login |

Ramy: az 1. évad

2019. 11. 08. 21:20 - Írta: human

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Ugye a Hulu idén beszállt a Master of None, a High Maintenance és az Easy mellé, szállítva egy kultúraszeletes dramedyt. Korábban csak a pilotról írtam, de még a sok elsikkadó sorozat között is tudtam, hogy azért csak lenyomom majd azt az évadot. Mostanra meg is történt.

Igazából nehéz megfogalmazni, hogy mi is ez az egész. Mert oké, belelátunk, hogy más kultúrából érkezve milyen Amerikában (de lehetne más idegen ország is persze, akár Magyarország) élni. Egy részről ott van a hely csábítása, a teljes beleolvadás, a múlt és a hagyományok hátrahagyása.

Másrészről viszont ha az ember elhagy mindent, akkor mi marad neki? Ezt nyilván érzik azok is, akik hazánkat hagyják hátra, szóval a fő kérdések, és a főhős önmagát való keresése eléggé univerzális, amit a hazájába való visszatéréssel jól keretezett be az évad. És közben meg nagyon érdekes volt belelátni egy másik kultúrába ilyen természetes módon, mint ahogy a Ramy ábrázolta. Főleg, hogy ott még teljesen mások a női és férfi szerepek is.

Azt hiszem, az évad legerősebb része az volt, amikor Ramy anyja egyedül érezte magát. Az is mindenképp univerzális érzés. Már senki sem tartja vonzónak, a gyerekei elvannak nélkül, és még a férje sem kezeli különlegesnek, teljesen szürkék a hétköznapok. Persze most lefestettem egy depressziós érzést, de érdekes volt, ahogy a sorozat kibontotta, a végén nem szomorúan.

És igazából ez a Ramy ereje. Komédiának kár hazudniuk (durva, hogy IMDb-n csak az van kiírva), viszont a fent említett sorozatokkal közösen valami olyasmit csinál, amihez tényleg a streaming platformok forradalma kellett. Meg az kéne, hogy többen nézzék?

Konkrétan az egyetlen reális bajom, hogy a három készítő egyike ugye Ramy Youssef, és nyilván mivel önéletrajzi ihletésű, így a főszerepet is magára osztotta. Na most írónak lehet, hogy jó, standuposként is működhet, de úgy tűnik a színészkedés nem az erőssége. Érdekes nézni a részeket, ahogy a rendező és a vágó igyekszik minél kevesebbet mutatni őt a komolyabb jelenetekben színészkedve.

Az első három részre 8/10-et adtam, de ez simán kitartható a végéig is. Érdekes lesz, hogy ez is nő-e akkorát a folytatásban, mint… a fent említettek, hiszen azok mindegyike jobban fókuszált a 2. évadjában. Itt is be van rendelve ugye a következő szezon.

2 hozzászólás Ne habozz!

k.dave - 2019. 12. 26. 00:29

zseni a cucc, köszi az újabb ajánlást, így már rávettem magam. és milyen jól tettem

cegtli - 2020. 02. 26. 00:01

Nekem nagyon bejott. A masik eros resz szerintem az volt, amelyik Ramy gyerekkorarol szolt, es hogy hatott az eletere, baratsagaira a 9/11. Nagyon okosan van megirva! Tetszik. Nagyon kivancsi vagyok, hogy mi lesz a 2. evadban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz