login |

Castle Rock: túl a 2. évad felén

2019. 11. 12. 20:00 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

I always tell my dad with his stories there has to be consequences or else it’s just a bunch of stuff happening, and that’s not a real story.

Ha az ősz új sorozata nálam a Why Women Kill volt (majd írok évadkritikát is róla), akkor az ősz visszatérője a Castle Rock. Még akkor is, ha ez is olyan, mintha egy teljesen új sorozat lenne, hiszen semmi nem kapcsolja az első évadhoz.

Nem nagyon örültem, amikor a második évados kezdés kritikáját olvastam, és a kommentek sem voltak túl bizalomgerjesztőek, inkább óvatos duhajsággal csitították a lelkesedésemet, de mivel tudtam, hogy human nem nagyon volt oda az S1-ért sem, így azért optimistán estem neki az első négy résznek. És azok minden várakozásomat felülmúlta a nyitány, faltam a részeket, azokat piszok élvezetesnek találtam. Ma pedig megnéztem az ötödiket. Wow.

Nem fogom nagyon elemezgetni a sorozatot vagy leírni, hogy mi történik benne (alapvetően egy fiatal anya van a sztori középpontjában, aki lányával utazgat és Castle Rock városában ragad, ahol két testvér feszül ingatlanügyletben egymásnak), de ahhoz képest, hogy az egész afféle Annie Wilkes-eredetsztorinak indult (a Tortúra főhőséről van szó, de ezt sem kell tudni), a 3. részre elég nagy fordulatot vett a sztori a weird shit-kategória felé.

Once the rot takes root, it’s always there whether you see it or not.

Én pedig csak néztem magam elé, hogy “Mi van?”, de azzal a lendülettel vettem is be a kanyart, mert szeretem, amikor kiderül, hogy olyasmiről szól a sorozat, ami az elején eszünkbe sem jutott volna. Eleinte azt hittem, hogy kapunk valami pszichológiai horroros vagy terroros sztorit (aminek van némi The Act-es beütése), de kiderült, hogy itt egész másfajta horror zajlik. Aztán ki tudja, hogy hol fogunk kikötni.

De előtte megkaptuk a 2×05-öt. Míg tavaly az 1×07 volt a nagyepizód, most ez. A rész 99%-a gyerekkori flashback volt (nem is nagyon értettem, hogy miért nem a 100%-a), megismertük Annie Wilkes fiatal változatának még fiatalabb változatát. És a végeredmény jól összekuszálta az eddigi összképet. A tovább mögött folytatom.

Nem volt semmi a rész, végletekig feszült, valahogy így kell történetet mesélni, és milyen pazar alakításokat hozott!

Hirtelen nem is tudom, hogy az apjára vagy az anyjára ütött inkább Annie (az egyiktől a betegségét, a másiktól a dirty bird-ellenző jellemét örökölte), de Robin Weigert hátborzongató volt, John Hoogenakker szuper, és arról el is feledkeztem, hogy Sarah Gadon is be fog köszönni – őt a 11.22.63-ban nagyon kedveltem.

Nem mondom, hogy most aztán megértettük, hogy mit miért csinált Annie, de az legalább kiderült, hogy honnan ered a karakter, és szívszorító volt látni kislányként tudva előre, hogy hova fog kifutni. Az pedig, hogy behozták Rita karakterét a sztoriba, az egésznek ad egy nagyon érdekes réteget. Joy telefonhívása szuper zárás volt, és iszonyat bosszantó, hogy most várni kell pár órát arra, hogy lássam, mi következik.

És nem csak az érdekel, hogy mit mond a telefonba, hanem az is, hogy miképp fogják összekapcsolni a jelenkori sztorival (a gyilkossággal, a “testrablós” bulival, azokkal a bogarakkal, meg a tesókkal) az egészet – nagyon bízok benne, hogy az erős felvezetések után a konfliktus nem csak egy kis pukkanás lesz. És ki tudja, talán még hepiendet is kapunk most, hogy feltűnt az új karakter, ugyanis eddig abban a hiszemben voltam, hogy tragikus kifutásra kell számítanunk, hiszen az idősebb Annie életében már nincs jelen Joy.

Eredetileg négy rész után terveztem kritikát írni, és akkor azt akartam kiemelni, hogy mennyire Stephen King-es ezúttal a sztori, és azzal kezdtem volna, hogy sosem hittem volna, hogy egy SK-történetben éppen Mogadishu lesz az egyik helyszín, s emellé meg akartam jegyezni, hogy nagyon meglepett az a komment, mely a széttöredezettségre utalt, mert azért idén nincs olyan sok szál, és azok is hamar összeérnek.

Az mondjuk tény, hogy több idősíkkal is dolgoztak (azt mondjuk mindig élvezni szoktam), illetve, hogy már az elején meglebegtették a természetfölötti lehetőségét (amit nem szoktam szeretni, de hát ugye King), de a tripla premier végére azért elég jól összeállt minden. Negatívumként maximum annyit jegyeznék meg, hogy meglepett, hogy pár szál csavarját előre lehetett tudni vagy sejteni, de talán ez is volt a készítői szándék.

16 hozzászólás Ne habozz!

dexike3 - 2019. 11. 12. 21:10

abszolút egyet értek veled winnie. kicsit tartottam tőle, néhol döcögött (főleg másoknak) az eleje, de ha az összképet nézem mintha egy absztrakt művet néznék, ami a végére kezd összeállni. nagyon jól játszik Lizzy Caplan is (őt nem emelted ki az évadból), lehet kicsit hajaz Winona Ryder Stranger Things S1 karakterére. de a hideg is kirázott, ahogy abban a stílusban jár-kell (remélem ezt ő tette hozzá és nem az írók).
kíváncsi vagyok minden szálra, amit felvázoltak, még Tim Robbins piti rákos keresztapára is.

winnie - 2019. 11. 12. 21:15

ú, tényleg! a 2×05 hatása alatt voltam, de muszáj, mert nagyon jól megteremti a karaktert, totál átlényegül.

Tiger27 - 2019. 11. 12. 21:25

az első évad megtekintése nélkül is érthető a második évad?

winnie - 2019. 11. 12. 21:30

persze, bár ezt próbálom tényleg kiemelni minden posztban. ez afféle évados antológia, se azonos történetszál, sem azonos színész vagy karakter nincs. sőt, még a helyszín is salem’s lot javarészt, és nem castle rock.

Python - 2019. 11. 13. 00:14

Az eléggé egyértelmű, hogy a 2. évad eddigi legerősebb része volt a múlt heti. Kvázi minden percét imádtam! :)
Várom a 6. epizódot, de nagyon! ;) :)

Python - 2019. 11. 16. 13:56

A 6. epizód is igen jól adagolta a történetszálak alakulását. Kíváncsi vagyok mit hoznak ki a hátralévő 4 részből. Nekem kifejezetten tetszik ez a 2. évad! :)
Spoiler: Az epizód végén szerintem tuti a már átváltoztatott zsaru jelent meg ama bizonyos jelenet után!?!

Pao - 2019. 11. 22. 11:34

Engem most a 7. rész ütött ki még jobban, de imádom ezt a sorozatok.

Python - 2019. 11. 23. 02:32

Még, hogy nincs kapcsolat az első évaddal…, aham! Tetszett ez a csavar, nagyon is! :) Ha ez a színvonal megmarad a további 3 epizódban is, akkor adok egy 8-8,5/10 az egész évadra! ;) :)

winnie - 2019. 11. 23. 08:30

python: mondták, hogy összekötik valahogy, de amíg nincs, addig nem írhatom, hogy van, és ami a legfontosabb, ha azt írnám, hogy lesz, akkor nem tudna a sorozat új nézőt szerezni:)

Python - 2019. 12. 07. 04:46

A 8. epizód a maga 35 percével vmi réskitöltés, vagy mi volt?!

Viszont a 9. részben volt gyilok rendesen, Annie viszont henteskedett egy kissé…!

irgum76 - 2019. 12. 13. 06:48

2×10

a szektás vonal nekem végig nem jött be
viszont az “anya”-lánya nagyon is
így a x nappal később rész ütős volt
és a befejezés hatalmas :)
(engem tökre megvezettek)

Fekapajti - 2019. 12. 13. 10:07

Szomorú voltam, hogy nem az első évadot folytatják.
Az első 5 részig Annie vitte a sorozatot a hátán, amúgy nagyon kiszámítható és gyenge volt. Egyenesen csalódás. Aztán az 5. rész hozta az áttörést, az parádés volt. Végre valami ami hasonlított az első évadhoz! Kezdett érdekes lenni a hittérítős vonal is, de ahogy haladt a sztori, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy nem láthatjuk majd Amtityt visszatérni. Pedig szurkoltam neki. Rita-t nagyon sajnáltam, pedig jó karakter volt. Befejezésnek meg vártam volna, hogy mindkettejükkel végezzen Annie (mint az anyja akarta). De ez a befejezés se rossz, hogy magára maradt, mert megérdemli.
És a lényeg! A záró epizódban látható Henry Deaver plakáton, miszerint 2019.július 7.-én eltűnt, karácsonykor még látogatta a kölyköt. Aki ugyanúgy nincs már a ketrecben. Együtt tűntek volna el a Castle-tónál? A telefonban egyébként az ügyvéd, akit Joy hívott, olyan volt, mintha Henryvel beszélt volna.

Python - 2019. 12. 13. 10:37

Az utolsó 15-20 perc…, és a legvége!!! Na az ütött, de tényleg. :)

Voronyezs - 2019. 12. 17. 10:33

Spoiler.Spoiler.Spoiler.

Srácok a végét nekem magyarázza el valaki. :D Joy belefulladt akkor a vízbe, Annie pedig a sok gyógyszertől azt hitte vele van??

Spoiler vége.

irgum76 - 2019. 12. 17. 12:32

yep Joy megfulladt
Annie meg (szerintem) inkább a betegsége miatt gondolja, hogy vele van
de a lényeg, hogy haluzik

bkriszta80 - 2020. 02. 02. 14:18

Spoiler

A várost mutathatták volna a robbanás után ott kivel mi lett.
Szerintem Amity visszatért Joy testében. Félig benne volt nem? Igazából valahogy ki kellett írni Joyt mert tudjuk hogy később Annie egyedül lesz. A vége így ütős volt jó átvezetés a Miseryhez.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz