login |

The Effect – írta szk

2019. 11. 17. 15:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika,

Ha már a héten bemutatásra került a Netflix első thaiföldi szériája, a The Stranded, akkor lássunk egy másik thai darabot is.

A fő thai tévésorozatos műfaj, a lakorn mellett egyre népszerűbbek a BL (Boys Love) sorozatok, thai és nemzetközi viszonylatban is.

A The Effect egy — a besorolása szerint — Boys Love-regényen alapuló három részes minisorozat, ami látszólag két fiú tragikus kapcsolatát dolgozza fel. Valójában eszközül szolgál arra, hogy olyan aktuális kérdéseket boncolgasson húsba vágó módon, mint a netes zaklatás és a szexuális erőszak.

A történet szerint Shin, a visszahúzódó, félénk egyetemista fiú csodálja Kenget az egyetem egyik legnépszerűbb diákját. Előbbi kétbalkezességének következményeként megismerkednek és fokozatosan egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Minden adott tehát egy tipikus thai BL-darabhoz.

Ahogy azonban haladunk előre a finom utalásokon és a képi megjelenítésen keresztül, egyre nyomasztóbbá, kényelmetlenebbé válik a néző szemében Keng hozzáállása Shinhez. Ezt követően egy féltékeny barát áldásos tevékenységének köszönhetően a második résztől kezdődően minden rémisztő irányt vesz.

A The Effect nagy előnye, hogy nem finomkodik. Nemcsak a netes zaklatást, hanem a nemi erőszakot és következményeit is megjeleníti, még pedig egyáltalán nem a szőnyeg alá söpörve, hanem a maga szörnyű valóságában részletesen ábrázolva. Mindezt úgy, hogy a történteket és következményeit nem csak az áldozat, hanem az elkövető szemszögéből is bemutatják.

Hátránya, hogy a minisorozat korlátozott időintervalluma és a lassú tempójú kezdés miatt a vége bár befejezett (egy kis cliffhangerrel), de néhány szál megérdemelte volna a részletesebb kibontást.

Mindennek ellenére a The Effect letaglózó, és aki megnézi biztos, hogy még napokig gondolkodni fog rajta. Bár mindenki számára ajánlom, de el kell ismerni, hogy nem könnyű végignézni és nem véletlenül kapott 18 év feletti besorolást.

6 hozzászólás Ne habozz!

Tibi - 2019. 11. 17. 18:19

Ez érdekesen hangzik :)
Azt jól látom, hogy a magyar Netflixen ez nincs fent?

yuuna - 2019. 11. 17. 18:29

és van hozzá magyar felirat is a zuttokazu blogon.
nagyon jó sorozat, engem is magával ragadott. érdekes és fontos témát dolgoz fel.

Nikki - 2019. 11. 17. 21:59

Láttam, ajánlom, de fel kell rá készülni, nem könnyen emészthető darab.

LambSkewers - 2019. 11. 18. 00:06

Hmm, már egy ideje nem néztem thai sorozatot, akkor ezt lehet, hogy be is próbálom. Úgy veszem ki az írásból, hogy a dráma bemutatja milyen egy toxikus kapcsolat, (amit elég sok BL fan hypeol/elnéz btw). Örömmel fogadom, ha legfőképpen a thai és tajvani BL drámák bemutatják, hogy ez nem ünnepelni való dolog. Köszi a kritikát!

Ijok - 2019. 11. 18. 21:29

Valaki tud imdb linket dobni? Köszi!

szk - 2019. 11. 19. 19:42

@Ijok

Mivel a sorozat thai IMDB linkje nincs, megtalálod a mydramalist -en: https://mydramalist.com/32424-the-effect

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz