login |

Better Than Us / Luchshe, chem lyudi / Лучше, чем люди – írta heidfeld

2019. 11. 09. 14:56 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, , ,

Azaz Jobbak nálunk, mert ez lett a magyar cím. A Netflix nemrég egy orosz sorozatot vásárolt meg és tett elérhetővé – természetesen magyar felirattal. És ezúttal is nagyon jól tették. (A platformra 1. évadként 16 rész került fel, amik hivatalosan két 8 epizódos szezont jelentenek, amik 2018-ban és 2019-ben mentek a tévében.)

Moszkva közeli jövőjében robotok segítik, könnyítik meg az emberek hétköznapjait, illetve a munkájukat is. Akadnak köztük egyszerűbbek és bonyolultabbak is, kinek-mire telik. Mondanom sem kell, hogy a ma is tapasztalható orosz társadalmi különbségek a jövőben sem változnak.

A robotok gyártói között éles a verseny. Ezekkel a gépekkel foglalkozik a technológiai rendőrség, hiszen mivel komoly konkurenciaharc van, ezért nem mindenki játszik tisztán, a szereplők nem válogatnak az eszközökben. A legnagyobb cég vezetője, bizonyos Toporov “beszerez” egy új modellt, Ariszát, aki nem olyan, mint a többi robot, különleges a programozása. Képbe kerül egy család is, így minden adott, hogy kaphassunk egy orosz Humans-t, azonban a Jobbak nálunk csak kicsit hasonlít az angol sorozatra, komoly különbségek viszont annál inkább akadnak.

Az eseményeket az indítja el, hogy Arisza egy incidenst követően megszökik és családot választ magának, 3 felhasználói engedélyt adva nekik. Innen csak az ő megvédésük, segítésük számít fő feladatának. (Az apa orvos, az asszony épp válni készül tőle, plusz van egy cuki kislányuk és egy lázadó, 16 éves fiuk, aki természetesen borzalmasan elviselhetetlen a karakter.) Eközben Ariszát természetesen keresteti Toporov is maffiózói segítségével, és megpróbálja pótolni a nagyon fontos tenderen.

Ha az orosz társadalom hozzáállását nézzük, akkor nem meglepő, hogy nem mindenki örül a robotoknak. Ún. Likvidátorok vadásznak rájuk, megölik, illetve tönkreteszik őket. Közéjük keveredik egy fiatal srác, Jegor, ugyanis szerelmének bátyja a vezetőjük. (A második etapban két új karakterrel bővül a gárda: a gyilkosságiaktól egy nyomozót emelnek ki, illetve megjelenik Lara, a hacker – utóbbi az egyik kedvenc sorozatos karakteremé nőtte ki magát idén.)

Nagyjából ezek a fő szálak, melyek természetesen idővel összeérnek. Összességében az első évad második fel, nekem annyira nem tetszett, de a jó indulásnak köszönhetően egy 7-es alát még így érdemel. Viszont szerencsére a második nyolcas a változtatások nagyon jót tettek, annak már jár a 8/10. Maximum annyit róhatok fel neki, hogy csak egy robotra koncentrálunk, bár vannak még “furcsán viselkedők”, ha jól hallottam.

Kifejezetten tetszettek a jövő technikai megoldásai és a sorozat megvalósítása, valamint kinézete is elég korrekt. És, ha már látvány, akkor eyecandy szempontból igazi aranybánya a széria, bár leginkább férfiszemeknek, Ariszától és a tech nyomozónőtől kezdve a tajvani üzletféltől kapott szexroboton és a szőke feleségen át egészen a vörös hacker lányig.

Elég jól le van zárva a sorozat, de nem lenne ellenemre a folytatás, amiről minden talán már döntöttek is Oroszországban. De még nem tudjuk, hogy lesz-e 3. évad (vagyis 2., ha a Netflixes számozást vesszük.)

7 hozzászólás Ne habozz!

Annatar - 2019. 08. 28. 15:36

Kicsivel a felén vagyok túl (most nincs túl sok időm sorozatozni), de tetszik, érdekes, a karakterek is többnyire jók, bár a szerelmes tinisrác idegesítő :P Arisza viszont nagyon jó.

FredT - 2019. 08. 28. 16:31

Volt szerencsém végignézni a teljes évadot. Néhány nagyon bugyuta húzást leszámítva meglepően könnyen lecsúszott. (Talán még jobban is, mint a Humans.) Az android hölgyemény karakterfejlődésének ábrázolására azért nagyobb hangsúlyt fektethettek volna a szezon vége felé. Gondolom folytatása nem nagyon lesz, elég jól elvarrtak minden szálat. Én csak ajánlani tudom. És hogy valami negatívat is mondjak: az angol szinkron valami katasztrófa. Monoton az egész, mintha csak úgy felolvasták volna a papírról a fordítást. :(

idioty - 2019. 10. 11. 23:57

Úgy látom még nem került ki a kritika. Persze nekem még nem baj, mert épp a felén vagyok túl 1-2 résszel. Viszont olyannyira hihetetlenül jó, hogy szerintem a maradék is le fog csúszni hamar. 9 részen túl én 10/10 eddig. Remélem nem rontják el a végére. Amit külön kiemelnék, hogy szerintem minden színész egytől egyik jól eltalálta a karakterét. Ami számomra nagyon durva, hogy a kislány is nagyon jól játszik, nagyon cuki, de a kisfiú robot, az meg … biztos, hogy ő nem robot valójában? :)

heidfeld - 2019. 11. 09. 16:00

Jó 20 éve már, hogy oroszul tanultam, és 12 éve vettem csak hasznát, Korfun:D Meglepően sokat megértettem a sorozatból, felirat nélkül is, de rosszul írtam, mert Toropov, a tech cég vezetője.
Arisza alakítója, Paulina Andreeva a híres, orosz rendező, Fjodor Bondacsuk felesége, ha jól emlékszem.
Tetszettek a jövő technológiai megoldásai, megvalósításuk igen korrekt. Fura, hogy jövő Moszkvájába nincs közlekedési dugó, és mennyi idő alatt dönti el a bank, kapunk-e hitelt?/ Pár percig nevettem rajta./
És Arisza sokat elemez, de ez inkább szórakoztató, és a maga módján fejlődni próbál. És a családfő alakítója, Krill Karo, észt színésztől, fiatal Tim Roth jutott eszembe, akár külsőre, mozdulataira, tényleg.
Nagyon nem szeretem az oroszokat, de kedvet kaptam a sorozataikhoz. Mert ez bizony nagyon kellemes, jó volt.

Kati néni - 2019. 11. 09. 19:16

Ezt megnézem, érdekel, hogy az oroszok hogy nyílnak az ilyen témához, hogy milyen a látvány és hogy milyen az orosz dramaturgia.

idioty - 2019. 11. 10. 08:45

Végignéztem pár hete. Nagyon tetszettek a jövő technikai ötletei, díszletei, sztori. Végig lekötött, egy unalmas rész sem volt számomra bennem. Számomra simán 9/10.
Viszont a végére elkezdtek építkezni a főmufti társ + a robot és számomra 1. értelmetlenül nem az történt a műtét közben, mint a robotnéninek meg kellett volna tennie és a magyarázat számomra hiheteltennek tűnt, 2. a végére semmi nagy durranás sem történt, amit elkezdtek felépíteni, tehát semmi értelmét sem láttam a végére a szövetségnek. 3. Nem beszélve arról, hogy a robotban kiiktatnak egy kódrészletet és jé, mégis hozzáfér, ami tök éllentétes. 4. Semmi értelmét sem láttam, hogy a végén a főmuftinak adja magát csak azért, hogy a végkifejletnél ott legyen???
Mindegy, ezek ellenére jó szájízzel szálltam ki a sorozatból, végig tetszett nagyon

mildi - 2019. 11. 10. 09:26

klasszisokkal szebb a látvány, mint a tartalom.
lekötött, de vhogy.. a rossz fiúk nagyon rosszak, a főhős nagyon népmesés, az egész kicsit, nem is tudom, az amatőr nem jó kifejezés, mert hát nem azok.
de néhol erősen fogtam a fejem. nem lett ez sztoriügyileg rendesen kidolgozva, na.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz