login |

The Act: az 1. évad – k.dave

2019. 11. 21. 21:34 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

A pokolba vezető út jószándékkal (és Helyettesítő Münchhausen-szindrómával) van kikövezve – ahogy ezt a Hulu által még tavasszal bemutatott, itthon az HBO GO-ra felkerült The Act is bemutatta. A valós történéseken alapuló, nagyon felkavaró sorozat kezdéséről winnie már írt egyet korábban.

A true cime doku/dráma adaptációknak mindig kitűnő fokmérője, ha a sorozat zárásáig kibírjuk anélkül, hogy WikiPédián utána nézzünk az események valóságban is megtörtént láncolatának, kronológiájának. The Act esetében nekem ez sikerült, ami persze nem az én érdemem, sokkal inkább sorozaté, és legfőképp annak három antipatikus főszereplőjéé.

Három főszereplőnk a kritika első mondatának a tanulságát biztosan leszűrte a nyolc rész végeztével.

Ott volt a lányát ápolási célzatból szándékosan megbetegítő édesanya, aki ékes bizonyítéka annak, hogy a „gondoskodó szeretet – jó nevelés”-függvény lokális maximummal rendelkezik, és ha túltoljuk, elképzelhetetlen lejtmenetbe taszíthatunk egy emberi kapcsolatot. Patricia Arquette kisujjból hozza ezt a gyakran visszataszító, mentálisan zavart személyt, mintha az Escape at Dannemora forgatásáról ült volna át Dee Dee Blanchard szerepébe, de az évad második felében ügyesen árnyaltak visszataszító karakterén.

A teljesen introvertált, szociális készségek hiányával küszködő, szexuális feszültséggel teli incel szerepében Calum Worthy fejleszti tovább az American Vandal-ben megismert kocka fiú karakterét. A gyermekded naivitással megtervezett közös húzásuk Gipsy-vel (Joey King) lazán elviszi a szezon második felét, mely ideális pillanatban váltja fel az éppen talán unalomba fulladni kezdő anya-lánya vesződést.

A The Act első szezonjának egyetlen negatívuma talán az volt, hogy az utolsó, lezáró epizódban túl komótosan, feszültségmentesen varrták el a szálakat.

El kell ismerni, hogy “hálás” alapanyagból dolgoztak a készítők, hiszen fordulatból, bizarr szituációkból minden részre jutott bőven, de mint tudjuk ez közel sem garancia a sikerre. A tökéletesen adagolt információcseppek, a casting minősége, a kényesebb témák bátor – néhol egészen explicit – megjelenítése varázsolja a sorozatot átlag feletti színvonalra. Így lesz hat óra sorozatozás értékesebb időtöltés, mint 10 perc Wiki-olvasás. (Na jó, ez ránk itt mindig igaz, de akkor is…)

Ami viszont érdekes, hogy a sorozat további sorsáról már jó ideje nincs semmi információ.

10 hozzászólás Ne habozz!

Rita - 2019. 11. 21. 22:15

fú, ezt a sorozatot olyan szinten kényelmetlen volt nézni, hogy a vége előtt feladtam, ami pedig nem szokásom

speranza - 2019. 11. 21. 23:07

Jól sikerült kritika. :)
Örülök, hogy eszembe juttattad, mert épp mostanában kezdtem összeírni, hogy mi mindent hagytam ki a nyáron az egyéb elfoglaltságok közepette. Az Escape at Dannemora után ezt mindenképpen meg akartam nézni, a megtörtént események és Patricia Arquette miatt is. :)

toxigen - 2019. 11. 22. 02:01

Annak idején valamelyik csatornán volt egy 2 órás dokufilm az esetről. Mivel akkor már tudtam, hogy jön a sorozat, csak rögzítettem és nem néztem meg, talán 1-2 hónapot is vártam a sorozatra.
Maga a sorozat tetszett. Viszont mikor végeztem, azonnal megnéztem a dokumentumfilmet. Nyilatkoztak az érintettek és nyilatkozott a lány is, letaglózó volt. Amiket mondott, és ahogy mondta…teljesen más megvilágításba helyezte a sorozatban kialakult képet az egész történetről, és legfőképp róla.

Tom - 2019. 11. 22. 05:00

Kemény sorozat nagyon

Zsuzsanna - 2019. 11. 22. 05:11

patricia arquette-et kifejezen kedvelem (nekem ő mindig allison marad…), és az elképesztő transzformációja az anya karakterébe teljesen lenyűgözött. ahogy az is, nem szörnyként mutatták be, hanem ugyanolyan beteg embernek, aki valójában volt. nagyon korrektül van ábrázolva, és úgy az egész sztori hitelesen meg van írva.
az esetet már ismertem előtte, tele volt vele az internet 2015 környékén.
gipsy rose egyébként a történtek ellenére egészséges, és ha jól emlékszem öt éven belül szabadul, az apja és annak a családja várja.
sokan kifogásolták a döntést, hiszen gipsy hosszú időn keresztül egy mentálisan beteg anya áldozata volt, és ez bizony eltorzítja az ember gondolkodását, megítélését, de mivel szellemileg teljesen ép, és tudta, hogy amit tesz, az nem helyes, így mehetett a böribe. viszont azt nyilatkozta, hogy ahhoz képest, hogy előtte hogy élt, a börtönt egy sokkal szabadabb világként éli meg. hát remélem hogy szabadulása után fel tudja majd venni a fonalat, bár az egész gyerekkorát és a fiatalkora nagy részét elvették tőle (asszem 32 évesen fog szabadulni), így nehéz lesz.

SpentRocket - 2019. 11. 22. 08:42

@Rita: csatlakozom, ugyanez történt nálunk is. Egész egyszerűen túl sok volt ahhoz, hogy egy munkanap után leüljek elé, mint esti “szórakozás”. Pedig szeretem a drámákat, de ez túl erős volt.

tzs - 2019. 11. 22. 08:51

Durva, hogy Dee Dee Fb-fiókja még mindig elérhető, rajta azzal a bizonyos üzenettel és alatta pedig az akkori hozzászólásokkal.
https://www.facebook.com/deegyp.blancharde

BotondB - 2019. 11. 22. 09:38

Szuper a kritika! A sorozat is az volt, tényleg nagyon kellemetlen volt nézni sokszor, de egy ilyen sztori esetében szerintem ez így van jól. Másképp nem lehetett volna elmesélni ezt a történetet, úgy, hogy hűek maradjanak a valósághoz. A vége nekem is kicsit lapos volt, de a két főszereplő alakítása parádés volt.

Gevin - 2019. 11. 22. 11:26

A vegere mar kicsit sok, de igazabol ez is csak azt tamasztja ala, hogy mennyire beteg az egesz, es hogy a szereplok mindegyike milyen pszichologiai torzulasoktol szenved. Nagy meglepetes volt szamomra az iden, nem tudtam rola semmit.

8/10 az evad.

Mordekai - 2019. 11. 22. 15:16

Minőségi cucc ez is, de csak olyanoknak ajánlom, akik lelassítanak egy baleset mellett, hogy jól meg tudják nézni a szörnyűséget. Kb. ilyen érzés volt ezt a sorozatot végignézni.

Beteg, tényleg ez a legjobb szó rá.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz