login |

Last Week Tonight with John Oliver: vége a 6. évadnak

2019. 11. 20. 19:20 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: kritika, talkshow,

A 6×30 után gyorsan vissza is néztem, hogy még hány Last Week Tonight-szezont vehetünk biztosra, és a válasz, hogy már csak egyet, a hetediket, hiszen két éve történt a +3 évados berendelés.

Persze azóta lett egy Patriot Act with Hasan Minhaj-unk, amit, ha összegyúrunk a Seth Meyers-féle Closer Look-kal, akkor megkapjuk John Oliver műsorát, de azért az HBO sorozata mégiscsak a non plus ultra, nem? (Aki valamelyik előbb említettet nem ismeri, annak jó felzárkózást!) (Jut eszembe, nemsokára a Patriot Act kapcsán is aktuális lesz a 2. évados berendelés kérdése.)

Szóval, leköszönt a Last Week Tonight, most egy kevésbé érdekes, a népszámlálásról szóló résszel – a nagy durranást HBO-s szokás szerint az utolsó előtti epizódra tartogatták (az Eat Shit, Bob-muiscalre gondolok), de azért a rész beindult a második felére, a végére pedig kaptunk egy kis ChiiJohn-ajándékot, ami (már eleve maga a bábu ötlete) remekül mutatta, hogy a Last Week Tonight nem csak némi reagálás a heti eseményekre, és mélybúvárkodás egy aktuális témában, hanem valódi komédia.

Most azt akartam írni, hogy talán mondanom sem kell, hogy a sorozat tartotta az eddigi színvonalat, de az az igazság, hogy nem nagyon olvasok véleményeket a Last Week Tonight-ról, így gőzöm sincs róla, hogy mi a konszenzus, szóval csak magamból tudok kiindulni, a lényeg, hogy a mostani szezont is abszolút élveztem, és kegyetlen lesz ez a pár hónapos szünet.

Nyilván a korábban leírtakhoz nem nagyon lehet mit hozzátenni a műsor kapcsán, inkább csak megsüvegelném még egyszer az írók és Oliver teljesítményét.

Utóbbiét azért, mert képes ennyire tempósan és szórakoztatóan ledarálni előadni a heti anyagot, úgy, hogy közben az előadásmódja hibátlan legyen (rengeteget dob a témákon a stílusa, az, amikor úgy igazán Oliver-esen hol pikírt, hol zabos, hol lelkes). És ami nagyon fontos, lazán elhiszem neki azt, hogy Eddie Vedder-rajongó, és azt is, hogy egy adott, nagyon réteg témában abszolút insider tudással rendelkezik. (A jegyzeteimben azt írtam, hogy “NNA insider”, de már gőzöm sincs, hogy mire gondoltam…)

Az írókét pedig azért, mert olykor zseniális dolgokat tudnak kipécézni poénkodás céljából, és tényleg tudnak nagyon pofátlanok és nem meghunyászkodók lenni. Az ötleteik olykor tényleg lenyűgözőek, döbbenet, hogy micsoda átkötéseket vetnek be és mennyire random mellékvágányokra képesek terelni Oliver-t pár poén kedvéért (vagy ld. most a fináléban, ahogy egy bejátszás hátterében kiszúrtak egy apróságot), amikor pedig kellékeket vagy színpadi dolgokat vetnek be, illetve interaktív módon kezelik a témát, az végképp elvetemült fantáziára utal.

Elég hosszú az évad, így nem nagyon tudnék kiemelni egy konkrét témát sem, az biztos, hogy szokás szerint az eleinte nem túl érdekesnek tűnőket is sikerült nagyon élvezetesen feldolgozni, az pedig nem meglepő, hogy disznóságokat szinte mindenhol lehet találni. Idén is volt magyar jelenlét (majd kap külön posztot), szerettem a tévésorozatos utalásokat, és jó volt látni, hogy az amerikai belpolitika nem lett túlreprezentálva, inkább csak a felvezető szegmensekben foglalkoztak az elnök számomra tényleg felfoghatatlannak tűnő nyafogásaival és tudatlanságaival. És ez az, amit ugye pártállástól függetlenül minden oldal elismer.

Arra azért kíváncsi lennék, hogy John Oliver hogy bírja ezt az egészet röhögés nélkül? Persze nem vagyok naiv, tudom, hogy ha komolyabban elröhögi magát a kisebb röffenések mellett, akkor azt újraveszik, de a helyszíni nézők visszajelzései alapján elég hatékonyan zajlik a felvétel, sokszor egy szuszra ledarálja a témát, ha nincsen átállás.

ui: A Disney Fact-et nem értettem a fináléban. Már, ha volt komolyabb mögöttes tartalma.

13 hozzászólás Ne habozz!

Rammsch - 2019. 11. 20. 19:31

Habár én mindig csak a youtubera feltölött kis rövid videókat/szegmenseket nézem….zseniálisak… viccesek, de egyben olyan társadalomkritikát tárnak elénk…. hogy az csak na…. és oké, hogy ezek többsége amerikai példa… de mit nem adnék én azért, hogy Magyarországon is ilyen hasonlóan színvonalas, és vicces műsor legyen…

Imádom.

Alain Prosztó - 2019. 11. 20. 19:38

Annyit tennék még hozzá, hogy Oliver tud önironikus lenni, saját magán nevetni, ami szerintem baromi fontos, ha humorról van szó.
Ennek az egyik távoli rokona, mikor a saját kenyéradóiba (HBO, AT&T) száll bele páros lábbal viccből.

baggio - 2019. 11. 20. 22:06

Szerintem megfáradt a sorozat, engem legalábbis nagyon nem tud már lekötni. Nem érzem azt, hogy az elmúlt hét legfontosabb híreiről tájékozódom, hanem hogy megint jön a kötelező heti trumpozás. Hétről-hétre ugyanazzal a “stupid watergate”-tel kezdeni egyenesen szánalmas abban a tudatban, hogy a demokraták bármennyire szeretnék, sajnos nem lesz “impeachment” a vége, és a nagyobb témák is érdektelenebbek voltak az elmúlt években előszedetteknél.

Kár érte.

winnie - 2019. 11. 20. 22:31

a nagyobb témákat passzolom (annak mondjuk örültem, hogy egy idő után nem volt külföldi választás), de a másik kapcsán egyrêszt az elég kis szelete a részeknel, afféle cold open, másrészt érdemes összeszámolni, hogy a 30 rêszből mennyi kezdett vele,

de ezt félretéve azért a watergate fogalom jelenlegi életben léte is jelzi, hogy mekkora történelmi jelentősége volt annak, ami nixonnal történt, ergó nem nagyon lehet elmenni amellett, ami most történik, és ha az elmúlt pár rész nem foglalkozott volna vele, akkor sokkal nagyobb lenne a mulasztãs, szerintem. plusz a másik ennek kapcsán, hogy mivel foglalkoztak. nem kronológiãt adtak vagy híreket mondtak, hanem két héttel ezelőtt is csak kiragadtak egy jellemző részletet, és inkább módszerekre, gondolkodásmódra világítottak rá.

egyébként, ha a jövőbe látók pro és kontra véleményeit nézem (én nem merném kijelenteni egyik változatot sem biztosra), én a másik verziónak hinnék, főleg, hogy maga az impeachment elindítása is esélytelennek tűnt. és jelenleg azért valószínűbb felelősségre vonás, a sok terhelő dolog mellett a papírforma szerint nem fognak elmenni, de majd kiderül, hogy működik a gépezet, mert ugye vannak akadályai ennek.

de persze itt, főleg az aktuálpolitika off, ezért próbáltam csak így, általánosan fogalmazni.

clegane - 2019. 11. 20. 23:50

sajnos az impeachment eljárás végén 2/3os többségnek kell megszavaznia Trump elmozdítását, amibe nyilván nem fognak belemenni a republikánusok, úgyhogy valójában tényleg “tét nélküli” ez az egész tárgyalás. de persze nyilvánvaló, hogy amúgy az igazság nem trumpék pártján áll.

a cikkből az “ez az, amit ugye pártállástól függetlenül minden oldal elismer” annyira bájosan naív hogy sírni tudnék!

hogy a műsorról is írjak, én is nagyon birom máig.
ha a hivatalos HBO youtube csatornán nézed, akkor ott pont hogy a rövid szegmensek hiányoznak mindig, és csak a nagy témát rakják fel. na úgy nincs trumpozás.

kiemelném hogy a musical eszméletlen feelgood lett, ahogy beolvas a pöffeszkedő mágnásnak, igazi köztünk járó szuperhős imidzse lett tőle Olivernek.

winnie - 2019. 11. 21. 05:02

clegane: anno politilógiából még tanultam, hogy aki cinikus akar lenni, az túl kiszámítható módon a józan észt (eszet?) is naivitásnak fogja vélni, még akkor is, ha azt meg lehet racionalizálni. nem szerencsés mindenkitől racionalitást és belátást elvárni, ezzel egyetértek, de a másik szélsőség épp annyira tévút.

természetesen úgy értettem, hogy aki értelmes, nem vak. és sok ilyen ember van minden egyes oldalon. aki tisztán lát dolgokat, de tudja, hogy számára mi az ideális. de ha valaki nyafog, akkor nyafog. a pártállás ott jön be, hogy max azt mondják, hogy jogosan teszi vagy, hogy ez tudatos és hatásos taktika, illetve politikai stratégia. ha valaki nem tud valami triviálisat, akkor azt nem lehet spinnelni úgy, hogy tudja, vagy hogy nem akarja direkt megmondani – mindkét esetben elég megnézni a fox news reakcióját. (elég csak a folytonos tanácsokat megnézni, ahogy jelzik, hogy bizonyos dolgot nem érdemes csinálnia trumpnak, mert nem nyer vele semmit, plusz a napokban több olyan reakció is volt az elnök kapcsán, hogy xy dologgal nincs tisztában – a pártállás megint csak ott jön be, hogy van, aki ezt azzal folytatja, hogy ezért nem is érdemes bizonyos dolgokat elvárni tőle.)

a 2/3 kapcsán egyrészt a “sajnos”-t nem tudom értelmezni (nekünk elvileg irreleváns a dolog, nem?:), másrészt korábban is voltak arra esetek, hogy a “nyilván”-ozók meglepődtek. más dolog a papírforma, és megint más dolog arra apellálni, hogy egy bizonyos ponton vannak olyanok, akik inkább az egyéni érdekeiket kezdik el nézni, és nem azt, hogy beálljanak a sorba. ilyen az emberi természet. hogy ne menjek messzire, az ottani kormánynak is voltak olyan hű katonái, akik a saját bőrük mentése érdekében inkább kinyitották a szájukat. ami nem feltétlenül volt elvárható. minden attól függ, hogy milyen bizonyítékok sorakoznak fel. (arról nem is beszélve, hogy egy sikeres impeachment is lehet taktika, és akár arra is lehet építeni egy később sikeres kampányt, mert ha csak szigorúan a pollokra támaszkodik az ember, illetve azt feltételezi, hogy a sikertelen folyamat nem fog változtatni a pollok állásán, akkor valami nagyot kell swingelni annak érdekében, hogy sikerüljön megnyernie a választást a mostani elnöknek. mondom, ha a pollokból indul ki az ember. és egy ilyen taktika még be is válhat, mert jól lehet építeni vele a démonizálásra.) a lényeg, hogy túl sok példát láthattuk már a közelmúltban is arra, hogy valaki nem marad a süllyedő hajón. mindig eljön az a pont. kérdés, hogy el fog-e jönni.

clegane - 2019. 11. 21. 09:11

hát az igaz hogy nagyon cinikus vagyok :(
legyen igazad!

JKJ - 2019. 11. 21. 09:15

winnie: Remélem csak vicceltél azzal, hogy nekünk irreleváns az impeachement. Az egész folyamatnak két célja van. Az egyik Trump elmozdítása. Ez nyilván kétesélyes. De fontosabb, hogy rákényszerítik a republikánusokat, hogy nyilvánosan kimondják, hogy szabad semmibe venni az alkotmányukat és engedni, hogy az elnök gyakorlatilag bármit megtehessen. Ezt akarják tudatosítani az emberekben a jövő évi választások előtt. Nem gondolom, hogy Trump el lesz mozdítva, de őszintén remélem, hogy nem választják újra.

yang2020 :-)

Peter Wiggin - 2019. 11. 21. 09:18

Nekem az évad csúcspontja a gyógyszertáras rész volt, mind a téma bemutatása, mind az epizód végi Michael Bolton-os szkeccs óriásai volt.

A Stupid Watergate-et illetően, ha csak a fele igaz annak, amit Mr. TrollPresident-ről és udvartartásáról bemutatnak, már akkor is ő az USA történetének legkreténebb és legveszélyesebb elnöke.

winnie - 2019. 11. 21. 09:46

JKJ: úgy értem egy random magyar embernek. mármint nem hat az életünkre közvetlenül. következményei lehetnek kézzelfoghatóak és gondolati síkon is, de nem nagyon látok érdekszintűt.

JKJ - 2019. 11. 21. 10:32

winnie: Kinek mi, a közvetlen hatás. Meglátásom szerint van bőven közvetlen hatás, de alig esik szó róla a médiában, illetve ha esik is, akkor sem közérthető nyelven. Persze értem, hogy az átlagembernek nincs energiája az amerikai mindennapok követésére, de Magyarország nem vákuumban létezik és a nagyhatalmak döntései abszolúte hatnak ránk.

Hallak65 - 2019. 11. 21. 11:02

“Persze azóta lett egy Patriot Act with Hasan Minhaj-unk, amit, ha összegyúrunk a Seth Meyers-féle Closer Look-kal, akkor megkapjuk John Oliver műsorát”

Aki szereti a stílust, azért ott van még a “Daily Show”, amiből John Oliver kinőtte magát, plusz én ide venném a Weekly Update-t az SNL-ből (ami miatt SNL-t, nézek). Kis utána járással volt idén magyar is a “Heti Dörgés Villám Gézával”. De van még Full Frontal with Samantha Bee és Real Time with Bill Maher, ami részemről még várat magára. Itt egy lista a többiről: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_satirical_television_news_programs

Nekem tetszett az évad. Végre nem Trumpról szólt a nagy része. Ezért utáltam, hogy Trump lett az elnök, mert az elnöksége első évében csak róla szólt az egész.

Ami az Impeachment eljárást illeti, abból biza nem lesz semmi. Eddig egy amerikai elnököt se tettek ki miatta. Bill Clinton ellen is sikeres volt az impeachement, és még 2 évig elnök maradt utána. Egyedül Nixon mondott le menet közben, de Trump nem fog. Továbbá még mindig 40% körüli a támogatottsága, bármennyire is negatívan festi le a demokrata média.

Hasonló magyar műsor meg nem lesz, Túl kormánypárti a média, hogy bevállaljon ilyet. Már Heti hetes sincs, ami a legközelebb állt a témához.

Cardent - 2019. 11. 22. 10:03

Csak szünetet tartottak, a kampányra nyilván feljebb fogják pörgetni az Orange Man Badet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz