login |

Arrow – 8×05: Prochnost

2019. 11. 20. 15:50 - Írta: Necridus

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Írhattam volna a címbe azt is, hogy féltávon az utolsó évad, ami még mindig hihetetlen. Kevésnek tűnik az epizódszám ebben a szezonban. Túl jó részeket kapunk ahhoz (és ez a szépen lassan növekvő kommentszámon is látszik), hogy elfogadjuk, már csak öt epizód van hátra, ami valójában három, hiszen a 8. rész lesz a Crisis, a 9. meg a Green Arrow and the Canaries, ami nem is lesz igazán Arrow epizód, inkább a spinoff pilotja.

És most azonnal ellent is mondok magamnak, mert az eddigi részekkel ellentétben a 8×05 nem robbant akkorát. Nem volt rossz, de a korábbiakhoz képest egy közepes epizódot kaptunk. Mint amikor a 23 részes évadban valahol a 14. körül ellaposodtak a dolgok. Nézzük is spoileresen a tovább mögött, mi történt a héten.

Mia karakterének építése. Észrevehetően kevesebbet szerepelnek a fő karakterek (Diggle sztorija nagyjából 3 percben volt jelentős, René és Dinah meg sem jelentek), hogy helyet adjanak az újaknak. Meg persze a főhős, Oliver is kap azért bőven jelenetet, hogy előkészítsék távozását.

Egyre több olyan pillanat van egy-egy epizódban, ahol azt érzem, hogy a listáról, amin azok a tételek vannak, hogy Oliver mitől is lesz legendás, egyre több minden kerül le. Közben egy ugyanilyen listán is pipálgatnak, amin azon pillanatok vannak, amik miatt az Olivert eddig nem annyira kedvelők is zokogni fognak majd az utolsó perceiben, annyira megszerettetik mindenkivel a főhőst.

Az epizód elején hősünk edzi Miát, s látszólag elég sokat. Nyilván nem hónapok telnek el, de itt érződik először, hogy nincs rohanás, van idejük pihenni, nem küzdenek folyamatosan valami ellen. De ha akár két perce is van megállni, nem gondolt még rá, hogy felhívja Felicity-t, és elmondja, mi történt?

Igen, ott kellett őt hagynia a Monitor miatt, de megérdemelné Felicity, hogy tudja, mi történik vele. Elhagyta, de mióta megváltozott a Monitorról alkotott véleménye, már eltérhet ebből a szempontból is eredeti tervétől. Ezt meg lehetne oldani Emily szerepeltetése nélkül is, nem?

Visszatért két fontosabb figura is. Anatoly, aki az oroszországi utazás miatt elengedhetetlennek tűnt, de túl sokat nem is adott hozzá az epizódhoz. Mondjuk neki nem is feltétlen kell, sosem volt a nagy harcos, inkább szerette egy helyben állva, szimplán kimondott gondolataival megkedveltetni magát a nézőkkel.

A másik pedig Arsenal. És most már tényleg Arsenalként tért vissza Roy, akit Diggle hozott vissza a történetbe. Ugyan győzködni kellett, elvégre a vérszomja miatt retteg saját magától, de mindenképp pozitív végkimenetelét látom annak, hogy megjelent, elvégre Roy az eddigi csapattagok ranglistáján ott van a top 5-ben. Nem (csak) szimpátia, hanem harcolás és érzelmi támasz tekintetében.

A Hood-edzés és a Bratva elleni harc mellett ismét fontosabb volt Mia személyiségének fejlődése, amit apja és Laurel segítségével folytattak. Megtanították neki, hogy attól, amiért valaki hősként van elkönyvelve a köztudatban, egyáltalán nem tökéletes. Miának pedig nem az elődjei útját kell járnia, hanem a sajátját kell megépítenie.

Ha már Laurel: Cassidy tagadhatatlanul sokat szerepel a képernyőn, mióta nincs Bett Rickards az állandók között (se). Ez engem nem is zavar, mindig is az ő karaktereit tartottam a legérdekesebbnek (mondjuk attól még a másik lány maradhatott volna, jobb esetben ez nem vagy-vagy szituáció). Az első Laurelünk is kellően összetett volt.

Most is az epizód folyamán többször megjelent a sassy (ennek mi a magyar megfelelője? Pimasz?) Laurel, de közben ő is tanítgatja Miát félretéve az előbb említett oldalát, s bebizonyítja, hogy ő méltó a Fekete Kanári névre és tényleg megváltozott, de ezt nem elcsépelten, egyik pillanatról a másikra, hanem fokozatosan, ahogy azt kell.

Most például feladta saját Földjének megmenekülésének lehetőségét, ezzel nem árulta el Olivert, aki közben a Monitort legyőzvén akarja megmenteni az univerzumot.

Igaz, ehhez az kellett, hogy elárulja Johnnak, hogy Lyla nem az, akinek kiadja magát, és ezzel elég rossz helyzetbe kerültek Oliverrel hárman. Jövő héten ezek szerint a Monitor fogságában találjuk a triót (az előzetesek alapján alternatív világ ismét!).

Laurel esetében jöttem rá, hogy mennyivel jobban működik a karakter így, hogy nem epizodikus “megverünk egy rosszfiút” felépítésben kell szerepelni, hanem egy több részes, komolyabban átíveléses történetet kapott. Kétségkívül jobban áll ez a struktúra az Arrownak, hiszen Diggle, Laurel és Oliver is sokkal jobban működik így, ráadásul a folyamatosan megújuló helyszínek is üdítően hatnak.

Lehet, hogy a CW-nak fontolóra kéne venni a rövidebb évadokat?

6 hozzászólás Ne habozz!

mSO - 2019. 11. 20. 16:13

szöszi :D

jessm - 2019. 11. 20. 19:59

Nekem tetszik ,hogy szántak idő arra, hogy Mia és William ismerkedik az apjukkal.
Anatoly és Royt jó volt viszont látni.
A ketrec harcok és Bratva harc jól sikerült.

Persze jó lenne, ha Felicity felhivnák,de ezek az sms/ chat beszélgetések többnyire bénán szoktak elsülni, szóval én nem bánom. Amúgy meg a hivatalos indok az, hogy William kérte meg Olivert , hogy ne hívják fel Felicityt.

Jó ,hogy Laurel jellemfejlődésével foglalkoztak egy kicsit, az elöző évadban egy kicsit hirtelen volt a pálfordulás.

Rövid évad miatt, de sokkal jobb volt, hogy Lyla árulását sem húták el.

Szóval ez is egy jól sikerült rész volt.

Rossz belegondolni, hogy már csak 3 rendes Arrow rész van .

DarkEagle - 2019. 11. 20. 20:49

Már miért kéne szólni Felicity-nek. Épp az a lényeg ha most szólna neki akkor megváltozna a jövő is ergo Mia és William nem lenne a jelenben. Ezt hívják ugye paradoxonnak. Barry épp elégszer elbarmolta az idővonalat Oliveertől nem akarok ilyet látni. :D Én kimondottan örülök annak hogy nem lépnek meg olyan kliséket hogy Felicity meglátja a felnőtt gyerekeiket aztán emiatt majd ráveszi Nyssát pl hogy tanítsa majd a lányát pl és hogy Williamet ne keresse de messziről segítse azért. Felesleges időhúzás lenne az egész, ráadásul én nem utálom Feli mamát de semmi szükség a szokásos 1 soros poénkodásaira. Mert úgyis azt hallgatnánk csak. A gép előtt meg William úgyis tudja azt amit ő. Így nem csoda hogy csak a fináléra fog visszatérni. Ráadásul csomó időt elvenne Oliver elől mert Felicity láthatta a lányát felnőni ergo most miért látná újra annak rovására hogy az apja nem lehet vele egyedül? Szóval tök logikus.

Egyébként nekem nagyon bejött a rész. Mindig is tetszettek az orosz sztorik de külön élvezet volt nézni ahogy Mia ámulva csodálta az apját hogy milyen kemény. :D Szerencsétlen meg attól félt hogy majd elítéli a sötét múltja miatt. Egyébként pont az ezt kiváltó családi hármas beszélgetések nem történnének meg ha itt lenne Felicity. Ráadásul ezt már láttuk tavaly a Flash-ben is. Arra semmi szükség hogy mindig azt hallgassuk hogy egyszer az egyik máskor meg a másik szülő megy józan észt verni a gyerekébe. :D

Azért mert tényleg jár a taps hogy megmerték lépni hogy Laurel beárulja Lyla-t mert erre még én se számítottam. Azt hittem csak a crossoverben derül ki.

Ha így folytatják akkor tényleg várni fogom az Arrow spinoffot mert eddig nagyon meggyőző a Laurel-Mia páros. De nem igazán értem hogy fog ebbe illeszkedni majd Dinah is mert eddig szó szerint semmilyen kapcsolatot nem kezdtek el építeni vele.

Dányi István - 2019. 11. 20. 21:02

Először rossz volt a 6.év adtól,hogy meg szünt a szinkron,és most a feliratt is.Jobb volt szinkronnal,mert élvezhetőbb volt a film nézés.Csak remélem legalább happiend lesz a vége!Igen jó volt a ketrecharc és a apa-lánya kapcsolat a küzdő tudást megfelelően örökölte Mia.már az is jó volt a tartalom össze foglalása az 8/5.résznek,hamár se szinkron,se magyar felirat…

Mate4182 - 2019. 11. 21. 11:28

Dányi István tudom ajanlani a hosszupuskat vagy cask keresd meg ktome-t facebookon. o csinalja az Arrow feliratokat, nagyon jol es gyorsan dolgozik. altalaban legkesobb masnapra van felirat az epizodokhoz.

ezen ne muljon az elmeny :D

eddig szamomra a leggyengebb resz volt az Arrow idei evadabol de ez nem fikazasa a mostani resznek hanem baromi nagy bok az evadnak. barmelyik resz reggelire megeszi az elozo evadokat …
kellett hozza 5 resz de verge leesett mitol mukodik annyira jol ez az evad, es bar ebbe tuti sokan belekotnek, szerintem betonszilard az erv :D

nincs felicity

sokkal de sokkal job igy. mikor erre rajottem elkepzeltem milyen let volna az evad ha o is itt van. nem mondom hogy egy fos, de erre gondolok…

Isaac - 2019. 11. 26. 11:29

Dányi István,igaza vam Mate-nek Ktome a subirat.net oldalra tölti fel általában még aznap a feliratait. Az is előfordult,hogy Silvert is beelőzte még fénykorában is (akik követik a Flash sorozatot is,azok tudják ez mekkora szó ;) ,minőségi abszolút élvezhető formában :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz