login |

Watchmen – 1×05: CX-924

2019. 11. 19. 21:00 - Írta: winnie

40 hozzászólás | kategória: kritika,

Már csak pár nap és itt lesz az a bizonyos hatodik epizód, amiről elég régóta beszélnek az újságírók. És most már azt is tudjuk, hogy miről fog szólni az 1×06. Nagyjából.

A Watchmen továbbra is arra erősít rá, hogy nagyon tudatosan van felépítve, de magas belépési küszöbbel rendelkezik, mert ahelyett, hogy az elején az összes infót a nézőre zúdították volna, minden részben újabb és újabb dolgokra derül fény a tintahaltól kezdve a szuperhősök törvényenkívüliségéig – most igazán érdekes visszanézni a pilotkritikás kommenteket, hogy mennyi minden világosabbá vált azóta. Más kérdés, hogy ezzel a sorozat elég nagyot kockáztat, ugyanis sokan inthetnek be, ha ezt frusztrálónak találják, valljuk meg, ez bizalmat követel.

Kommentekben ennek kapcsán már többször is szóba került, hogy mennyire van szükség előtudásra a Watchmen-sorozat nézéséhez, és azt hiszem, hogy az 1×03-ból kiderült, hogy azért annyira nincsen. Vagy legalábbis nem szigorú elvárás.

Legalábbis abban biztos vagyok, hogy az “újoncok” oda voltak a nagyon okosan és abszolút nem tolakodóan megoldott expozíciót (valahogy így kell csinálni), ami jelezte, hogy az írók fontosnak tartják őket. A többiek pedig élvezhették, ahogy bemutatásra kerül Laurie Blake karaktere két mesteri jelenetben. De az 1×03-ról volt már poszt, most az 5. részről lenne szó.

A tovább mögött folytatom.

Az 1×04-ről nem akartam írni, nem is nagyon tudtam volna sok mindent, elég sok mindent unalmasnak találtam benne (Jeremy Irons szála ilyen mennyiségben nem köt le, főleg amíg nagy homály volt az egész), azonban az 1×05-ös kvázi eredetepizód az elejétől a végéig fenntartotta a figyelmemet, tele volt szuper pillanatokkal.

Megismerhettük Looking Glass, alias Wade Tillman történetét, kezdve attól a bizonyos elég nevezetes 1985-ös naptól egészen addig, amíg úgy döntött, hogy elárulja Angela-t. Aki gyorsan bevett egy doboz nosztalgiát. Vagy Nosztalgiát. Kíváncsi leszek, hogy egy Legion után miféle tripet készítenek elő számára, ami ütős lehet.

Sok minden kiderült a részben, és nem csak infókra gondolok, hanem egyes karakterek hovatartozására. Valahogy a szenátoros csavart nem éreztem igazán meglepőnek, főleg a temetős támadás után, de okosan nem is erre fektették a hangsúlyt, hanem arra, amit megmutattak Looking Glass-nak, illetve ahogy felfedték a céljait – és persze a megboldogult Crawford céljait.

Nagyon imponáló, ahogy Damon Lindelof-ék vették az eredeti Watchmen-sztorit és rengeteg mindent továbbgondolnak a történet kapcsán, bátran nyúlnak annak gondolataihoz, vezetnek le folyományokat, például a társadalmi viszonyok alakulását, vagy azt, ahogy Veidt mindent előre eltervezett.

És ez nem csak a nagyobb vonalakra igaz, hanem főként a gondolatiságra, számomra az a leginkább megkapó a Watchmen-ben, ahogy bemutatja azt a légkört, amiben játszódik a sorozat (vö. világépítés), ahol ugyanúgy megtalálhatóak olyan, a mi világunkban is aktuális problémakörök, mint a paranoia vagy mondjuk az álhírterjesztés, a manipuláció, a tömegek befolyásolása. (Az pedig, hogy mindezek mellett még olyan apróságokat bedobnak mintegy mellékesen, mint szegény klónkutya – ettől válik minden valódivá, lélegzővé.)

Ja, és még egyszer, remélem nem utoljára, hadd emeljem ki azt, hogy mennyire jól néz ki a sorozat. Nem csak a 80-as évek vagy Veidt környezete, hanem majd minden jelenet a dizájntól egészen a fényképezésig. Nagyon alapos munkát végeznek a szakik.

ui: Mondok egy ellentmondásosat. A zene. Nem mindig jönnek be a választott aláfestő számok. Aláírom, nem vagyok oda a születésem előtti zenei stílusokért, szóval lehet, hogy azok alkalmazása kapcsán egyébként sem csápolnék, de ahhoz képest, hogy milyen jó zeneválasztások voltak eddig, néhol totál hidegen hagy az aláfestés, sőt, konkrétan nem tetszik. De az ilyet egy kezemen meg tudtam számolni, szóval belefér.

40 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2019. 11. 18. 10:59

Az ötödik rész stáblistája közben azt gondoltam, itt a tökéletes sorozat. Bármi is lesz a vége. De elfeljtettem, hogy lesz a következő részből ízelítő. Most azonnal nézném a hatodikat.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 11. 18. 20:05

ez a rész már tetszett, és a történetben is szájba rágtak elég sok mindent

wade-t sajnáltam.

ender1112 - 2019. 11. 18. 21:48

Még a végén lesz története is a sorinak? Elképesztő xD

Anthonz - 2019. 11. 18. 22:37

Nekem eddig is tetszett, de az 5-ös rész igazán jó lett, kezdenek összeállni a puzzle darabok.

seven - 2019. 11. 19. 09:07

Na, az 5. rész zseniális volt. 10/10? Mr Robot után nézve magas volt a léc, de megütötte.

Tiszta olyan volt mint egy Leftovers epizód, a Matt epizódokra emlékeztetett leginkább. És tényleg kerekedik a történet.

Lindelof nem okozott csalódást.

dochollywood - 2019. 11. 19. 20:16

Ezt a Careless Whispers-t annyira, de annyira tökéletesen találták el, hogy… hogy arra nincsenek szavak :)

https://www.youtube.com/watch?v=UanZPy7fAu4

busface - 2019. 11. 19. 21:12

Trent Reznor zenéje szerintem zseniálisra sikeredett.

arsebulls - 2019. 11. 19. 21:40

Az elején amikor a visszaköltözős ad-ot nézik az olasz faszi nem Chris Moltisanti a Sopranosból?

Rawk - 2019. 11. 19. 21:51

Frenetikus volt, végig beszippantott

SPOILER

a befejezés pedig a Game of Thrones korai, súlyos gyomrosait idézte.

Rawk - 2019. 11. 19. 21:53

arsebulls: dede, ő volt az :)

https://i.redd.it/kidp8qr28jz31.jpg

ilkepeterssen - 2019. 11. 19. 21:57

Nekem nagyon tetszik a sorozat hangulata, képi világa, a zenéje pedig kifejezetten. Úgy kezdtem el nézni, hogy rühellem az összes Marveles és DC-s és bármilyen képregényes, univerzumos bármit. De addig nézegettem az HBO GO-n az ajánlóban a Watchment, hogy úgy gondoltam, úgysincs más, legyen akkor ez, nézzünk bele. Direkt nem olvastam utána a sztorinak, teljesen idegen volt a háttér, néha felét sem értem a történéseknek, de kezd összeállni és kíváncsi is vagyok a folytatásra. Különleges az egész, úgy ahogy van.

Python - 2019. 11. 19. 22:10

A 3. része posztnál már írtam, de ez ide passzol ugye. ;)

Tippre Veidt a Jupiter Európa holdján raboskodhat. Persze játszik még a Ganymedes és a Callisto is, de a jégmező színe és töredezettsége alapján erőteljesen a Európa lehet az energia mező mögé rejtett börtön helyszíne.

Tükör arc, hú…! :) Mondtam én, hogy a szenátorka is hunyó lehet, és erre tessék…! ;) :P :)
Jeremy Irons továbbra is zseniális Ozymandias szerepében szerintem! :)

A 6. epizód trailere:
https://www.youtube.com/watch?v=N19U9pm0jlo

Python - 2019. 11. 19. 22:11

Watchmen: Squid Shelter (Behind the Scenes) | HBO
https://www.youtube.com/watch?v=mygeztTEwis

JKJ - 2019. 11. 20. 07:34

winnie: Furcsa, hogy neked nem jön be a zene, mert én pont az ellenkezőjét érzem. Hihetetlenül jól választják a zenéket. Számomra rengeteget adnak egy-egy jelenethez. El sem tudom képzelni, hogy valakit hidegen hagynak :-)

winnie - 2019. 11. 20. 08:25

trent reznoroké bejön, és sok más is bejön, de én ezeket a régieseket nagyon nem bírtam most. mintha az elején lett volna valami, nem tudom, talán a bunkerben?

soliduss - 2019. 11. 20. 11:24

Én vitába szállnék ezzel a nem kell a képregény ismerete. Én most olvasom párhuzamasoan újra a sorozattal és hihetetlen de ez a watchman nem csak egy mellékszáll….. vagy az eredeti univerzumban játszódó valami hanem ez a nagybetűs folytatás.

Nem gondoltam, hogy valaha ilyen lesz… de a HBO megcsinálta a kúlt képregény folytatását, mindenzt olyan minőségben ,hogy csak lesünk ki a fejünkből.

Én továbbra is amondó vagyok, hogy aki szereti ezt a sorozatot az szerezze a Magyarul is kiadott teljes gyűjteményt… még ha óckodik is a képregényektől akkor is…. nyugi ez nem egy bosszuállók/superman féle szirup….

ender1112 - 2019. 11. 20. 17:47

soliduss
“de a HBO megcsinálta a kúlt képregény folytatását, mindenzt olyan minőségben ,hogy csak lesünk ki a fejünkből.”
Ezt enyhén szólva is korai még kijelenteni.

motorvonat - 2019. 11. 20. 18:36

Tegnap értem a képregény végére, ma néztem meg az 5. epizódot. Úgy érzem, jól döntöttem, amikor a sorozat elkezdése után utóbbiba is belekezdtem. Már a képregényben szíven ütött a rengeteg áldozattal járó poliptámadás, az 1985-ös történések mozgóképes bemutatása pedig csak erősítette az élményt.

Maga a sorozat is nagyon bejövős, tetszik, hogy igazából még mindig nehéz eldönteni kik a “jófiúk” és a “rosszfiúk”.

JKJ - 2019. 11. 20. 19:04

ender: Fontos az utazás is. A vége lehet rossz, de eddig az utazás első osztályú!

Én továbbra is ajánlom mindenkinek minimum a film megnézését. Azt a két órát érdemes rászánni.

winnie - 2019. 11. 20. 19:43

ez egyébként filozófiai probléma is, mert ha valaki azt mondja, hogy egy rossz landolás az utazás élményét is csonkíthatja (az ejtőernyőstől is max az életét veszi el, de előtte az adrenalinzubogást nem:), akkor mechanikusan gondolkodba egyszerű a megoldás rá: nem kell eljutni a landolásig. szóval eszerint, ha valaki kiszáll valamiből még a vége előtt, vagy mielőtt “baj lehetne”, akkor sosem lesz csalódott a logika alapján. ami… nem szerencsés nyilván.

oké, én notórius vagyok, mert igaz, hogy nem sok olyan sorozattal volt dolgom, aminek a befejezését utáltam volna, de legalább féltucat sorozatból szálltam az utolsó évad felénél. viszont ez csak és kizárólag annyit jelent, hogy megannyi szuper rész után jött 2-3 közepes vagy unalmas epizód. azok nem teszik semmissé sem a sorozat érdemeit, sem az én addigi szórakozásomat, és a sorozatról attól még nem változik a véleményem, hogy pár résszel a vége előtt dobbantottam.

dexike3 - 2019. 11. 20. 22:01

nagyon ott van eddig is egyre jobb. tényleg az 5. epizódra jutott el oda Lindelof, amit mutatott a Lostban és főként a The Leftoversben.
winnie-nek sok volt a Careless Whisper, de viszont a “mögöttes tartalom” miatt pedig nagyon illett ehhez a részhez, de lehet tényleg sok volt ennyi feldolgozás.

azt nem értem csak, hogy Adrian Veidt nem dimenzió kaput nyitott anno, hanem teremtett egy giga polipot? ez még nem tiszta nekem.

az a pornó vagy mi nagyon ütös volt. nálam a hét egyik jelenete, ahogy tolja az egyiket a másik szuperhős :D

winnie - 2019. 11. 20. 22:36

hö? szerintem a careless whisper tök jó volt. meg egy csomó minden. nekem a 60-as évekbeli stílus a kriptinitom. a bunkeres sinatra szãmért sem voltam oda, a végén a the castells pedig végképp off volt. plusz a country sem a kedvencem, ld. most sturgill simpson. de a time is on my side via irma thomas az előző rész végén dettó, pedig a letaszítvában szerettem azt a számot.

Gurtart - 2019. 11. 21. 09:08

Nekem tökéletes sorozat. Szép fokozatosan melegedik be. Remek a ritmus, kényelmesen mesél, kívánja az odafigyelést, ráhangolódást. Tetszik a remek lépték érzék, remek a világ építése. Hangulat csillagos ötös. Számomra sem kedvenc benne minden zene: de a világhoz, hangulathoz tökéletesen illik. Ezért így mégis tökéletesnek érzem.
Főleg az elektromos Reznor betétek b@sznak oda. Nekem ez 2019 sorozata a Csernobil mellett.

irgum76 - 2019. 11. 21. 10:34

engem gondolom nem zavar a zene mivel nem is tűnt fel
viszont a filmben voltak kizökkentő betétek leginkább az maradt meg amikor a “99 Luftballons” szólalt meg egy temetési jelenetnél

Mate4182 - 2019. 11. 21. 11:47

atyaeg… szavakhoz sem jutok ettol a musortol…

10/10

es jobban belegondolva szerintem par ev mulva 2019 ikonikus ev less sorozatok szempontjabol, hiszen iden:

Chernobyl
Watchmen
See
His dark materials
The Mandalorian

egytol egyig baromi jol sikerult igenyes, minosegi sorozatok amik talan meg komoly kultuszt is kialakithatnak!

KiváncsiFáncsiMob - 2019. 11. 21. 18:50

Ohh, a sexjelenetet viszont nagyon kizökkentőnek találtam, nem éreztem, hogy bármi valós szerepe lenne

JKJ - 2019. 11. 22. 05:19

Fáncsi: Milyen szexjelenet? Én nem láttam ilyet.

winnie - 2019. 11. 22. 05:29

kábé csak valós szerepe volt, egyébként nem került voolna bele.

irgum76 - 2019. 11. 22. 07:00

nem, tényleg nem volt jelentősége
a sorozaton belüli sorozatban volt
(amit ugye senkinek semmilyen körülmények között nem ajánlanak a figyelmeztetés szerint :) )
két férfi szuperhős szuperhősruhában paráználkodott ennyi

winnie - 2019. 11. 22. 08:56

Jézusom, azért ehhez minimális sorozatos tudás sem kell…

Már hogyne lett volna jelentősége. Eleve nem tennének bele olyasmit egy sorozatba, aminek nincs, de egy ilyenbe, egy ilyen jelenetbe… WTF. Egy olyan korban élünk, ahol minden egyes jelenetet megkurtítanak, hogy tényleg csak az maradjon meg bennük, ami fontos, a dialógok elejét és a végét is lecsippentik, mert nincs szükség felvezetésre és lecsengetésre, stb. Nyilván lesz, aki nem fogja tudni, hogy mi a jelentősége, de iszonyatosan tudatlanságra vall az feltételezni, hogy egy több hetes vágási folyamat végén a végeredménybe bent hagynak olyasmit, aminek nincs jelentősége. Egy olyan jelenetet, amit előtte az írószobában összekalapáltak, amikor megalkották a részt, egy jelenetet, amit után megírt az író, amint benne hagyott damon lindelof, amikor átírta wray szkriptjét, amit leforgattak (amihez ugye el kellett készíteni és le kellett okézni a jelmezeket, amihez szerződtetni kellett a színészeket), stb.

És ezúttal még csak azt sem kell mondani, hogy majd később kiderül, hogy mi a jelentősége, mert csak egy ilyen rövid jelenetből legalább három dolog derül ki (nem csak a karakterről, hanem a világról is) – olyan dolgok, amiket fontosnak tartottak tudatni a nézőkkel. És ezeket a dolgokat ugye lehet úgy tudatni, hogy elmondják, elmondatják (ld. expozíció), és lehet filmnyelven.

Tényleg nem értem, hogy ilyen trivialitásokat miért kell magyarázni, szerintem te is pontosan tudod ennek a menetét. Manapság tényleg annyi minden luxusnak számít a tévézésben, de az idő és a pénz mindig is az volt. Gondolj bele, hogy ez az egy jelenet vagy snitt, több órányi stábidőbe és több tízezer dollárba került (hacsak nem 2nd unit forgatta, de az ár akkor is marad). Ez olyasmi, ami nem költenek el potyára, ha máshol is fel tudnák használni.

irgum76 - 2019. 11. 22. 09:42

akkor pontosítanék:

a sztori szempontjából semmi jelentősége

a világ bemutatásához kapcsolódik, hogy igen, ilyen szennyet néznek amihez egy kilométer hosszú figyelmeztetés szükséges
és igen, talán az volt az írói szándék, hogy görbetükröt tartson a néző felé, hogy már mi is kb itt tartunk ha nincs a filmben, sorozatban elég vér, akció, szex akkor már meg sem üti az ingerküszöbünket

Uff

winnie - 2019. 11. 22. 14:19

a sztori csak egy része a sorozatnak. egy jelenetnek, illetve a snitteknek akkor van értelmük, ha szükséges információt adnak át, vagy karakterizálnak, bár nyilván utóbbi is infóátadás. ez is szólhat sok mindenről. a nézőről, magáról a karakterről, a médiáról, a világról. az már készítői döntés, hogy mindezt filmnyelven adják át, vagy közlik velünk párbeszéd, esetleg kiírás formájában. itt egyébként elég komoly jelentőséget tulajdonítanak a sorozat a sorozatban aspektusnak, ennek az american hero story-nak, hol kikacsintásként, hol komoly párhuzamként feltüntetve, az sem volt véletlen, hogy az elején beúsztatták a reklámot, az meg, hogy ezekre a “random” maszkos szerepekre ismert színészeket szerződtetnek, végképp furának hat.

Shannen - 2019. 11. 22. 23:21

Wow. Ez most igazán Lost-os/Leftovers-esre sikeredett. Lindelof a legjobb formájában mondhatni. 10/10.

Imádtam minden percét ennek a résznek, nem is tudom, hogy lehetne hatodik még ennél is jobb. :)

A hangulata baromi erős minden résznek, de most még arra is rátettek egy lapáttal. Én zenében mindenevő vagyok, azaz ha passzol a jelenthez, akkor engem nem zavar semmi. Ilyen szempontból is kiemelkedő volt a mostani epizód.

Továbbra is tartom, hogy előtudás nélkül is maximálisan remekül szórakozok. Lehet ha vége az évadnak, akkor majd megnézem a filmet, de egyelőre nem akarom, hogy bármi bezavarjon ebbe a Lindelof-ék által nyújtott élménybe.

KiváncsiFáncsiMob - 2019. 11. 23. 18:08

@winnie: attól, hogy ez a meleg sexjelenet belekerült, még közel sem biztos, hogy a sorozat adja a fontosságot – eddig (!) nem láttam a sorozathoz kapcsolódó értelmét, de lehet, hogy ez változni fog

anno a house of cards meleg vonala is meglepett, bár ott bele lehetett applikálni valahogy a történetbe – aztán amikor a főszereplő kényszer comingout-olt a valóságban, más fénybe helyezte ezt is kissé

keszthelyi - 2019. 11. 23. 18:32

Á, itt van a kutya elásva, már bocs, de egy szexjelenet került bele. Amit még szexnek sem nagyon lehet nevezni, de az, hogy meleg vagy sem, tökéletesen irreleváns, főleg, hogy nem emlékszem, hogy a jelmezben lehetett-e látni, hogy milyen neműek a szereplők. Ahogy emlékszem, korábban is volt szexjelenet a sorozatban. Mindjárt visszanézem, hogy ki fogásolta ki azokat, hogy mi értelmük volt. Mert például egy házastársi szexnek tényleg nincs sok infótartalma. HBo-s a sorozat nem meglepő benne a szex, az sem, hogy sokakat zavar a kendőzetlenség, de itt nem meztelenséget mutogattak.

pytta - 2019. 11. 25. 09:26

@dexike3:
“azt nem értem csak, hogy Adrian Veidt nem dimenzió kaput nyitott anno, hanem teremtett egy giga polipot? ez még nem tiszta nekem.”

Dimenziókaput nyitott ÉS teremtett egy gigapolipot – ha így tisztább (aztán a polipot Manhattanba teleportálta).

Python - 2019. 11. 25. 10:42

A 6. epizód…, na ez egy igazi WTF rész kérem szépen!!! Itt már igen sok mozaikdarabka a helyére kerül Willel kapcsolatban, de még hogy!!! :)

De ahogy elnézem a 7 epizódban a kiadott promo alapján Angela emlék tripje még részben folytatódik, aztán rátérünk a fő idővonalra ismét.
https://www.youtube.com/watch?v=HONdC-X4_J0

Ha ilyen színvonalú lesz a hátralévő 3 rész is, akkor az ütni fog de rendesen.

soliduss - 2019. 11. 25. 11:39

Az a bizonyos sexjelenet csuklyásbíró és metropolis kapitány között kőmenény képregény utalás.

A képregényben a Wathcmen előtt voltak a percrekészek…. Csuklyásbíró az egyik első hős volt aki mint a dokufilmben is volt kegyelenül bánt el az ellenfeleivel… és meleg volt. De ,hogy ki ő? Az sosem derült ki…. picit olyan feelingem van mintha az írók őt is előhűzták volna a talonból.

Úgy rémlik a képregényben azt írták ,hogy amikor fel kellett fedni az személyazonosságot akkor egyik pillanatról a másikra felszívódot…. ember feletti ereje volt… és nagyon nagyon brutálisan elbánt az bűnözőkkel.

Folyamatosan ott van a sorozatban… majd minden részben feltűnik 1-2 snitt elejéig…. kiváncsi leszek mi lesz a szerepe….

Gurtart - 2019. 11. 25. 21:57

OH! Most láttam a 6. részt!
Fucking Amazing!
Ez a sorozat 2019 csúcsa.
Nekem. Ahogy egyre több infót tudunk meg,
szépen, fokozatosan adagolva.
Víz alá nyom, elereszt, újra belök a mély vízbe.
Élmény.
Groteszk.

Enzo - 2020. 02. 03. 16:10

1×05 (pótlás múlt hétfőről)

Nem hittem volna, hogy egy 1 karakterre fókuszáló rész lesz az, amire azt mondom hogy “na végre válaszokat kapunk”.
Elég király volt a Wade flashback – a vidámparkos tükörtermek már eleve mindig kiváló helyszínt biztosítanak, a punk csaj jól átverte (amikor már kezdte volna elhinni ő is meg a néző is, hogy lesz valami eksön), a lassított Careless Whisper is tetszett, és aztán a nyitány végén a WTF: óriás tintahal meg pszichés robbanás. Oké…
Azt elég jól bemutatták, hogy Looking Glass barátunk elég paranoid, és a mondásnak (“Attól, hogy paranoiás vagy, még nem biztos, hogy nem üldöznek”) megfelelően az ígéretes szerelmi szál naná hogy átfordult cavalrysokba, megtalálta a keresett titkos templomot, meg valami portál kísérletezést, meg a nagy csavart, hogy Keene szenátor is a Lovasezred tagja :O

Darabkák:
– Veidt Redfordnak 7 évre előre szóló üzenetét mondjuk szívesen végignéztem volna…
– Apropó Veidt, az ő szálán is haladtunk, átugrott a katapulttal a Jupiter holdjára (átlagos kedd) és kirakott egy “SAVE ME” feliratot.
– Zeneileg bejött a rész, a végén a második féle stílusban feldolgozott Careless Whisper-rel.
– Már csak azt nem értem, hogy honnan tudta előre Wade, hogy a pirulákról szóló beszélgetés felvételével biztosan besározza Angelát (tehát hogy a nő valami terhelőt mond magára, és ezzel Blake kivonhatja a forgalomból egy időre Keene kérésére)? Vagy csak remélte? És miért jönnek érte a cavalrysok a végén, ha egyszer teljesítette az ígéretét?

#hétidézetei:
“-You bugged my cactus?
-Well, don’t take it personally. I’m FBI, we bug shit.” :DD /Blake/

“In return, I’m gonna ask you to do me a favor. Call it a squid pro quo.” :DD /Keene/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz