatts - 2019. 11. 07. 20:45

dexike3: Nem vagyok benne 100%-ig biztos, de szerintem az olyasmi szemüveg, mint amit Nite Owl hordott. Mivel az első részben a rendőrfönők egy szintén az övéhez nagyon hasonló járgánnyal repkedett, ezért valószínűleg lesz köze a rendőrséghez.

kla - 2019. 11. 07. 21:12

Én nagyon szeretem a Watchment, Damon Lindelof korábbi sorozatait meg főleg, és ismerve, hogy a Watchmen képregény szerkezete mennyire passzol Damon stílusához, illetve, hogy számtalan interjúban beszélt arról, hogy mekkora rajongója a képregénynek, kb. az elképzelhető legtökéletesebb párosításnak tűnt, amikor bejelentették a projektet.

Ehhez képest egy kicsit nekem is csalódás hogy csak “tök jó” és nem az az örök élmény, mint ami a Lost vagy a Leftovers. Talán az a baj, hogy kimondottan Watchmen sorozatként kéne rá tekintenem, és nem Damon Lindelof-sorozatként. Mert Watchmen újragondolásnak zseniális, így kell feléleszteni egy régebbi alkotást, iszonyú okos, ahogy a rengeteg utalás és kikacsintás, a világ bővítése és valamennyire a sztori folytatása mellett konkrét paneleket is átvesz a cselekményből, de úgy, hogy ez teljesen indokolt, és közben témájában is aktuálisan relevánssá teszi az egészet, és mindez egységesnek érződik – tényleg az rá a legjobb jellemzés, amit Damon maga nyilatkozott, hogy úgy álltak hozzá, hogy ha a képregény az Ótestamentum, akkor a sorozat az Újtestamentum. Szóval tényleg nagyon frappáns, kreatív és átgondolt az egész.

Viszont az érzelmi hatás és az erős karakterek egyelőre sajnos hiányoznak a Losthoz vagy a Leftovershez képest. Persze, nemrossz, nemrossz, de a karakterek vagy a sztori szolgálatában érdekesek csak, vagy mint érdekes színfoltok (Red Scare spinoffot!), de nem igazán önmagukban. Illetve az epizódok felépítése se annyira kerek valahogy, mint a korábbiaknál. De azért lehet, hogy még korai mindez, a legutóbbi rész volt a legerősebb minden téren, és a Leftoversnél is épp csak alakulgatott az első 3 rész után az, ami már az 1. évad végére is nagyon erősen kiteljesedett.

Shannen - 2019. 11. 07. 22:26

“viszont tényleg elengedhetetlen a képregény vagy a mozi megnézése”

Én nem láttam a filmet, a képregényt sem olvastam, és nekem nagyon bejön eddig. Igen, biztosan van egy rakat utalás, ami nem esik le és lehetnek benne fekete foltok (mint pl a tintahal-eső), de közben meg azt érzem, hogy ehhez a sztorihoz, amit Lindelof-ék akarnak elmesélni, nem az a lényeg, ami ezen kívül történt, hanem ami ebben ax x részben fog. A többi csak hab a tortán annak, aki ismeri az előzményeket.

Ez így is egy hangulatos, Lindelof-féle sorozat, ami önmagában is megállja a helyét. Tele van rejtéllyel meg kérdőjelekkel, de nem is vártam mást a készítőtől. Tényleg nem olyan maradandó mint a Lost vagy a The Leftovers, de erős 8/10 simán.

A sok kérdés és rejtélyeskedés na meg a képregény-szál miatt nekem rögtön amúgy a Legion ugrott be róla.

JKJ - 2019. 11. 08. 11:41

Shannen. Örülök, hogy bejön a sorozat. De lenne egy kérdésem és nem piszkálódásból kérdezem. Miért nem nézed meg legalább a filmet?

Izolir - 2019. 11. 09. 06:29

Én Lindelof miatt kezdtem el nézni, viszont mivel három rész után is úgy éreztem, hogy bár elég jónak tűnik, nagyon sok mindent nem értek, megvettem életem első képregényét, és elkezdtem olvasni, még csak az 1. fejezet végénél járok a 12-ből, de beszippantott rögtön, ami érdekes, mert sose vonzott a képregény műfaj :)

Shannen - 2019. 11. 09. 07:36

JKJ: mert nem igazán érdekel plusz idöm se nagyon lenne. Ráadásul, ha jól vettem ki az eddigi kommentekböl, akkor ez úgyis inkább a képregényt követi, de azt meg végképp nem fogom elolvasni. Szóval marad a sorozatos élmény. Nekem most ez is elég.

JKJ - 2019. 11. 09. 18:20

Shannen: A képregény egy kultúrális mestermű. Érdemes ré időt szakítani. Hiába “csak” egy képregény.

A film meg 2 óra és nagyon sokat tesz a sorozatélményhez.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 11. 10. 00:04

Shannen: a film és a képregény között nem sok különbség van, a polip téma van behelyettesítve egy másik témával a filmben

JKJ - 2019. 11. 11. 10:13

A negyedik rész is hozta a színvonalat. Sőt. Emelt rajta! Bármi is lesz a sorozat vége, az út odáig kiváló élmény :-)

Python - 2019. 11. 11. 13:32

@JKJ: Igen, emel. Viszont az eddig megszületett “teóriáim” kb. 70% -a az azt hiszem kukázódott a 4. epizód után.

Most némileg spoilerezek:
Nagyon gyanús nekem az a Veidt szobor…! :P ;)
Mostantól kb. egyértelmű, hogy Lady Trieu itt a fő hunyó, nem pedig Ozymandias. És valószínűleg még nála is nagyobb “gonosz” lesz Lady Trieu. Adrian Videt kimondta, hogy ez egy börtön, és már 4 éve ott van, de nem egészen ebben állapodott meg a másik féllel. Na de itt a másik fél az Lady Trieu v. Doctor Manhattan?! Nekem mostantól, hogy láttam azt a “szobrot” Videtről nála, Lady Trieura tippelnék. ;)
Ez volt az a rész, ahol azt mondtam a végén, hogy WTF?! ;) :P :)

irgum76 - 2019. 11. 11. 14:22

eddig egész érdekes volt számomra
viszont ezzel a 4. résszel már túl lőttek a célon a keverésben, misztifikálásban
és nálam az jött le a végén, hogy bullshit
nézni fogom de nem biztos, hogy végig maradok

Python - 2019. 11. 11. 17:59

Parancsoljatok:

HBO’s Watchmen Soundtrack – Trent Reznor and Atticus Ross – THE BRICK
https://www.youtube.com/watch?v=AMAnqsoFhw4

Anthonz - 2019. 11. 11. 20:06

Király volt a rész.
Élvezem hogy alázza Laurie a népet :D

Jansey - 2019. 11. 12. 07:14

A legvégén van egy spoiler.

Sajnos engem nem fogott meg. Vártam, de sok részlet van, amit nem szeretek egy elképzelésben.
Nem szeretem, ha a rendfenntartók fegyverhasználata logikátlanul túl van szabályozva(meg egyébként is, minek a pandamaci fej egy komoly testületnél?), nem szeretem azt sem, ha csak a “menőség” jegyében keni ki magát a szeménél, hisz más funkcióját én nem láttam. Azt úgy általánosan nem szeretem, ha 50-55 kilós csajok mennek neki egy 100-110 kilós férfinak és ledöntik a lábáról. Azt se szeretem, ha egy vadítónak beállított sorozatban, ahol “szuperhősök” vannak a közelharci jelenetek ennyire B kategóriásak legyenek.
A mozifilm tetszett, bár a lebegő hajó formája ott se jött be.
Ja, valamelyik képen láttam egy éjjellátó készüléket. Valaki megmagyarázná, hogy egy rejtőzködő ember miért használna olyan éjjellátó készüléket, aminek világítós pereme van?
Szóval nekem ilyen részletek veszik el a kedvemet.
Irons amúgy valóban jó, ez pozitív. Nem tudom mit csinál az a figura, de hozza a hangulatot, ahol megjelenik.

SPOILER
SPOILER
SPOILER

Kedvelem Don Johnsont, mint színészt erre felakasztják a figuráját az első részben. Nnna, ez is betette a kaput. :)

Anthonz - 2019. 11. 12. 10:32

Sean Bean nem vállalt újabb cameot :))

Szerintem meg nagyon ügyesen játszanak a szálakkal, és apránként bontják ki őket, sokkal jobban érdekel ez a sorozat, mint pl. a Westworld valaha is.

Python - 2019. 11. 18. 15:59

Az 5. epizód után spoileresen:

Tippre Veidt a Jupiter Európa holdján raboskodhat. Persze játszik még a Ganymedes és a Callisto is, de a jégmező színe és töredezettsége alapján erőteljesen a Európa lehet az energia mező mögé rejtett börtön helyszíne.

Tükör arc, hú…! :) Mondtam én, hogy a szenátorka is hunyó lehet, és erre tessék…! ;) :P :)
Jeremy Irons továbbra is zseniális Ozymandias szerepében! :)

Enzo - 2020. 01. 13. 17:43

1×03 (pótlás)

Válaszok helyett folyton kapunk valami új szereplőt, most épp Laurie Blake ügynököt, aki Dr.Manhattan exe, és frankón Marg Helgenberger-nek néztem az őt játszó színésznőt, amíg rá nem jöttem, hogy Jean Smart játssza, és a Legionből Melanie-ként ismerős (csak mindfuck sorozatokat vállal?). A háziállataként én pitonra számítottam bagoly helyett, de így legalább lehetett a nevével szóviccelni :D
Apropó, szép volt a telefonban viccmesélés végigvezetése a részben, már kezdtem volna felháborodni, hogy érdekelt volna a téglás vicc vége, de a végén cselesen visszakötötte oda. Az égből meg lepottyant egy autó, mint a tégla, értjük az utalást.

Darabkák:
– De genyó egy világ ez, hogy a bankban hősködő fickót lelövik…
– Érezetem némi Batman-fricskát a Laurie által mesélt “mennyország kapuja” viccben a baglyos fickónál…:D
– Az eligazítós preziből legalább kaptunk egy kis összefoglalót.
– Looking Glass hangja csak engem emlékeztet egy az egyben a Walking Dead-es Eugene-re? :D De a szóhasználat, az akcentus, minden… :D
– Ügyes ötlet volt Angelától a koporsó sírba lökése a temetésen felbukkanó öngyilkos merénylőnél (ha már egyszer Laurie fejbelőtte).
– Veidt szála még mindig nemigen kapcsolódik a főszálhoz és amúgy is teljes WTF, pláne hogy ahol magyarázat születne, azt kivágják…

#hétidézete:
“-Sir, I’m with the FBI. Are your civil rights being violated?
-Uh…Yes, ma’am. These people came into my place of business and they just grabbed me. They didn’t read me my rights or…
-Okay. Sorry, I was just kidding. I don’t care.” :DD /Laurie/

1×04 (pótlás szerdáról)

Megint cold open random új szereplőkkel: toronyépítő Lady Trieu, meg valami Clarkék, akiknek megveszi a házát és cserébe ad egy babát nekik (WTF)… aztán Laurie Blake és Angela meglátogatja őket (a vietnami közmondásnak álcázott infóátadás tetszett), és később kiderül, hogy Will ott van nála. Oké.
Veidt meg gyerekeket halászik a tóból éjjel, ami rohadtul creepy, akkor is, ha belőlük növeszti ki az új “szolgálókat”. Már akartam kérdezni, hogy miért csinált újat Miss Crookshanks-ből is (mert ugye eddig csak Mr.Phillips-t “pazarolta”), de a konyhai mészárlással (“I had a rough night”) már értem… (mármint nem értem, de …na :D)

Darabkák:
– A tojás központi motívum volt a részben, ez már a főcímből látszott.
– Ja hogy Angela kocsija zuhant le az égből az előző rész végén, amiben Willt rabolták el!
– “Lube Man” csatornába becsúszós húzása mi már, zseniális :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz