login |

Pilot: The Stranded

2019. 11. 18. 20:55 - Írta: Necridus

1 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

Szeretem, amikor winnie ajánl sorozatot, mert mindig valami olyanba kezdek bele így, ami addig elkerülte a figyelmemet. Ilyen a Netflix első thai eredeti sorozata, Az elszigeteltek is, aminek korábban csak a nevét hallottam, meg itt láttam róla egy bejegyzést.

Pont az ilyen sorozatokba való belevágást tartom izgalmasnak, elvégre magamon is igen sokszor meglepődhetek, hogy miután hidegen hagyott valami prekoncepciók és megérzések miatt, végül mégis bejön – ilyen például a spanyol 45 rpm, amit egy hét alatt ledaráltam. Más kérdés, hogy mondjuk a Frontera Verde kapcsán már nem jártam sikerrel.

Arra egyébként kíváncsi lennék, hogy az átlag junkie hány ázsiai sorozatba kezdett bele, hányat nézett végig, és mennyi volt ebből természetfeletti témájú? És hány nem amerikait próbál be egyáltalán? Lehetne ez a hét kérdése is.

A The Stranded pilotja egy elit iskolában kezd, ami egy szigeten található. A végzős diákok épp haza indulnak, de egyik osztálytársuk bulit rendez, ahova a főszereplő, Kraam nem megy el, mert találkozik apjával. Ekkor vérbe fordul a Hold és egy hatalmas cunami mossa el az egész szigetet, így az autóban lévő Kraam édesapja meghal. Ő is fuldoklik, de előre ugrunk az időben, és 25 nap múlva is még él.

Ráadásul az apja, nem is apja, és egy rejtélyes tőrt ad a kezébe, meg egy üzenetet hagy a telefonján, amiben elmondja, honnan is származik a fiú. Röviden, bármi, ami a sorozatok világának leikonjában rejtélyes előélet címszó alatt megtalálható, azt itt mind bele is illesztették. Kissé túlzásnak érzem, főleg, hogy a cumanit is úgy tűnik, erre a szálra akarják kivezetni, mert egyelőre nem látom ennek más kimenetelét, mint a klisés “ez a hagyatékom, ezt kell tennem”-történetszálat, ahol a főhős majd egyedül küzd meg hatalmas veszélyekkel, mert ő a kiválasztott.

Rajta kívül még főbb karakterek a tipikus kemény csaj, Arisa (aki az egyik legszimpatikusabb figurának tűnik), May, aki a kis csoport orvosa lett, Anan, aki a konfliktusok számát csak növelni tervezi, Joey, a jó barát (ez esküszöm, nem szándékos volt!), illetve egy mindig egymás szájában lévő párocska, akiknek még a nevét se tudtuk megjegyezni.

Nem árulnám el, melyik karakter távozik az élők soraiból, de egészen addig nem éreztem, hogy ez a sorozat nekem való. Mikor meghalt, akkor erősödött a nyomás a karaktereken is és feszültebbé vált az első epizód. Innentől már izgultam, mi lesz, mihez kezdenek a karakterek, és hogyan változtatja meg mindez őket. Eddig csak kóstolgattuk a történetet, ezután kezdett belelendülni, ahogy a magatehetetlenség és az elveszettségérzet egyre erősebb lett.

Elgondolkodtató egyébként, miért készítették a sorozatot. Lehet, hogy csak a misztikum egy jó ötletnek tűnt, mégis sokkal erősebb bennem az érzés, hogy a sorozat a tinédzsereknek szóló burkolt kritika a felnövésvágyuk miatt. Nem véletlen, hogy egy házibulival indul a történet, s aztán a szülőmentes világba kerülő tinédzsereket kezdi a sorozat kínozni. Az egyik legerősebb jelenete az epizódnak, amikor egy lány a mobilaksijának utolsó perceiben az anyukájának küldd SMS-eket zokogva; tudván, hogy nem is kapja meg őket.

Összességében azért hiányzott nekem a pilotból a karakterek komolyabb bemutatása a tragédia előtt, valamit az, hogy rögtön a cunami utáni eseményeket is ábrázolják és feszülten nézzük, ki élte túl, ki nem, és milyen traumatikus képeket lát a főhős. Egyelőre semmiképp sem nevezném a The Stranded-et rettentően izgalmasnak, amit rögtön darálni akarok, de gondolom, ezt is netflixesen építik fel, fokozatosan.

Azért egy erős 6/10-et megérdemel a kezdés. Ha lesz időm, szerintem be is fejezem.

1 hozzászólás Ne habozz!

cyberdog - 2019. 11. 20. 22:59

az átlag junkie hány ázsiai sorozatba kezdett bele, hányat nézett végig, és mennyi volt ebből természetfeletti témájú? És hány nem amerikait próbál be egyáltalán?
Sokat:
Dorama: 175 sorozat
Anime: 1011 sorozat

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz