login |

The Affair: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is.

2019. 11. 10. 21:15 - Írta: Shannen

36 hozzászólás | kategória: kritika,

Hullámvasút volt ez az öt év, és hullámvasút volt a záróévad is.

Talán azzal senki nem vitatkozik, hogy a The Affair az első két szezonjában volt a legjobb. Ebben nyilván benne volt az újdonság varázsa, azzal, hogy ugyanazokat a történéseket több ember szemszögéből láttuk, benne volt a kiemelkedő szereplőgárda és az írás is inkább volt drámai, sem mint melodramatikus vagy szimplán komolyan vehetetlen, mint ahogy a későbbi évadok folyamán olykor-olykor előfordult.

Sometimes we can only start journeys that our children have to finish for us.

Az ötödik évad kezdésekor úgy éreztem, hogy talán képesek lesznek meggyőzni az írók, hogy volt értelme még egy évadot leforgatni, miután két főszereplő is távozott (tegyük hozzá, hogy azért sikerült jól benntartani a sztoriban Alison-t és Cole-t is).

Sajnos ez nem így történt, viszont, és itt jön a hullámhegy a völgy után, az utolsó három részt olyan szépen összerakták, hogy az utolsó perceket még én is megkönnyeztem. A majdnem tökéletes finálé után úgy álltam fel, hogy megbocsátok, de nem felejtek.

Azt ugyanis nehéz elfelejteni, hogy az évad jó kétharmada teljesen felesleges volt és érezhetően időhúzásra ment rá. Most őszintén, az utolsó évadban kit érdekel az olyan szereplők, mint Janelle vagy Sierra saját POV-része?  Legjobban akkor jártunk volna, ha egy rövidített évadot kapunk, ahol a fókusz valóban a Solloway-családon van.

Ők voltak ugyanis a lényeg, teljesen mindegy, hogy mi lett a kifutása a Helen-Noah-szálnak, ők voltak azok, akiknek az életét éveken át követtünk, akiknek drukkoltunk (?), illetve az ő gyerekeik, akik szintén traumaként élték meg az apjuk hűtlenségét, a válást és rengeteg egyéb, olykor szappanba-hajló történéseket. Nem véletlen, hogy a körülöttük forgó epizódok működtek leginkább idén is. 

Az évadra nem adnék 6/10-nél többet, de az utolsó három rész a fináléval simán volt 8/10. A tovább mögött kicsit hosszabban folytatom spoilerekkel.

Szóval akkor az affér és minden, amit az hozott magával, arra kellett, hogy Noah és Helen újra rájöjjenek, hogy minden nehézség ellenére ők bizony szeretik egymást, sőt, csak egymást szeretik azzal a fajta letisztult, megnyugodott, legbelső szeretettel, ami képes őket egymás mellett tartani, akkor is, ha egymás nélkül könnyebb lenne az életük.

Az idei évadban és főleg annak vége felé egyre kevésbé kaptunk ugyanazokról a történésekről POV-részt, inkább folyamatosan haladt előre a sztori csak egyszer az egyikük, egyszer a másikuk szeméből nézve. Ez talán annak is betudható volt, hogy mindketten egyre inkább hasonlónak látták és érezték a történéseket.

Nem hittem volna, hogy ezt fogom mondani, de a végén csak sikerült örülnöm neki, hogy Helen és Noah egymás mellett kötött ki. Nagyon erős beszélgetések voltak közöttük, akár a tűzvészes menekülés során (csak az a kígyó ne lett volna!) akár a motelszobában.

Jó volt látni, hogy idén Whitney is nagyon szerepet kapott és volt lehetőség az ő szemszögét is megismerni az eltelt évekről (például hogy ki is mentette meg Stacey-t, amikor félrenyelt). Örültem volna, ha több saját POV részt kap az évadok során, úgy talán még jobban átérezhető lett volna a kiborulása a szüleire.

Ha korábban több figyelmet szenteltek volna a gyerekeknek, akkor a srácokról is többet megtudhattunk volna, mert így elég egyirányú volt az ő részük. Plusz, az se nagyon jött össze, hogy ki hány éves. Stacey komolyan pezsgőt vedelt az esküvőn?

Az, hogy idén két idősíkon futott a sztori még izgalmas is lehetett volna, de Joanie szála aránytalanul nagy figyelmet kapott, ráadásul kicsit nehezemre esett komolyan venni a pszichopata Ben-t és azt, ahogy a vallomását tálalta a nőnek. Arról nem is beszélve, hogy elég bénácskán volt lerendezve az egész és Noah-tól is valami erősebb reakciót vártam volna Joanie elmesélése után.

“My mother is your mother’s ex-husband’s ex wife’s, new partner’s lover.”

Nyilván itt nem is maga a bűntény felderítése volt a lényeg, hanem, hogy kicsit beszéljenek a generációkon átívelő traumákról. Ez egy baromi nehéz,de érdekes téma, amibe ugyan belenyúltak az írók, de a végére nekem mégis hiányérzetem maradt. Lehet, hogy pusztán azért, mert a jövőbeli szálat unalmasnak találtam.

Az egyetlen dolog, amiért örültem, az az, hogy Noah a végén felvilágosította Joanie-t az anyjáról. Az is érdekes kérdés, hogy vajon Cole miért nem mondta el a lányának, hogy az anyja biztos nem lett öngyilkos és, hogy vissza akarta kapni, amikor jobban lett? Lehetséges, hogy Joanie gyerekként úgy gondolta könnyebb haragudnia az anyjára, aki nem volt mindig mellette, mint feldolgozni az elvesztését?

Sokféle dologba belekaptak idén az írók, amik aztán valahogy nem vezettek sehova. Ilyen volt a Sasha-féle mozifilm, a #metoo botrány, a szülés utáni depresszió, egy sikeres szülőnek a gyerekének lenni, stb.

A #metoo-s sztori annyiból talán kivétel, hogy ott tényleg próbálták több oldalról körbejárni a témát és ehhez az The Affair POV-os felépíése kitűnő lehetőséget adott, de aztán azt mégsem tudtuk meg, hogy Noah hogyan került ki ebből. Bár ha a Lobster Roll tulajaként végezte az árvizek sújtotta Montauk-ban, akkor valószínűleg kevésbé jól. Apropó, öreg Noah. Szerintem remekül sikerült a sminkje és jól is hozta az öreg karaktert, mint ahogy a tánc is megmosolyogtató volt a végén.

A The Affair első két évadját továbbra is ajánlani fogom mindenkinek, aki ütős koncepcióval bíró, minőségi dráma sorozatot keres, de a további évadok miatt nálam sosem fog felkerülni az All time-listára.

36 hozzászólás Ne habozz!

kisanna - 2019. 11. 04. 09:26

jó-jó, hát Alisont természetesen már rég elfelejtette mindenki, bejött a tippem, hogy a végére minden jóra fordul és győz a szeretet stb.

azért kicsit bőgtem így is.

Réka - 2019. 11. 04. 11:16

Kell a szívnek egy ilyen befejezés néha napján :)
én örülök nekik.

kulup - 2019. 11. 04. 20:21

Jó volt ez a finálé, hiányozni fog.

lihu8 - 2019. 11. 04. 21:17

Szépen lezárták, bár néha közben olyan érzésem volt, mintha egy másik sorozatot néznék. Nem volt “theaffair-es”… De ettől függetlenül tetszett. Az EJ szálon kicsit néztem. :) Jó kis sorozat volt, főleg az elején.

Kriszó - 2019. 11. 04. 23:29

Búcsúzott egy nagy klasszikus, pontosan úgy, ahogy búcsúznia kellett.. Köszönjük a felejthetetlen pillanatokat!

Nikolka - 2019. 11. 05. 02:07

Én, aki egyáltalán nem vagyok egy happy end párti. Azt kell mondanom, hogy ez egy tökéletes lezáras volt. A tánc, ami egyáltalán nem passzolt ebbe a sorozatba, és mégis, annyira itt volt a helye. A gyerekek lelépése az esküvőről. (Whitney gyönyörű menyasszony volt) Martin visszatérésének is örülök, nagyon szerettem őt.
És Stacey könyve.. Minden olyan “aranyos” volt.
Jól láttam, hogy az anyós lehúzott 100 évet? :)
Igazából örülök, hogy újra összejöttek. Szerintem náluk ez benne volt, már az előző évadokban volt egy jelenet..
Én örülök, hogy elkészült az évad. Joaniet leszámítva. De a végére azért jó, hogy ő is “rendbe került”.

Gevin - 2019. 11. 05. 11:59

Minden mindennel osszer, es mindenki mindenkinek a rokona vagy volt koze hozza, es a trauma generaciorol generaciora oroklodik, es mindenki megcsalja a masikat mindenki…. hogy MIVAN? :D

Nekem mar sok volt ez a finale, de volt benne nehany jol megirt parbeszed. Ha Joaniet csak erre az utolso reszre vettek volna elo, azzal a jelenettel, amikor Noahval talalkozik es beszelget, akkor egyreszt szazszor jobban utott volna, masreszt a Paquin is elviselheto lett volna egy cameo erejeig.

Mondjuk azert a vegen vartam a fordulatot, hogy Noah Allison sirjanal ul valojaban, vagy, hogy amikor felall, akkor atmegy Allison sirjahoz. Ez a happy end azert volt tulzas, mert amennyi sok szarsag tortent a szereplokkel, az nem mulik el nyom nelkul.

Az elso ket evad remek volt, izgalmas, elgondolkodtato, utana viszont mar elment egy teljesen mas iranyba, ami teljesen szetzuzta a sorozat szellemiseget.

Technowiking - 2019. 11. 06. 12:04

Szerintem túlságosan is happyend lett a vége.
Kb. úgy éreztem magam a sorozat végén, mint amikor a Dexter utolsó részét néztem.
Mintha nem is az a sorozat lenne, amit egy héttel ezelőtt néztem.

Snoopyzit30 - 2019. 11. 06. 12:20

@Gevin: “Mondjuk azert a vegen vartam a fordulatot, hogy Noah Allison sirjanal ul valojaban, vagy, hogy amikor felall, akkor atmegy Allison sirjahoz.”

Alisonnak az anyja elszórta a hanvait, ezért nincs sírja.

Én is más finálét vártam. Az hogy Noah és Helen összejön az szerintem borítékolva volt, de az nagy túlzás volt, hogy a gyerekeik odamennek és látják ahogy szexelnek (vagy legalábbis Withney) ez a rész baromság volt.

Az öreg Noah még csak-csak, de a végén az a táncolás az nagyon nem illet a sorozathoz sem és a téma komolyságához sem. Hiányzott annak a szálnak az elvarrása is, hogy akkor most hogyan jött ki ebből a metoo botrányból vagy valami.

Az esküvő és annak minden részlete totál érdektelen volt, az egészet kihagyhatták volna, nagyon nem hiányzott, olyan mű volt az egész.

Joanie jelenetei tetszettek, még meg is leptek hogy a doki gyereke volt a srác, akivel összejött. Ez még nem is volt rossz, ahogy a Noah-val való beszélgetés sem. Noah öregítése viszont szintén zavart, nem az öreg Noah-t láttam benne, hanem a színészt, akin egy nagyon elrontott öregítő maszk van. Nem tudtam kiverni a fejemből.

Az évad összességében nekem már csak 6/10, az egész sorozat az ma

Sárgabögre - 2019. 11. 06. 15:46

ha már így előreutaztunk az időben, érdekelt volna, hogy a többi gyerekkel mi lett, így csak annyit tudunk, hogy Stacey is író lett. hiányozni fog, szerettem ezt a sorozatot.

ja és a Bruce-Whitney beszélgetés tánc közben csillagos ötös volt.

Andator - 2019. 11. 07. 09:36

Sziasztok!

Az Affair életem egyik legfontosabb sorozata volt. Óriási hatással volt rám az első résztől kezdve. Persze volt a 3. évad, amiért annyira nem rajongtam, de egyébként best ever. Miután megtudtam, hogy Ruth Wilson-t tényleg kinírták, akkor borzastó szomorú voltam. Főleg, amikor megtudtam, hogy Joshua Jackson sem tér vissza az 5. évadba Nekivágtam, és imádtam. Persze voltak most is Noah-nak baromságai, Joanie furcsa lénye, de mindent elfogadtam, hiszen kiváncsi voltam, mit hoznak össze. Az utolsó előtti részt már szarrá izgultam, az utolsó részt pedig nagyon szerettem, Szép lezárás volt, az esküvő, Joanie megbékélése, Noah tánca a sziklánál. Megható. Szomorú vagyok, hogy vége, tényleg hiányozott az Alison Cole páros…de ez van. Lezárták…Remélem, hogy Sarah Treem még csinál sok sok epic sorozatot…mert az Affair epic volt és marad.

@Snoopyzit30 Egyébként Alison hamvait nem szórta szét az anyja, hiszen Cole kikapta a kezéből az urnát és elrohant vele a parton, emlékszel?
Volt is sírja.

Snoopyzit30 - 2019. 11. 08. 12:32

@Andator

Köszi, akkor rosszul emlékeztem, hamarosan újra fogom nézni, mert Dominic West olyan színészi magasságokban volt végig, hogy azt újra látnom kell majd (kivéve amikor öregítették, de az nem az ő hibája)

Anni - 2019. 11. 10. 18:13

Azok közé tartozom akinek nem tetszett már ez az évad de a zárás szép volt. :) Jó emlékekkel gondolok vissza a sorozatra az tuti.

Alain Prosztó - 2019. 11. 10. 21:52

Mikor először olvastam, hogy a záróévadban a jövőbe is ugrunk, körvonalazódott a fejemben egy koncepció arról, miként fog ez zajlani, min lesz a hangsúly. Ehhez képest a felnőtt Joanie szálától nagyon nem ezt kaptam. Ez önmagában még nem lett volna baj, de ez a szál szerintem tök vontatott, érdektelen és erőtlen volt egész végig, beleértve az ökológiai katasztrófás túltolt jövőképet.
Szóval az “alapsztori” csak hullámzó volt, ez a része viszont végig lapos.

De abban a pillanatban, hogy Joanie találkozik a Lobster Roll-ban az öreg Noah-val, ott valahogy összeállt minden.

Nálam a sorozatzáróval elérték, hogy jó szívvel fogok emlékezni erre a sorozatra évek múlva is. Persze, érzelgős volt, de néha kell az. Soha nem könnyeztem még ennyit sorozatrészen, bár ez annak volt köszönhető, hogy az egyik jelenet (mikor a gyerekek elmennek megkeresni az apjukat) előhozott bizonyos személyes emlékeket.

Mária - 2019. 11. 10. 22:16

Szerintem nagyon komoly érzelmeket vált ki ez a film. Elejétől a végéig nagyon komoly dráma . Imádtam ! Szívből ajánlom!A 3. évad kicsit vontatott ,de azután ismét teljes erőből épül felfelé!Nagyon erős az utolsó évad is! Az utcsó részt végig bőgtem ! Végre egy olyan sorozat ,ahol időben elkezdik lezárni a törtênetet.

Jozef - 2019. 11. 10. 22:38

Nálam Cole ès Alison tragikus sztorija volt a fő szál, ennek megfelelően nagyon hiányoztak az utolsó èvadból.

Sanna - 2019. 11. 11. 08:44

nekem kicsit vegyes érzéseim vannak, főleg hogy nekem olyan lett az utolsó évaddal ez az egész Allison történet, hogy ő csak volt, és csak egy lépcsőfok volt abban, hogy a Noah-Helen sztori teljes legyen. Lehet én érzem így, de szerintem ennél Allison a maga tragikus történetével, Cole-al, ennél sokkal sokkal több volt.

Joanie szála vontatott volt, de amúgy ez a generációkon átívelő tragédia ez valóban igaz, sokat is olvastam erről, és tényleg úgy lehet megtörni ha a gyerek vagy annak a gyereke máshogy csinálja. Ez tetszett hogy így felvezették.

Bruce demencia szála is rendben volt, szerintem azt is jól megoldották, hogy ilyen betegek esetén mennyire kell a segítség, családé főleg. Egyetértek hogy sok dologogba belekaptak, nem lett kifejtve minden teljesen, de ezzel nincs hiányérzetem.

Sashát végig utáltam benne, egy kis sunyi, alattomos alak, kiváncsi lettem volna, hogy mi lett vele, meg mi lett az ő kicsi “baby”-jével, ha már többször hívta így a filmet, hogy milyen fogadtatása lett stb. dehát ez már nem derült ki, de nem bosszankodok emiatt.

Nagyon fog hiányozni ez a sorozat, nagyon egyedi volt, ezzel a különböző szemszögből bemutatással, és nagy érzelmeket váltott ki belőlem a nézése. Szóval hiányozni fog.

trabi6 - 2019. 11. 11. 09:43

Nos, nekem az egyik kedvenc sorozatommá vált. De egyet kell értsek azokkal, akik szerint az első 2 évad zseniális, a többi meg csak simán jó-kevésbé jó. De! Én mindig úgy gondoltam, hogy ez egy igazi “felnőtt” sorozat. Vagyis,nem tudnám elképzelni hogy mondjuk egyetemi vizsgaidőszakban daráltam volna, de így, családos emberként, elvált szülők gyerekeként ütött (elég sokszor bele tudtam képzelni magam különböző helyzetekbe…). A párbeszédek Noah és Helen között végig baromi jók és ami lényeges, életszerűek voltak. A 4. évad utolsó részében lévő beszélgetést (amikor Vic haldoklik, és N+H kint beszélgetnek) pl. többször megnéztem. Persze, voltak hibák, de melyik sorozatnak nincsenek? Egyedül azt sajnáltam, hogy a jövőbeli szálat baromi hülyén és össze-vissza építették fel. Elég lett volna cak a vége felé feltüntetni Joannie-t, pláne hogy a színésznő nagyon irritált. Még egy dolog, a főcím, a mivel sosem sikerült megbarátkoznom-egyszerűen túl thrilleres volt véleményem szerint.
Na mindegy, összességében egy nagyon érdekes sorozat, örülök hogy megnéztem.

Titi - 2019. 11. 11. 13:57

Nagyon tetszett a sorozat, hiányozni fog.
Helen és az anyja ugyanabban az évben haltak meg? Jól láttam?
Nekem mondjuk belefért volna 1-2 rész, a lezárás óriási volt, amikor Noah táncolt. 🙂

Kiaroon - 2019. 11. 11. 14:19

Allisont egyaltalán nem felejtette el mindenki. Ő volt a film muzsája. Helen jó volt, de a karakter a nyomába sincs annak a sokszínű, misztikumnak, amit Ruth Wilson nyújtott…de ez persze csak az én véleményem :)

Szilárd - 2019. 11. 12. 07:32

Sajnálom, hogy vége. Nagyon szerettem a sorozatot.

Diab0lic - 2019. 11. 12. 14:41

nagy kedvenccé nőtte ki magát az évek alatt, kár hogy vége.

Diab0lic - 2019. 11. 12. 14:45

trabi6: én se biztos, hogy fiatalként tudtam volna ennyire értékelni, így felnőttként, családos emberként egy csomó mindenbe bele tudom élni magam, csakúgy mint a This is us-nál is. Kell hozzá szeritem egy bizonyos élettapasztalat, illetve érzelmi érettség, hogy értékelni lehessen egy ilyen sorozatot.
A főcím meg szerintem nagyon király, igaz nyomasztó, de az a zene állandóan a fülemben van, amikor csak a sorozatra gondolok. Nagyon egyedi, nem is tudom hogy merték bevállalni a készítők, de nekem nagyon bejött.

Diab0lic - 2019. 11. 12. 14:48

plusz ha odafigyelsz a szövegére, szerintem eléggé kapcsolódik a tengerbe fúlt kisfiú szomorú történetéhez

Aleysa - 2019. 11. 12. 22:29

Nekem többnyire nagyon tetszett. Jó lenne a való èletben is ha az emberek még tudnànak bocsàjtani egymàsnak.
Nem mondom, hogy 100 százalèkig egyetèrtek vele, hogy Helen ès Noah újra összemelegedett, de az nagyon tetszett, hogy eljutottak oda a vègère, hogy làttàk egymás hibàit, de mellè mind a ketten oda tudtàk tenni a másik jó tulajdonsàgait, erènyeit is.
Whitney is èrdekes volt, nèha szerethető is, majd újra hp-ra vàltott, valahol ezzel palástolta, hogy igazàból,mennyire kiszolgàltatott, meg sebezhető.
A Joanie szálnak majdnem semmi èrtelme nem volt, az epigenetika fejtegetèse érdekes volt, ahhoz kèpest,hogy neki adott volt a családi èlet boldogsága, mègsem volt elèg neki, ő is nyomta rendesen az önsorsrontàst, mint az anyja. Ugyan helyretettèk az utolsó rèszben, de ugyan màr…akiben ennyire nincs meg az a kèpessèg, hogy boldog legyen a helyèn, S mindig keres valamit, az nem fog egy beszèlgetèstől meg pàr èletbölcsessègtől helyrebillenni. Hazamenni S boldogan èlni amíg meg nem..
Nekem az öreg Noah tetszett, a tàncjelenet nem igazán.
Ami zseniàlis volt, Bruce az esküvőn :-D
Összessègèben sajnàlom, hogy vège. Nagyon a szívemhez nőttek a karakterek, ügyesen vàltozásban tudták tartani őket annyira, hogy kèpes voltam nagyon nem kedvelni őket, majd akár èvadon belül izgulni èrtük, hogy mi lesz, illetve szimpatizàlni
velük. Nagyon èrdekes, elgondolkodtató, sokszor szívet tèpő sorozat, inkàbb felnőtteknek, akik már túlestek a családalapításon is.

szepi06 - 2019. 11. 13. 20:09

“Noah és Helen újra rájöjjenek, hogy minden nehézség ellenére ők bizony szeretik egymást ” Eddig gondoltam úgy, hogy legalább az utolsó 3 részre visszatérek :)

Sophie - 2019. 11. 13. 22:47

Az első két évad után úgy fordultam el a sorozattól, hogy egy darab szerethető karakter sincs benne, mit érdekel, élnek-e, halnak-e. Alison nyünnyögős kommunikációja kifejezetten az idegeimre ment.

Aztán új esélyt adtam az egésznek, és ráébredtem, hogy Ruth Wilson tartja össze az egészet. Zseniálisan hozta a női figurát, aki Melanie Hamilton szeretne lenni, de egész életében Scarlett O’Harának nézik; ez a valódi tragédiája, amit halála előtt Helennel (!!) meg is vitat. Ő az a típus, akit a nők ösztönösen utálnak, a pasik meg vinnék ágyba, aztán a végén a kutya se emlékszik rá, de mégis valahogy a hiánya határozta meg a sztori kifutását. Kár az ötödik évad bugyutaságaiért, de volt egy Six Feet Underes érzete az utolsó részeknek. Tetszett, de nálam sem lesz All Time.

Shannen - 2019. 11. 13. 22:58

“a főcím, a mivel sosem sikerült megbarátkoznom-egyszerűen túl thrilleres volt véleményem szerint.’

Pedig nekem mindig ez volt az egyik kiemelkedő pontja a sorozatnak és többek közt eézrt is fogok emlékezni rá sok év távlatából is. De persze mindenkinek más jön be.

Az amúgy szuper ötlet volt, hogy a zárásra is egy Fiona Apple dalt (pontosabban egy feldolgozást Apple előadásában) választottak.

romanista - 2019. 11. 15. 14:37

Számomra vegyes a kép. Nem vitás, hogy egy jól sikerült sorozat, remek színészekkel, bár a 2. évad után parkolópályára raktam kicsit, mert egyrészt volt több jobb, másrészt egy iszonyat lehúzó, nyomasztó sorozat volt.
Már a főcím is az egyik legnyomasztóbb, amit valaha csináltak sztem.
Én elhiszem, hogy van ilyen valahol az életben, dehogy minden nonstop elbaszódjon és alapból mindenki ketyerás, meg lúzer és önsanyargató életet él, hát..ehhez gyomor kell végignézni.

Az meg, hogy Noah és Helen alapból lelkisérülten jöttek össze, majd Noah pont megtalálja a még náluk is depisebb, világfájdalomtól alig létező Allisont és még viszonyt is kezd, ahhoz csak gratulálni tudok.
A végén a szoknyapecér mindenkit túlél és még táncikál is, mint aki jól végezte a dolgát, behaltam:-)
Pedig én drukkoltam, hogy ne jöjjenek újra össze (milyen nő az, akit százszor megcsalnak, megaláznak, kihasználnak és még képes akárcsak hozzáérni is egy ilyen emberhez, tökmindegy ki ő), dehát ugye tudjuk mi lett a vége.

Kittus - 2019. 11. 16. 22:21

Életem egyik legjobb sorozata.
Érdekes, hogy sokan korhoz kötitek az élvezhetőségét, én 25-26 voltam, amikor elkezdődött, és rögtön berántott. Végre nem egy nyálas, rózsaszín hálivudi történet, hanem egy életszagú alkotás. Biztos én vagyok picit dinka agyilag, hogy vonzanak az ilyen dolgok, de szerintem ezeken érdemes agyalni…sokat segíthet a saját életünk, a körülöttünk élők életének megértésében..mert igen, ennyire máshogy élhetjük meg a pillanatokat, máshogy rögzülhetnek emlékek, mert mások vagyunk, máshogy működünk…és attól még nem hazugság egyik sem, az élet ilyen bonyolult..és ott kezdődik, ha megértjük, hogy nem a mi fejünkben létezik az egyetlen valóság, az igazság…hanem az csak az egész egy része..és a sok kis részből áll össze az egész. Az igazi kommunikáció ott kezdődik, ha erről tudunk beszélni, mint Noah és Helen az utolsó részben. Az ő igazi történetük itt kezdődött, ahol végre nem akarja senki takargatni a gyengeségeit, elismeri a hibáit és vállalja önmagát, az érzéseit, a döntéseit…és így is kell a másiknak. Szerintem ez így volt kerek.

tommy - 2019. 11. 17. 23:21

nem tetszett a vége sem sajnos, több sebből vérzik a történet. az évadról nem is beszélek mert a 80 százaléka filler volt. nekem sok dolog megalapozatlan volt, kicsit úgy tűnt mintha a készítők elfelejtették volna amit építgettek évadokon keresztül. ráadásul a sorozat a végére még a saját szerkezetét is felrúgta amikor az utolsó előtti részben kaptunk egy Noah-Helen KÖZÖS nézőpontot?!
kezdjük Noah kizárásával az esküvőről. baromság, ennyire rosszban sosem voltak a lányával, majd persze a végén újra jóban van mindenki, mi van? Noah és Helen újra összejöttek, ez aztán fantáziadús befejezés volt. erőltetett, egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy ezek újra együtt mindhalálig. kiderült már, hogy nem működik köztük, ezért is váltak el. és igen Alisont jól elfelejtették a végére, legalább Noah egyszer odaképzelhette volna valahova, vagy a sírjához odamegy, de semmi, mintha csak egy fellángolás lett volna anno az “Affér” ami a sorozat alapját adta. hiányzott a múltidézés is, lévén egy fináléba kellet volna valami nosztalgia. az egész jövőbeni szálat és generációs téma behozását nem tudtam hova tenni, nem illett ez ide, de még az utolsó részből is ezekre ment el fél óra. Noah Montaukba költözik büfézni? újabb karakteridegen húzás, a zene és a tánc azért jó volt a végén.
az első 2 évad szép emlék marad, utána valamiért hangulatot váltottak ami nem működött, a 4-ből 2 főszereplő távozását pedig végképp nem bírta el a sorozat.

bkriszta80 - 2019. 12. 11. 09:03

Vegyes érzésekkel álltam fel az egyik kedvenc sorozatom zárója után. Az hogy Noah és Helen egymás mellett köt ki már az évad promó plakátjából világos volt számomra, sugallták erősen. Ennek nem örültem túlzottan hiszen a sorozat veleje pont az ő kapcsolatuk átalakulása volt barátsággá. Én mindig úgy képzeltem Noah számára Alison volt az igazi, a nagy ő, és ugyan nem lettek boldogok de én nem vittem volna vissza Helenhez. Így Alison tényleg csak egy affér volt. Bár végülis ez a sorozat címe.
Amit hiányoltam az a két nézőpontos helyzetek az első évadokból, szerintem az adta a fűszerét a sorozatnak. Ugyanannak a helyzetnek a két látószöge. Itt már csak váltakoztak a szálak, így már nem volt annyira különleges. Lezáratlan szálak garmadát hagyták meg a végére, amiért kár volt, a végén Noah sok mindent elárulhatott volna, hogyan alakult az életük a harminc év alatt, pl. mi lett Whitney házasságával, a többi gyerekével, hogy halt meg Helen, mi lett a karrierjével, a filmmel stb… Pont azokról tudtunk meg viszonylag sokat, akikre kevésbé voltunk kíváncsiak, pl Vic fiáról, ugye, meg Benről, és Joannie ról pedig túl sokat is. Borzalmasan irritáló karakter volt, elég lett volna belőle öt perc a végén. Az is nagy kár hogy Alison halálát végül nem bosszulták meg én vártam a végén hogy Noah felkeresi Bent és igazságot tesz. És hogy a legvégén leül kicsit Alison sírjához is. A tánc jópofa volt a végén, Noah elengedte minden fájdalmát, szép volt a drónos jelenet, talán ott volt egy kis emlékezés Alisonra is, hiszen a háttérben ott volt a világítótorony.
Összességében a sorozat nekem all time, újra is fogom nézni bár szigorúan a harmadik évad nélkül. 10 pont.

bkriszta80 - 2019. 12. 11. 09:14

Vegyes érzésekkel álltam fel az egyik kedvenc sorozatom zárója után. Az hogy Noah és Helen egymás mellett kötnek ki már az évad promó plakátjából világos volt, sugallták erősen. Nem tetszik, mert az egész sorozat veleje az volt hogyan alakult át az ő kapcsolatuk barátsággá. És persze Alison. Én mindig úgy képzeltem hogy Noah számára Alison volt a nagy ő, és ugyan nem lehettek együtt boldogok mégsem felejti el soha. Ehhez képest így úgy tűnik, hogy Alison tényleg csak egy affér volt. Bár végülis ez a sorozat címe.
Ami hiányzott nekem a régi évadokból a kettős nézőpont ugyanannak a helyzetnek a két szemszöge, ebből itt már csak több szálon futó sztorik laza kapcsolata maradt. Sok szálat hagytak lezáratlanul, a végén Noah sok mindent elmesélhetett volna az életükről hogy alakult az elmúlt harminc évben. Mi lett Whitney házasságával, a többi gyerekkel, lettek-e unokái, hogy halt meg Helen, mi lett a karrierjével, a filmmel, miért maradt Montaukban? Pont olyanokról tudtunk meg sokat, akik nem voltak érdekesek, pl Sierra fiáról, Benről, Joannie-ról pedig túl sokat, akiből elég lett volna a végén az a beszélgetés. Ami még nagyon rossz volt szerintem hogy Bent végül futni hagyták, vártam hogy a végén Noah elmegy hozzá és elégtételt vesz. Majd a legvégén elmegy Alison sírjához is. Ennek ellenére a lezárás jól sikerült, a tánc és a zene nagyon jó volt, zenében mindig is zseniális volt a sorozat. A végén a drónos jelenet nagyon szép volt, ott volt egy kis visszaemlékezés Alisonra, hiszen látszott a világítótorony.
Összességében nekem a sorozat all time, és újra is fogom nézni természetesen a harmadik évad nélkül. De a többi 10 pont.

Bianka - 2019. 12. 25. 20:50

Csak most sikerült a végére érnem és.. Hű. Nagyon mélyen érintett a sorozat, éppen válófélben vagyok egy affér miatt.. Végig sirtam az egész részt, idő kell feldolgoznom, annyi mindent mondtak ki..
Amikor Helen beismeri, hogy társfüggő, de mi van akkor,pár évtizede ez még erény volt.. Annyi mindent tudnék még sorolni de elkéstem már hisz előttem leirták a lényeget :)
Azt hiszem ezt az élményt semmilyen sorozat nem fogja überelni, soha.

Oti - 2020. 05. 22. 08:36

Én a karantén alatt ledaráltam! Valóban voltak unalmasabb részek, unalmasabb szálak. Az 5. évadból a Joanie-s szál talán csak a végén ért valamit. Nem hiányzott egy szenvedő új karakter a sorozatból.
Én imádtam. Az utolsó rész nagy hatással volt rá, bömböltem…
Sok tanulság van a sorozatban, ha nem csak időtöltés okán nézi az ember.
Nekem egy igazi jó sorozat volt, csodás színészi játékkal. Hiányozni fog… :)

Aramesi - 2020. 08. 10. 17:25

Ez a sorozat zseniálisan jó volt, am Noah és a metoo kapcsán már ki lett fejtve, törölték az új könyvét és kiírták a saját filmjéből, ez szerintem le lett zárva. Nekem a jöbőbeli részek nem annyira jöttek be, csak a legvége, bár szükségesek voltak, mert a sorozat olyan sorsokon és egy évtizeden átívelő történetszálat fedett le, hogy kijárt neki egy epikusabb befejezés. Eddie és Joanie szála nekem túl sok volt, az viszont tetszett, hogy a rossz nem nyerte el végül büntetését, ahogy legtöbbször az életben se így van. Ezért szerettem ezt a sorozatot, mert sokszor meglepett, nem akarta mindig a nézői igényeket kiszolgálni, nem félt lerántani, megrágni és kiköpni a lelket. Engem még soha nem késztetett se film, se sorozat arra, hogy ilyen mélyen kapcsolódjak magammal, az életemmel, a családommal, a múltammal, sokszor terápia jellegű is volt. Ha már ennyit dícsérem, azt azért megjegyezném, hogy a jövőbeli setting nem volt konzekvens minden esetben, nem volt annyira hiteles. Mert pl vertikális kert van, nanorobotok meg okosszemüveg, de az irodában papír aktatárolók vannak, mintha ilyen környezetben az irodákban még nyomtatnának papírra… szóval ezek a kicsi dolgok szemet szúrtak, de távoli jövőt nagyon nehéz bemutatni úgy, hogy ne menjen sci fibe. De az emberi sorsok, drámák, nézőpontok szempontjából életem sorozata. Talán a Hatalmas kis hazugságok volt hasonló hatással, de az még a fasorban sincs ehhez képest.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz