login |

Shameless: kezdett a 10. évad

2019. 11. 11. 21:20 - Írta: Necridus

32 hozzászólás | kategória: kritika,

Néha jegyzetelek olyan sorozatepizódok nézése közben, amiről tudom, hogy bejegyzést fogok írni róla a blogra. Igen sokatmondó a Shameless 10. évados premierjének a leirata:

– jaj, az intró!
– nem robban semmi, de szórakoztat.

És ennyi. De nem azért, mert csillogó szemekkel belefeledkeztem és eszembe sem jutott jegyzetelni, hanem mert ennyivel le is lehet írni az egész részt. A felturbózott intróra már a 7. évad záróírása óta vágyom, most megkaptam, de jaj, bánom is, hogy ennyire sóvárogtam utána. Tényleg voltak annyira igénytelenek, hogy néhány karakterről megtartották a régi felvételt, másokról újat csináltak?

Megjelent Franny, meg a két visszatérő főszereplőnk is, Debbie pedig átvette Fiona jeleneteit, de közben ottmaradt Carl kisgyerekként (Ian fiatal és felnőtt énje is megjelenik egyszerre!), Kevin pedig szintén 10 évvel ezelőtti nyitányban ragadt Veronicával. Apróságnak tűnik, de az egyik legütősebb intrója van a Shameless-nek sorozatok közül, és ezt most nagyon elszúrták.

De már így is többet írtam a pusztán 1 perces kezdőjelenetről, mint kellene, szóval a tovább mögött térjünk rá a 10. évad kezdésére. Spoilerek érkeznek!

Ahogy az előzetesben, úgy a sorozatban is átvette Fiona helyét Debbie, mint családfő, mert Frank ugye lehetetlen alak. Most például nem adnak neki több fájdalomcsillapítót az orvosok, ezért gyógyszereket lop idős hölgyektől, majd miután Debbie az ő részéből szeretne új kanapén venni, új legjobb barátjával egy hotel előteréből lop párnákat.

De így szeretjük, nem? Annyit lehet ezen a figurán nevetni, csak közben nálam már ott a tudat, hogy nem reális, amit művelnek vele. Annyi betegsége és sérülése volt már, olyan rommá drogozza és issza magát, hogy esélytelen, hogy még mindig éljen egy ilyen alak.

Látszólag nem hiányzik Emmy Rossum, ha arról van szó, mivel töltsenek ki egy közel 60 perces részt. Frank beteg akciói és Debbie háztartásvezetése mellett Carl tért vissza a katonai suliból, hogy néhány óra alatt annyiszor szexeljen barátnőjével, amennyit a nyáron kellett volna. Szégyentelenül. Mindenhol.

Lip és Tami is hasonló jelenettel kezdték az epizódot, de az ő száluk jóval érdekesebben alakult: megszületett Lip gyermeke, a szülésnél azonban komplikációk merültek fel, így Tami sorsa egyelőre kérdéses. Kár, hogy tudjuk, hogy állandó szereplő lett idén, így nem is izgulhatunk érte igazán.

Kevin kapott még egy hosszabb szálat, aki az idősödésével küzdött meg, de ezért visszament sztripperkedni, hogy elég pénze legyen egy új cipőre, amitől majd ismét jó kosaras lesz (nyilván csak ezen múlik…). Liam pedig szinte átköltözött hozzájuk, mert a kultúrájával szeretne megismerkedni, ezért Veronicához húz a szíve. Ian és Mickey pedig egyelőre sehol.

Egy szó mint száz, történnek itt még mindig szégyentelenebbnél szégyentelenebb dolgok 10 év után is, csak valahogy nem robbannak akkorát. Lehet, hogy még mindig mélyen dühös vagyok, amiért a legkedveltebb szereplőim leléptek (Sheila, kérlek gyere vissza!), de mintha kevesebb érzelmi töltetet kapnának a jelenetek, mint anno. Itt volt most Lip gyermekének születése, ami megható volt, de még mindig nem ér fel például azon ikonikus jelenetekhez, amikor szó szerint együtt tudtunk sírni és nevetni a karakterekkel.

De akármennyire hiányolom ezeket, még mindig nézem és szeretem a sorozatot, mert egyedi. Egyszerűen nehéz még egy ilyen sötét humorú, mégis az igazán lecsúszott családokról reális (kivéve Frank esete ugye) képet alkotó alkotást találni, ami megnevettet, de közben el is borzaszt, hogy emberek így élnek. Erre igény van, és a Shameless remekül elégíti ki ezt még ennyi év után is.

Emmy Rossum távozása pedig bármennyire bánt, bármennyire is volt karakteridegen (atya ég, de dühös voltam!) tőle, egyelőre úgy tűnik, megleszünk nélküle. A stáb többi tagja eddig jó úton van a afelé, hogy bebizonyítsa, nem csak Emmy Rossum és William H. Macy vitte eddig a sorozatot a hátán, mert a minőség nem romlott (mármint az előző pár évhez képest, nem a legelső évadokhoz viszonyítva) és még Ian és Mickey meg sem jelent.

32 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2019. 11. 11. 21:34

Elég kellemes csalódás volt. Fiona hiánya szinte fel se tűnt, a többiek meg szépen elvitték a hátukon az epizódot. Nem váltotta meg a világot, nem történt csoda, egyszerűen csak a 10. évad elejére se vált unalmassá a Shameless.

Frank még mindig isten, ahogy a koszos alsójában fetreng a konyhában. :-D Ráadásul Luis Guzmán személyében eszement jó partnert találtak neki.

Eskuszom - 2019. 11. 11. 21:36

Sziasztok!

Hááát. Érdekes ez a Shameless. Én az első évad óta nagyon szeretem és most is elképesztő könnyedén néztem végig, elrepült a játékidő és remekül szórakoztam… De valahogy tud ez a sorozat ennél többet is. :) Érdekes, én Fiona karakterét kicsit untam már a végén, de most mégis nagyon hiányzik vissza. Túl jó színésznő Emmy Rossum és Lip (meg talán Ian) mellé kell még valaki, aki tényleg tud drámát is hozni a vászonra. Nekem kicsit hiányzik a sorozatból évek óta az, ami az első 3-4 évadban meg volt. Amikor azt éreztem, hogy család és barátok közös ügyes bajos életét nézem. Most már mindenkinek saját szála van. Fiona alig beszélt a “legjobb barátnőjével” évekig. Ezért kicsit hiányoznak a régi szép idők a sorozatban is, és Fiona is, de így is nagyon élveztem.

Halllak65 - 2019. 11. 11. 22:27

Rossz belegondolni, hogy ez már a 10. évad. Hogy honnan indultak a színészek, hogy nőttünk mi is velük az elmúlt 9 évben. Carl és Debbi életben 20 évesek, Carl barátnője Kelly 22, Fióna 33, Tami 35.
Ez a rész bebizonyította, hogy nem kell Fióna, hogy működjön a család. Ezek alapján simán van még 5 évad, ha nem több a sorozatban.
Én várom. Most Carl és Debby-é a színpad, hisz ugyan ott vannak, mint Lip és Ian.
Egyedül Liam újracastolását nem tudom megszokni, főleg, hogy az előző Liamat alacsony IQ-van ábrázolták, erre a mostani valami mini zseni

heidfeld - 2019. 11. 11. 22:28

Nem szúrták el az intrót, sőt. Rendben volt a kezdés. Nincs akkora lendület, mint az elején, tény, de Frank, ahogy “üldözte” a nénit, vagy Carl, az akadémián, a pénz begyűjtése az öltözőben:D:D:D
Fiona, sorozatos történelmem 4. legidegesítőbb karaktere, így 1 másodpercig sem hiányzik. Előző évadban is felesleges volt.
Lehet, olyan magasságokban már nem leszünk, amikor Carl gengszter volt, de mindig meg tudnak lepni, és nagyon szórakoztatóan.
Debbie karakteréért 3 éve lyukas garast sem adtam volna, most Carl után, őt bírom a legjobban.
7.5/10

stargatelost - 2019. 11. 12. 07:43

Hú, az intró… beszélni kell róla, mivel eddig nem változtattak, most viszont igen, de ez így tényleg a lehető legrosszabb. Tökre megörültem, amikor megláttam, hogy az elején Debbie takarítja el Franket, erre újra régi Ian snitt, újra régi Kevinék snitt, aztán megint az újakból pár… ahhh… én sem értem, miért nem az egészet cserélték le, ez így… nem is tudom… csak azt, hogy nem jó…

Nekem is hiányzik a mélyebb dráma, ezt már sokszor leírtam, és most egy jó pont lenne erre Tami halála, de hát igen, mivel állandó, nem ebbe az irányba fognak elmenni…

joshua7 - 2019. 11. 12. 10:52

Ennyi év távlatából is bejön. Emmy Rossum hiánya nem tűnt föl, nélküle is egy komplett egész ez a sorozat. Az a fajta mélység szerintem sem érezhető már, mint a kezdeti néhány évadban, de minden héten egy kellemes órát nyújt így is a sorozat. Az évadkezdés alapján idén sem lesz az másként.

Őzeletök - 2019. 11. 12. 15:45

1,köszi a Tami-s spoilert, tényleg..
2,Az intro nem annyira gáz.
3,Frank: Azért én a való életből is ismerek pár olyan figurát, aki meglep hogy él, pedig már 15 éve látom mindennap Frank szintű állapotban. Szóval tök real. 🤣

Amúgy meg a változás minden hosszú sorozat velejárója, és aki azonos szintet vár el az buta. Itt azt kell nézni, hogy a 10. Évadra még milyen szintet tud mindíg hozni, ami elég nagy szó. Lásd GoT, vagy Agymenők, Prison Break, Lost, stb stb…. Egyszerűen kifáradnak a szereplők, és az írók is. Itt azért bőven van még tartalék.

kisanna - 2019. 11. 13. 11:51

ez amúgy az utolsó évad?
benne van a változás, az oké, csak nem biztos, hogy sokan maradnak erre. mint a Grey’s Anatomy és társai, nagyon-nagyon kimerültek már.

Nikolka - 2019. 11. 16. 00:44

Az intró tényleg érdekes.
Én a Fiona utálók közé tartoztam, szóval számomra kifejezetten üdìtő, hogy nem kellett nézzem a szenvedő arcát.
A rész jó volt. Hihetetlenül elrepül 1 óra ezzel a sorozattal.
Tami dolog így, hogy minden promóképen rajta van nem sikerült drámaira. Plusz ugye nem igazán sikerült megkedveltetni a karaktert sem a legtöbb emberrel. Plusz én annyira szeretten Sierrat. Ők kifejezetten jók voltak Lippel. Lipnek egyébként ez már a 2. “szülése” volt, a rész közben ugrott be. Csak az első egészen màsképp alakul.
Kevin vicces volt, hogy apuciként tért vissza a klubba. Örön azt is látni, hogy ebben a sorozatban előszednek régi dolgokat, “nem felejtik el” őket.
Debbien és a ruhákon meglepődtem. Inkább “sikkasztotta” volna el a pénzt a lányának.
Frank kétszeres nagypapi lett. Örülök, hogy visszatért a haverja.
Carlt és a barátnőjét imádom. Na ők igazán jók együtt.

Az egyetlen amiben kicsit követhetetlen számomra a sorozat az idő múlása. Némelyik történetszálnál furcsa, hogy ugyanannyi idő telt el csak, mint a másiknál. Carlnak ennyi volt a suli? Egy terhességnyi idő?

Szóval nekem nagyon tetszik ennyi év után is a sorozat. Nem várhatjuk el, hogy olyan legyen, mint az elején. A karakterek is felnőttek, így új dolgok várnak rájuk.

Talán a nem párkapcsolati extra szereplők hiányoznak csak, (Brad maradt kb) mint Sheila, Svetlana..

Nikolka - 2019. 11. 26. 01:25

Azt hittem a 10×2 után sokan írnak majd. Annyira régi Shamelesses volt az egész. Az összes szál. A kocsmai csapat, Lip bénázása, Carl új üzlete, Frankék csalása, a börtön, Debbie és a csávó. Olyan volt az egész, mint egy random rész a sorozat “fénykorából”. Sokszor kellett hangosan felnevetnem a rész alatt.

Carl katonai sulis vonalát viszont sajnálom, lett volna benne potenciál még, és amúgy is. Azt hittem összeszedi magát.
A másik ami azért furcsa, hogy rendben van, pár héttel korábban jött a baba, na de semmit nem vettek még meg? És Tami szuper családja hol van?

Nálam simán 9/10 volt.

heidfeld - 2019. 11. 26. 10:24

Én azt mondom, a kocsma külön sorozatot érdemelne! Kev interjúi… Ahogy az alkesszok nézték a két csaj beszélgetését….Patakokban folyt a könnyem a nevetéstől.
Carl burritója is kemény volt, de buli, Shameless-módra, az összes trógerrel.. Szavak ereje kevés, hogy elmondjam, mennyire jó volt.
10/10, nem kérdés.

Der__medve - 2019. 12. 01. 10:44

10/3
Én lefordultam a székről.. :D
Egy kifejetést használnék a shameless-re:
“Never gets odd”
10 évad után még mindig sírvaröhögős a sorozat.

Nikolka - 2019. 12. 02. 12:44

Nagyon rég nem volt ilyen jó a Shameless, mint ez a 2. és 3. rész. Visszataláltak a sorozat lelkéhez.
Mickey-Ian és Ian-Lip pedig szállított egy kis meghatódast is.
9/10 simán a 3.rész is.
Taminek szülés utáni depressziója lesz?!

Mr.Budapest - 2019. 12. 11. 09:50

Méltatlan, hogy ennyire hanyagolja a blog a sorozatot, amikor még mindig klasszisokat ver a sok országos műsorra.

winnie - 2019. 12. 11. 10:33

így van, és éppen ezért nem is hanyagolja szerencsére. nagyon kevés olyan sorozat van, ami annyi kritikás posztot kap, mint a shameless, ami tavaly nem csak évadnyitós és évadzáróst bejegyzést kapott, hanem még a félévadzárójáról és nyitójáról is megemlékeztünk.

ha belegondolok, hogy mennyi, de mennyi remek sorozat kap évi max egy kritikát (a videós és plakátos posztok mellett), és mennyiről még csak nem is tudunk írni, akkor szomorodom el csak igazán.

de, ami a legfontosabb, hogy ha valaki még több írást akar egy sorozatról, akkor nyitva áll előtte a lehetőség vendégposztok küldésére.

Gevin - 2019. 12. 11. 11:08

5 resz utan

Frank meg mindig rulz :D

Humor szinten tenyleg remekel a sorozat meg igy a 10. evadnal is. A jo drama mar sokkal ritkabb, mint az elejen, de nagyon szepen dolgoznak azzal, amivel – vagy akivel – tudnak. Lasd a Luis Guzmanos bucsu frenetikus volt.

Anthonz - 2019. 12. 19. 17:12

Szerintem ez megfáradt egy kicsit.
Nem akarok realitást elvárni, vagy valami, de kb. a sorozatban is elmondják, hogy valami 4% a munkanélküliség, és akkor azt a duma, hogy sosincs pénzük.
Lip, aki a nem tudom melyik egyetemen is az egyik legokosabb volt semmire sem képes, csak rohangászik a nők után, elvileg ő is és Tami is dolgoznak, de nem tudnak kibérelni közösen egy saját szobát valahol? Vesznek egy RV-t? Kell a sztorihoz, de már túlzás.
Kicsit sok a gyerkőc is mostmár a sorozatban.

heidfeld - 2019. 12. 19. 20:08

@Antonz: Jó 10 ismerősöm-rokonom él az Államokban. Egy kivételével, mindenki az igen magas, lakhatási költségeket emlegeti..
Pár évada, Mel, a leszbi csaj mondta, mennyit keres egy évben a galériában. Igazán nem sokat. És legtöbben hiteleket fizetnek.
Bár kicsit lassabb a sorozat, de teljesen elszállt dolgok mennek, Debbie “megoldása”, Carl mozgósítása, Ian is el lett “igazítva” – ki is estem fotelből, úgy nevettem.
Elrepült 10 év. Fura is lenne, ha nem lenne ennyi gyerek. Csodálom, hogy nincs több.
Ez a 6. rész is nagyon tetszett.

heidfeld - 2019. 12. 22. 20:54

10×07

Nagyon gyanús, hogy a heti legjobb epizódot láttam.
Megható, elmebeteg, humoros:
Igazi Shameless!

Nikolka - 2019. 12. 26. 01:33

@Heifield

Na de Lipék alapból albérletet kerestek az előző évadban, nem?! És Tami is rendes családból jön, akik nem engednék îgy élni. Ez a szál erőltetett, nem merik kihozni őket onnan szerintem.
A gyerek résszel viszont egyetértek. Furcsa lenne, főleg ilyen helyen, ha nem lenne gyerek ennyi év után. És szerintem jók is a sztorik velük.

6.részben Frank és a baba nagyon cukik voltak. Frank emberi arca. Ugyanakkor ahogy a Debbie eladásáról beszélt pedig annyira Frankes volt.

lrson - 2019. 12. 29. 12:49

A shameless az elején nagyon erős volt. Az egyik pillanatban nagyon vicces sorozat volt, máskor pedig nagyon depresszív, melankólikus. Talán nincs is olyan sorozat amely ennyire sokszinű lenne és megannyi erős jelenetet tudott volna produkálni.

Viszont azt is hozzáteszem, hogy a szivem már nem bírna több szenvedést..(költői túlzással élve). Nekem ez így megfelel. A sorozat csak sodrodik az árral, átvett egy barátok közt stílust.

Nikolka - 2019. 12. 30. 03:01

10×7

Ennyi ötletet és történetszálat kitalálni.. És ennyi szereplőt. Nem is làttam még màsik ilyen sorozatot, ahol ennyi fontos szereplő van egy részben.
Mondjuk néha túl gyors a váltás. A mexikóiak jelentőségét pl. nem értem.
Továbbra is azt mondom, hogy Carl és Kelly nagyon jók együtt.
Debbie szál jó volt. Bár picit hihetetlen, hogy egy ilyen jó csaj îgy szed fel csajokat és fizet is érte.
Ian Mickey is nagyon jók együtt 10 év után is. De nagyon remélem ilyen Paulák csak sorozatban léteznek.
Frankes dolog nem tudom mire fut majd ki. Durva, hogy a babás dolog csak ennyi volt. Viszont ha belegondol az ember, îgy járt a legjobban..

Az egyetlen negatîvum szerintem még mindig az, hogy a tesók keveset vannak együtt. És Kevék is mintha teljesen más sorozat lennének. Olyan jók voltak régen a közös dolgok. Pl. Lip és Kev.. Emlékszem a régi képekre, videókra a színészek mennyit szórakoztak. Pl. Debbiet és Vt alakító színszénők. Most meg lemegy úgy egy évad, hogy nem is találkoznak a forgatáson.
Tudom, erőltetett történetekkel sem lehet őket összehozni.

Gevin - 2020. 01. 02. 14:37

Het idezetenek a Frankes jelenet a novel az Alibiben:

“- What is it? Tell me. Are you married?
– It`s much worse than that.
– Children?”

Fetrengtem.

heidfeld - 2020. 01. 07. 20:19

10×09

Carl a legnagyobb!
Igen, gyakorlati oktatás a leghasznosabb. Amit az Alibiben lerendeztek:D:D:D Francesca született tehetség.
Debbie-t csak be fogják csalogatni, mézes kalács házikóba…Sokat nem húzták, de így lesz izgalmas, Debbi részére meg több, mint kellemes.

Anthonz - 2020. 01. 13. 16:44

10-es részben is voltak nagy dumák:

– So you’re doing the mom and the daughter? Cause that’s hot!
– No, it’s not.
– It’s going south fast.
– You’re going south fast

– Who are you?
– I’m your uncle Frank.

Ahahaha

Wellmanster - 2020. 01. 14. 06:47

Sajnos vége lesz a kedvenc sorozatomnak. Jövőre a 11. évad lesz az utolsó :(

Gevin - 2020. 01. 16. 21:20

Úgy látom Lip is búcsúzik :( Sajnos várható volt, hogyha egy fő karakter megindul, akkor lesznek követők.

Én is nagyon sajnálom, ha vége lesz.

Nikolka - 2020. 01. 18. 23:58

Debbie barátnője és Frank az elvonón sírva röhögős jelenet volt.

Debbie csajánál próbáltam rákeresni hàny éves lehet, mert nekem nagyon zavaróan idősnek làtszik. Hihetetlen, hogy annak a nőnek a lánya.

heidfeld - 2020. 01. 19. 13:19

@Nicolka: Meglepődnék, ha Alison Jay Horowitz/Júlia/, több lenne, mint 22.
Constance Zimmer, aki az anyját alakítja, 1970-ben született.

Gevin - 2020. 01. 21. 12:22

Na, Lip ugy nez ki marad, ezzel megleptek. Ha jovore befejezik, akkor remelem, hogy az egesz csapat ott lesz meg… egy par reszes Fiona vendegszereplessel (bar egy cameo-val is elegedett lennek).

Divide - 2020. 01. 27. 00:14

Még mindig imádom. Kiváló évad volt, kevesebb dráma, több ökörködés, de így is hamisítatlan Shameless.

turigabi - 2020. 01. 30. 14:17

Nagyon klassz évad volt. Simán TOP3, nem gondoltam volna előtte.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz